Što učiniti kada se ne uklapaš u sredinu u kojoj se nalaziš

od Marijana May

Jedan od velikih problema s kojim se skoro svaka osoba barem jednom susrela u životu je osjećaj nepripadanja, neuklapanja u određenu sredinu. Znaš, kada negdje dođeš a drugi te ne prihvaćaju, zato što si nova u sredini, možda zato što si iz nekog razloga drukčija od njih i jer možda nisi dovoljno “dobra” za njih. To je taj osjećaj neuklopljenosti, kada ne pripadamo negdje. Posebno je teško djeci koja se u ranoj dobi susreću s novom sredinom koja ih ne prihvaća. Upravo zbog neprihvaćanja od strane drugih ljudi, mnoga srca cijeli svoj život nose ožiljak vjerujući da samim tim što nisu bila prihvaćena od drugih nisu dovoljno dobra i da ne mogu biti voljena.

Krivo. Jako krivo uvjerenje.

Ispričat ću Ti svoju priču koja se nedavno dogodila. Trenutno po drugi put boravim u Tajlandu. To je divna zemlja u kojoj Tajlanđani stranca nazivaju farang (falang). I tako, na početku me smetalo što me zovu falang, što sam za njih samo jedan obični falang. No, znala sam važnost prihvaćanja, stoga sam prihvatila da svi Tajlanđani strance zovu faranzima. I u redu je, stranac sam, u Tajlandu ja sam falang.

No, nedavno me prijateljica Tajlanđanka pred svojim prijateljima nazvala falang, što me je u trenu zasmetalo, jer nije rekla moje ime (eh, taj ego). Onda sam se pitala, zašto mene moja prijateljica pred drugima tako zove, zašto me jednostavno ne zove mojim imenom? Shvativši unutarnji monolog, počela sam se samoj sebi smijati.

Onda sam se upitala:”Zaista Marijana, je li zaista važno kako te Tajlanđani, koji tvoje ime teško izgovaraju, zovu? Da li je zaista važno kako te drugi zovu?”

Odgovorila sam sebi:”Naravno da nije važno. Znam svoje ime, svjesna sam da sam u očima ovih ljudi samo još jedan stranac iz tuđe zemlje. Svjesna sam da su i oni stranci kada odu u drugu zemlju. I svi smo jedni drugima stranci, gdje god da jesmo, koliko god se znali, ipak, svi smo jedni drugima stranci.”

Jesam, stranac sam u tuđoj zemlji. Ali koja zemlja je moja? Ništa ne posjedujem, ništa nije moje. Pripadam zemlji, a ne ona meni. Prah sam i u prah ću se pretvoriti. Stranac sam i bit ću stranac gdje god da se pojavim. I to je u redu jer to nije važno. Jedino što je važno je da nisam stranac samoj sebi.

Jedino što je važno je da nisam stranac samoj sebi…

I nisam, nisam stranac samoj sebi, jer znam sebe i svakim danom otkrivam svoj unutarnji svijet. To je prava pustolovina u kojoj uživam. Mogu otići na bilo koji kraj svijeta, ali sebi nikada neću biti stranac, jer gdje god da idem sa sobom sam, u miru i ljubavi.

Gdje god da idemo mi nosimo sebe, mi smo sa sobom. Svako od nas je svijet za sebe. I širom svijeta možemo tražiti nekoga da nas prihvati i voli, ali to ništa ne vrijedi ukoliko ne volimo i ne prihvaćamo sebe, ukoliko smo sebi stranac, jedna velika nepoznanica.

Koliko znaš sebe? Jesi li svoja najbolja prijateljica ili potpuni stranac?

Nad ulazom u Apolonov hram u Delfima stoji natpis: “Čovječe, spoznaj samog sebe”, a na unutarnjoj strani tog ulaza stoji: “I spoznat ćeš svijet i Boga”.

Draga moja spoznaj sebe. Spoznaj sebe i nikada nigdje nećeš biti stranac. Tada nećeš težiti prihvaćanju drugih, tada se nećeš nametati drugima i činiti sve kako bi se svidjela drugima. Isto tako draga moja, gdje god se nalazila, u kakvoj god novoj sredini bivala, prihvatili te drugi ili ne, znaj da to nije važno. Važno je da nisi stranac samoj sebi, da znaš i prihvaćaš sebe, te da se dobro osjećaš u svojoj koži.

I ne, nemoj težiti da se uklapaš tamo gdje ne pripadaš. Budi zahvalna što se ne uklapaš u određenu sredinu, što je znak da to nije sredina za tebe. Ti pripadaj sebi, i tada će svijet pripadati tebi.

Možeš širom svemira tražiti nekoga tko više od tebe zavređuje tvoju ljubav i osjećaje. I ne naći ga. Jedini ti kao i bilo tko drugi u svemiru zaslužuješ punu mjeru svoje ljubavi i osjećaja.
– Buddha

Piši mi, jesi li stranac samoj sebi?

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

271 komentara

Snezana 22.01.2017. - 19:01

Mislila sam da poznajem sebe, ali sto vise radim na sebi dozivljavam nova i nova iznenadjenja….znam da sam na pravom putu…svako dobro i veliko HVALA…

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:44

Draga Snežana, otkrivamo i dizajniramo sebe svakog dana 🙂 Uživaj na tom putu. Hvala Ti <3

Odgovori
GORDANA 03.02.2017. - 3:14

Draga Marijana prvo zelim da ti se zahvalim sto si nam pruzila samsu da mozemo da se oglasimo i kazemo nesto o sebi,uz to dala si nam pravi alat u ruke samo treba da ga primenimo:Sto znaci:Sve je u nama samima i do nas! Verujem u sebe i u svoje odluke i znam da sve sto radim radim isprano greske ne postoje to su samo kriva ubedjena koja su nam nametnuta!Sledim svoje srce i dusu jer verujem da sam na pravom putu -emocija je manifestacija koja nas nikada nece lrevariti ako smo iskreni pŕema sebi i drugima!!!

Odgovori
Marijana May 03.02.2017. - 18:47

Draga Gordana, lijepo rečeno. Istina je da nas naše srce vodi pravim putem, samo ga trebamo pažljivo slušati i prepoznati istinu koju govori. Hvala tebi što si ovdje i hvala na komentaru. Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Matea 20.02.2017. - 12:21

Hvala! 🙂

Odgovori
Marija 08.10.2017. - 18:33

Hvala Marijana! Mnogi tvoji tekstovi su mi naprosto otvorili oči. ..tako da sad gledam svet drugim očima. To mi je zaista pomoglo da shvatim neke neugodne situacije u kojima sam se nalazila. Pa i u privatnom životu. Na kraju sam shvatila da samoj sebi mogu modelirati život kako ja želim a ne kako mi drugi diktiraju. Pronasla sam samu sebe. Bitna sam ja I moja čvrsta odluka u svemu. Samo JA. Sad sam smirena. Našla sam svoj mir i zadovoljna sam samom sobom. Promjenila sam svoj život. Stari život išćupala iz korijena I krenula u novi iz početka. Samo naprijed! Samouvjerena da ja to mogu. Imam novu snagu.Hvala ti od ❤

Odgovori
Lidija 26.04.2018. - 23:22

Draga, na pravom sam putu…

Hvala,
Mir s tobom

Odgovori
Milena 11.01.2018. - 18:57

Draga Marijana
Hvala ti sto postojis,sto dijelis sa nama svoje misljenja,osjecanja i sto smo mi u prilici da iskazemo.svoja.Nisam stranac samoj sebi .Odavno sam pocela rad na sebi i uspjela da promjenim svoj zivot na bolje,a sada uz tvoja videa sve ide mnogo lakse.Mislim da sam dobra osoba,jer volim zivot, volim ljude i sve sto me okruzuje.Nikad necu uraditi nista sto ne bih voljela da neko uradi meni.Tako da se ne opterecujem sa prihvacanjem ,ako me neko voli ovakvu kakva jesam u redu ako ne to nije moj problem.Veliki pozdrav draga ,mir i svako dobro 🙂

Odgovori
Ljiljana 27.01.2017. - 19:42

Ja se ne opterecujem ko ce me prihvatiti ,a ko neće .To mi nije nikad bilo vazno,ako ce me neko voliti ovakvu kakva sam dobro ako ne sto cu mu ja.Ja sam sebi dobra

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:47

Bravo Ljiljana, tako treba 🙂 Ovaj tekst svako tumači na svoj način, no poanta teksta je upravo to što si napisala – voljeti i prihvatiti sebe, znati sebe, to je najvažnije. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Vera 23.04.2017. - 19:23

Draga Marijana hvala na jos jednoj divnoj lekciji u zivotu!ljubim ,hvala!

Odgovori
Ljiljana 12.03.2017. - 21:31

U
glavnom zivim sa time da me ne prihvataju,ali mi to ne smeta jer sam svesna svojih vrednosti i znam da to smeta ovima oko mene.
Znaci da vredim.
Hvala ti sto pises jer tako spoznajem jos vise sebe i ono sto cinim za sebe i one oko sebe.

Odgovori
Davorka 05.02.2017. - 21:06

Upravo mi je ovaj tekst dobro došao jer se nalazim na novoj prekretnici u životu, na novom radnom mjestu, a i sama znam da nisam prilagodljiva osoba s čime se nažalost borim cijeli život. Hvala ti

Odgovori
Marijana May 18.02.2017. - 7:09

Draga Davorka, kada se nečemu odupiremo to biva snažnije. Samim time što nisi prilagodljiva i boriš se s time, možda baš zato i jesi opet u novoj sredini da konačno naučiš kako se prilagoditi, a najbolje se prilagoditi tako da prihvatiš da si tamo gdje jesi i da učiniš da ti svaki dan bude dobar, jer sve uvijek ovisi samo o nama. Želim Ti uspješno prilagodbu i da uživaš tamo gdje jesi 🙂 Novi početak, novi život 🙂

Odgovori
Snezana 24.04.2017. - 23:13

Hvala Marijana na ovakvim dobrim razmislanjima. Sto se tice mene nigde u svetu nisam se osecala ko stranac. Jaka sam osoba sa 10 prstiju stigla sam do Ekonomske diplomatije i ceo moj zivot sam radila na visoka mesta bez lazne skromnosti.Volim da putujem ali za mene Tajland je bio dovoljan samo jedan put.Ima mesta gde hocu vise puta da idem ali to nije Tajland,sto se tice osecati se ko stranac, ja na 18 g. sa 2 kofera dosla iz Ohrida da studiram u Beogradu i tu ostala. Na Balkanu ima dosta nacionalista ali ja nisam imala problema, prihvacena sam. Mozda i to sto sam sa 10 prstiju vise stvorila od njih koji kazu da su sa Beogradske kaldrme ali ja sam sa Ohridske kaldrmei uvek mi dobro radi mozak pa jos sam duhovita, doterana, plavusa 175sm i posto sam inzinjer noge su mi na zemlji..

Odgovori
Miranda 01.06.2017. - 22:18

Hvala Marijana, svjesna sam sebe i vise mislim i pazim na sebe. 🙂

Odgovori
maria tereza 19.06.2017. - 12:50

Jako zanjimljava prica, istina je nadjem se kojih put da sam stranac sama sebi! Ali nadjem vise puta i na vise nacin da sam prihvatila sebe takva kakva sam i to je jako bitno da zivim u pokoj u moju dusu! Hvala draga Marijana, i blagoslovljena bila uvjek! Btb!

Odgovori
Marijana May 19.06.2017. - 14:49

Tako je draga Maria, prihvaćanje. Prihvatiti sebe u potpunosti. Želim Ti mir i svako dobro. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Aleksandra 22.06.2017. - 18:22

Da stranac sam u kuci s covjekom s kojim zivim.Nemam tu slobodu svog misljenja zelja i mnogo stvari koje ja volim da ih sebi priustim.Sto se tice drugih gradova,nikad se nisam osjecala kao stranac..Naprotiv jako mi je prijalo takvo osjecanje…Bila sam postovana i jako uvazena..

Odgovori
Biljana 18.08.2017. - 10:07

Draga Marijana,tekstovi su Ti predivni.Pokušavam da više upoznam i volim sebe,mada sa skoro 60.god.teško to uspevam.Vi ste divni i divim Vam se,biti tako mlad i imati takvo znanje i spoznaje sebe je-prekrasno!Veliki poz.

Odgovori
zorana 16.10.2017. - 6:26

Одличан текст. О томе се може данима писати и причати посебно ако узмемо у обзир кохерентне етничке припадности, васпитања о толеранцији различитости и да ли Вам је пријатељ онај ко Вам помаже и мисли добро или онај ко има колико и Ви. Поздрав

Odgovori
Danijela 05.04.2018. - 22:38

Nisam stranac samoj sebi, zanimljivo je da nikad nisam imala idole i uvek sam zelela da budem jaka osoba. A tacno je to da sam patila dosta zato sto sredina ne voli hrabre i sposobne a uvek podrzava one koji to nisu…

Odgovori
Danijela 05.04.2018. - 23:11

Procitala sam ono sto sam napisala i shvatam da mozda previse volim sebe sto i nije bas tako dobro…
Hvala Marijana puno, tvoji tekstovi mi zaista puno pomazu da spoznam sebe i da usmerim svoj zivot u pravom smeru. Mislim da me sredina voli ali sam cesto na meti dominantnih zena

Odgovori
Silvana 29.05.2018. - 13:06

Hvala Marijana na predivnom tekstu,kao i uvek
U zadnje vreme sve više muslim o sebi ,i ospoznajem sebe,i prosto se divim samoj sebi(ne nisam ego trip).Sama sam sebi najbolji prijatelj.

Odgovori
Titka 22.01.2017. - 19:02

Fantastično!

Odgovori
Jovana 22.01.2017. - 19:13

Bas kao sto si napisala,svi smo mi strani svima,ali bitno je da nismo strani sebi!❤

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:45

Tako je draga Jovana <3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:45

Hvala Ti 🙂

Odgovori
Antonija 22.01.2017. - 19:05

Bas lipo..Taman san u istoj situaciji,.tako da..super u svakom slucaju.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:45

U pravo vrijeme draga Antonija 🙂

Odgovori
Svetlana 29.04.2020. - 12:19

Divan i poučan tekst. Nisam stranac zasa sebi, zahvaljujući tvojim tekstovima i drugim ljudima koje pratim! Hvala!

Odgovori
Milica 22.01.2017. - 19:05

Da jesam nazalost. Nedostatak samopouzdanja me uporno vraca nazad. Zelim ici napred al kao neka kocnica u meni.

Odgovori
Sladjana 22.01.2017. - 19:39

Isto

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:48

Draga Slađana, proslijeđujem Ti odgovor koji sam dala Milici:

Pokušaj analizirati svoja uvjerenja, te uvidi što te to najviše koči. Više o uvjerenjima pročitaj ovdje:

http://mojzivotnidizajn.com/kako-prepoznati-kriva-uvjerenja-koja-te-koce-na-putu-prema-uspjehu/

http://mojzivotnidizajn.com/kako-se-otarasiti-krivih-uvjerenja-poceti-zivjeti-punim-plucima/

Odgovori
olgica cice 24.01.2017. - 18:46

Veoma lijepo rečeno, Marijana. Zaista, poznavanje sebe je alfa, osnova svega što jesi ti i tvoj život. Mislim da dovoljno poznajem sebe, ne potpuno, jer svaki čovjek je mali kosmos. Ali, dosta se bavim sobom, čupam korov koji mi škodi kao svakom vrtu, i tako uspostavljam red stvari u sebi. Duhom zdravi ljudi me obično prihvataju i vole na svoj način, a oni drugi me ne zanimaju.Veliki pozdrav

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:48

Tako je draga Olgice, svakodnevni rad na sebi, upoznavanje i dizajniranje sebe. Nije svako za svakoga, moramo pažljivo birati ljude kojima poklanjamo svoje dragocjeno vrijeme i energiju. Hvala Ti 🙂

Marija 08.10.2017. - 18:35

Krećem punim plućima u novoj sredini.❤

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:47

Draga Milice, pokušaj analizirati svoja uvjerenja, te uvidi što te to najviše koči. Više o uvjerenjima pročitaj ovdje:

http://mojzivotnidizajn.com/kako-prepoznati-kriva-uvjerenja-koja-te-koce-na-putu-prema-uspjehu/

http://mojzivotnidizajn.com/kako-se-otarasiti-krivih-uvjerenja-poceti-zivjeti-punim-plucima/

Odgovori
Lorena 22.01.2017. - 19:06

Baš lijepo objašnjeno! Uvijek sam nekako mislila da taj čudan osjećaj i znači da ne trebam biti u sredini koja nije za mene a iz dana u dan se sve više u to uvjeravam! 🙂
“Why fit in when you are born to stand out?”
Hvala Marijana na lijepim tekstovima!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:50

Draga Lorena, moraš prosuditi za sebe 🙂 Naravno, zašto se uklopiti kada se možeš istaknuti 😉 Hvala Ti <3

Odgovori
Ja 22.01.2017. - 19:09

Sve je to istina ali nekad je treba okrenuti se i otići. Ja upravo mjenjam grad za selo jer me nitko nije prihvatio. Za to su zaslužni mala sredina/malo selo i negativna svekrva i svekrv koji mi kvare djecu. Bez brige nisam negativna ali jednostavno idem na bolje. I sretna sam i opustena. Konacno.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:51

Draga, uvijek smo dužni da sebi i svojoj obitelji osiguramo najbolji život. Sretno 🙂

Odgovori
Zrinka 22.01.2017. - 19:13

11 god. sam bila stranac u svojoj kuci tako sam se osjecala i tako mi je bilo sve dok nisam napustil tu kucu i otisla sama u drugu Drzavu i di bi se trebala osjecat kao stranac ja se osjecam slobodno kao leptir i da mogu rec da zivim svoj san i na tome sam zahvalna i sretna .

Odgovori
Muamera 22.01.2017. - 22:08

Draga divno kao I uvijek 🙂 Ja sam.ponekad.stranac sebi jer se izgubim.na tren u toj masi u kojoj se krecem.Zapravo sam.dozivila mucenje od strane nadredjenog po pitanju privatnog zivota I opcenito toga stava da imas svoje JA.Sve sam to izgurala dok se.nisam porodula I rekla tacka.Onda sam pocela sama sebe da upoznajem I da konacno znam ko sam I sta sam,a ne bitni ljudi cao.pusa

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:53

Draga Muamera, teške situacije nam pokažu koliko smo snažne. Kako se kaže: na muci se poznaju junaci. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:52

Divno Zrinka, drago mi je zbog tebe 🙂 Uživaj 🙂

Odgovori
Ely 22.01.2017. - 19:14

Divan tekst.

Odgovori
tamara 23.01.2017. - 9:11

krasan tekst….ali ja sam stranac čim se probudim
i ustanem ujutro….ne znam…..nikako da krenem napred…
stalno vozim pod kočnicom….
volim čitati tvoje tekstove draga Marijana…
ali još je borba u meni…..
želim ti ugodan dan…<3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:58

Draga Tamara, počni meditirati. Već sam pisala i snimala videa o meditaciji. Meditacija je najprirodniji put do samospoznaje. Hvala Ti 🙂 Želim Ti divan dan <3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:54

Hvala draga Ely 🙂

Odgovori
munevera 22.01.2017. - 19:14

ponekad možda i pomislim da jesam stranac sebi ali vrlo brzo se priberem i kažem ne to sam ja i damo ja

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:55

Odlično draga Munevera 🙂

Odgovori
Mersila 22.01.2017. - 19:15

Iako sam u inostranstvu samo 3 godine smatram da mi je to prolazna destinaxija. Kad dođem kuci na odmor i tamo sam usputni prolaznik. Meni je jedino bitno da se ja dobro osjecam u svojoj kozi,da radim ono sto volim ma gdje to bilo.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 14:56

To je to draga Mersila, da znaš sebe i dobro se osjećaš u svojoj koži, gdje god da jesi, s kim god da jesi 🙂

Odgovori
Aleksandra 22.01.2017. - 19:16

Uh tako je uopsteno ukoliko te ne prihvate onda sebe gledas kao otpadnik ali to nije tako.I ja sam uvek trazila odobrenje od drugih,da me zavole i prihvate da sam se u svemu tome izgubila i sebi postala stranac dok u jednom trenutku kad mi je bilo najteze sam ostala sama i onda sam shvatila ko sam i sebi postala najbolja drugarica jos ucim ali svaki put mnogo naucim o sebi i to me raduje.Drago mi je sto si postala toga svesna ko si i sta si.Jer ti si divna,dobra osoba koja je puna ljubavi i koja ne zeli zlo nikome.Ostani takva i pravi ljudi ce to prepoznati i hvala beskrajno na tekstovima 🙂 :-* :-* <3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:01

Hvala draga Aleksandra na lijepim riječima 🙂 Drago mi je što si svoja najbolja prijateljica i budi uvijek. Odavno sam spoznala sebe i to je prava sloboda. Ponekad um igra igrice, no i to prepoznam na vrijeme 🙂 Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂 <3

Odgovori
Danijela 17.11.2017. - 9:48

Sedam godina sam u drugom gradu i bez obzira što sam osnovala ovde porodicu i dalje se osećam kao da se ne uklapam ovde. Nedostaje mi nešto a ne mogu da shvatim šta je u pitanju. Samim tim gubim i samopouzdanje..

Odgovori
Suncica 22.01.2017. - 19:17

Dugo sam sama sebi bila stranac ali upoznavanjem sebe one prave mene, koja je uvek bila tu po strani dok sam pokusavala da se uklopim u drustvo za koje sada znam da nije za mene bilo, shvatila sam da ljubavlju prema sebi dajem sebi odredjenu svetlost koju primecuju ljudi koji sijaju isto kao I ja I od tada se vise ne trudim da se uklopim I srecna sam jer se svetlosti koje isto sijaju same pronalaze I same se spajaju. Hvala ti na svim divnim tekstovima koji su mi pokazali koliko je nase svetlo jedinstveno I koliko smo svi posebni na jedan divan I inspirisuci nacin samo je potrwbno da to prigrlimo I zavolimo. Ne gasi svoje svetlo ima nas koji svetlimo istim sjajem 🙂

Odgovori
Anita 22.01.2017. - 19:28

Suncica divan komentar u kontekstu nas kao svijetla ljudi koji isto sijaju i prepoznaju se bravo 🙂

Odgovori
Suncica 22.01.2017. - 19:43

Hvala Anita 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:03

Da draga Anita, divnim riječima nas je počastila draga Sunčica <3

Odgovori
Irma 22.01.2017. - 21:34

Super si ovo napisala Sunčica 🙂

Odgovori
Suncica 22.01.2017. - 22:08

Hvala Irma 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:04

Slažem se s tobom draga Irma 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:03

Predivno rečeno draga Sunčice <3 Hvala Ti puno i sjajimo dalje 🙂

Odgovori
Suncica 29.01.2017. - 23:09

Hvala tebi draga Marijana sto sijas za nas I svojim tekstovima pomazes I nama da probudimo,prigrlimo I negujemo nas sjaj 🙂

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:49

Lijepo rečeno, hvala puno draga Sunčice <3 🙂

Odgovori
Mirjana 22.01.2017. - 19:17

Draga Marijana, hvala na stvarno poucnom tekstu,sve je to istina i upravo takav zivot i zivimo a nebi trebali. Jako je teško raditi na sebi,zato sam zahvalna sto postojite i saljete mi ovakve poruke da mi zivot makar malo bude laksi… Hvala i lijep pozdrav

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:06

Draga Mirjana, znam da je najteži zadatak na ovom svijetu raditi na sebi, ali je najpotrebniji. Budi ustrajna i radi na sebi svakog dana, korak po korak. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Irina 22.01.2017. - 19:18

Mila, to si ti doživjela kao odrasla osoba. Ja sam to doživjelajoš kao dijete. Moj otac je bio ruski emigrant (mama Zagrepčanka, ali ljudi kod nas više gledaju tko ti je otac). Kad smo došli tu gdje jesmo, bili smo kao padobranci i svakako – stranci. Djeca u školi vikala su za mnom i bratom: Rus uteko u kupus! Čak su bacala i kamenčiće. A kad sam progovorila na satu na kajkavskom, svi su se cerekali. Možeš li ti zamisliti kako je to bilo?
No, ja sam se sama uskoro izborila. Družila sam se više sa nastavnicima, bila odličan đak i mnogo nastupala /balet, folklor, gluma, pjevanje, nastupi sa svojim pjesmama, nagrade/ i tako, nije me bilo briga što su i ljubomorni. Pokorila sam ih svojim vrijednostima. Uskoro sam postalo prihvaćena i čak popularna.
Oca nikad nisu prihvatili. Šikanirali posvuda, manje plačali /a bio je visoko obrazovan i stručnjak u svom poslu, no nije znao s ljudima/.Mamu su voljeli, manje više. Brat je bio i ostao zbunjoza.

Danas naravno mislim kao ti, ali tada je trebalo to moći izdržati.
Zato kažem: Ako imaš dara i nešto u glavi, pokreni se i ustraj. Kad tad ćeš se izboriti za svoje mjesto pod suncem, pa makar se sama sunčala.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:09

Draga Irina, ne da mogu zamisliti kako je to bilo, već sam doživjela slično, no o tome ću govoriti kada dođe pravo vrijeme. Sve što smo doživjeli nas je oblikovala i ojačalo, i da, trebalo je to izdržati, jer je uistinu bilo mučno, bolno i teško. Meni je želja da naučim ruski jezik, a tvoje ime mi je jako lijepo 🙂 Uživaj u svojoj posebitosti draga Irina <3

Odgovori
Dragana 22.01.2017. - 19:19

Do trenutka dok nisam procitala ove redove, sama sam se trudila svideti i dopasti svima.
Zahvaljujuci ovom tekstu, shvstila sam, da sam suvise vremena provodila brinuci i razmisljajujci sta ce drugi reci o meni i kako ce me do”doziveti”.
Sebi sam na poslednjem mestu.
Hvala ti, Marijana, sto svoja iskustva delis sa nama ” obicnim” zenama, koje bas nemamo puno samopuzdanja

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:17

Draga Dragana, niti jedna žena nije “obična” žena. Budi svjesna svoje vlastite vrijednosti, voli i poštuje sebe, stavi sebe na prvo mjesto pa ćeš vidjeti kako Ti samopouzdanje raste 🙂 Molim draga, i drugi put <3

Odgovori
Roberta 22.01.2017. - 19:19

Gdje god bili,osjecali se prihvaceno ili ne,nije vazno..mi smo samo u prolazu,na putovanju..zivot je pravo putovanje i najbitnija je spoznaja samog sebe na tom putovanju..hvala ti Marijana

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:18

Tako je draga Roberta <3

Odgovori
Tonka 22.01.2017. - 19:21

Točno mi je to trebalo, Hvala!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:18

Molim draga Tonka 🙂

Odgovori
Bojana 22.01.2017. - 19:32

Znam jednu sličnu situaciju,koja se nije dogodila meni,nego mojoj drugarici.Otišla je da uči srednju školu u drugom gradu.Međutim pošto smo mi bugarska nacionalna manjina,jedna profesorka nije htela da je ispita,a rekla joj je samo “Sedi Bugarče”.Ona se tad iznervirala i počela je navodno da je vređa.Ne dopada mi se jedino to kod nje sto voli da kaže sve što joj je na umu.Rekla sam joj da ne treba da se raspravlja,jer joj je bitnije da sačuva svoj unutrašnji mir.Gde god da idemo mi nosimo same sebe.Nije bitno da li će nas drugi prihvatiti ili ne.U pravu ste.Ja vas baš cenim i poštujem.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:21

Draga Bojana, to je dokaz kako neki ljudi zaista ne bi trebali biti profesori. Divno je što je tvoja prijateljica imala tebe, pravu prijateljicu. Hvala draga Bojana 🙂

Odgovori
Mia 22.01.2017. - 19:37

Mislim da se cijeli svoj život previše brinem o tome hoću li se svidjeti drugima ili ne,a to sve zbog manjka samopouzdanja i ovakvi tekstovi mi jako pomažu…da malo razmislim
Hvala ti

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:23

Draga Mia, nikada se nećemo svidjeti svima, baš kao što se i nama neće svidjeti svako, to je sasvim normalno. Sviđaj se samoj sebi, voli i poštuj sebe, te uvidi svoju vrijednost. Tada nećeš imati potrebe svidjeti se svima, a pravim ljudima ćeš se svidjeti 🙂

Odgovori
Aleks 22.01.2017. - 19:43

U svakoj prici uzivam,u nekoj se pronadjem u nekoj se zamislim a neku i primjenim.
Svaka na svoj nacin poučna.
Veliko HVALA Marijana

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:24

Odlično draga Aleks 🙂 Molim, i drugi put <3

Odgovori
Andrijana 22.01.2017. - 20:10

Hvala ti na ovom tekstu, potpisujem sve sto u njemu pise. I samoj mi se tesko boriti s tim stvarima u svakodnevnom zivotu, znam da moram najprije rascistiti sama sa sobom i da moram unutar sebe rijesiti stvari ali ipak mislim da bi negdje drugdje bila puno vise JA.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:27

Draga Andrijana, sve si dobro rekla. Istina je i to da na nekim mjestima naše biće ne može doći do izražaja jer okolina nije pogodna. No, dok ne pronađeš plodonosnu okolinu, raščisti sve sa sobom. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Irena 22.01.2017. - 20:28

Sama sebi nisam stranac. Poustam i ugadjam sebi. Ako mi se ne dopada u nekom drustvu ili vidim da se oni ne uklapaju sa mnom, jednostavno ne insistiram na tome. Pustim ih. Uvek postoji izbor. Naci ce se neko kome nisam strana. Za pocetak dovoljna sam sama sebi.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:47

Bravo draga Irena 🙂 Hvala Ti 🙂

Odgovori
Ana 22.01.2017. - 20:33

Zivim vec gidinu dana u drugoj zemlji,sasvim drugoj sredini gde je sve drugacije,uvidjam da nikada ne mogu da se u potpunosti uklopim u oaj ovde drugaciji svet,ali spoznajom sebe,verom u sebe i ljubavlju prema sebi,posvecenosti poslu i ostalim aktivnostima koje volim,suprugu ja sam sebe uklopila gde god da se nalazim.Ovaj teks je zaista dragocen da svako shvati.Hvala na jos jednoj potvrdi i mozda nedoumici koja me sigurno pstavi veliko znak pitanja s vremena ba vreme….Hvala na pravom usmerebju i istini

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:50

Draga Ana, to je to. Iako jesmo stranci njima, gdje god da idemo i dokle god nismo stranci sebi, tada nigdje nismo stranci 🙂 Hvala Ti 🙂

Odgovori
Nataša L. 22.01.2017. - 20:46

Tokom godina naučila sam da je najvažnije osluškivati unutrašnje potrebe, pratiti intuiciju, prihvatiti sebe onakve kakvi jesmo uistinu bez obzira na sve druge okolnosti. Što se više duhovno razvijamo i rastemo, manji smo stranci sebi, mirniji smo i zadovoljniji.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:51

Tako je draga Nataša, lijepo rečeno <3

Odgovori
Nataša L. 22.01.2017. - 20:46

Istinski uživam čitajući tvoje tekstove. Popravljaš nam dan. 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:52

Hvala draga Nataša, drago mi je to čuti 🙂 Želim Ti divan dan <3

Odgovori
Nevena 22.01.2017. - 20:47

Biti tudj medju svojima i svoj medju tudjima. Davno nekada osetila sam se strancem u zemlji u kojoj govore mojim jezikom. To osećanje je najteže,tako kad si stvarno u tudjini onda te ne boli toliko što te doživljavaju strancem. Bitno je da imaš unutrašnje svjetlo istine u sebi kao sopstveni oslonac. A isti se uvek prepoznaju,samo što se retko nalaze….a da li je prijateljica baš prijateljica??? Veliki pozdrav draga moja Marijana. Želim ti prijatne dane ..

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:57

Draga Nevena, dobro rečeno 🙂 Napisala sam u tekstu da Tajlanđani jako teško izgovaraju moje ime i koliko god se trudili, i dalje ne znaju izgovoriti Marijana, pa mi kažu Mali (Mari), jer Tajlanđani umjesto “r” kažu “l”. Isto tako, kada meni oni kažu svoje ime, teško zapamtim, a još teže izgovorim, a da ne pričam o kineskim imenima. Tako da razumijem svoju prijateljicu i znam da nije ništa loše mislila jer je jedna divna duša. No, što se tiče pravog prijateljstva, tu imam samo jednog prijatelja, mog dragog. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Gordana 22.01.2017. - 21:09

Hvala Vam na tekstovima,tako su poucni,posebno nama sa manjkom samopouzdanja,da lakse radimo na sebi,uvidimo svoju vrijednost i kvalitete. Sto je najvaznije,da postanemo sebi bitnije i da nas ne brine tudje misljenje o nama,ono je ipak tudje .Lijep pozdrav.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 15:58

Draga Gordana, dobro si rekla, budi sebi bitnija i ne brini o tuđem mišljenju, ipak je tuđe. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Irma 22.01.2017. - 21:18

Većinom se ne uklapam u gomilu. Ili valjda u gomilu ljudi s kojima nisam istomišljenik.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 16:01

Draga Irma, nikad se nisam uklapala u masu i sretna sam zbog toga, budi i Ti 🙂

Odgovori
Irma 23.01.2017. - 21:59

Hvala Ti <3

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:50

Molim draga. Ti budi Ti <3

Odgovori
Gordana 22.01.2017. - 21:19

Da, bila sam stranac u mnogim mjestima..bilo je uzasno teško, ali i to je prošlo, da sam pročitala ovaj tekst prije 20 godina bilo bi mi lakše:) ali u svakom slučaju tvoji tekstovi prijaju, hrane dušu, bogate, razvijaju ljubav, poštovanje, zahvalnost, vjeru…divna je nedelja uvijek uz Marijanine tekstove:) havala ti mnogo…ugodan početak nedelje:)

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 16:02

Draga Gordana, hvala Ti puno <3 Uvijek me počastiš lijepim komentarom 🙂 Želim Ti divan dan 🙂

Odgovori
dragana 22.01.2017. - 21:32

Više nisam stranac sebi. Bila sam dugo ali sam spoznala da je najvažnije da znam tko sam ja.I tako je teško da me svi razumiju kao i ja sve druge. Ovaj tekst je super objasnio a meni su trebale godine da to shvatim.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 16:03

Draga Dragana, najvažnije je da znaš tko si i da više nisi stranac samoj sebi. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Ljiljana 22.01.2017. - 21:34

Draga Marijana, hvala na divnom tekstu. Ja sam bas bila u takvoj situaciji. Kupila sam stan prije sest godina i zivim u novoj sredini, jos uvijek ne znam ni ime prvog komsije, a kamoli nekoga iz ostalih 27 stanova u zgradi. Par godina pozdravljala sam svakoga koga sretnem sa “Dobar dan, kako ste?” Poneko odpozdravi, poneko ne,i mene jos nikada niko nije pitao kako sam ja. Dugo sam se pitala u cemu je fazon. Trebalo mi je vremena da ukapiram da su ljudi u ovom mjestu inace zatvoreni, samo svoji, pa kako rece moja prijateljica i zavidni sto imam stan, posao, kola, a sama. A to sto sam morala napustiti svoje ognjiste, sto radim na cetiri skole, pa opet nemam normu, a tek prosvjetne plate…to nije bitno. Tek tada samoj sebi objasnih neke stvari i sada mi je super. O njima ne razmisljam, imam svoj posao, svoje aktivnosti i na poslu i javno, svoj atelje u stanu, uzivam dok stvaram, imam svoje prijatelje, a komsije neka me i dalje gledaju ispod oka… Bitno je da sam ja ispunjena, da uzivam u zivotu. Zelim ti svako dobro. Veliki pozdrav. 🙂

Odgovori
Valentina 23.01.2017. - 14:15

jooooj evo mog zivota iz snova:) jos puno ce mi trebati da uopce bude slicno jer sam previse od zemlje kako se kaze:))posao šteka:) svaka cast i puno pozdrava SVIMA, a pogotovo Marijani nasoj!!!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:10

Draga Valentina, šaljem Ti veliki pozdrav i osmijeh 🙂 <3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:08

Draga Ljiljana, budi ponosna na sebe jer si se izborila i postigla željeni uspjeh. Tužno je što su plaće prosvjetnih radnika niske, no osim povišenja plaća, trebalo bi puno toga mijenjati u cijelom školstvu. Imaš svoj atelje što je predivno, imaš sve što Ti treba i sve si to sama postigla, svaka čast draga Ljiljana 🙂 Komšije nek gledaju kako hoće, a Ti uživaj u plodovima svog rada i u svom životu <3 Hvala Ti 🙂 Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Zijada 22.01.2017. - 21:43

Divano draga Marijana,ovo si tako divno sve opisala! Od svoje 15 godine zivim u stranoj zemlji i nekada davno me bas smetalo sto me vide kao stranca,medjutim kada sam posla cesce da idem na odmor u svoju zemlju onda sam vidjela da sam ustvari ja tamo stranac u svojoj zemlji gdje pricaju moj jezik ja sam stranac a u ovoj zemlji gdje zivim ustvari nisam sebi stranac volim ovu zemlji i ovi me ljudi mnogo bolje razumiju nego u mojoj zemlji…Tako da se potpuno slazem s tobom,ako smo mi sretni sami sa sobom i sebi nismo stranci u kojoj god zemlji bila ja sam svoja i sebi nisam stranac…

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:12

Draga Zijada, najvažnije je kako se Ti osjećaš i da nisi stranac samoj sebi 🙂 Drago mi je da si svoja, svjesna sebe i da uživaš tamo gdje se nalaziš. Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Maja 22.01.2017. - 22:32

Draga Marijana hvala za jos jednu srusenu predrasudu 🙂

Zaista nema potrebe stajati u kalupe koji nam ne odgovaraju, treba negovati svoju jedinstvenost i hodati u svojim cipelama. Nije bitna velicina niti kvantitet nasih koraka, koliko je bitna sreca i mir koju nasa dusa oseca dok koraca. Lepota je razlicitosti 🙂

P.S. nadam se da ce u nekom od narednih tekstova biti jos price o egu, prihvatanju i “saradnji” sa istim 😉

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:16

Draga Majo, lijepo rečeno 🙂 Pričat ću o egu, na svoj način 😉 Hvala Ti <3

Odgovori
Marina 22.01.2017. - 22:37

Upravo tako draga Marijana, ne treba se silom prilike uklapati negde gde ne pripadamo. Poznavajući sebe i biti sigurni, možda nas i drugi lakše prihvate, tj. ljudi su željni čvrstih osoba punih samopouzdanja. Pozdrav Marijana, samo napred divno je čitati tvoje tekstove. :*

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:19

Draga Marina, apsolutno, kada smo svoji tada prihvaćamo druge, te privlačimo prave ljude, a ujedno dajemo hrabrosti drugima da još više vole i prihvate sebe. Hvala draga 🙂 Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Ana 22.01.2017. - 22:50

Predivni inspirativni tekstovi. Tako prirodni i obicni..ljudski u svakom se mogu pronaci!!!jednostavno moramo prihvatiti sebe i zivjeti zivot!!!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:20

Hvala draga Ana <3 Da, molim te, za dobrobit sebe i drugih, prihvati sebe i jednostavno živi svoj život <3

Odgovori
Hasiba 22.01.2017. - 23:42

Super , super tekst . Zivim u ovoj zemlji vec 24 godine , Bila i ostala stranac , Ali ja Se osjecam kao kod rodjene kuce . Poznajem djevojku iz Rumunije kojoj bi Dobro doslo da ovo procita , probacu prevesti ,jer ima bas Probleme ove Prirode . Uzivam kada citam tvoje tekstove . Ziva ti nama Bila i zdrava MNOGO GODINA . ❤

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:22

Draga Hasiba, kad si u miru sa sobom i prihvaćaš sebe, onda si uvijek kod kuće. Nadam se da će ovaj tekst pomoći tvojoj prijateljici. Hvala Ti puno draga, živi i zdravi bili svi mi <3 🙂

Odgovori
Janja 22.01.2017. - 23:57

Najčešće sama sebe zarobim i tako zarobljena nemam mogućnosti osjećati se drugačije ma gdje to bila

lijep pozdrav

vrlo je korisno ovo što nam šalješ. Makar na kratko razmišljamo o ovakvim stvarima kojih vrlo črsto nismo ni svjesni.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:28

Draga Janjo, ako se sama zarobiš, to znači da se možeš osloboditi. Poradi na svojim uvjerenjima koja znaju stvarati velike probleme, pa čak i tamo gdje ih nema. Hvala Ti i nastavi raditi na sebi 🙂

Odgovori
Dragana 23.01.2017. - 0:00

Tekst je odličan, hvala puno što mi i dalje šalješ svoje tekstove jer nikad ne odgovaram.Još uvjijek tražim sebe i većinu vremena imam osjećaj da se ne uklapam u sredinu u kojoj jesam. Cjeli život se trudim dopasti drugima i razmišljam šta će drugi reći.Teško se otvaram ljudima,čak sam shvatila da ni prijateljica nemam,sve nekako kratko traju,niti jedna ne ostaje dugo.Teška sam osoba i tražim iskrenost a to je jako teško u današnje vreme naci kod osobe. Ali tvoji tekstovi mi pomažu puno, nekako sam mirnija i nadam se da će i dr..stvari doći na svoje mjesto. Hvala

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:31

Draga Dragana, moram Ti reći da je samo priznanje veliki pomak. Dakle, napisala si da si teška osoba, da se trudiš svidjeti svima i da se opterećuješ tuđim mišljenjem. Odlično, svjesna si svojih prepreka koje si sama stvorila. Sada je vrijeme da se riješavaš jedne po jedne. Na blogu ćeš pronaći puno tekstova i videa koji će Ti pomoći da ukloniš te prepreke. Samo naprijed draga <3 Hvala Ti 🙂

Odgovori
Olivera 23.01.2017. - 1:10

Draga Marijana Tvoja prica me dirnula. Slazem se sa svime sto si napisala i sama sam iskusila i znam odlicno o cemu je rec. 25 godina sam se povlacila i prihvatala da i ako sam mozda bolja od vecine gradjana ovde gde zivim ja cu za njih uvek biti gora od njihovih najgorih. A uz to sam udata vec 16 godina za drzavljanina ove zemlje. Ali Draga Marijana zahvaljujuci Tebi pocela sam da dolazim k sebi i iskoristicu priliku da budem bar jednom kratka u mojem komentaru! Veceras sam pratila moju cerku na misu u crkvu jer ce na leto imati krizmu i po prvi put (posle 25god. kada sam krocila u prostoriju gde ne poznajem nikog) osetila sam se sigurnom ko da sam ovde rodjena . Ni mrvice od osecanja da sam niko i nista. Zahvaljujuci tebi Draga Marijana mislim da sam pocela da svedocim malim cudima a sigurna sam da ce biti i vecih u ono vreme kada treba da budu. Hvala Ti Draga od srca i pocascena sam da se barem u tvojoj grupi nikada nisam osetila strancem. Mir i ljubav i sa Tobom i sa svima u svetu ❤❤

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:33

Draga Olivera, i Ti si mene dirnula ovim svojim divnim komentarom <3 Hvala Ti od srca <3 Jako mi je drago da si samouvjereno kročila u crkvu i da si se osjećala sigurno. Jako lijepo draga moja i hvala tebi što si ovdje <3 Mir i ljubav sa svima nama <3 🙂

Odgovori
nikolina 23.01.2017. - 1:14

Draga Marijana, hvala ti sto nas ne zaboravljas i dok si tamo u tudjoj zemlji :-). Vodim se onom recenicom- Pusti da drugi budu u pravu ti budi srecna! Bas je tako. Puno te pozdravljam i divna si kao i do uvek 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:35

Draga Nikolina, gdje god da budem, bit ću s vama 🙂 Mir je najvažniji, neka svako bude u pravu, a mi ćemo biti u miru i sretne 😀 Hvala draga 🙂

Odgovori
Svetlana 23.01.2017. - 5:44

Tačno. Najbitnije je ne biti stranac samom sebi. Mene je ovaj tekst odveo malo u drugu stranu. Mislim da stranac mozes biti i u sredini u kojoj si rodjen i odrastao si, u smislu da ne želiš da pripadaš nametnutim grupama bilo kakve vrste, sistemu, imaš svoje mišljenje koje je drugačije od većine… Ima jedna uzrečica “možeš me zvatii lonac, samo me nemoj lupati” 🙂 Moj sistem vrednosti poznaje jedino podelu na dobre i loše ljude, druge podele ne prepoznaje. 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:38

Draga Svetlana, naravno, postoji i ta strana. Okolina je jako bitna, jer kada se nalazimo u zdravoj okolini u kojoj možemo stvarati i sebe izražavati, tada je sve moguće. Kada smo u okolini koja je prepuna predrasuda i koja nameće samo svoja tupa pravila, onda je malo teža situacija. No, dokle god smo u miru sa sobom i znamo sebe, lako se izdići iz te sredine i pronaći, ili stvoriti sredinu za sebe i svoj rast. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Enisa 23.01.2017. - 6:04

Odlican text,hvala Mirjana .Najtezi posao je prihvatiti samu sebe.Uvijek negdje bjezimo a na kraju shvatimo da je istina u nama i sto lakse prihvatimo sebe lakse prihvatamo sve oko sebe.Rad na sebi je cjelozivotni proces koji se isplati jer doprinosi laksem zivotu…

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:38

Dobro rečeno draga Enisa, hvala Ti 🙂

Odgovori
ljubica 23.01.2017. - 8:04

draga Marijana , hvala ti puno na prelepim tekstovima , ulepsavas nam zivot , puno hvala , prepoznajem se u mnogima ali sto sam starija , sve se vise volim , hvala tebi!!!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:39

Draga Ljubice, hvala Ti puno 🙂 Što smo starije, to više uviđamo svoju iskonsku ljepotu <3

Odgovori
Nada 23.01.2017. - 8:10

Ovaj tekst mi je došao kao melem na ranu hvala!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:39

Drago mi je zbog toga Nado 🙂

Odgovori
Ines 23.01.2017. - 8:13

Gdje god se nalazila, ako se ne osječam slobodno, sretno i ispunjeno mijenjam svoj smjer….hvala na lijepom tekstu…

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:40

Bravo draga Ines 🙂 Molim, i drugi put 🙂

Odgovori
Lana 23.01.2017. - 8:52

Sustigle su me godine i godine prilagođavanja drugima kojima sam se željela svidjeti…. Tek sada, u 36.godini, shvaćam da sam živjela krivo, i da se trebam okrenuti sebi. A čula sam često svoj unutarnji glas, ali ga nisam željela čuti. Još uvijek imam kao neku maglu i uvijek nađem izgovor zašto ne mogu upoznati bolje sebe, ali sad sam barem toga svjesna. Nadam se, prvi korak u pravom smjeru 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:41

Draga Lana, prvi korak je uvijek taj da smo svjesni nečega. Vjeruj svojoj intuiciji i vodi se za njom, ona zna pravi put. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Biljana 23.01.2017. - 9:20

Draga Mirjana
Kao i uvek pravi test u pravo vreme ,
istina je da se svako od nas nasau takvoj situaciji i da nije uvek bilo lako ali kad se bolje pogleda i nije bitno dali nas neko prihvata ili ne ako smo mi dobro sa samim sobom hvala ti puno na divnom tekstu
Pozdrav biljana

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:42

Draga Biljana, tako je. Važno da smo mi u miru sa sobom, da znamo sebe i da se odlično osjećamo u svojoj koži, gdje god da se nalazili 🙂 Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Lepica 23.01.2017. - 9:22

Osecala sam se stranac u sredini ljudi koji nisu voleli sebe,Tada to nisam znala.Kad sam naucila da volim sebe nigde vise nisam stranac ,Jupi,,,,kisss

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 17:43

Divno rečeno draga, hvala Ti 🙂

Odgovori
Dragana 23.01.2017. - 9:39

Draga Marijana
Ne znam sta bi rekla na ovaj divan tekst.
Istina je da svakodnevno upoznajem sebe,sve vise.Ponekad mi se ne dopada to sto vidim,ponekad sam odusevljena.
Mislim da je lose ono sto su nam nametnuli u detinjstvu….Pazi sta ce drugi da kazu…..
Trebamo voleti i prihvatiti sebe onakvim kakvi jesmo.
Predivan tekst
Hvala puno
Veliki pozdrav od mene :*

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:04

Draga Dragana, kriva uvjerenja čine svoje, sve ono što je nametnuto i usađeno u naše glave, a potpuno je krivo i beskoristno, odnosno štetno. Budi svoja, voli i prihvati sebe <3 Hvala draga 🙂

Odgovori
Nida 23.01.2017. - 10:00

Bravo za momenat pisanja.
To sam upravo dozivela. Momenat otudjenja. Izoliranosti. A onda sam dozivela unutarnju provokaciju da se molim, da pocinjem da trazim resenja i poceli su se pojavljivati novi ljudi, nove sanse..
Bas ta sredina koja te ne prihvata, koja te tera na preispitivanje, je najveci ucitelj.
Hvala

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:05

Draga Nida, kada smo u teškim situacijama, tada najviše učimo 🙂 Gdje god da jesi ostaj svoja 🙂

Odgovori
Snežana 23.01.2017. - 10:30

Vecinu svoga zivota sam se trudila svidjeti drugim i uklopiti se. Uvjek mi je bilo bitno da se uklapam. I tako dodje jedan dan u mom zivotu kada shvacam da sve sto sam do tada radila je bilo pogrešno. I naravno da poslije toga ne poznajem samu sebe i ne znam ko sam. Porazavajuce s obzirom da imam 32god.Sada se tražim, pokušavam da se spoznam, najviše se plašim da se izjasnim jer nisam sigurna jesam li to ja, ili osoba od prije… Uglavnom se borim sa samom sobom!

Odgovori
Slavica 23.01.2017. - 12:06

Oprosti ali moram ti reći da si tako mlada i da je to divno što imaš potrebu pronaći sebe .Bravo nemoj nikad odustati . I divno je što imamo Marijanu od koje možemo puuno naučiti.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:11

Draga Slavice, hvala na podršci koju si iskazala Snežani. Hvala Ti <3 🙂

Odgovori
Snežana 23.01.2017. - 20:52

Takođe imam potrebu da se zahvalim. ☺

Odgovori
Snežana 23.01.2017. - 20:54

🙂

Marijana May 03.02.2017. - 19:12

Hvala draga Snežana 🙂 <3

Marijana May 23.01.2017. - 18:10

Draga Snežana, pod broj jedan – mlada si 🙂 Nadalje, svjesna si i znaš što Ti je činiti – raditi na sebi, osvjestiti svoja kriva uvjerenja, meditirati, odrediti svoje ciljeve i držati do svojih vrijednosti…Budi ustrajna, svaki dan učini korak prema sebi. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Lollobrigida Nolla 23.01.2017. - 10:48

Ovaj tekst pogađa u samu srž. Iskreno, nije to lako postići, ali Ti daješ uvijek tako blage i savjete pune ljubavi da se čovjek zaista zamisli…pa, možda bih i ja mogao tako..
🙂 Hvala Ti! <3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:11

Nije lako draga moja, ali se može 🙂 Hvala Ti puno, i znaj da možeš <3

Odgovori
Snezana 23.01.2017. - 11:21

Dobar dan Marijana,

Ne samo da sam sam stranac sam asebi nego mi se cini da mi je zivot u ovom vremenu stran.Kao da nisam za ovo vreme,neki put nepoznajem ne samo moj zivot nego ni samu sebe,a vrlo cesto mislim d asam u nekim stvarima promasila zivot…osim dece…to mi je samo radost..pozdrav

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:14

Draga Snežana, izražavaj zahvalnost za sve što jesi, za sve što si postigla i sve što imaš. Budi svjesnija sebe, svojih misli, riječi i djela. Djeca su najveće blago, ali roditelji su stvorili djecu, dakle, Ti si sama zaslužna za svoju najveću radost 🙂 Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Slavica 23.01.2017. - 12:02

Draga Marijana hvala ti što nas razveseliš svojim divnim prilozima i potakneš nas da razmislimo o stvarima koje smo (ovdje pričam o sebi ) “odradili” i naučili .Nije bilo jednostavno…Ali kad napokon prihvatiš sebe i shvatiš da te nemoraju svi prihvatiti i da to neprihvaćanje ne doživljavaš traumatično ,sve je jednostavnije.Volim i poštujem sebe , jel znam da sam kvalitetna osoba i da sve što radim sebi drugima radim iz ljubavi , onda ova neprihvaćanja i ne primjećujem više , možda ih ima ali ih nedoživljavam. Trebalo mi je vremena ali sam uspjela.Tebi puuuno hvala za ove divne primjere i poduke jel tek tada shvatimo koliko smo stvari dobrih napravili za sebe i koliko smo postali “zrelije” osobe .Pusa svima !

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:16

Draga Slavice, odlično rečeno. Fokusirana si na ono što je važno, tako da više ni ne doživljavaš ono što je nevažno, a to je tuđe neprihvaćanje. Istina je ta da svaka osoba koja ne prihvaća druge, u biti ne prihvaća u potpunosti sebe. Hvala što si ovdje i hvala na lijepim riječima 🙂 Veliki zagrljaj <3

Odgovori
Tanja K. 23.01.2017. - 13:22

Nekada mi se cini da sam sama sebi stranac
A nekada najbolji prijatelj
I sve to yavisi od dana,meseca,godine…i osoba sa kojima provodim momente…. 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:18

Draga Tanja, jako je važno s kim se družiš, pažljivo biraj ljude kojima daruješ svoje vrijeme, energiju i pažnju. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Edita 23.01.2017. - 14:02

Draga Marijana!
Moram priznati i da sam sama do nedavno bila sebi stranac, ali osjećam i uviđam od kako sam počela meditirati, čitati tvoje tekstove i gledati tvoja videa, da su mi se jednostavno otvorile oći….nekada mi se čini, kada se vratim unazad svog života, kao da sam svo to vrijeme spavala. Ima tu još puno čega što se mora promjeniti i doraditi, ali naravno ništa se neće promijeniti preko noći, treba dati vremenu vremena. Polako, korak po korak. Mogu reći da sam i dan danas neshvaćena i ne prihvaćena kao takva od strane svoje obitelji (pa čak i okoline u kojoj živim), sve i svašta mi zamijeraju, ali to je pak samo njihovo mišljenje, jer ja, kao i niti bilo tko drugi ne možemo živjeti po tuđim pravilima, nego samo po svojim, ma koliko se to njima sviđalo ili ne.
Hvala Ti na ovim lijepim tekstovima i riječima….želim Ti svako dobro, puno ljubavi i mira!

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:22

Draga Edita, hvala na divnom komentaru po kojem mogu zaključiti da si samosvjesna, odgovorna i snažna žena. Bravo draga, drži do sebe i drži se svog stava. Za sve je potrebno vrijeme, stoga koračaj polako i sigurno, korak po korak. Drago mi je što Ti mogu doprinijeti na ovaj način <3 Hvala Ti 🙂

Odgovori
Kristina 23.01.2017. - 14:24

Draga Marijana Hvala na ovom podijeljenom iskustvu !!!!
Sve je na svom mjsestu kako si napisala i objasnila….
Kada sami sebi nismo stranci,nije ni važno kome jesmo…
Puno lijepih pozdrava i s radošću čekam nešto novo 🙂 🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:23

Draga Kristina, tako je, kada sami sebi nismo stranci, nije važno kome jesmo 🙂 Očekuj još puno novih tekstova i videa <3 Hvala Ti 🙂

Odgovori
nertera 23.01.2017. - 15:23

Draga Marijana, dodala bih još jedan citat : “Čovječe vrati se k sebi, dok imaš još kome”.

Uvijek mi je ugodno u društvu ljudi koji žele spoznati svoje Istinsko biće, pravoga sebe, onog Ispravno. Slobodnog. JA.

Jednom sam nazvavši poznanicu rekla- ovdje Ja— ajme smijeha i dan danas se to spominje i svi smo radosni i nasmijeseni kada se susretnemo. Kako to ostavlja traga.Za pamćenje. Tako je malo potrebno da bi ljudi bili radosni—lapsus jer se zovem Jasminka, ali sam se zaustavila na Ja….i tako je sve počelo.

Pa drage moje ovdje Ja, na svom putu povratka-otkrivanja sebe, istinske sebe slobodne od svake vezanosti, teoretski potkovana i još samo da to poćnem primjenjivati i živiti.

Kako shvaćam naše istinsko biće ne prizna ljudsku logiku već ju koristi i tjera nas da kroz nju ali bez nje dođemo do sebe i vratimo se sebi.

Svi bismo bili nedodorljivi,imuni na ovozemaljske stvari,iznad smetanja ili ometanja, iznad osjećaja,poput čarobnjaka uređivali sve i svakoga da bude kako mi mislimo da je ispravno….o kako to lijepo zvuči…e pa to ne ide tako,očito, jer tada ne bismo bile ovdje već tamo gore.

SavršenA harmonija,kako shvaćam, je moguća kada živiom više stanje svijesti upravo ovdje u ovom kaosu, u neprihvaćanju, u ovoj kaljuži.To nam je potrebn, ne možemo bez toga..aha…ok pa onda hvala i s radošću i zahvalnošću što me tu neko ovako ili onako tretira..samo daj i to je karma, a karma se otplati mora …pa je i to riješeno…pa to sve nakraju se i dešava za naše najviše dobro i svih oko nas….i što reči …ima li razloga za brigu?! Ma ne.

Ima jedna poema Učitelja Falun Gonga Li Hongzhia —
Boraviti u Tao(DAO)
Biti prisutan srce je negdje drugdje.
Savršeno pomiren sa svijetom.
Gledati ali ne mariti za vidjeno –
Slobodan od obmane i sumnje.
Sluša, ali ne mari za slušano-
Um je tako teško uznemiriti.
Jede, ali ne mari za okus.
Prekinuta vezanost za okus.
Radi, ali bez težnje-
Tako postojan, prebivajući u Tao
Smiren, bez misli
Istinska čudesa mogu se vidjeti.

Kad god mi nešto nije po volji sjetim se ovih prekrasnih stihova i vjerujte mi pojavi se osmjeh umjesto ljutnje i zahvalnost što je i to nešto došlo da se otpusti.

hvala svima
poz svimma

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:26

Draga Ja, Jasminka 🙂 Hvala za divan komentar, baš mi je godio. Posebno hvala za učiteljevu poemu. Uvijek svima govorim: sve je u redu. Jer zaista, sve je u redu 🙂 Hvala draga <3

Odgovori
Slavenka 23.01.2017. - 15:36

Draga Marijana,

dobro pitanje – jesam li stranac sebi? Radim na tome da to prestanem biti … Ali da, to je poanta, jednom kad sebi prestaneš biti stranac – nigdje se više nećeš tako osjećati. Hvala ti <3

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:28

Draga Slavenka, hvala na tvome komentaru i dobro nam došla <3 Radi na sebi svaki dan, meditiraj i stranac sebi više nećeš biti <3

Odgovori
Dara 23.01.2017. - 16:27

Jos jedna zanimljiva tema.Uvijek sam bila svjesna sebe i svoje licnosti.Oblikovalo me je vrijeme moje mladosti skola posao i moja pitoma Posavina u kojoj sam odrasla.Igrom sudbine dosla sam u drugu sredinu gdje zive ljudi gorstaci.Shvatila sam da po meni i sredina odakle dolazis ima uticaj na tvoju licnost.Nisam prihvacena na startu odmah.Stranac prva prepreka pa dalje.Nasla sam i tu zajednicki jezik sa par osoba.Prilagodila s bilo je vrijeme rata.Ali uzalud nikad nisam prihvacena jer ne volim laz prevare, ogovaranja,jer uvijek sam bila na strani postenih dobrih ljudi.Izasla sam u grad preselila se nasla opet par osoba za kontakt.I evo sad je vrijeme da krenem da se preselim u Njemacku.Ali kroz moj zivot je proslo svasta.Ojacala sam ostala svoja.To sam shvatila onog dana kada sam vracala istom mjerom i rekla STOP.Daro to nisi ti , neces biti ono sto nisi.Vratila se ponovo u svoju licnost i idem falje.Neke prepreke obilazim neke ignorisem.Na tom putu kupim samo osobe mojih shvatanja i mog stava ostali su nebitni.Kostalo me to i zdravlja i srece moje porodice.Zivot je najbolja skola,neke lekcije se i ponove da bi se naucile i dobro urezale u pamcenje .To je moto mog zivota.

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:29

Draga Daro, ukratko, to je život, najbolja škola. Želim Ti svu sreću u novoj sredini, ostani svoja i vjerna sebi. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Irena 23.01.2017. - 16:52

Draga Marijana!
Hvala vam za vaše postove, video i knjige, drago mi je da je mogu čitati i slušati i koristiti vašu mudrost u životu. Ja radim na promijeni svog života na bolje u svim smjerovima, jer sam zapeo negdje gdje ne želim biti, ali ne mogu nastaviti. Kroz učenje i upoznavanje želim, da krenem naprijed i postanem zadovoljnija sa svojim životom.
Ispričavam se zbog pogreške u pisanju, sam Čehinja, ki žive u Sloveniji.
Lijep pozdrav, Irena

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:32

Draga Irena, uvijek će biti prepreka na našim putevima, one su tu da nas nečemu nauče i da ih uklonimo s puta. Skupi hrabrosti, energije, odvaži se i ukloni prepreku sa svog puta. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
dijana 23.01.2017. - 17:01

🙂

Odgovori
Marijana May 23.01.2017. - 18:32

<3 :)

Odgovori
Senija 23.01.2017. - 20:03

Draga Marijana Hvala na svakom tvom pismu i prici imam dosta samopouzdanja ali jos radim na sebi uz pomoc tvoju HVALA JOS JEDNOM

Odgovori
Marijana May 24.01.2017. - 13:01

Draga Senija, radi svaki dan na sebi, jer svaki dan stvaramo, otkrivamo i dizajniramo sebe. Hvala Ti <3

Odgovori
Mirka 23.01.2017. - 22:19

Draga Marijana,
Divan tekst! Tako lepo napisano, i na pravi nacin sroceno!
Puno mi znace tvoji tekstovi, otvaraju mi oci i uz njih rastem!
I neverovatno kako uvek napises nesto o temi koja je bas trenutno deo mog zivota! 🙂
Upravo sam na svojoj prekretnici zivota i nedavno sam otisla iz sredine u kojoj se nisam uklapala. Sada sam u novoj sredini opet na neki nacin ” falang”. Ovaj tvoj tekst mi puno znaci da hrabro idem napred i verujem u sebe i ono sto je najvaznije da volim i prihvatam sebe i da nisam sebi stranac! Sada uvidjam da mi je medjuostalom i to nedostajalo u sredini iz koje sam nedavno otisla.
Veliki pozdrav!
Mirka

Odgovori
Marijana May 24.01.2017. - 13:02

Draga Mirka, drago mi je da Ti je pomogao ovaj članak. Samo nemoj biti sebi “falang” 🙂 Hvala Ti i šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Branka 23.01.2017. - 22:54

Draga,

Hvala sto si osecajna,sto zelis da pomazes drugima na ovaj nacin.Meni tvoji tekstovi pomazu,posebno sto ih citam svakog dana.Osecam se smirenije,opustenije.Ja se celog zivota osecam kao stranac,cak i sada.Kada ti drugi diktiraju sta da radis u zivotu,samo zato sto ti ne znas sta zelis,a znas da imaju dobre namere,ne mozes biti srecan.Dok ne spoznas sebe ne mozes biti srecan.Niko umesto tebe ne moze voditi tvoj zivot i znati sta je za tebe najbolje.Ovaj tekst me je probudio…Hvala…

Odgovori
Marijana May 24.01.2017. - 13:05

Draga Branka, sve si dobro rekla, sve to stoji. Sigurna sam da znaš što želiš, samo se više posveti tom istraživanju, vidi što voliš raditi, u čemu uživaš, koji su tvoji talenti, vidi u kojim aktivnostima zaboraviš na vrijeme. Drago mi je da te je tekst probudio <3

Odgovori
Jадранка 25.01.2017. - 11:46

Драга Маријана,Ваше речи смирују као роморење пролећне кише ,и на томе Вам се захваљујем.Моја ,прва егоистична реакција на тему је:да ја јесам у овој средини ,релативно0 странац,али то не перципирам као проблем ,ја то тако и прихватам .Године искуства,професионалног рада и вера довеле су до сазревања многих мотива и ставова у животу,који су отклонили многе фрустрације и тражења младости.Признајем,најлепше се осећам кад је мој син у мојој близини,тада се осећам бестелесно и безвремено,безбрижно!Извините,расписала сам се!Желим Вам свако добро!П.С.И он је био на Тајланду!

Odgovori
Marijana May 25.01.2017. - 17:47

Draga Jadranka, hvala Ti 🙂 Tekst govori o tome kako jesam stranac u očima ovih ljudi, što prihvaćam, no sebi nisam stranac, stoga gdje god da idem ne osjećam se kao stranac. Nadam se da se tvoj sin lijepo proveo ovdje 🙂 Mislim da je svaka majka najsretnija kada je njeno dijete uz nju. Želim Ti mir i svako dobro 🙂 Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Јадранка 28.01.2017. - 17:09

Хвала Вам Маријана,из моје себичне перспективе ,две су тематске прокупације:како савладати страх од смрти и од болести,немоћи,губљења здравог разума.Надам се елаборацији и ових тема.Леп поздрав

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:52

Draga Jadranka, da li ćemo svi umrijeti? Hoćemo. Da li postoji osoba koja se nikada nije razboljela, koja nikada nije bila prehlađena? Ne. Istina je da ćemo biti bolesni i da ćemo umrijeti. Sve što nam ostaje je da prihvatimo tu istinu jer to će se dogoditi. Ovo je bio kratak sažetak na tvoje pitanje. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Sofija 25.01.2017. - 20:07

Draga Marijana, zbog svog zdravstvenog stanja sam u kolicima. Dugo vremena mi je trebalo da pobedim taj kompleks, jer sam do svoje 23-ce godine bila potpuno zdrava. Jos teze mi je pala selidba u drugi grad gde sam u to vreme imala uverenje ko ce me prihvatiti i kako cu naci nove prijatelje, osecala sam se kao stranac, medjutim, po prirodi sam pozitivna i vedra osoba, tako da sam uspela da zavolim i prihvatim sebe i sa tim su u moj zivot usli predivni ljudi i covek mog zivota koje volim i koji vole mene ovakvu kakva jesam.
Od srca veliki poljubac za tebe

Odgovori
Marijana May 26.01.2017. - 13:08

Draga Sofija, ovakve životne priče me dirnu. Tvoj pozitivan stav te odveo daleko, voliš i prihvaćaš sebe, okružena si s predivnim ljudima, te si pronašla svoju srodnu dušu – prekrasno <3 Hvala što si svoju priču podijelila s nama <3 Šaljem Ti veliki zagrljaj 🙂

Odgovori
JELENA 26.01.2017. - 10:18

Prelijep i istinit tekst. Hvala na ovim divnom tekstu.
Ja sam cjeli život se osjećala više kao “neprilagođena” nego “stranac”. Nigdje nijesam osjećala to bezuslovno prihvatanje i razumjevanje. Sad kad sam dosta spoznala sebe, razumijem zbog čega sam se tako osjećala. Uvidjela sam dosta i svojih nedostataka i razumjela druge, zašto im je bilo teško da me prihvate.
I istina je da smo svi jedni drugima stranci. I da je čak suloudo očekivati da te drugi razumiju i prihvate ako to sami ne osjećaju. I nekako više nijesam ovisna o prihvatanju drugih, ne treba mi više. Nekad sam vapila za tim da se osjetim prihvaćeno, čak i ostajala sa ljudima sa kojima se nijesam ni prijatno osjećala, samo iz razloga što me “prihvataju” da ih ne izgubim.
Sada sam se pomirila sa tom činjenicom.
Ali se sam spoznala da ne trebam prihvatanje, teško je to tražiti od drugih. Ali sada sam željna lijepog ponašanja i o ophođenja prema meni, tako da ispada da sam samo postala ovisna o nešto drugo. Poštovanje. A i sam Tolstoj je reka “Poštovanje, je izmišljeno da bi popunilo prazninu u kojoj bi trebalo da se nalazi ljubav.” Pa mi nekako pada na pamet, ako ne možemo da se prihvatimo i volimo onakvi kavi jesmo, možemo da bar da se poštujemo nezavisno od prihvatanja. I popunimo tu prazninu gdje bi smo se svi fino osjećali , a u biti to nikog ne košta. Kao bankomat, mada je to samo mašina koja je lijepo otkucana, ali i od nje može dosta da se nauči. Prema svima je isti, ne pravi razliku. A na kraju ti još da i novac. Ja obožavam da stanem ispred bakomata, hahaha. Ovo je istina i šala.
Zahvalna sam ti na ovom lijepom tekstu i na svim ranijim tekstovima. Mnogo lijepih stvari si me naučila i mnogo pametnog i lijepog sam našla kod tebe. HVALA OD SRCA.

Odgovori
Marijana May 26.01.2017. - 13:13

Draga Jelena, jako lijepo rečeno i objašnjeno. Jako mi je drago da si naučila puno korisnih i lijepih stvari ovdje <3 Hvala za ovaj komentar <3 Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Maja 26.01.2017. - 20:39

Ja sam se zadnjih par mjeseci našla u sredini u kojoj se osjećam neprihvaćeno i da ne pripadam tu. Počela sam se sve lošije osjećati i sama sebi sam postavila pitanje – što se desilo? To nisi ti. Nakon toga sam se više okrenula sebi i shvatila kolko divnih ljudi i stvari imam u životu na kojima sam zahvalna i da nije bitno što me se ne prihvaća jer mi očito tu mjesto nije i da je najbitnije da ja prihvatim i volim sebe. I dalje sam tu, ali sve drugačije doživljavam. Oni su svi i dalje isti ali ja se drugačije osjećam a to mi je najbitnije. Hvala Marijana na predivnom tekstu i podsjetniku da trebamo sebi biti najbolji prijatelji 🙂

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:54

To je to draga Majo, kada voliš i prihvaćaš sebe, gdje god da si stranac, ti nisi stranac samoj sebi i to je najvažnije. Budi svoja najbolja prijateljica <3 Hvala Ti 🙂

Odgovori
iva 28.01.2017. - 14:37

čitam i ne prestajem se ježiti, a oči mi se pune suzama, i uvijek tako…iako mi se čini da često stojim na mjestu, i nikako da “ozbiljnije” poradim na sebi, sretna sam, i zahvaljujem na divnim ljudima oko sebe, znanima, i onima poput tebe, koja nas strance puni divnim emocijama…hvala ti Marijana<3

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:57

Draga Iva, učini svaki dan nešto što će doprinijeti tvom rastu. Svaki dan, korak po korak. Upoznaj Ivu, tko je ona, što voli, u čemu uživa…pohvali je i budi zahvalna na njoj <3 Hvala draga 🙂

Odgovori
Biserka 28.01.2017. - 20:03

..čitam i čitam “ispisanu”dušu na ekranu PC-a…Zivim jedan zivot, 46 godina,daleko od mog rodnog grada.Stranjkinjom se nisam osjećala,učila jezik i upoznala maiu naciju ljudi ! Po prirodi sam jaka osoba,a ako sam posrnula,ustala sam i …dalje .Kada sam išla na dopust,onda sam išla doma , a kada sam se vračala sa dopusta ,išla sam -doma! I onda sam poslovnim putem upoznala advokaticu koja me je pratila otprilike 3 godine…Impozantna ličnost !Usput ,u našim razgovorima,uvijek je nadodala:”Ti ćeš se vratiti u naš grad !”,a ja nisam nikada imala tako što na umu…kupila sam stan. O srodnim dušama,čula i čitala sam,i ja vjerujem da sam ju u njoj pronašla.Kada nekoga zavolim,kazem to,a ako nekome to ne paše,bilo pa prošlo….Nitko nije vrijedan moje energije,osmijeha i moga …srca,jer zelim samo dobro.Samo ,…spoznala sam nešto….ljudima se ne smije 5x reči da ih voliš,jer im postaneš “dosadna”,i tek tada sam počela analizirati riječi….i shvatila da riječ “volim” nije za svakoga..i ne treba osjećaj duše i srca staviti na dlan…Za mene ta riječ je strašno velika i predaje poštovanje i priznanje .za tebe sam tu,jučer,danas i sutra.I opet poanta svega …svi mi smo samo putnici u prolazu,i treba da se volimo,a ako ne bas3 “volimo” ,onda biti sami sebi najbolji prijatelj,i sve ,baš sve bit će dobro.Ugodna večer i sve DOBRO
Biserka
Marijana, Vama u daljini mirna noć

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 15:59

Lijepo rečeno draga Biserka, hvala na tome 🙂 Meni u daljini je ugodna večer, a tebi draga želim ugodan dan 🙂

Odgovori
Zrinka 29.01.2017. - 17:41

Stranci smo jedni drugima gdje god dođemo i koliko god smo bliski? Ja se vrlo često osjećam strancem u sredini gdje jesam. Mišljenje da je to u redu me tješi (iako, opet, ne čini me sretnom). Iako, zaista, tješi. Sad se osjećam manje čudakinjom i nedovoljno vrijednom. U tom slučaju, zbilja, nije važno imamo li prijatelje ili ne i kako nas zovu. Zapravo, onda to i nisu prijatelji. Dovoljno je da imamo sebe i da smo zadovoljni sobom.

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 16:00

Draga Zrinka, sve kreće od nas 🙂 Budi svoja i zadovoljna sobom. Hvala Ti 🙂

Odgovori
vesna 30.01.2017. - 22:28

Hvala na podijeljenom iskustvu, zgodna priča i proces kroz koji ste prošla Marijana i nama primjer kako si trebamo posvijestiti i prihvatiti odgovornost za sebe. Iskustvo nije slučajno, dozvano je našim unutarnjim rezoniranjem, da bi došli u kontakt sa neprihvaćanjem dijela sebe kroz druge.
Ne trebam nikuda otići da osjetim neprihvaćanje same sebe, to mi je baš veliki izazov. Moje neprihvaćenje i nevoljenje sebe zrcali se u drugima, i onda budem nesretna jer očekujem od drugih što sama sebi trebam dati. Pomakla sam se i radim na tome ali vidim da često padnem u očekivanjima da me se prihvati i voli kakva jesam. A zapravo to što bi htjela da mi drugi daju trebam dati sama sebi, što mi ne ide baš lako.
Hvala na svim divnim postovima, činite svijet boljim mjestom, u trenucima dok ih čitam ili slušam bliže sam sebi. Srdačan pozdrav, Vesna.

Odgovori
Marijana May 02.02.2017. - 16:04

Dobro rečeno draga Vesna. U ovom tekstu sam navela primjer, no nisam htjela detaljno objašnjavati kako ovi divni ljudi Tajlanđani percipiraju strance, jer bi tekst bio predugačak. Uvijek je važna poanta teksta, a to je da trebamo voljeti, prihvaćati, poštovati i spoznati sebe, jer jedino tako nećemo biti stranci sebi iako u očima drugih jesmo stranci. Hvala Ti 🙂 Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Suzana 12.02.2017. - 22:40

Draga Marijana, ime imaš kao moja kuma, drugarica sa fakulteta koju sam venčala…..

Sa ovakvim iskustvom se susrela u devetoj godini, kada su mi se razveli roditelji… Moji roditelji su se razveli kada sam imala četri godine u Kruševcu gde sam rodjena. U Kruševcu sam išla u vrtić i u školu… desilo se da je mama imala nerni slom, da sam morala da odem kod tate u Paraćin… Sredina me nije prihvatila, okolina… bila sam im uljez, tj.razlikovala sam se od dece…. bila sam odličan djak… drugačije sam se oblačila i ponašala… to se nije dopadalo mojoj rodbini, ali ja nisam obraćala pažnju… to je kasnije stvorilo kod mene da budem drugačija, orginalna i jedinstvena u oblačenu i u svemu, i danas sam takva… Stduije POLITIČIH Nauka, na katedri za novinarstvu sam završila u Beogradu… Moj život se pretvorio u putovanje… Beograd je opet bio nova sredina, ali kad sam došla, intersantno, ja sam konačno osetila olakšanje, ja sam znala da tu pripadam. I rekla sam Beograd je moj….. snalazila se na razne načine kao student… završila sam novinarstvo… ali zbog finasija sam morala da se vratim u Paraćin kod tate i tamo se osetila isto, da ne pripadam, da me nešto guši, da sa ljudima nemam o čemu da pričam, zato što im je sužena svest… Moja želja se ispunila ja sam se vratila u Beograd i danas živim na Novom Beogradu, ali osećam kao da još nešto fali, ali ne znam šta je to…..
Veliki pozdrav, divni ste za komunikaciju….

Odgovori
Suzana 16.02.2017. - 22:02

Marijana, ja ni jedan Vaš odgovor nisam dobila…..

Hvala, Suzana Nikolić

Odgovori
Marijana May 18.02.2017. - 7:21

Draga Suzana, oprosti što odmah nisi dobila moj odgovor. Pisala si mi kada sam boravila u meditacijskom centru, a boravila sam deset dana. Osim toga, svakodnevno primam velike količine komentara, poruka i mailova tako da iako se trudim, ipak je nemoguće da na sve uvijek odgovorim u kratkom roku. Hvala tebi na komentaru i strpljivosti, hvala što si ukratko ispričala svoju priču u kojoj sam se donekle i sama pronašla. Dobro znam kakav je to osjećaj. Rekla si da nešto fali a ne znaš što. Ne želim nagađati, no razmisli što je to što te čini sretnom i ispunjenom, što je to zbog čega Ti osmijeh ne silazi s lica? Vjerujem da će Ti i ovaj članak pomoći:

http://mojzivotnidizajn.com/mocno-pitanje-za-siguran-uspjeh/

Veliki pozdrav draga Suzana 🙂

Odgovori
Denisa 15.02.2017. - 19:10

O da, poznat mi je taj osjećaj ne uklapanja u neku sredinu…ali u pravu si Marijana ta sredina definitivno NIJE bila za mene, jer je jednostavno bila prepuna ciničnih, sebičnih osoba koje misle da se cijeli svijet okreće oko njih.

Odgovori
Marijana May 18.02.2017. - 7:22

Draga Denisa, nadam se da si sada sretna u sredini u kojoj se nalaziš 🙂 Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Ljupka 19.02.2017. - 15:43

Kao da ste vidoviti…ovaj tekst je pao u pravi cas.Trenutno sam u Lucernu,Svajcarska,radim u jednoj Albanskoj porodici gde me nisu prihvatili u zbog toga se vracam u Srbiju gde se isto tako osecam…stranac!!Samo pored svojih sinova se ne osecam tako ali oni su vec zreli ljydi(23,26god)i svesna sam da im vise nisam toliko potrebna kao ranije..Sto je najcudnije,kao kod kuce sam samo u Grckoj gde sam inace radila u periodu 2001-2007…srce mi je zauvek ostalo tamo

Odgovori
Renata 20.02.2017. - 22:10

Vec godinama zivim sa osjecajem ne pripadanja sredini u kojoj zivim.Koliko god sam se trudila da se prilagodim i uklopim u sredinu u kojoj sam nisam uspjela.Vec sam postala jako umorna i nesrecna jer jednostavno zeljela sam promjenu.Uvijek sam mislila da je problem u meni,međutim, shvatila sam da ja ne pripadam sredini u kojoj sam.Sada odlazim na drugi kontinent i srecna sam, prvi put kada sam otisla znala sam da je to My happy place!!!! Sada idem ponovo da se pronađem, jer ona srecna Ja,je ostala tamo !!!

Odgovori
Alma 05.03.2017. - 23:35

Zanimljivo je kako je ustvari lako naći rješenje za svaki problem i u svakoj životnoj situaciji samo ako dovoljno poznajemo sebe. Ako želimo biti čisti, lijepi i širiti ljepotu.
Koji je najbolji način da istraješ na ovom putu?
Hvala ti, lijepa Marijana na ljepoti, savjetima, mudrostima koje nesebično djeliš. Divim ti se, i šaljem ti puno ljubavi i veliki zagrljaj. ❤

Odgovori
Adrijana 08.03.2017. - 18:20

Da, ja osjecam da ne pripadam sredini u kojoj sam. Ne uklapam se niti razumijem… Trenutno se nalazim na prekratnici i sve mi je poljuljano. Ponovilo mi se iskustvo da budem bliska sa nekim, druzimo se , salimo ja slusam jadikovke ali onda nastaje preokret i postajemo sukobljene stranke. Onda pocinju ttacevi iza ledja i optuzbe kako ih ja ogovaram. Paradoks sta li je? I sve se to desava na radnom mjestu… I sad sam stranac koji trazi svoj put i nacin da pregura ponovnu reprizu. Cudne su ponekad zivotne lekcije, a tek reprize. Hvala na uvije lijepim i pozitivnim.pozdravima na kraju mejla

Odgovori
Tatjana 15.03.2017. - 11:00

Odlicna tema.
Ja mislim da odlicno poznajem sebe i znam svoje granice. Ali ljudima mnogo smeta sto si takav kakav Jesi.
A da bih se dopadala drugima ne pada mi na pamet da se mijenjam. Jer znam sebe.. ko me prihvati- prihvati. Ne mozemo se mijenjati radi drugih. Ljudi treba da prihvataju druge ljude onakve kakvi jesu.

Odgovori
azra 23.03.2017. - 21:05

zahvaljujem na ovakvom tekstu…u jednom periodu svoga života sam eto bila pa ne falang,nego izbjeglica,duša koja se probala približiti sredini ,uklopiti do te mjere da je postajala svakim danom ono što nije,i sve se bunilo u meni npr.šuti kad treba govoriti ,laži kad treba istnia,ali eto guralo se nekako do određenog momenta kada takvo ponašanje nije došlo u fazu da našteti mom djetetu…i to je bila prekretnica..ne bih sebi nikad oprostila da sam u tom momentu bila nesto drugo osim onog sto zapravo jesam,pogotovo ako drugi ovisi o vama…često nije lako ali je najpoštenije

Odgovori
Mirjana 25.04.2017. - 19:53

Draga Marijana izbor vasih tema i pouke koje dobijamo su divne.Spoznajem sebe svakim danom sve vise, zivim u maloj sredini u kojoj moja razmisljanja odudaraju od sredine u kojoj sam, ali sam prihvatila to i srecna sam jer znam puno osoba koje imaju otvoren pogled na zivot i bez predrasuda.
Divni ste i svako dobro vam zelim.

Odgovori
Sanela 27.04.2017. - 18:22

Draga Marijana,cijeli zivot se zelim svidjeti drugima,ugoditi im,i opet ti nadju hiljadu i jednu manu…pokusat cu istatak zivota voljeti prvo sebe,mada posto imam sina invalida ovisnog o meni,mora biti prvo on pa ja…hvala ti zaaista sve sto pises je tako…

Odgovori
Elizabeta 11.05.2017. - 19:10

Draga Marijana, hvala ti puno sto postojis i sta me svakim danom obradujes svojim pozitivnim porukama. Nisam stranac u svojoj zemlji ali se osjecam stranac u ovom nasem drustvu gdje se tesko uklapam zbog nepravda…ljepse mi je biti sama sa sobom nego u drustvu laznih ljudi

Odgovori
željka 15.05.2017. - 8:38

Elizabeta

Znam da je teško voditi rat sa nepravdom, ali ne treba odustati. Osobno ne zatvaram oči pred nepravdom i uvijek kažem ono što mislim. Svjesna sam da ljudi ne vole čuti istinu, ali ja im ju saspem u lice pa nek si misle. Ako uopće imaju čime misliti.

Odgovori
sanja 14.05.2017. - 17:29

Draga Marijana,
Upravo sam meditirala sa tobom i osjećam bliskost na neki način sa tobom.
Što se tiče ove teme prihvatanja i poznavanja sebe , mogu ti reći da sam se koa dijete i dugi niz godina kasnije stalno nastojala dopasti drugima.Sve sam činila da budemprihvaćena, jer nisam imala samopouzdanja. Mislila sam sve drugo samo ne na sebe. Bila sam gruba prema sebi a da nisam bila ni svjesna! Sada volim sebe, radim na sebi godinama i ne tražim negdje tamo nešto… uživam u društvu sa sobom i svemu oko sebe 🙂 Hvala ti što sam i ovu tešku temu zahvaljujući tvom tekstu napokon zaokružila! Naime nisam znala da ne treba da budem prihvaćena svugdje i da mi nije svugdje ni mjesto da budem.Koja lakoća puštanja i osjećaj mira i ljubavi.
HVALA TI VELIKO MARIJANA. HVALA.HVALA.HVALA.

Odgovori
željka 15.05.2017. - 8:35

Nigdje se ne osjećam kao stranac. Nijedan komadić ove naše planete ne pripada nikome. Ništa ne odnosimo sa sobom u grob. Tko je taj tko mi može reći stranac si. Svi smo došli od nekuda. Oduvijek su se ljudi selili iz mjesta u neko drugo mjesto. Iz jedne države u drugu državu. Da li ćeš biti prihvaćen ili ne ovisi isključivo o tebi. Došao si negdje i ne možeš negirati tu sredinu i očekivati da se oni tebi prilagode, ali u tom ne smiješ izgubiti svoju osobnost. Moraš ostati ono što jesi. Sve do momenta dok to tebi odgovara. Došla sam u novu sredinu i ostala sam svoja. Većina ljudi me je prihvatila, oni koji nisu to je njihov problem.

Odgovori
JoVaNa 19.05.2017. - 11:15

Radim na tome da prestanem biti… Hvala Marijana…

Odgovori
Štefica 15.06.2017. - 20:22

Draga Marijana, nisam stranac sama sebi,ovo je predivan tekst i puno mi pomaže za život i kako ga živjeti. Hvala od srca za svaku poruku. Pusaa

Odgovori
Jelena 27.06.2017. - 10:38

Draga Marijana, uvijek me razveseli kad vidim koliko ima dobronamjernih dubokoumnih i introspektivnih ljudi… Fascinantnan mi je onaj dio kad si se od umjerenosti na tuđi postupak okrenula sebi i uvidjela kako ti je ono što te na početku možda frustriralo zapravo proširilo vidike i očvrsnulo tvoju svijest o sebi. I sama nastojim tako funkcionirati, iako se nekad baš zbog toga osjećam kao stranac među nekim ljudima… No, ne odustajem, jer znam da je to ispravan put, što mi dodatno potvrđuju i tvoji prekrasni članci… Hvala i svako dobro ti želim!

Odgovori
Marijana May 28.06.2017. - 22:30

Draga Jelena, potpuno se razumijemo 🙂 Što god da se dogodi, uvijek vršim introspekciju, jer ipak sve proizlazi iz našeg unutarnjeg svijeta. Nema odustajanja, samo dubljeg razumijevanja sebe. Hvala što si ovdje 🙂

Odgovori
Aleksandra 27.06.2017. - 16:27

Predivno, sto vise tvojih tekstova citam, sve vise otkrivam i upoznajem sebe.. hvala mnogo na ovome sto radis <3

Odgovori
Marijana May 28.06.2017. - 22:09

Hvala puno draga Aleksandra 🙂 <3

Odgovori
Dunja 10.07.2017. - 15:36

Slažem se u potpunosti..i tek sada u komentrima vidim, da doista ima ljudi koji promišljaju sebe…i rastu iz dana u dan.
Ali, draga Marijana, u nečemu smo svi skupa, ipak. I nismo sami…jer smo zajedno u svojim različitostima u ovom ambisu.
Da ja mislim da poznajem, sebe i nisam si stranac, iako koji put, iznenadim i samu sebe, bilo pozitivno, ili negativno. Želim ti ugodan preostali dio dana i puno iskrenih pozdrava.

Odgovori
Marijana May 10.07.2017. - 22:00

Draga Dunja, što se više okrećemo sebi i zagledamo se u sebe, to ćemo se bolje upoznati i tako se često iznenaditi. Želim Ti divan dan i šaljem veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Vanessa 18.07.2017. - 11:06

I ja sam u novoj sredini..jos jednom u zivotu. Selim se od svoje 9. god zivota. I onda je dosao period zivota…gde sam na jednom mestu provela 16 godina. Bio je to sok! I dan danas mi nedostaje premeštanje s’mesta na mesto. I sad kad sam u novom mestu, opet, i kad se javno ne uklapam tu gde jesam, vidim koliko su selidbe učinile svoje i ostavile ožiljak. Toliko seliti se ima i pozitivnih strana. Medjutim ovaj tekst mi je pomogao da razumem neke stvari i daje mi snagu. Spoznajem sebe više i više i počinjem da volim ovu osobu koja sam. Hvala Marijana. <3

Odgovori
Ariana 27.07.2017. - 20:27

Da, ljubav i sućut prema sebi! Divno, Marijana, divno i tako dobro rečeno! 🙂

Odgovori
Marijana May 29.07.2017. - 18:08

Hvala draga Ariana 🙂

Odgovori
Jelena 07.08.2017. - 12:52

“Tetris taught me, if you try to fit in you’ll disappear”

Ne znam ko je ovo rekao, ali dopada mi se 🙂

Odgovori
Kata 07.08.2017. - 22:31

Hvala Marijance
Mnogo toga sam naucila od kad sam te spoznala tebi

Odgovori
Tamara 25.08.2017. - 7:56

Divna prica Marijana!
Ranije sam puno patila sto nemam mogucnost da vise putujem, ali sa vremenom sam shvatila da je bitno ono sto ti kazes, da spoznas sam sebe i to osecanje nosis uvek sa sobom. Gde god da odemo od sebe pobeci ne mozemo 🙂

Odgovori
Marijana May 02.09.2017. - 21:40

Draga Tamara, tako je, gdje god da odemo sa sobom smo, ne možemo pobjeći od sebe, stoga trebamo biti u miru sa sobom 🙂

Odgovori
Natali 10.09.2017. - 22:07

Draga hvala na divnom tekstu. Znam da nisam stranac sebi jer niko me nikada nece poznavat kao ja sebe. I kada odem negde i u drugu drzavu ili drugo mesto ne trudim se da se uklopim u drustvo jer prosto to se desi ili se ne desi. Ali to me ne povredjuje niti me tera da se pitam zasto. Ne moram ni ja prihvatiti svakoga a ne mora ni mene prihvatiti sako. Naucila sam to na svojim nekim greskama ali sam zadovoljna sobom u svakom smislu. Hvala jos jednom na divnom tekstu.

Odgovori
Dragana 14.09.2017. - 17:49

Mislim da je sve receno. Bitno je da ja, ti ili bilo tko drugi zna tko je i prihvati i voli sebe. To sta ce drugi misliti i reci je potpuno nebitno to je njihova prica…. veliki zagrljaj!

Odgovori
Marijana May 08.10.2017. - 20:11

Tako je draga Dragana 🙂

Odgovori
r.cupi 21.09.2017. - 19:34

Hvala Marijana,divan tekst!

Odgovori
Marijana May 08.10.2017. - 20:11

Hvala draga Cupi 🙂

Odgovori
Amra 01.10.2017. - 20:30

Mnogo vremena sam provodila pitajući se što nije uredu sa mnom, zašto me svi ljudi ne prihvataju, zašto ne mogu sa većinom voditi konverzaciju, i dugo vremena mi je trebalo dok sam sebi postavila obrnuto pitanje- odgovaraju li ovi ljudi meni?
Ne odgovaraju, i potpuno je okej da ne mogu pričati sa svakim jer se svi ne zanimamo za iste stvari. Neke duše se jednostavno razilaze, a neke spajaju. Čak sam i našla slast u tome što ne znam pričati sa svima, jer ne želim biti kao većina ljudi, ne želim da se moje pričanje svodi na željenje i ogovaranje. I zašto onda da žalim za njima kad ne želim biti kao oni?

Odgovori
Marijana May 08.10.2017. - 20:13

Draga Amra, žaljenje nikome nije pomoglo jer prošlost ne postoji. Budi svoja i naći ćeš ljude poput sebe, to tako ide.

Odgovori
Andrea 12.10.2017. - 22:47

Naša draga mudra Marijana, hvala ti na ovome tekstu 🙂

Odgovori
Slavica 29.10.2017. - 19:16

Uvjek verujem u semi ,na mom ok intuiciji. U Sam pocetak uvjek osecam dali mnogu da budem sa Tom osobom.Vrlo Sam sigurna osoba ne dozvoljavam da neko me omalovazi.Bolje sama nego u losem drustvu.

Odgovori
Indira 05.11.2017. - 1:53

Draga moja Marijana: Uz tovoju pomoc svaki dan sam sve bolja i bolja sebi. Kako tebe pratim brze dolazim do zakljucka sto je nesto tako ili ovako. U zadnjih par mjeseci sam se puno promjenila tj. okrenula se sebi i posvetila punu paznju. Tek sad vidim koliko falim ljudima i ustvari koliko su iskoristavali moju dobrotu. Traze me, porucuju, poruke, za neke je stvarno kasno. Jedan od problema je bio bas ovaj o prihvatanju.Sada sam potpuno mirna. Hvala ti puno.

Odgovori
Dragana 16.11.2017. - 21:42

Draga Marijana,

Divan tekst zaista ☺
Baš je lepo objašnjena suština kroz konkretan primer. Verovatno je u ljudskoj prirodi ukorenjena ta težnja da budemo prihvaćeni od strane drugih ljudi. I lepo je ako je tako. No suština je u nama samima. Ako smo sami sebi stranci, kakva nam korist ako nas ceo svet prihvati. Sve je lepo rečeno u tekstu i slažem se sa svime. Mislim da dosta ljudi upravo ne poznaje sebe, da nisu dovoljno i do kraja istražili svoj unutrašnji svet. Ovo je vrlo važna i široka tema, koja navodi na razmišljanje. Vrlo je važno biti u skladu sa samim sobom, spoznati sebe. Kada je čovek sam sa sobom, najbolje može da oseti koliko samog sebe poznaje. Ukoliko teži da stalno bude okružen ljudima, i izbegava da ostane sam sa sobom, to je verovatno znak da iz nekog razloga beži od sebe i utapa se u masu. Dok čovek koji dobro poznaje sebe i prihvata se kao takav, nema taj problem.

Srdačan pozdrav,
Dragana ❤

Odgovori
Ana 30.11.2017. - 18:38

Draga Marijana,
Sve sto kazes ili napises je predivno,nadahnjuje…
Moram da priznam da cesto zaboravljam sebe i trazim prihvatanje drugih,sto zna da zaboli mnogo. Reci mi kako da se uvek setim…

Veliki,veliki pozdrav!

Odgovori
Anđelka 06.01.2018. - 18:20

Draga Marijana da ne poznajem samu sebe stranac sam si. Ponekad mislim da je sve protiv mene.Prije sam živjela u jednom gradu 14god.A sad živim u drugom gradu 15god i još se nemogu naviknuti Mislim da je to zato što ne poznam sebe .Svako dobro Marijana ti me pomalo ali sigurno pomažeš.Hvala ti od srca!<3

Odgovori
Sanja 08.01.2018. - 7:30

Hvala što ste ovaj dio sebe podjelili samnom.Nisam sebi stranac,nemam se više potrebu dokazivati nikome osim sebi.Sredinu kojoj živim doživljavam svojom.Osječam da dolazi promjena i tome se silno veselim.Hvala vam od srca na svim člancima koji mi uvjek donesu nešto novo.Srdačan pozdrav.

Odgovori
Ivanka 12.01.2018. - 0:21

Dobar tekst za razmišljanje.Iako se nisam uklapala u društvo u mladosti ja to nisam osječala tako kao da sam stranac sama sebi jer se jednostavno nisam ni htjela brinuti o tome. Jeste da sam bila dugačija od drugih jer iako smo se družili meni nije bila potreba da pijem alkohol ,kavu ili da pušim radije sam pojela nešto sladko i šalila se sa njima a to je nekima i smetalo , tako da je ispalo da se pravim previše ljepa.Isad dođe u obzir samo kava.Mnogo je i tuge i žalosti bilo 92 g., ali kad sam to prebrodila,i posle razvoda uzela svoj život u svoje ruke. Sjela u jedan kutak sobe,uzela olovku i papir pa počela nabrajat šta se mora promjenit da budem sretna i zadovoljna sa djecom.Sve što sam tad zapisala sam to i postigla u roku godinu dana.Preselila se na obalu u drugi kraj jer volim sunce da me grije i pošto volim prirodu imam i tamo svoj kutak(svoj vrt) kad se zaželim mira.A to što sam proživjela slaboga smatram da je i to jedna životna lekcija da znaš cjenit dobro.Ako je netko sa slabom energijom i da te zamara moraš se znat umaknut. Volim čitat tvoje tekstove i slušat video jer kad pričaš miluješ ljude sa rječima. Ljep pozdrav
I hvala

Odgovori
Vesna 15.01.2018. - 0:02

Hvala draga Marijana ❤.Divan tekst u pravi cas da me podseti na sebe .Ponekad sam i stranac i neznanac sebi ali uz tebe ucim i na tom ti beskrajno hvala !!!Najlepsi pozdrav

Odgovori
Darinka 22.01.2018. - 9:28

Jesam stranac , sama sebi. Baš se osećam gotovo uvijek loše u nekom društvu, nikako ne mogu da budem svoja.Mnogo sam pročitala knjiga , ali nikako da se opustim i budem svoja. Srdačan pozdrav

Odgovori
Jadranka 24.01.2018. - 0:27

Ponekad , moram priznati da se preispitujem da li sam to ja…činim se sama sebi stranac, pogotovo u nekome društvu u kojem se ne osjećam ugodno….to je to što ti draga Marijana pišeš…”ako se ne osjećaš ugodno u nekome društvu to društvo nije za tebe” i to je to…hvala ti od <3

Odgovori
Ivana 09.02.2018. - 9:45

Draga Marijana,
Vjeruj mi to sam sve prošla. Srednja škola, pubertet, ja se ne razvijam jer imam problema sa hipofizom koja mi je oprerirana. Ostali imaju potrebe pušit, kava, cure, dečki. Ja kao sa drugog planeta. Na faksu sam počela piti kavu da bi “se uklopila”. Na poslu neko društvo za koje sam bila vezana više nema mjesta za mene za ručkom. Tu sam stavila točku.Ne plačem za njima dovoljna sam sama sebi. Ako netko hoće k meni sjest za stol ako neće ništ. Smirila sam se i više ne patim kao prije.jer ne prijanjam na njihovo prijateljstvo.

Odgovori
mila 19.02.2018. - 16:25

Draga Marijana,hvala za ovaj tekst.bas mi je dobro dosao.Sto da se “upinjemo”,da bi nas neko prihvatio.Treba same sebe da prihvatimo,da prema sebi nismo stranci.Preporučila sam te i mojoj koleginici.I ona “istražuje”kao i ja.Sve najbolje .

Odgovori
Ivana999 20.02.2018. - 21:52

Slažem se da je najbitnije biti dobar sebi i da smo pre svega mi ti koji gradimo svoje samopouzdanje ili, nasuprot tome, nesigurnost.
Jasno mi je da ne treba toliko da se osvrćemo na primedbe drugih ljudi i da im pridajemo na značaju ukoliko smo sami ubeđeni u suprotno po pitanju nečega što se nas samih tiče.
Ali meni se previše često dešavaju situacije zbog kojih se osetim nevidljivom, nepoželjnom, neshvaćenom.. Najteže mi padne kada se trudim oko ljudi, a oni mi na to uzvrate gorim nerazumevanjem i većom odbojnošću nego oni prema kojima se nikada istinski nisam trudila. Neverovatno koliko su svi površni, a to me toliko boli.. Okružena sam ljudima koji govore jedno, misle drugo, a rade treće i bojim se da i sama ne postanem takva pa se isuveše često povlačim u sebe, pa onda kreću priče kako sam konstantno neraspoložena, nezadovoljna, kako ne vidim dobro u životu..
A ja zapravo, lepotu života pokušavam da sročim u pesmama koje sam počela da pišem videvši u tome jedini izlaz iz ovog beznađa, kad sam svesna da kraj sebe nemam nikoga ko bi mogao da razume šta osećam i šta želim.
Ne znam da li me razumeš, ne osporavam tvoju tvrdnju da je za naš rast najbitnije samo naše mišljenje, ali isto tako verujem da svi mi isuviše lično shvatamo ponašanje drugih ljudi i da ne možemo a da ne uzmemo k srcu taj jedan preki pogled, mlohav zagrljaj i kiseo osmeh. I to se neće nikad promeniti, čovek je društveno nastrojeno biće, rođen za život u zajednici i ne može da ostane ravnodušan na tuđe neprihvatanje. U redu je biti drugačiji, to svi kažu, a ne znaju koliko je teško nositi breme svoje različitosti u sredini u kojoj su svi isti i posmatraju te sa osudom, jer im ne pripadaš..

Odgovori
BORKA 22.02.2018. - 15:19

Drage moje,

prošla sam sve i svašta od prihvatanja do odbacivanja u svojoj i muževljevoj porodici, na poslu, u društvu, politici i sad sa 57 godina živim rasterećena od svih pritisaka. Roman bih mogla da napišem. Odbacivanje pojedinaca me je finansijski jako koštalo(izgubljena dobit), ali što su mi oni uzeli Bog me je darovao na drugi način. O tome ću pisati drugi put.

Odgovori
F a r a h 09.03.2018. - 13:41

Draga Marijana,

zahvalna sam prvenstveno sebi, a onda tebi što si mi otvorila puteve samospoznaje. Neopisiv je osjećaj unutarnjeg mira, blagostanja koji prožima moje biće otkad sam igrom slučaja naišla na tvoj YT kanal, druga sam osoba, zadovoljna sobom, svojim radom, mada, sumnjam da je išta slučajno. Tvoja duhovnost je pronašla moju baš u pravom trenutku. Mejlovi koje čitam, prihvatim tako lično, zbog tvog pristupa imaju veliki utjecaj na moje biće. Osjetim svaku napisanu riječ, jednostavno u njih je utkana duša. Još jedanput, h v a l a ti

Odgovori
LjiljanaP. 22.03.2018. - 21:28

Ja sam skroz izgubila sebe,vise ne znam ni gde sam ni sta sam,….zato uporno citam vase objave i pokusavam da ih primenim u nadi da cu se jednog dana opet pronaci.

Odgovori
ljubimac 01.04.2018. - 16:33

Hvala, tačno je. Budi sebi najbolji prijatelj, imaj psa i guraj 🙂

Odgovori
aTaRa 05.04.2018. - 22:29

Divna draga Marijana
Punooo hvala jesam strankinja sam u “tuđoj” zemlji ali našoj zemaljskoj kugli Divan tekst,kao šlag na torti
Veeeeliki pozdrav

Odgovori
Suzana 03.06.2018. - 20:22

Draga Marijana,

Hvala ti. Slazem se sa svime sto si napisala.
Toliko ima istine u tim recenicama.

Odgovori
Slavica 02.09.2018. - 18:47

Draga Marijana,često imam osećaj nepripadanja,kako na poslu, kako u bližoj okolini. Ne znam odgonetnuti tačno zbog čega je to,ali mislim da sam introvertna i pomalo asocijalna ličnost,volim ljude,volim porodicu,prijatelje,ali ne mogu se nikada do kraja otvoriti,reći baš sve što me muči,što osećam. Jako malo ljudi imam oko sebe da me ne optereti njihovo prisustvo,posle nekog vremena mi je potreban prostor za sebe,zaklon od drugih. Vaši tekstovi su divni i mislim da sam krenula po nešto da usvajam i pomaže mi donekle. Veliki pozdrav <3

Odgovori
Jasmina 18.09.2018. - 18:42

Draga moja budis me scakim svojim videom , svakom svojom temom ,sve ono sto sam godinama zatvarala i potiskivala budi se.Neizmerno ti hvala na tome a da ja sam sebi najveci stranac negde sam se duboko izgubila

Odgovori
Marija 02.03.2019. - 19:47

Hvala ti draga Marijana,rasplakao me sav tvoj tekst što sam ga dalje čitala suze su se umirivale.
Nisam stranac samoj sebi -poznajem sebe najbolje od svih no taj problem što ljudi (okolina) vide tvoje dobre strane,vrline a rjetko ih spomenu dok napraviš 1.-u grešku cijelo selo zna!
Točno znam tko sam,koliko ulažem u promjene za samu sebe da bi još više postala bolja i bolja jer to usrećuje mene i iz moje priče usrećuje moga sina i moju baku.Da,čudno hmm ali oni nekako najviše i trebaju i osjećaju tu mene,ljubav,mir,dobrotu…
Ne znam jeli problem što su svi u problemima,nema se novaca dovoljno ,svađe…i zato ne mogu osjetiti da im nisam stranac.Iz razloga što sebi nisam falange :-),ili kako si napisala farange.Hvala ti radim na sebi,unutarnji mir me brže i kvalitetnije dovodi do tog najvažnijeg.DA SI NE POSTANEM STRANAC…Hvala i veliki pozdrav tebi i Mariu od Marije

Odgovori
Marijana May 05.03.2019. - 12:40

Draga Marija, to je najvažnije – da nisi stranac samoj sebi, a postoji ona vječna mudrost: nije se rodio tko je svijetu ugodio. Stoga, nastavi biti svoja i vjerna sebi. Veliki pozdrav od mene i Marija tebi, tvom sinu i tvojoj baki 🙂

Odgovori
Lence 03.03.2019. - 20:16

Hvala ti Marijana
Nalazim se u slicnoj situaciji kao i ti u Tajlandu. Zivim vec cetiri godine u Novom Zelandu i mnogo tesko se uklapam u ovu sredinu. Suvise je razlicita od onoga na sta sam ja navikla. Tvoj tekst mi je pomogao da shvatim da sve dok ja imam neke otpore prema sredini, da ce i sredina pruzati otpor prema meni. Sve dok ja ne prifatim ljude i zemlju u kojoj sada zivim, nece i oni mene prihvatiti. Ne da meni treba gomila ljudi oko sebe, da me tapse i odobravaju ili nedaj boze sazaljevaju, ali covek je socijalno bice, hoce da se druzi i deli sa drugim ljudima svoje misli, osecanja, dostignuca i padova.U svoju zemlju sam bila neko ko je bio uspesan na svakom polju, a ovde …, pa ovde sam pocela od “nule”. Moram se samo povremeno podsecati da ja to mogu, jer sam to vec jednom postigla. Kada sam prihvatila da moj uspeh ili neuspeh ne zavisi od nove zemlje i novih ljudi koji me okruzuju, vec od mene same i kako ja sve to prihvatam, nasla sam kljuc, koji sam ja zaturila ja, a ne neko sto me zove “bladi emigrant”. Sve ovo sam shvatila na tezi nacin, trebalo je bolest, trebalo je ostati bez posla, trebalo je dotaci dno. Sada shvatam da je sve to imalo smisla, jer sam pronasla radost zivljenja, nezavisno od mislenja drugih ljudi, nezavisno od toga dali imas ili kakav posao radis, nezavisno od toga dali napolju pada kisa ili sija sunce. Hvala ti jos jednom i zelim ti lep i srecan dan.

Odgovori
Marijana May 05.03.2019. - 12:37

Draga Lence, hvala što si prenijela svoje životno iskustvo vezano za ovu situaciju u kojoj se sve više i više ljudi nalazi. Tako je, preuzimanje odgovornosti za svoj život, a s obzirom da si sama izgradila svoj uspjeh vjerujem da ćeš ga ponovno izgraditi i u NZ. Tvoje mišljenje o tebi je najvažnije i samo hrabro naprijed. Želim Ti puno mira, snage i uspjeha 🙂 Have a great day 🙂

Odgovori
Danira 18.06.2019. - 18:48

Draga Marijana,
ja sam ta koja više ne može da bude sa svakim. Izbjegavam ljude koji su puni negativne energije, stalno kukaju i uvijek ogovaraju druge. Iznutra sam osjetila svu prljavštinu nako druženja s njima. Osjetila sam da to ne želim jer tako prljam svoju nutrinu. Volim biti sama sa sobom i istraživati vlastite dubine svoje nutrine. To me čini sretnom. Znam da me gledaju s podsmjehom ili koječim ali to me nimalo ne zabrinjava. Naravno da imam i one osobe pored sebe koje me podržavaju i sa mnom koračaju zajedno na ovom mom putu i vrlo sam zahvalna za njih. Nemam ništa ni protiv onih jer znam da je to njihov izbor i ako njih to “raduje” neka budu ono šta žele. Nije “problem” u njima nego u meni, a ja kad nešto ne želim samo ću se maknuti iz takvog okruženja bez riječi i ići svojim putem jer niti želim, a niti nemam prava njima “soliti pamet”. Za sad sam zadovoljna s malim ali kvalitetnim brojem ljudi oko sebe. Veliki pozdrav i hvala ti na porukama draga Marijana.

Odgovori
Djurdjina 17.09.2019. - 20:05

Draga Marijana,ja uopste nemam problem pripadanja , cak sta vise mislim da mogu da se uklopim u svaku sredinu .Osetim sama da li negde pripadam ili ne .Tamo gde mi prija ostajem a gde ne udaljim se.Zivot me je naucio da postujem razlicitost.Svesna sam svojih osobina i sa vecinom se ponosim.Zivim sama sa cerkom koja ima smetnje u razvoju i volela bih da mnogo vise ljudi postuju razlicitost puno te pozdravljam tvoji tekstovi mi daju snagu

Odgovori
Đurđica 18.09.2019. - 10:17

Draga Marijana,
I ovaj put si pogodila u samu srž stvari, kao da si mene uzela i opisala me. Zaista i jako lijepo napisala-sve ovo o strancima, i slažem se definitivno sa Tobom- da je ljubav prema sebi početak i kraj svega. Uz tvoju pomoć i moj rad na meni puno toga ću još naučiti i spoznati. Zato Ti hvala i….. jedva čekam novi tekst.

Đurđica

Odgovori
Dani 26.10.2019. - 22:42

Draga Marijana,tvoje rijeci su lijek za dusu.Pronasla sam se u tekstu i shvatila da treba jos jako puno da radim na sebi.Nije lako ali trudicu se jer smatram da to zasluzujem.

Odgovori
Nikolina 14.02.2020. - 2:01

Draga Marijana, što ako nas ljudi prihvacaju ali mi se svejedno osjecamo neuklopljeno? Sto ako smo proveli velik dio zivota s ljudima kojima zapravo ne pripadamo? Sto nam je tada ciniti?

Odgovori
Slađana 02.03.2020. - 2:35

Ja ne prepoznajem sebe više. Jedva čekam da ponovo upoznam ovo čudo od osobe, bar se nadam da ću ponovo naučiti da volim i prihvatim sebe.
Pozdrav
Jako lep tekst.
Hvala puno.
Slađana

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu