Mindfulness: Tajna življenja punim plućima

Prolazimo kroz život kao putnici koji žure i presjedaju s jednog vlaka na drugi. Bojeći se kašnjenja, kasnimo samo u jednom – kasnimo živjeti punim plućima.

Posao, obaveze, planovi, obećanja, rokovi, očekivanja i stavljanje tuđih potreba ispred svojih, u velikoj mjeri nas drže dalje od nas samih.

Pa kada ćemo onda zaista živjeti punim plućima, kada ćemo biti tu za sebe i imati vremena za uživanje? Kada donesemo svjesnu odluku da živimo SADA.

Budi ovdje sada.

Budi ovdje sada, umom, dušom i tijelom. Neka tvoje cijelo biće bude prisutno u sadašnjem trenutku. Ukratko, budi Mindful.

To je tajna življenja punim plućima.

Što znači biti Mindful

Ova sličica odlično prikazuje što znači biti Mindful 🙂

Kao što vidiš, dok se čovjek i pas šetaju, čovjek neprestano razmišlja i u mislima se vraća u prošlost ili bježi u budućnost ne bivajući svjestan sebe i svoje okoline, dok pas biva u sadašnjem trenutku i uživa.

Dakle, ljudski um i duša nisu u potpunosti prisutni na mjestu gdje je prisutno tijelo. Pa tko se onda šeta?!

Razmisli malo o tom pitanju.

Da li se možda i sama prepoznaješ u toj sličici i priči?

Dok se šetaš, da li si svjesna da se šetaš, upijaš li ljepotu oko sebe ili si tijekom šetnje u mislima, u svom filmu a kada se šetnja završi ne sjećaš se niti jednog detalja s nje?

Eh draga moja, to se stalno događa ljudima, stalno. Ljudi prolaze kroz život a da pri tome ne žive.

No, to se može lako promijeniti i Ti sada znaš kako. Tako što ćeš biti Mindful tijekom dana. Tako što ćeš prakticirati Mindfulness.

A što je Mindfulness?

Mindfulness je usredotočena svjesnost, kada namjerno obraćamo pažnju na sadašnji trenutak i ono što se u njemu događa. Dakle, svjesno promatranje i prihvaćanje sadašnjeg trenutka upravo takvog kakav je, upijanje znanja i iskustva sadašnjeg trenutka.

Mindfulness nije nešto novo za nas ljude što trebamo naučiti. To je ponovno otkriće svijeta kojeg smo živjeli kada smo bili djeca.

Sjećaš se onog vremena kada si bila mala, kada je vrijeme sporo prolazilo, kada si uživala u igri i radovala se sitnicama, kada si bila znatiželjna i maštovita, kada si bila prepuna energije i poletna? Još uvijek možeš biti takva jer imaš sve što Ti treba.

Divna vijest: Otvoreni upisi za online meditacijski tečaj “Oslobodi Snagu u Sebi”, prijavi se ovdje.

Mindfulness je svjesnost koja je urođena u svim ljudskim bićima, ona je u tebi i Ti je posjeduješ. Svjesnost je prirodna i predivna kvaliteta čovjeka. Svaki puta kada si potpuno svjesna sadašnjeg trenutka, ti si Mindful.

Kada se diviš ljepoti cvijeta i zalasku sunca, kada uživaš u aromi svoje kave i okusu omiljenog jela, kada osjećaš toplinu zagrljaja, kada svjesno dišeš i kada si potpuno skoncentrirana na rad koji obavljaš, Ti si Mindful.

I to je tako jednostavno, samo se trebaš podsjetiti da namjerno obraćaš pažnju na iskustvo koje se događa u sadašnjem trenutku. Samo se trebaš podsjetiti da tijekom dana budeš Mindful.

Kako bih Ti pomogla da budeš što češće Mindful tijekom dana, imam za tebe jedan izazov koji će utjecati na veliku pozitivnu promjenu u tvom životu:

Na papirić napiši: “Budi Mindful”. Papirić stavi na vidljivo mjesto kako bi te podsjetio da budeš svjesna sadašnjeg trenutka. Svaki puta kada vidiš taj papirić zastani, udahni i izdahni bivajući svjesna svog udaha i izdaha. Zatim u sebi reci:”Ovdje sam. Sada. Sve je u redu.” Nakon toga s osmijehom na licu izrazi zahvalnost na današnjem danu, te svu svoju pažnju preusmjeri na ono što trebaš raditi.

Ako ovu vježbu prakticiraš svaki dan, nešto divno će se dogoditi. Bivat ćeš više u sadašnjem trenutku, a kako bivaš više u sadašnjem trenutku tako ćeš doživljavati punoću življenja. Više nećeš biti osoba koja nesvjesno prolazi kroz život, već osoba koja je svjesna sebe i onoga što se događa, osoba koja više uživa u danu i u onome što radi.

A idući put kada ideš u šetnju, onda se samo šetaj. Zaboravi na mobitel i obaveze. Samo se šetaj, jer je to tvoje vrijeme za šetnju, a ne za brige i probleme. Osjeti svoje pokrete, udiši svjež zrak, osjeti kako Ti vjetar miluje lice, pogledaj zelenilo oko sebe i sunce koje te grije. Uživaj u iskustvu sadašnjeg trenutka i budi zahvalna.

Budi ovdje sada.

Piši mi, hoćeš li tijekom dana biti više Mindful?