Svjesnost trenutka: Zašto cijelo vrijeme krivo “peremo suđe”

od Marijana May

Nisam veliki ljubitelj pranja suđa, pogotovo kada je riječ o velikim loncima i masnim tavama. No, kad jedeš moraš i oprati iza sebe. A prije nego što jedeš, moraš pripremiti i skuhati hranu, a prije toga kupiti sve potrebne namirnice, što znači da je potrebno učiniti minimalno pet koraka kako bi jeli, i to svaki dan, iz dana u dan, što opet znači da puno životnog vremena potrošimo na kuhanje, jedenje i pranje suđa. Nije upitno da bi to vrijeme mogli daleko bolje iskoristiti, no što se mora, mora se.

Zvuči li ti moguće da tijekom pranja suđa napuniš svoje “baterije” i osjećaš se opuštenije? Uistinu je moguće. Kako? Tajnu sam otkrila u knjizi od Thich Nhat Hanh – “The Miracle of Mindfulness”.

S engleskog “Mindfulness”, što znači usmjerena svjesnost, to jest održavanje svoje svjesnosti u sadašnjem trenutku.

Donosim kratki odlomak iz knjige:

“Tijekom pranja suđa, osoba bi samo trebala prati suđe, što znači da osoba tijekom pranja suđa treba biti potpuno svjesna činjenice da pere suđe. Na prvi pogled se ovo možda čini smješno: zašto se toliko mučiti zbog jedne jednostavne stvari? No, upravo je u tome stvar. Sama činjenica da stojimo tamo i peremo zdjele jest čudesna stvarnost. Potpuno bivamo svoji, slijedimo svoje disanje, svjesni svoje prisutnosti i svjesni svojih misli i djela. Nemoguće je da smo posvuda razbacani kao boca koju valovi zapljuskuju amo-tamo. Postoje dva načina pranja suđa. Prvi način je pranje suđa kako bi posuđe bilo čisto, a drugi način je pranje suđa kako bi se pralo suđe. Ako tijekom pranja suđa samo razmišljamo o tome kako nas čeka šalica od čaja, te se žurimo rješiti suđe kao da je smetnja, tada onda ne “peremo suđe da bi prali suđe”. Više od toga, nismo živi za vrijeme dok peremo suđe. U biti, dok stojimo ispred sudopera, potpuno smo nesposobni uvidjeti čudo života. Ako ne možemo prati suđe, vjerojatno nećemo ni moći piti svoj čaj. Dok ispijamo šalicu čaja, samo ćemo misliti na druge stvari, bivajući jedva svjesni šalice u svojoj ruci. Tako smo pobjegli u budućnost i nesposobni živjeti jednu minutu.”

Kada pereš suđe, peri suđe. Ponavljaj u sebi: Ja perem suđe. Održavaj svjesnost da pereš suđe u sadašnjem trenutku. Budi svjestan svojed disanja, svakog pokreta, misli i osjećaja, svega što je vezano za tebe. Usredotoči se na pranje suđa i samo peri suđe. Ovo se ujedno zove i meditacija.

Meditirajući tijekom pranja suđa, ne samo da ćeš imati oprano i čisto suđe, već ćeš napuniti svoje baterije, osjećati se opuštenije, smirenije i kvalitetno iskoristiti svoje vrijeme. Tko bi rekao da tolike dobrobiti mogu nastati od svjesnog pranja suđa 🙂

Naravno, ovo se odnosi na bilo koji oblik rada a ne samo na pranje suđa. Što god da radiš, budi potpuno u tome, održavaj svoju svjesnost u sadašnjem trenutku. Prakticiraj to što više i vidjet ćeš ljepotu života i kako vrijeme ipak ne prolazi tako brzo. Uživaj u sadašnjem trenutku i u onome što radiš.

Događa li ti se često da radiš nešto, a u svojoj glavi si negdje drugdje?

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

16 komentara

Irena 09.03.2016. - 16:50

Ja mnoge stvari radim nesvesno i po navici. Koncetracija mi nije na zavidnom nivou cak ni kada citam knjigu. Citam,a u mislima sam ko zna gde. Jedina po meni dobra stvar je ta sto sam naucila da svesno prekinem sa bilo cim kada kod sebe primetim odsustvo paznje. Nekad prekinem tok misli pa nastavim da radim sto sam do tad radila,a nekad prekinem sa radom pa nastavim kasnije. Dobro,ili lose… Ko zna !? 🙂

Odgovori
Marijana May 09.03.2016. - 20:05

Mi ljudi smo kao mašine, nesvjesno i po navici obavljamo većinu poslova. Tako smo fizički prisutni na jednom mjestu a mislima miljama daleko. Dobra stvar je da si toga svjesna, jer tek kada smo nečega svjesni tek tada to možemo promijeniti. Najjednostavniji način da budeš svjesna je da se skoncentriraš na svoje disanje, opustiš i uživaš u ljepoti sadašnjeg trenutka, da si tu gdje jesi u ovom trenutku. Tu najviše pomaže meditacija 🙂

Odgovori
Irena 09.03.2016. - 21:50

Da,ali je treba nauciti. 🙂 S obzirom da ja ne umem da meditiram,moracu da pronadjem nekog ko me moze nauciti. 🙂

Odgovori
Marijana May 10.03.2016. - 14:45

Meditacija je jednostavna. Na ovom blogu očekuj da ćeš saznati što meditacija jeste i kako se meditira. Odgovore ćeš pronaći pod kategorijom: Meditacija. Stoga prati objave i uči 🙂

Odgovori
Leondina 19.08.2018. - 22:59

Svjesna san svega toga i osjecan da moran puno raditi na sebi. Sve sto govoris i objasnjavas draga Marijana je istina i ja san toga svjesna dok citan i slusan kad pricas. Volila bi jako da uspijen slusajuci tebe prominiti samu sebe. Potrudicu se….. Fala ti na svakoj rici sto san dosad cula od tebe

Odgovori
Ana 12.04.2016. - 16:54

Neki dan sam razgovarala s tatom o godinama, kako one ‘lete’ što si stariji i razmišljala sam malo o djetinjstvu, kako su mi ljetni praznici trajali cijelu vječnost dok sam tek krenila u školu, a kasnije sve brže i brže. Mislim da je tome tako, jer smo skinuli fokus sa sadašnjeg trenutka i stvorili si strku u glavi, pa nam sve leti oko nas, ni ne okrenemo se, a godine odu i nismo ništa učinili. Djeca još uvijek znaju živjeti u trenutku i zato im sve sporo ide.

Eto, inspirirala si me ovim člankom da ti ostavim komentar, neko svoje razmišljanje o trenutku. Odoh ja sam ‘usporiti’ svoje dane i uživati.

Lijep pozdrav Marijana 😀

I btw. ovo MISLIM DAKLE KOMENTIRAM je zakon! Svaki put se nasmijem kad komentiram. 😀

Odgovori
Marijana May 12.04.2016. - 20:48

Živa istina. Kao djeci, ljeto bi nam dugo trajalo, sve je nekako bilo ljepše, jednostavnije i dugog vijeka. Samo jurimo i žurimo, te tako gubimo sebe i sve dragocjene trenutke. Zato trebamo zastati, postati svjesni i uživati u jedinom trenutku kojeg imamo – sadašnjem trenutku. Hvala na tvome komentaru 🙂 Hehe, mislim dakle komentiram i mene uvijek nasmije, zato i jeste tu da izmami osmijeh 🙂 Uživaj u sadašnjem trenutku Ana 🙂

Odgovori
Jelena 01.08.2016. - 11:44

Da, vrlo često radim jedno a mislim na sto drugih stvari o ovome vredi razmisliti i pokušati biti prisutan sto posto u trenutku, mislim da ću tako kvalitetnije obavljati ono što radim. Hvala Marijana na dobrim savetima i podsećanju.

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 14:51

Draga Jelena, budi sigurna da ćeš puno bolje obavljati ono što radiš ukoliko budeš usredotočena samo na to, i onda ćeš posao obaviti kvalitetnije i u kraćem vremenu. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Olivera 15.01.2017. - 11:07

Draga Marijana zahvalna sam sto mogu da pratim Tvoj rad i da i sama ucim od Tebe! Dugi niz godina sam bila odsutna u skoro svemu sto sam radila, sve dok sam dosla do tog stanja da ni sam cak ni decu mogla saslusati i dati im odgovor. Onda sam shvatila da moram nesto uraditi i da sam korak od da izgubim sebe u potpunosti. Pomno pratim svaki tvoj blog i sve sto radis i polako napredujem. Sa verom i zeljom da cu jednog dana u nekom od tvojih bloga ostaviti kratak komentar tip: Hvala Ti Draga ponovo zivim sada i ovde u potpunosti! A do tada nastavljam da ucim i vezbam mindfulness. Od srca ❤ zahvalna na svemu!

Odgovori
Sanja 08.03.2017. - 9:08

Hvala ti,ovim člankom, potakla si me u pravi trenutak da naučim nešto staro a opet novo i da osvijestim trenutke u kojima se nalazim.

Odgovori
Anđela 11.03.2017. - 15:57

Priča o pranju suđa je jako dobra. Ja nisam ljubitelj pranja suđa u svojoj kući, ali to vrlo rado činim kada odem kod prijatelja, posle nekog rođendanskog žura i slično. Često kuhinja postane omiljeno mesto za okupljanje istomišljenika, pa se pranje suđa pretvori u dobar način da se steknu novi prijatelji.
Nikada ranije nisam razmišljala o tome, da je moje pranje suđa delovalo kao magnet za srodne duše.
Hvala Marijana. Podsetila si me na bezbrižne dane mladosti, ali i protumačila mi jednu vrlo jednostavnu, a zanimljivu stvar.

Odgovori
Ljudmila 11.11.2017. - 19:17

Takva sam u zadnje vrijeme, da radim jedno, a mislim na druge stvari… Nisam bila takva, već uvjek usredsređena na ono što radim… Neke životne okolnosti su me poremetile, da izgubim taj osjećaj trenutne prisutnosti u radu koji obavljam.

Odgovori
Marijana 15.12.2017. - 9:02

Drage moje,ovde se svasta moze nauciti i saznati,hvala vam na tome.Ja sam se u poslednje vreme cesto pitala “Kako je moguce da mi sad ovako vreme brzo prolazi,kao da minut nije isti onaj minut kao kad sam bila mala” Citanjem ovog teksta i komentara sam shvatila o cemu se radi,vratila film malo unazad i shvatila da je zaista tako.Veliki pozdrav!

Odgovori
Milica 19.08.2018. - 21:05

Draga Marijana, koje knjige mi još preporucujete u vezi mindfulnessa i svog osobnog rasta. Vašu knjigu upravo čitam i radim na sebi ….zahvalna sto sam upoznala vas rad. Lijep poz, Milica

Odgovori
munevera 24.08.2019. - 18:44

Draga Marjana
Hvala za tvoje upute u okvitu rada na sebi
Ja izcitavam tekstovekako bi se to reklo
sve sto pises to smatram odlicnom pomoci rada na sebi,te odrzivosti
pravila-kakve su nam misli takav nam je zivot

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu