Slika o Sebi: Programiraj se za uspjeh

od Marijana May

Cijeli tvoj život se vrti u slikama. Tvoj um stalno proizvodi misli, a misli su slike i zvukovi u umu. Kao što svaka kompanija ima svoju korporativnu sliku, tako i svaki pojedinac ima vlastitu sliku o sebi.

Znanost i psihologija su zaključili da je glavni uzrok uspjeha ili neuspjeha u životu slika koju imamo o sebi. Ona kontrolira naš um.

Tvoj uspjeh u bilo kojem području života, nikada neće biti veći od slike koju imaš o sebi.

A što je slika o sebi? Jednostavno rečeno, slika o sebi je način na koji vidiš i doživljavaš sebe; tvoj koncept o osobi kakva misliš da jesi.

Slika o Sebi: Programiraj se za uspjeh

Slika koju imamo o sebi ključni je element koji određuje vodi li naš unutarnji navigacijski sustav prema uspjehu ili neuspjehu.

Svatko je od nas sposoban preuzeti kontrolu nad svojom slikom o sebi, kao i nad programiranjem svog  automatskog navigacijskog uređaja do uspjeha.

Cjelokupno ponašanje, sva djela, sve osjećaje, sve ljudske mogućnosti – definirala je upravo slika koju imamo  o sebi. Promjena u ponašanju nije se mogla dogoditi ukoliko se nije promijenila slika o sebi.

Ovaj ljudski servomahanizam može biti mehanizam uspjeha ili mehanizam neuspjeha.

Sve ovisi o ciljevima koje naš misaoni um postavlja za njega i o načinu na koji će taj mehanizam reagirati na vlastite pogreške.

Ako je naš servomehanizam usmjeren prema uspjehu i ako on odgovara na povratne podražaje tako da ispravlja svoju putanju, rezultati će biti uspješni.

Ako nema nijednog cilja koji bi slijedio ili ne uspije ispravno odgovoriti na povratni podražaj, rezultati će biti porazni.
– Dr.Maxwell Maltz

Naš mozak je poput kompjutera. Svaki dan ga programiramo. Sve ono što vidimo i čujemo, sve ono što doživimo, sve se to pohranjuje u datoteku, poput unosa podataka u kompjuter.

Ljudski mozak i živčani sustav funkcioniraju kao jedna vrsta servomehanizma, uređaja koji nas vodi do cilja, poput onih automatskih pilota u avionima.

Osnovna ideja Psihokibernetike je da je ljudski mozak nalik automatskom navigacijskom sustavu. Riječ „kibernetika“ dolazi iz grčkog jezika i znači „kormilar broda“. Dakle, psihokibernetika je znanost koja nam govori kako upravljati svojim umom pomoću slike koju imamo o sebi.

To znači da si ti kormilar svog broda. Hoćeš li usmjeriti svoj kurs prema ostvarenju svojih ciljeva ili ćeš cijelo vrijeme biti usidrena u sigurnoj luci očekujući neke promjene, potpuno je na tebi.

Ako je tvoja slika o sebi slika da si uspješna i postižeš ono što želiš, to znači da potpuno kormilariš svojim brodom.  Znaš što želiš i kamo ideš. Dokle god ideš prema svojem cilju, rezultati će biti uspješni.

7 koraka do ostvarenja svih tvojih želja pomoću ove tehnike, pročitaj ovdje.

Ako je tvoja slika o sebi još uvijek nedorečena ili se još tražiš, to je ok jer dokle god ploviš, ti istražuješ i rasteš. No, moraš odrediti svoj cilj.

Ako si stalno na jednom mjestu, nemaš cilj kojem težiš, to znači da si u sigurnoj luci, u svojoj zoni komfora i da ne rasteš. Rezultati koje ćeš dobiti ovim načinom bit će vrlo slabi i vjerojatno na kraju porazni.

Odluči što točno želiš biti i postići. Imaj tu sliku na umu svaki dan, svako jutro, svaku večer. Gdje želiš otploviti? Tko će biti na tvom brodu? Usmjeri svoj servomehanizam prema uspjehu i uživaj u plovidbi.

Zapamti: Ne postoji niko i ništa na ovom svijetu što te može spriječiti da poboljšaš sliku o sebi.

Nova mora moći ćeš otkriti, tek kad stekneš dovoljno hrabrosti da iz vida izgubiš obalu.

Želiš li naučiti kako uspješno dizajnirati sliku o sebi, te tako postići sreću i uspjeh u životu?

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

10 komentara

Alice. 27.02.2016. - 8:00

Jako lijepo napisano.

Odgovori
Marijana May 27.02.2016. - 9:27

Hvala Alice 🙂

Odgovori
goga 02.04.2016. - 18:20

Hvala puno!

Odgovori
Marijana May 02.04.2016. - 21:09

Molim Gogo 🙂

Odgovori
Ana 12.04.2016. - 16:25

Odlično si ovo napisala. Hvala ti od srca 😀 Uvijek me uspiješ inspirirati i motivirati svojim radom. 😀

Lijep pozdrav Marijana 😀

Odgovori
Marijana May 12.04.2016. - 20:40

Hvala Ti Ana 🙂 Bit će još riječi o ovome. Lijep podrav 🙂

Odgovori
Jelena 10.07.2018. - 16:21

Hvala Ti draga Marijana May, uspevas odlicno otvoriti nam um i usmeriti ka
ispravnom razmisljanju.J

Odgovori
Marijana May 29.07.2018. - 17:04

Hvala draga Jelena 🙂

Odgovori
Sebina 22.08.2018. - 17:10

Hvala na jos jednom tekstu koji na tako jednostavan nacin dotice srz kreiranja…❤️

Odgovori
Vesna 22.08.2018. - 20:22

Hvala univerzumu sto me je doveo do ovako divne, jednostavne, lepe duse. Hvala Marijana

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu