Dođe to vrijeme kada se jednostavno umorimo od svega. Zašto se to dogodi? Zato što smo na putu izgubili sebe. Radeći sve za svakoga, stavljajući druge ispred sebe, boreći se za preživljavanje i bivajući zatrpani poslom, zaboravimo na sebe i onda jednostavno poželimo odustati, odustati od onoga što radimo jer smo premoreni, jer smo na izmaku snaga, jer nam je svega dosta.

No, hoće li nam odustajanje pomoći ili odmoći? Ovisi što je u pitanju.

Naša velika slabost leži u odustajanju. Najbolji način da postignete uspjeh je da uvijek pokušate makar još jednom.
– Thomas Edison

Kada si preumorna, kada nada iščezne i jedino što ti je na pameti je odustajanje, znaj da imaš dvije opcije:

1. Odustati

Uzmi nekoliko trenutaka i zamisli da si odustala. Kako se osjećaš? Jesi li sretna, zadovoljna i ponosna na sebe što si odustala, ili se možda osjećaš nesretno, posramljeno i imaš osjećaj krivnje?

Što je od navedenog?

Naši osjećaji ne lažu, oni su pokazatelji onoga što je dobro a što loše za nas.

Ukoliko se osjećaš divno pri samoj pomisli da odustaneš od onoga što sada radiš, ukoliko osjećaš veliko olakšanje i slobodu, onda je očito da je odustajanje dobra opcija.

Odustati treba od svega onoga što nismo, od svega onoga što nas ne čini zdravima, sretnima i zadovoljnima.

No, ako se osjećaš nesretno, posramljeno i imaš osjećaj krivnje, onda odustajanje nije opcija.

Kad poželiš odustati, odustani od samog odustajanja, a nikada od sebe i onoga što te čini zdravom, sretnom i zadovoljnom.
– Marijana May

2. Ne odustati

S razlogom si tamo gdje jesi i s razlogom radiš to što radiš. Prisjeti se glavnog razloga zbog kojeg radiš ono što radiš.

Zašto si uopće to započela?

Kad poželiš odustati, sjeti se razloga zbog kojeg si izdržala tako dugo.

Kada se prisjetiš razloga, sada se zapitaj koliko je tebi važno to što radiš, ne koliko je to važno drugima, tvojoj obitelji, prijateljima, društvu, već Tebi, osobi koja to radi?

U pitanju je tvoj život, u pitanju je tvoje vrijeme i energija, u pitanju je sve ono što te čini boljom i sretnijom osobom.

Hoćeš li biti sretna i zadovoljna kada završiš ono što radiš, bilo da je to studiranje, projekt na kojem radiš, knjiga koju pišeš, dijeta koju si započela, karijera u kojoj si se pronašla, hoćeš li biti ponosna na sebe kada nastaviš i završiš započeto?

Hoćeš? Odlično 🙂

Bit ćeš sretna, zadovoljna, samopouzdana i ponosna na sebe. Koja radost 🙂 Zar nije divno osjećati se divno? Zar nije hrabro stisnuti zube i u najtežem trenutku reći sebi:”Ja to mogu i ja to hoću, sada!”

Naša najveća slava nije u tome da nikada ne padnemo, već da se svaki put kad padnemo podignemo.
– Konfucije

Zamisli da je prošlo godinu dana. Dakle, prošlo je godinu dana od dana kada si poželjela odustati ali nisi odustala.

Što se sve dogodilo u tih godinu dana? Što se dogodilo kada si završila svoj fakultet, svoj projekt, svoju knjigu? Što se dogodilo kada si završila sa svojom dijetom? Što se dogodilo u tvojoj karijeri u kojoj si se pronašla?

Možda novi posao, nove prilike, novo tijelo, velika radost, uspjeh, ispunjenje, život je dobio puno više smisla i ti se osjećaš daleko bolje nego prošle godine, prošle godine kada si htjela odustati.

Ono što dobiješ ostvarujući svoje ciljeve nije tako važno kao ono što postaneš ostvarujući svoje ciljeve.
– Henry David Thoreau

Najvažnije od svega je to kakva si osoba postala. Postala si snažnija, samopouzdanija, samouvjerenija i odlučnija. Postala si daleko zrelija, pametnija, sposobnija i sretnija osoba. Zašto? Jer nisi odustala od onoga što želiš, nisi odustala od života kojeg zaslužuješ, nisi odustala od SEBE.

Kada radiš na sebi, kada radiš ono što voliš, znaj da činiš veliku stvar u ovome svijetu. Ma koliko se ti osjećala “malom”, nevažnom, ma koliko smatrala da to što radiš nije nešto posebno i ne čini veliku razliku, znaj da sve što jesi i sve što radiš je tvoj doprinos svijetu, i sve je važno, sve se računa.

Radi kao da ono što radiš predstavlja neku razliku, jer je zaista tako.
– William James

Nađi vremena samo za sebe i odmori se, prikupi snagu i onda kreni u pohode i nove pobjede. Isto tako, od velike je važnosti da gajiš vjeru i pozitivne misli, te da se okružiš ljudima koji te vole, poštuju i vjeruju u tebe, ljudima koji će ti dati vjetar u leđa i ruku kada padneš.

Ključ je u tome da si uvijek u društvu onih ljudi koji te uzdižu i čije prisustvo iz tebe izvlači ono najbolje.
– Epiktet

I ne zaboravi, ma koliko bila teška tvoja sadašnja situacija, znaj da će proći. I zapamti, odustani od samog odustajanja, a nikada, znači nikada ne odustaj od sebe i onoga što te čini sretnom.

Piši mi, ako odustaneš od ovoga čime se baviš, kako bi se osjećala?