Zašto meditacija i pretjerano razmišljanje ne idu zajedno

od Marijana May

Najveću prepreku u meditaciji nam predstavljaju naše misli, kao što su: “Sad ne razmišljam ni o čemu”, “Mislim da mi baš dobro ide”, “Ovo je grozno, nikako se ne mogu skoncentrirati”,”Joj što me bole leđa”,”Što ono moram uraditi danas?”,”Evo sad mislim da meditiram”,”Jel to to?” i tako dalje. Svaku od ovih misli bi jednostavno trebalo shvatiti kao “razmišljanje” koje nije svjesnost sadašnjeg trenutka.

Kako bi razlikovala što je to sabranost, sjećanje a što razmišljanje, donosim Ti tekst jednog učitelja koji je to objasnio na jednostavan način:

Sabranost, usredotočenost je svjesnost sadašnjeg trenutka. Ona se odigrava ovdje i sada. Ona je posmatranje onoga što se događa u sadašnjem trenutku. Stalno ostaje u sadašnjosti, uvijek na vrhu onog vala koji predstavlja protok vremena. Ako se sjetite učiteljice iz drugog razreda osnovne, to je sjećanje. Kada odmah zatim postanete svjesni da se sjećate svoje učiteljice, to je sabranost. Ako zatim taj proces konceptualizirate i sami sebi kažete: “Ah, ja se sjećam”, to je razmišljanje.
– Henepola Gunaratana

Vidiš li sad razliku između razmišljanja, sjećanja i sabranosti?

A što većinu vremena radimo? Sjećamo se i razmišljamo, a rijetko bivamo sabrani. Meditacija se svodi na sabranost, svjesnost sadašnjeg trenutka, i upravo je zbog toga meditacija mnogima komplicirana i teška, jer nismo naviknuli biti sabrani, usredotočeni, već smo stalno u prošlosti ili budućnosti.

Često se događa da što god radimo, bilo da sjedimo, hodamo, stojimo ili ležimo, naš um uglavnom nije u vezi sa neposrednom stvarnošću, već je po navici zaokupljen prošlošću ili budućnošću. Dok hodamo, mislimo o trenutku kad ćemo stići, a kad stignemo razmišljamo o odlasku. Dok jedemo, razmišljamo o pranju suđa, a kad krenemo da peremo suđe, razmišljamo o gledanju televizora. To je zaista šašav način korištenja uma. Nismo u vezi sa sadašnjim trenutkom, već uvijek razmišljamo o nečem drugom. Previše smo obuzeti strepnjom i žudnjama, žalošću zbog prošlosti i iščekivanjem zbog budućnosti, i tako potpuno propuštamo kristalno jasnu jednostavnost ovog trenutka.
– B. Alan Wallace

I to je živa istina, samo mislimo što je bilo i što će biti, i tako propuštamo sve ono što imamo, a što se događa uvijek i samo u sadašnjem trenutku. Kada počnemo s meditacijom, ujedno se javlja unutarnji monolog koji ne prestaje.

Kad god sjednete i malo se smirite, krene dobro poznata priča vašeg previše kritičnog uma. “Uh, baš me boli koljeno… Ovo je dosadno… Volim ovaj osjećaj mirnoće… Jučer sam odlično meditirao, ali danas je užasno… Meni ovo ništa ne pomaže. Nije to za mene. Nije za mene i točka…” Ovakva vrsta razmišljanja zaokuplja naš um i pretvara se u njegov teret. Kao da idemo i na glavi nosimo pun kufer kamenja. Godilo bi ako bismo ga odložili. Zamislite kako bi bilo kad biste zaustavili sva ta zanovjetanja i umjesto toga dopustili svakom trenutku da bude ono što jeste, ne pokušavajući da ga ocijenimo kao “dobar” ili “loš”. To bi bio istinski mir, istinska sloboda. Meditacija znači njegovanje takvog stava neklasificiranja onoga što se javi u umu, što god da to je.
– Jon Kabat-Zinn

Bilo bi divno kada bi svatko od nas mogao napustiti taj unutarnji monolog i boraviti u tihoj svjesnosti sadašnjeg trenutka, tako bi bez misli i unutarnjeg monologa spoznali tišinu.

Unutarnja tišina postaje ono čemu um teži. On neprestano traži tu tišinu, traži mir. Kad shvatimo da je veći dio onoga o čemu razmišljamo potpuno nepotrebno i da nas to nigdje ne vodi, već stvara samo glavobolju, sve ćemo više težiti svom miru kojeg postižemo kada bivamo u sadašnjem trenutku.

Znak napredovanja ka prosvjetljenju jeste da smo “ovdje“, a ne “tamo”. Zaista, ključna točka napretka je da budemo ovdje sve vrijeme. Čuvena poruka Ram Dasa: “Budi ovdje sada” jeste ono što rezultira kada smo ustrajni u ovakvom vježbanju. To nije lako i zahtijeva odlučnost – suprotstavljamo se direktno navici koju smo razvijali čitav život – ali je to ujedno i osnovna vježba ka prosvjetljenju, jer slama naše osnovno uslovljavanje. Tajna uspjeha u ovom vježbanju jeste da iz sebe eliminiramo svaki osjećaj neuspjeha. Od trenutka kad počnemo, već smo uspješni. Jer jedina mjera uspjeha jeste ovaj trenutak, ovo sada. Ako smo ovdje, naše vježbanje je savršeno. Činjenica da smo se upravo vratili sa našeg lutanja ili da ćemo možda opet negdje odlutati za nekoliko sekundi nije uopće bitna. Bez ovakvog vježbanja, uvijek bismo ostali “izmješteni”. Rijetko bismo iskusili da smo ovdje. I tako, svakog onog trenutka kada smo u stanju da ne postupamo u skladu sa navikom, mi smo uspjeli.
– David A. Cooper

Kako bi mogli što bolje meditirati, trebamo tu praksu sabranosti primjenjivati u svakodnevnom životu, u svakodnevnim aktivnostima, poput učenja, pranja suđa, razgovora s ljudima…

Što god radili, moramo pri tome imati sabranost, jasno razumijevanje i spokojstvo. Ako čistimo pod, sam taj čin čišćenja poda jeste najvažnija stvar na svijetu, sve ostalo u tom trenutku nema nikakav značaj. Kada čistimo pod mi ZNAMO da čistimo pod – naša pažnja je sva na tom čišćenju poda. I mi to činimo sa potpunim spokojstvom.
– Venerable Gavesako

Dakle, želiš li meditirati, napredovati u svojoj meditacijskoj praksi, posveti se sadašnjem trenutku, fokusirajući se samo na jednu stvar koju radiš. Tako ćeš razviti bolju koncentraciju i doživjeti mir, mir kojem svako biće teži.

Piši mi, kada počneš meditirati da li previše razmišljaš ili uspjevaš biti u sadašnjem trenutku?

>>>   Meditacija: kako započeti i izbjeći čestu pogrešku koju skoro svi čine kod meditiranja

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

32 komentara

Daniela 12.05.2016. - 19:29

Hvala za clanak koji mi je mnogo pomogao!

Odgovori
Marijana May 12.05.2016. - 22:14

Hvala Daniela, i drago mi je da ti je članak pomogao 🙂

Odgovori
Branka 12.05.2016. - 19:44

Božeee…kako da se usredotocim na ono cemu sam trenutno posvećena??….ili bar mislim da jesam?

Odgovori
Marijana May 12.05.2016. - 22:18

“…Ako se sjetite učiteljice iz drugog razreda osnovne, to je sjećanje. Kada odmah zatim postanete svjesni da se sjećate svoje učiteljice, to je sabranost… ” Kada postaneš svjesna onoga što radiš, kada si potpuno fokusirana na to, tako da ništa drugo ne postoji.

Odgovori
snjezana 25.12.2016. - 22:11

tako je ljepo slusati te i gledati,osjecati taj mir koji izbija iz tebe da ti prosto zavidim.Mislim boga mi da imam puno posla da bar malo steknem taj osjecaj.Hvala ti draga moja sto sve ovo djelis sa nama.

Odgovori
Maya 12.05.2016. - 19:50

Zaista dobar savet. Mir je potreba svakog coveka. Koncentracija i mir – ovo je nesto sto treba nauciti, a ne gubiti vreme na preterano razmisljanje o svemu i svacemu.
Pozdrav May

Odgovori
Marijana May 12.05.2016. - 22:22

Mir, pravi mir treba svima. Kada bi bilo mira u svim ljudima, svijetom bi vladao mir. Tako je, više se fokusirati na pametne stvari i ne trošiti svoje vrijeme i energiju na preterano razmišljanje o svemu i svačemu što nam ne koristi. Hvala Ti Mayo 🙂

Odgovori
Ivona 12.05.2016. - 20:03

Kada počnem meditirati javljaju mi se misli zbog kojih se ne mogu opustiti. Čitala sam tvoje članke o meditaciji gdje si rekla da se trebamo fokusirati na svoje disanje kada se misli jave, i to mi pomaže. Uvijek se trebam fokusirati na svoje disanje, tako misli same odu a ja se osjećam puno opuštenije. Sada mi je puno lakše meditirati neko kada sam tek počela. Hvala Marijana za još jedan koristan tekst, uvijek nešto novo naučim <3

Odgovori
Marijana May 12.05.2016. - 22:27

Hvala Ti Ivona 🙂 Tako je, kada se misli počnu javljati uvijek se vrati svom meditacijskom predmetu, dakle svome disanju. To je najjednostavniji i najprirodniji način. Drago mi je da napreduješ u meditaciji, samo nastavi i uživaj u blagodatima koje meditacija pruža 🙂

Odgovori
Mira 12.05.2016. - 21:46

Meni je trenutno jako tesko da meditiram jer jedva i ugrabim vremena za sebe jer imam cetvoromesecnu bebu.I kad dodje taj trenutak da uspem da odradim meditaciju tu su razne misli koje mi ne dozvoljavaju.Nikako da se opustim jer razmisljam dal ce se probuditi u medjuvremenu i prekinuti me.Verovatno ce me to proci samo ne znam kada.

Odgovori
Marijana May 12.05.2016. - 22:30

Čestitam na majčinstvu, jako lijepo Miro 🙂 Kada ugrabiš malo vremena pokušaj raditi ovu jednostavnu i vođenu meditaciju:

http://mojzivotnidizajn.com/opusti-se-u-trenu/

To je za početak odlično 🙂

Odgovori
milena 12.05.2016. - 23:09

hvala za tekst, ali ja sam jedna od osoba koje se vrlo tesko opustaju, inače, tako da mi i sa ovim ide teško. Moje misli iduuuuu na “put oko sveta”, nikako se ne mogu usredsrediti na taj trenutak, na disanje,……

Odgovori
Marijana May 13.05.2016. - 11:43

Ako stalno mislimo i govorimo sebi da nešto ne možemo, tada to nećemo ni moći. Usmjeri svoj fokus na samo jedan svoj uzdah i jedan svoj izdah. Ako možeš to, moći ćeš i produžiti vrijeme, stvar je samo u tome da li to uistinu želiš. Ne moraš se pripremati niti stvarati očekivanja, samo udahni i izdahni, to svatko može 🙂

Odgovori
Elma 13.05.2016. - 10:29

Čovjek stvarno ne razmišlja o nekim stvarima, sve dok ne pročita ovako nešto….iskreno kratki su momenti moje “sabranosti” ili sam u prošlosti ili razmišljam šta sljedeće uraditi…dok sjedim i pijem kafu, u glavi mi je već pola posla obavljeno za ćitav dan, okus kafe skoro da i ne osjetim…a treba živjeti male stvari i uživati u njima…jer male stvari ćine nas sretnim…veliki osmjeh 🙂 za tebe Marijana…

Odgovori
Marijana May 13.05.2016. - 11:45

Idući put kad piješ kavu potpuno se posveti pijenju kave. Osjeti njen miris, kakav ima okus, ne mora to trajati dugo, samo barem na nekoliko trenutaka budi potpuno svjesna da piješ kavu, i budi zahvalna na tome. Vidjet ćeš da kava ima daleko bolji okus 🙂 Male stvari nas čine sretnima. Veliki osmijeh Ti uzvraćam Elma 🙂

Odgovori
Maja 13.05.2016. - 12:01

Marijana, hvala na predivnim i korisnim tekstovima. Počela sam meditirati prije više od godinu dana. Misli se stalno upliću, ali vrlo lako ih otpustim fokusom na disanje i uobičajene, već poznate zvukove prostora u kojem meditiram ( zvuk sata, pjev ptičica izvana). Dugo nisam primjećivala nikakvu posebnu promjenu, ali u posljednje vrijeme me tijekom dana neprestano iznenađuju predivni trenuci jasnoće, zahvalnosti i sabranosti. Sve sam prisutnija u sadašnjem trenutku, fokusirana na ono što radim, na ljude s kojima razgovaram, sve svjesnija vlastitih reakcija. Zato sam neizmjerno sretna što nisam odustala jer meditacija se itekako isplati. Ispunjenija sam,kompletnija, živim život punim plućima:)

Odgovori
Marijana May 13.05.2016. - 13:25

Hvala Ti Majo 🙂 Divno, zar ne? Blagodati meditacije su velike. I sama vidiš koliko si uljepšala svoj život bivajući uporna i neodustajući od meditiranja. Samo nastavi dalje meditirati i tako bivati ispunjenija, sretnija i zadovoljnija 🙂

Odgovori
Snežana 13.05.2016. - 22:00

I ja sam jedna od onih čije misli stalno lutaju. Kako u meditaciji tako i u životu uopšte. Fokus misli sam previše usresredila na sebe, i previše duboko sam otišla. Pa mi se čini kao da sam se otudjila od sebe i ljudi oko sebe. Stalno o nečemu mislim, pa često i brinem, šta će biti, kako će šta proći…. I uvjek očekuje od sebe više nego što mogu… A volela bih da uživam u trenutku, i da ga budem svijesna.
Pozdrav:)

Odgovori
Marijana May 14.05.2016. - 16:02

Snežana, da li je možda u pitanju perfekcionizam? Kada očekuješ od sebe više nego što realno možeš ispuniti, pa se kritiziraš i brineš kako će šta biti i proći. Imaj realna očekivanja, tako se nećeš razočarati, i tako ćeš više uživati u onome što radiš i boraviti u sadašnjem trenutku.

Odgovori
Snježana 14.05.2016. - 8:18

Ja stalno lutam u mislima, učim da ne mislim na prošlost, trudim se da se ne opterećujem budućnošću i da se skoncentrisem na sada i ovde, ne ide mi. Prilično dam napredovala ali jos uvek sve uspe da uđe u moj život, nepozvano. Kad sve to ušeta u moj um, počnem da dišem i zamišljam krug i počinjem da se vraćam u trenutak, i to je nesto za mene koja do skoro nisam znala za sebe, vec samo za svet oko sebe! Napredujem, polako ali sigurno. Hvala draga Marijana!!!

Odgovori
Marijana May 14.05.2016. - 16:04

Divno Snježana, bravo 🙂 Vidiš da se sve može kad se hoće. Samo nastavi tako raditi i vidjet ćeš kako će s vremenom to postati tvoje automatsko ponašanje. Jako sam sretna zbog tebe 🙂

Odgovori
Tijana 14.05.2016. - 20:25

Mnogo toga propustamo u sadasnjem trenutku, bas zbog toga jer nam misli lutaju po proslosti ili sadasnjosti. Meni se cesto desava da odlutam, nekad ne znam ni kako stignem od tacke A do tacke B kada me obuzmu misli. Ovo je divna vezba koja ce nam ulepsati svaki trenutak i uz pomoc koje cemo lakse uzivati u njemu. ZIVI SADA! SUTRA JOS NE POSTOJI, A JUCE JE PROSLO! Mislim da to treba da zapisem na neko vidno mesto i da se stalno podsecam na to! Hvala, draga Marijana! 🙂

Odgovori
Marijana May 14.05.2016. - 21:41

Baš tako Tijana, lijepo si to rekla. Jučer je prošlo, sutra ne postoji, imamo samo sada, ovaj trenutak. Hvala i Tebi 🙂

Odgovori
belmana 18.05.2016. - 21:50

Marijana,jednostavno se zelim zahvaliti na svim tekstovima i reci da se radujem svakom novom.Izvrsni su.Hvala Vam!

Odgovori
Marijana May 18.05.2016. - 23:08

Draga Belmana, hvala Ti 🙂 Očekuj još puno novih i korisnih tekstova 🙂

Odgovori
Dubravka 19.05.2016. - 7:08

Uspjevam u meditaciji biti u miru, ali nisam skoncentrirana kad nesto radim misli odlutaju. Hocu to popraviti. Lijepi pozdrav i hvala.

Odgovori
Marijana May 19.05.2016. - 21:21

Sve je stvar vježbe. Što više vježbaš bit ćeš skoncentriranija i smirenija. Samo naprijed Dubravka 🙂 Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Irina 07.10.2016. - 13:58

Nekada mi je, naravno, bilo teže meditirati /majmunski um/, ali s vremenom usredsređenost je trenutno, bilo kad i bilo gdje. I to stanje mi je najdraže od svih, najprirodnije i samo me neke obaveze (pogotovo pas i njegove potrebe) “vrati” i pokrene tijelo na akcije. No, čežnem moći ostati u meditaciji neprekidno, sve do samadhija i dalje … i tako napistiti ovo tijelo (plovilo, instrument) zauvijek. No, očito ovje imam još posla. 😉 No, jednom će i to nestati pa kako mi je rekao davne 1992. godine Shukanadi u Bangaloreu /jhotish i vlasnik – tumač Zapisa iz akashe na palminom lišću/, ja ću to moći prije fizičke smrti i na taj ću naćin napustiti ovo tijelo. Osjećam cijelim bićem i dušum da će tako biti. Ako tko ima takva i slična iskustva voljela bih da mi se javi ili ovdje komentira. Hvala!

Odgovori
Marijana May 20.10.2016. - 17:45

Draga Irina, da da, majmunski um 🙂 Tko upozna pravo meditativno stanje, onaj osjećaj blaženstva, dobro zna da nijedan osjećaj nije ljepši. Nisam nikada prakticirala transcendentalnu meditaciju, moj odabir je Vipassana. Hvala na komentaru i nadam se da će ti se javiti netko tko je imao sličnih iskustava 🙂

Odgovori
Valentina 14.11.2016. - 12:33

Tolika ljubav izvire iz tekstova, predivno.
Ja sam na primjer pocela zbog depresije, i to jedva jer sam mislila (uvjerenja iz djetinjstva) da se zbog depresije bas treba zaokupiti i trcati okolo..tako da je to bila ogromna spoznaja,kao grom:) takodjer sam shvatila da oduvijek i po prirodi radim nesto slicno meditaciji kada idem u prirodu, setnje sa psom, mjuza na usi,samo lijepe misli i upijanje drveca,neba itd..a kad sam to zanemarila na par godina,pocele depre. Nego jos nesto, meni je interesantna jedna stvar koja mi se zna desiti kad si dam meditaciju,malo je mozda nezgodno reci ali moram pitati kako to da se tako budi seksualna energija? meni to zna biti stvarno jako,nije da se bunim:) ja si to tumacim da nekako aktiviram tu cakru tada,iako bi mi bili jako drago da mi se aktivira ona za vidovitost i tako..
Hvala vam predivni ste, uzor!!!

Odgovori
valentina 14.12.2016. - 15:36

Pozdrav draga tako jednostavno i tako nježno govoriš o stvarima koje ljudski um često komplicira i ne žive ovdje i sada. Prekrasno ,jednostavno pitko 🙂

Odgovori
Majda 23.01.2017. - 15:51

Hvala za divan tekst. Tokom mog meditiranja ja sve vrijeme pokusavam vratiti misli kad mi odlutaju i tako mi prodje svih 20minuta koje izjutra izdvojim za meditaciju. Ponekad to zna bit bas naporno ali trudim se i uspjecu nekad da budem sve vrijeme u sadasnjem trenutku. Obicno pustim neku muziku ili slusam vodjenu meditaciju to mi pomaze, ali jednog dana cu uspjeti i bez toga da se fokusiram na sadasnji momenat i u miru meditiram. Takodje imam obicaj da se njisem desno-lijevo kao da se uspavljujem. Zvuci smijesno ali je stvarno tako. 😀

Veliki pozdrav. <3

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu