Tekst za iskrenu, samopouzdanu i snažnu ženu koji morate pročitati

Ovo je jedan od najboljih tekstova koje sam u zadnje vrijeme pročitala, a poslala mi ga je jedna divna životna dizajnerica kojoj sam zahvalna na tome. Dijelim ga s Tobom, jer vjerujem da ćeš se pronaći u ovome tekstu, kao što sam se i ja pronašla.

Dakle, ovo nije moj autorski tekst, autorica ovog teksta je Rania Naim, koja piše svoj blog pod nazivom Thought Catalog, na engleskom jeziku. Na dnu teksta je naveden izvor odakle potječe tekst i prijevod.

Upijaj ove istinite riječi koje su proizašle iz jedne divne osobe:

Možda te se plaše jer si iskrena i snažna, jer ih tjeraš da skinu maske

Možda te se plaše jer si previše iskrena u doba kada ljude privlači slatkorječivost, privlače ih oni koji manipuliraju svojim rečenicama i oni koji znaju kako učiniti da laž bude privlačnija od istine. Možda je tvoja istina gorka onima koji ne žele okusiti original – onima koji samo žele šlag sa torte.

Možda ih plašiš jer točno znaš što želiš i znaš što ne želiš, a svi su drugi izgubljeni u pokušaju da isto to otkriju. Možda su toliko izgubljeni u svojoj nesigurnosti da odbacuju svakoga tko je siguran u sebe ili su se možda samo navikli na ljude koji su nesigurni i koji sada ne razumiju tko su.

Možda te se boje jer ne želiš sudjelovati u njihovim igrama, u kojima su svi toliko opsjednuti pobjedama da je gubitnik svatko tko ne igra. Možda si okružena ljudima koji su toliki stručnjaci u igranju igara da uopće ne znaju kako je na suprotnoj strani i ne žele ponovno biti početnici.

Možda te se plaše jer im govoriš ono što ne žele čuti i jer su navikli da im se serviraju laži. Možda žele vjerovati u bilo koju sliku koja je stvorena za njih i ne žele vidjeti tko su oni uistinu. Možda su im tvoje riječi toliko nepoznate da ih jednostavno ne razumiju ili im ne vjeruju.

Možda ih plašiš jer obraćaš pažnju. Ne zaboravljaš što su rekli dok su bili ljuti ili dok su bili ranjivi, obraćaš pažnju na njihove oči i govor tijela, obraćaš pažnju na ton njihova glasa i gestikulaciju. Možda nisu navikli da ih se vidi ili čuje i tvoja im pažnja predstavlja nelagodu jer to znači da moraju skinuti maske.

Možda te se boje jer znaš da ih je strah, a ti ipak još nisi oprezna. Možda si neoprezna sa svojim srcem i osjećajima i oni ne znaju kako se nositi s njima, oni ne znaju kako se nositi s bilo čime što narušava njihovu sigurnost, koja narušava njihovu rutinu ili realnost. Možda tvoje srce kuca brže od njih i ne mogu s tobom držati korak.

Možda te se plaše jer ih ne trebaš. Jer znaju da možeš preživjeti bez njih, jer znaju da ih nećeš čekati, jer znaju da ćeš se zauzeti za sebe, jer znaju da nećeš dozvoliti da budeš samo još jedan broj na njihovoj listi.

Možda ih plašiš jer cijeniš samu sebe, jer si dovoljno snažna da odeš i jer si dovoljno pametna da znaš koliko vrijediš. Možda su se toliko naviknuli biti na pijedestalu da ne znaju biti nigdje drugdje.

Bez obzira na razlog, nastavi ih plašiti. Nastavi ih plašiti svojom iskrenošću, snagom, svojom dobrotom, svojom ljubavlju, razumijevanjem, svojim riječima, svojim očima, svojom prisutnošću i svojom sposobnošću da ih pročitaš. Čitaj ih i dalje sve dok ne pronađeš nekoga tko je jednako hrabar kao i ti i koji se neće tako lako uplašiti, nekoga tko je jednako “strašan” kao i ti.

Izvorni tekst by Rania Naim, thoughtcatalog.com
Prijevod: zdravaisretna.hr

Da li i Ti, kao i ja oduvijek “plašiš” ljude na ove načine? Da li tvoja iskrenost i direktnost smeta drugima? Pokušavaju li drugi umanjiti tvoju vrijednost i skinuti osmijeh s tvog lica? Opraštaš li drugima zbog svog mira i jer si velika duša? Čitaš li ljude kao otvorenu knjigu? Kročiš li hrabro prema naprijed bivajući svjesna svoje ljepote, snage i svrhe?

Idi naprijed, budi “strašna”, jer nama “strašnima” treba takva jedna žena, žena bez maske koja je svoja, jaka i samouvjerena.

Piši mi, kako si doživjela ovaj tekst?