U ovom 21. stoljeću gdje je sve instant – brza komunikacija, brza hrana, brzi način življenja, sve se ubrzalo i ponekad je pravi izazov ići u korak sa današnjim svijetom koji svakog dana dodaje još veći gas.

Smisao nije da smo prebrzi niti prespori, već da pronađemo pravi tempo za sebe, pravu brzinu za sebe.

Zato sam osmislila jednostavnu i učinkovitu metodu koja se zove ZUP.

Najbolja metoda za produktivniji, opušteniji i ljepši dan

ZUP znači sljedeće: Zastani. Uspori. Predahni.

Upravo u onim trenucima kada najviše žurimo i kada mislimo da nećemo stići napraviti ono što moramo i želimo, potrebno je zastati, usporiti i predahnuti.

Žuri polako.
– Latinska izreka

Kada Ti kažem zastani, uspori i predahni, to znači da uneseš Mindfulness u svoj svakodnevni život, da budeš svjesna sadašnjeg trenutka i prisutna u svom danu, umjesto da samo žuriš kroz dan i pokušavaš učiniti sve odjednom.

Mindfulness vježbe možeš pogledati ovdje: Mindfulness izazov.

Kao što je tijelu potreban odmor, tako je potreban odmor umu i duši, jer mi nismo roboti već ljudska bića koja trebaju voditi računa o sebi i svom zdravlju. 

Tebi, tvom cijelom biću je potreban odmor, zato je važno da tijekom dana s vremena na vrijeme jednostavno zastaneš, usporiš i predahneš.

Što će se dogoditi kada to činiš? Postat ćeš produktivnija, sretnija i kreativnija, smanjit ćeš stres i napetost, te ćeš još bolje uživati u životu i imati više energije u danu.

Neke stvari se najbrže rade polako.
– Nepoznati autor

ZUP metoda:

Svaki dan u raznim situacijama:

Zastani

Uspori

Predahni

Zastani – kad zastaneš, pogledaj prostor u kojem se nalaziš i vidi što se zaista događa u tvom okruženju. Pogledaj u sebe, vidi što se događa u tvojoj glavi, kakve misli se javljaju. Prepoznaj razliku između onoga što se događa u stvarnosti i onoga što se događa u tvojim mislima.

Uspori – nakon što si zastala, promotrila svijet oko sebe i svijet unutar sebe, sada duboko udahni i izdahni. Učini tri Mindful daha, što znači da polako i svjesno tri puta duboko udahneš i tri puta duboko izdahneš. Zatim nastavi sporijim tempom raditi ono što radiš.

Predahni – ponekad je najbolje da predahneš, što znači da napraviš pauzu i uzmeš nekoliko minuta vremena za odmor kako bi razbistrila svoj um i opustila svoje tijelo. Možeš se prošetati, meditirati, napraviti sebi kavu ili obratiti pažnju na nešto sasvim deseto. Na taj način ćeš sebi dati oduška od onoga što radiš, skupiti snagu i imati više energije da uspješno završiš svoj posao.

Znanstveno je dokazano da pauze tijekom posla povećavaju produktivnost, kreativnost, motivaciju, smanjuju stres i umor, i prijeko su potrebne za psihofizičko zdravlje osobe.

Kako bih Ti pomogla da što lakše usvojiš ovu vrlo važnu i potrebnu metodu, pripremila sam Ti sljedeća tri zadatka koja će Ti pomoći da budeš svjesnija sebe, svojih navika i postupaka.

Zadatak 1:

Primjeti svoju brzinu.

Idućih nekoliko dana obrati pažnju i budi svjesna svog tempa, svoje brzine tijekom dana. 

Promatraj sebe i upitaj se:

Da li općenito žurim kada nešto radim ili sam spora? 

Da li sam u pravoj brzini za aktivnost koju činim upravo sada?

Da li zaista trebam žuriti ili ipak trebam usporiti?

Zadatak 2:

Napiši listu situacija u kojima se uvijek žuriš, a za to nema nikakve potrebe.

Dovrši rečenicu:

Iako ne bih trebala, ipak žurim kada ______________________________.

Zadatak 3: 

Izaberi jednu situaciju u danu koja će biti tvoj podsjetnik za provjeru brzine i podsjetnik da zastaneš, usporiš i predahneš. 

To je situacija u kojoj uvijek žuriš, ponekad si kao muha bez glave i reagiraš po navici, nesvjesno. 

Na primjer, svaki put kada tvoj mobitel zazvoni; kada dobiješ obavijest na društvenim mrežama; kada pereš ruke…

Idući put kada budeš u toj situaciji, Ti svjesno zastani i uspori, što znači da ćeš prvo biti svjesna onoga što se dogodilo, zatim ćeš učiniti 3 Mindful daha i onda učiniti potrebnu aktivnost (npr. provjeriti svoj mobitel), te zatim uzeti predah (ako se osjećaš umorno i nemaš dobru koncentraciju).

Napomena: budi svjesna misli koje Ti se javljaju, a posebno ako uhvatiš sebe kako se osuđuješ i kritiziraš kako sve brzo ili presporo radiš. Kada to primijetiš, učini 3 Mindful daha i reci sebi: 

Sve je u redu, samo pokušavam unijeti pravi tempo u svoj život i aktivnosti koje radim, samo uspostavljam ravnotežu.

Podsjetnik:

Na papirić napiši:

Zastani. Uspori. Predahni. 

Ili samo napiši ZUP.

Papirić stavi na vidljivo mjesto kako bi te podsjetio da ne trebaš uvijek žuriti, da ponekad trebaš samo zastati, usporiti i predahnuti.

Sporost je često učinkovitija od brzine i zato je povremeno važno – usporiti.
– Nepoznati autor

Piši mi, kako Ti se sviđa ZUP i kada ćeš ga primjenjivati?