Već više od šest mjeseci nije s nama. Kako su samo proletili ti mjeseci koje je trebalo preživjeti.

Iako je toliko vremena prošlo i dalje ne mogu vjerovati da njega nema i da po prvi put neće s nama slaviti Božić i Novu godinu.

Da li je to moguće?

Da, jer to je život.

Život ne pita da li te nešto boli i koliko tvoja tuga traje. Život nastavlja živjeti i sa boli i tugom, pa tako nastavljamo živjeti i mi.

Bez boli i tuge nikada ne bismo znali koliko nam je stalo, koliko nam netko i nešto znači, i koliko volimo.

Što ti je veća radost ili žalost, to ti je manji svijet u očima.

Kahlil Gibran

Prvi Božić bez njega…

Tako se čini nestvarno da više nema voljene osobe, i ma koliko god toga bili svjesni uvijek unutar nas postoji nada da ćemo je ponovno vidjeti, ako ne u ovom onda u nekom drugom svijetu.

No, posebno je teško kada dolazi veliki blagdan, kada se obitelj okuplja a jednog člana obitelji nema. Jedno mjesto za stolom je prazno.

Upravo to opisuju sljedeće riječi u pjesmi Petra Graše:

Godinu po godinu 
sve nas manje ima tu 
i sve prazniji je sto 
a cipa bol, a cipa bol.

I cipa bol… Jedno mjesto je prazno i nikada nitko neće moći zauzeti to mjesto, mjesto gdje je uvijek sjedio moj deda, veliki čovjek velikog srca.

Iako nisi fizički prisutan s nama dragi moj deda, uvijek si tu u našim srcima, tu uvijek živiš. Osjećamo tvoju prisutnost, no ipak nam nedostaješ, jako nam nedostaješ. Spominjat ćemo te u pričama, nazdravljat ćemo u tvoju čast a kada dođe naše vrijeme pridružit ćemo se tebi, doći ćemo kod tebe. A tada ćeš nas, kao i uvijek, najljepše ugostiti. Vidimo se ponovno dragi moj deda, jednog dana, u nekom drugom svijetu…

Marijana May

Kako preživjeti gubitak voljene osobe pročitaj ovdje.

Sve je prolazno i mi smo tako prolazni. Nikada ne znamo kada će nam kucnuti zadnji čas, stoga je važno da uistinu živimo dok smo živi, sada u ovom svijetu.

Jer zaista nema vremena za gubljenje vremena na ono što je nevažno, nebitno. Pusti sve ono što Ti predstavlja suvišan teret, sve ono što je lažno, sve ono što nisi Ti i okreni se svojoj unutarnjoj ljepoti, svom stvaralaštvu i voljenim ljudima.

Pogledaj oko sebe, tko je pored tebe? Tko je uvijek tu za tebe, u dobru i zlu? Upravo ti ljudi najviše zaslužuju tvoju punu pažnju.

Ovog Božića poklanjaj ljubav, osmijeh, zagrljaj. Ovog Božića usreći sebe usrećujući druge. Ovog Božića izrazi zahvalnost na svemu što jesi i imaš, na svim dragim ljudima, na svim lekcijama i postignućama, njegujući i šireći mir i ljubav.

Ovog Božića Ti budi poklon. Pokloni svoje vrijeme, svoju pažnju, svoju energiju, svoju prisutnost, svoju ljubav. Vjeruj mi, nema ljepšeg poklona od prisutnosti i ljubavi voljene osobe. Ovog Božića Ti budi poklon.

Marijana May

Piši mi, hoćeš li ovog Božića poklanjati svoju pažnju i ljubav voljenim ljudima?