Cijeli smo život okruženi slikama. Slikama iz prošlosti, slike koje vidimo na TV-u, na društvenim mrežama, u biti sve ono što vidimo, sve ono što ugledamo pretvara se u sliku koja trajno ostaje pohranjena u našem umu.

Kao što svaki brend, tvrtka, proizvod imaju svoju sliku, tako i svaki pojedinac ima svoju vlastitu sliku o sebi.

Psihologija i znanost su došli do zaključka da je glavni uzrok uspjeha ili neuspjeha u životu skrivena slika koju imamo o sebi. Ona upravlja našim umom, kao što naš um upravlja našim otkucajima srca.

Izgraditi željenu sliku o sebi donosi uspjeh i ispunjenje u životu.

Važnost vlastite slike o sebi i kako ona utječe na nas najbolje je objasnio dr. Maxwell Maltz, autor knjige “Psihokibernetika”.

Ova knjiga je uveliko utjecala na moj život i pomogla mi da izgradim željenu sliku o sebi, stoga je ona neizostavna stavka u osobnom razvoju i razlog zašto ću o tome pisati.

Slika o Sebi: najbitnija slika u tvom životu

Svatko se od nas ponaša, osjeća i djeluje u skladu sa svojom slikom o sebi bez obzira na realnost te slike.

Bez obzira na to jesmo li toga svjesni ili ne, svatko od nas nosi mentalne zapise ili slike o nama samima. Slika koju imamo o sebi jest naše poimanje “vrste čovjeka koji ja jesam”.

Izgradila su je naša uvjerenja o nama samima. No, većina je tih uvjerenja stvorena na temelju naših prošlih iskustava, uspjeha ili padova, i načina na koji su ljudi reagirali na nas.

Kada jednom neka ideja (ili uvjerenje) o nama samima postane slika, ona postaje “istinita”, barem što se nas tiče. Ne sumnjamo u njenu valjanost, nego nastavljamo djelovati kao da je to istina.

Upravo nam naša slika o sebi postavlja granice. A postići pozitivnu sliku o sebi – životni instinkt, za razliku od destruktivnog može svaki muškarac, žena ili dijete.
– Maxwell Maltz

Slika o sebi je ključ uspjeha ili neuspjeha.

Uvijek razmišljamo u skladu sa slikom koju imamo o sebi. Možemo se truditi promijeniti svoje ponašanje “snagom volje”, “pozitivnim razmišljanjem” ili “afirmacijom”, no ti će napori imati rezultata samo ako promijenimo poimanje nas samih.
– Bobbe Sommer

Razmislimo općenito o slikama.

Lako je vratiti se u prošlost i sjetiti se slika koje smo nekada doživjeli. Recimo, sjećaš li se svoje omiljene igračke kada si bio dijete? Prisjeti se sada svog djetinjstva i svoje omiljene igračke. Vidiš li je? Kako je ta igračka izgledala?

A sada se sjeti svoje prve ljubavi. Kako je izgledala i kako se zvala tvoja prva simpatija? Sjećaš li se? Vidiš kako se lako možeš vratiti u prošlost i živopisno vidjeti određene slike. Zato je od velike važnosti birati samo ono što želiš vidjeti i zbog čega se dobro osjećaš.

To se prvenstveno odnosi na sliku o sebi.

Kako vidiš sebe? Kako izgleda idealna slika tebe? Opiši najbolju verziju sebe. Tko si, što radiš, gdje se nalaziš, s kime se družiš?

Definiraj svoju željenu sliku o sebi. Ne brini, ako sada možda nisi ni blizu svoje idealne slike, za početak je sasvim dovoljno što znaš kakvu sliku o sebi želiš imati. Ostalo je sve rad na sebi.

Možda bi umjesto:”Sliku tvoju ljubim”, trebali pjevati:”Sliku svoju ljubim, ljubim, ljubim svakog dana.”

Naravno, ovime ne pozivam na narcisoidnost i egoizam, već na ljubav prema sebi.

Ako želiš početi voljeti sebe, pročitaj ovaj tekst.

Kako iznutra, tako izvana.
– Hermetičko pravilo glasi

Ovo je zakon zakona.

Tek kada volimo sebe, možemo voljeti druge. Drugačije ne ide.

Osoba s kojom provodimo svaki dan smo mi sami, stoga više od ikoga zaslužujemo svoju ljubav i pažnju.

Ako se volimo, tada se poštujemo, cijenimo i tada naša slika o sebi donosi uspjeh i ispunjenje.

Zapamti: Ne postoji osoba ili okolnost koja te može spriječiti da popraviš sliku o sebi. Zaslužuješ sve najbolje i zato trebaš njegovati pravu sliku o sebi.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu, a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao “zdravi egoizam”, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.
– Charlie Chaplin

Piši mi, želiš li naučiti kako uspješno dizajnirati sliku o sebi, te tako postići sreću i uspjeh u životu?