Meditacija: kako započeti i izbjeći čestu pogrešku koju skoro svi čine kod meditiranja

od Marijana May

Što radimo kada želimo imati zgodno, mišićavo i lijepo tijelo? Vježbamo, pravilno se hranimo, vodimo računa o svom vanjskom izgledu. Kao rezultat osjećamo se odlično u svojoj koži, izgledamo lijepo i privlačno, a i odjeća nam bolje stoji. To je ono što svi vide jer je izvana. No, što je s onim još važnijim, što je s našim umom? Iako ne možemo znati što je na umu neke osobe, ipak prema znanstvenim istraživanjima, u manje od 7 sekundi stječemo prvi dojam o nekoj osobi, što je na podsvjesnoj razini.

Dakle, u 7 sekundi mi znamo s kim imamo posla. Slični umovi se privlače. Odražavaš li mir i radost, privući će te takav um. Odražavaš li frustracije i kaos, privući će te takav um. Slično privlači slično.

U prijašnje vrijeme učenjaci su uspoređivali um s majmunom, odakle i naziv majmunski um. Kao što majmun ne miruje, već stalno skače s mjesta na mjesto, tako i um stalno vrluda, sad misliš ovo, sad misliš ono, previše misli se rađa.

Um se ujedno može usporediti sa psom koji šeta ulicom dok ga njegov vlasnik drži na uzici. Kada pas ode predaleko od svog vlasnika, vlasnik će potegnuti uzicu i time dati do znanja psu da se vrati na svoje mjesto. Kao što treniramo psa da se vrati na svoje mjesto, tako meditiranjem treniramo svoj um da ne vrluda okolo već bude gdje je, ovdje i sada. U tome nam pomaže meditacija.

Što je Meditacija

Meditacija (“Bhavana”, na Pali jeziku) znači koncentriranost uma na jedan objekt kako bi se razvio snažan, jasan i smiren um. Meditacija je uronjavanje u sebe, stanje susreta sa svojim bićem. To je mentalni trening pomoću kojeg se um čisti od pohlepe, mržnje, ljutnje, ega, želja, sebičnosti, ljubomore i neznanja (ne znati što je stvarnost života). To je način čišćenja uma koji vodi do Nirvane tj. Prosvjetljenja.

Meditacija je opći način za postizanje mira za sva ljudska bića bez ograničenja, jer svakom ljudskom biću je potreban mir. Iako postoje različiti načini meditiranja, cilj je uvijek isti, a to je mir.

Za mene osobno meditacija znači trening uma i povezivanje sa svojim pravim Ja. Tijekom meditiranja doživljavam stvari kakve uistinu jesu, i to je jedan neprocjenjiv osjećaj koji želim svima. Meditiranjem se sve više spoznajem i lako dolazim do odgovora koji se nalaze u meni. To je jedno neopisivno divno stanje unutarnjeg mira i spokoja, nakon kojeg se osjećam osvježeno, osnaženo i više fokusirano. Na ovaj način treniram i svoj um. Svi imamo um, “posjedujemo ga” i on “posjeduje” nas. Svi želimo biti zdravi, sretni i uspješni, što možemo postići jedino kada smo u ravnoteži, kada su naš um, duh i tijelo u skladu. Izostaviti jedno od to troje ne donosi sretan i ispunjen život. Svaka osoba bez obzira na dob, spol, religiju, nacionalnost i rasu može meditirati, što znači da može koristiti svoj um i na taj način stvarati mir u sebi i oko sebe. Miran um odašilje mir, miran um je sretan um. Stoga, želiš li sreću, radost, unutarnji mir koji rezultira vanjskim mirom, meditacija je odgovor i način kojim ćeš do toga doći.
– Marijana May

Zašto meditirati

Kada meditiramo to radimo za vlastitu korist, odnosno za dobrobit svojeg uma, duha i tijela. Tijelo je privremeno, nije trajno. Um je vječan, duša je vječna. Um koji je uvijek miran i sretan, ne poznaje stres ili patnju.

Meditirati znači fokusirati se i upijati znanje sadašnjeg trenutka. Kada je um u sadašnjem trenutku, sada i ovdje, to je kao praznik za um. Tako da možemo trenutke meditacije zvati i praznicima za um. Što više um vrluda i skače s jedne misli na drugu, to je um umorniji i pod stresom. Kada želimo miran i opušten um, onda meditiramo.

Smisao meditiranja je mir i da budemo slobodni od pretjeranog razmišljanja, što ne znači da nema potrebe razmišljati, već da razmišljamo mudro, da mislimo o korisnim stvarima i izbjegavamo nepotrebne misli. To je kao kada dobijemo e-mail. Prihvatimo korisne poruke i izbrišemo one koje nisu od koristi. Na taj način imamo samo ono što nam je uistinu potrebno i eliminiramo nepotrebne stvari.

Tako bivamo manje opterećeni a više produktivniji, tako imamo manje stresa a više radosti.

Kao što vježbamo kako bi učvrstili tijelo i imali izražene mišiće, isto tako moramo vježbati meditaciju kako bi imali snažan, stabilan i miran um. Obje vježbe su nam potrebne kako bi imali uspostavljenu ravnotežu, balans između onog uzvišenog (uma) i ovozemaljskog (tijela).

Meditaciju možeš doživljavati kao trening uma, vježbanje svog uma. Ne moraš napuštati toplinu svog doma kako bi meditirala, već biti tamo gdje jesi i posvetiti se svome disanju.

Koliko je korisno i zdravo meditirati, svakodnevno potvrđuju razna znanstvena istraživanja koja preporučuju svakodnevno meditiranje.

Kako meditirati

Najjednostavniji način meditiranja (najbolji za početnike) je objašnjen ovdje

Kada razvijemo vještinu da naš um bude skoncentriran na naše disanje (udah, izdah), tada se naš um opušta. Nije bitno koliko je kratak ili dug, slabiji ili snažniji dah, važno je biti svjesno usmjeren na svoje disanje.

Možemo reći da meditiranje nije teško. Nije potrebno detaljno ili akademsko znanje. Kada postaneš svjesna svog disanja (udah, izdah), posvetit ćeš veću pažnju tome. Promatraj, istražuj i prati svoje disanje. Pronaći ćeš nešto divno u ovoj jednostavnoj i osnovnoj ljudskoj radnji.

Izbjegni osnovnu pogrešku kod meditiranja koju skoro svi čine

To je želja za rezultatom. Nemoj željeti rezultat, jer ćeš se zbog toga brinuti ili unervoziti. Sjediš koju minutu i počinješ se brinuti: kada ću biti mirna? Ili kada ću postići rezultat? Kada počneš ovako misliti, onda više ne meditiraš. Umjesto bivanja u sadašnjem trenutku, ti misliš na buduće vrijeme opterećena rezultatom. Zaboravi na rezultat.

Ono što trebaš činiti je održavati usmjerenu svjesnost na sadašnji trenutak (eng. mindfulness), fokusirajući svoj um na jedan meditacijski objekt (disanje), i tako će te tvoj meditacijski objekt s vremenom dovesti do rezultata.

Stoga, kada meditiraš, nemoj imati nikakvu želju, jer želja za postizanjem koncentracije rezultira u blokiranju opuštanja tijela i uma. Sve što trebaš raditi je fokusirati se na svoj meditacijski objekt.

Kada prvi put počneš raditi određenu tjelovježbu, recimo sklekove, naravno da nećeš moći u komadu napraviti 100 sklekova kao što može osoba koja svakodnevno, već dugo vremena radi sklekove. Isto tako, ne možeš očekivati da ćeš jednom minutom meditiranja postići rezultat koji ima osoba koja godinama meditira. Sve u svoje vrijeme.

Bez obzira na sve, nastavi meditirati. Trebaš biti uporna i izbjegavati zamke očekivanja da se nešto dogodi preko noći. Samo nastavi vježbati i posveti meditaciji vremena što je više moguće.

Meditiranjem ćeš postići unutarnji mir, opuštenost, vidjeti stvari kakve uistinu jesu, bolju koncentraciju i snažniju intuiciju, doživjeti manje živciranja i stresa a više radosti i smijeha…

Vaš um ne poludi zbog meditacije. Kada počnete meditirati, vi samo postanete svjesni “ludosti” u svom umu, možda po prvi put. Neki ljudi se toliko iznenade onim što otkriju kad prvi put meditiraju. Vidjevši sav taj unutarnji kaos, zapitaju se: “Jesam li to ja? Je li to moj um?” Upravo ova svjesnost uma koji bez prestanka negdje luta jeste zapravo prvi korak u napredovanju meditativnim putem.
– Wimala Bhante

Piši mi, koliko često meditiraš?

>>> Opusti se u trenu uz ovaj najjednostavniji način opuštanja

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

159 komentara

Vera 14.03.2016. - 0:14

Svaki dan meditiram. Jos ne ulazim u dubinu osim sto nista ne mislim.

Odgovori
Marijana May 14.03.2016. - 11:38

Odlično. Postići stanje bez misli je veliki korak. Samo naprijed Vera 🙂

Odgovori
Mirjana 14.08.2017. - 16:58

Draga Marijana
Meditiram svaki dan po 15min + jos jedna vodjena meditacija.
Znam da je vrijeme trajanja meditacije individualna stvar,ali po tvom misljenju,koliko vremena na dan je “dovoljno” za meditaciju?
Hvala

Odgovori
Slavica 22.05.2018. - 9:22

Draga Marijana, nisam meditirala par dana jer imam goste pa nisam imala svoj kutak a niti sam bila sama. Sada ponovo meditiram svaki dan kad ostanem sama i odmah se regeneriram. Rekla sam si da više neću preskakati meditaciju jer se bolje osjećam i dobijem snage, nekako sam odmorna nakon meditacije, mogu da nastavim sa obavezama kao da nisam ništa radila. Meditacija je za mene odmor za moj um i moje tijelo. Hvala ti što me ohrabruješ divna dušo

Odgovori
Filip 07.10.2016. - 20:24

Bitno je prakticirati je do kraja života. Prava korist meditacije počne se uočavat nakon 2,3g vježbanja. Um je moćan alat.

Odgovori
Marijana May 20.10.2016. - 17:47

Um je najmoćniji alat. Tako je, tko započne meditirati treba to činiti svakodnevno, uvijek se može naći vrijeme za meditaciju. Hvala Filipe 🙂

Odgovori
Mila 02.02.2018. - 5:43

I ja meditiram svaki dan, od avgusta prosle godine i nekad mi je bas tesko smiriti tu oluju u sebi ali nastojim vjezbati, jednom ce i meni uspeti 🙂

Odgovori
Daniela 30.10.2016. - 18:09

SvakI dan meditiram I osjecam se predivno posle iste. ❤

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:11

Divno Daniela, ovo volim čuti 🙂 Samo nastavi meditirati <3

Odgovori
Anita 05.02.2020. - 12:28

Draga Marijana, od nedavno sam povratnik TM, lako i brzo dođem do točke tišine…krenem sa mantrom pa kad primjetim da su misli blijede i rijetko se pojavljuju prekinem ponavljati mantru i usmjerim se na disanje koje je tada već jako plitko i usporeno…kad osjetim da mi je praćenje udaha višak ispustim i to…u svojoj unutrašnjosti jednostavno postojim i promatram…danas mi se pojavile tjelesne senzacije, treperenje kapaka i sitan cvokot zubi mada mi je tijelo potpuno bilo opušteno i nisam osjetila hladnoću…da li to ima neko značenje? Hvala

Odgovori
dijana 21.11.2016. - 0:47

meditiram skoro 1,5 godinu,uglavnom svaki dan i posle meditacije se osecam smirenije i zahvlano zaista. medjutim radim je u lezecem polozaju sa rukama pored tela i najcesce vodjene meditacije,gde se koristi moc vizualizacije. zanima me koliko je to korisno ,vodjene meditacije kao i sam polozaj meditiranja? sta je najbolje? srdacan pozdrav draga marijana, divna si. <3

Odgovori
Snežana 15.12.2016. - 21:32

Meditiram svaki put čim osetim uznemirenost,zapravo koristim tehniku disanja čak i na poslu i to mi zaista pomaže da smirim svoje misli i vratim se u sadašnji trenutak.Hvala Marijana,pozdrav.

Odgovori
Manuela 12.01.2017. - 21:45

Draga Marjana,ja kad meditiram ponekad imam osjecaj da moram isplakati sve…nezz zasto mi to dolazi.uvijek,meditiram sjedeci,jer kad legnem skoro uvijek zaspim.a ponekad dok sjwdim tako i,meditiram osjecam da lebdim,pa se uplasim.jeli to normalno?

Odgovori
Es 16.09.2018. - 11:06

Ako ti dodje da places slobodno pusti, to je jedna vrsta emotivnog ciscenja i sasvim je normalno. Osobno kad sam prvi put dozivio to stanje u meditaciji pozelio sam danima plakat….ali od srece 🙂 nemam problema s tim iako sam musko 🙂
Sto se straha tice, vriedi ista stvar…samo pusti da se desi i prozivi taj moment bez da se vezujes za njega. Traba malo vremena da se “nauci” al vriedi svake sekunde 😉

Odgovori
Djulija 29.06.2017. - 21:00

To cu pocet primjenjivat jer sam odlucila radit na sebi…hvala za te predivne tekstove!

Odgovori
Marijana May 01.07.2017. - 13:00

Draga Djulija, to je jedna od najboljih odluka u životu – odlučiti meditirati. Samo meditiraj i svjedoči divnim promjenama u svom životu. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Manja 06.08.2017. - 20:52

Nisam puno razmišljala o meditiranju ali bih volela da probam,zasto da ne. Kako sam shvatila,vazan je fokus….Ja sam od danas na odmoru pa ću pokušati da meditiram. Hvala Vam draga Marijana,jako ste sugestivni i ja vas jako poštujem

Odgovori
mira 07.09.2017. - 23:10

Draga Marjana,,sve je super lijepo objasnis,,,,ja meditiram oko godinu dana ,,ali misli me napadaju jos,,,,,malo sm koncentrisana na disanje malo brojim,,,,ali nisam sigurna da sammnogo postigla,,,,trudim se hvala ti

Odgovori
Ana 03.11.2017. - 20:05

Hvala ti,Mariana,od srca!

Odgovori
Tamara 04.10.2018. - 19:07

Pocela sam opet meditirati i shvatila koliko mi je to falilo,jer sam nekad meditirala pa prestala a sad pokusavam da se polako vracam i sve mi se vise svidja.Hvala ti sto postojis:)

Odgovori
Mala 31.01.2019. - 18:52

I ja se trudim da meditiram svakodnevno.Nekad mi bolje ide a nekad ne mogu da obuzdam misli.Odgledala.sam tvoja videa o meditaciji pa mi je sad lakše, pošto si razjasnila kako da se ponašam kad naiđu misli, zvukovi I sl.U svakom slučaju primećujem da sam bolje volje a I smirenija kad meditiram.Pozdrav, Marjana

Odgovori
Irena 15.03.2016. - 10:19

Svaki dan, radim mantru i pranayamu…pocela sam biti sretnija, osjetila sam i radost kod disanja, ali jos uvijek osjetim da je tijelo u grcu, da to nije opustenost i da kontroliram 🙂

Odgovori
Marijana May 15.03.2016. - 14:55

Jako lijepo Irena 🙂 Dobrobiti se brzo pojavljuju, kao što si i rekla, sretnija si. Ukočenost se događa na nesvjesnoj razini, tako ako se želimo opustiti, moramo biti toga svjesni i usmjeriti svoju pažnju na tijelo, dakle svjesno se pokušati opustiti. O tome ću uskoro detaljnije pisati, a za sada ti mogu preporučiti ležeću meditaciju (osobno ju prakticiram prije spavanja): lezi na leđa, ruke stavi na trbuh, i opažaj svoje disanje -udah i izdah, pokušaj disati kao malo dijete, dijafragmom. Na ovaj način će ti se tijelo lakše opustiti jer ima oslonac, a moguća “nuspojava” je i dobar san 🙂 Nadam se da će ti ovo za sada pomoći 🙂

Odgovori
Marijana 18.07.2016. - 17:48

Hvala 🙂

Odgovori
Marijana May 18.07.2016. - 19:53

Molim 🙂

Odgovori
ksenija 14.01.2018. - 6:22

Kada sam rekla drugima sta mi je na UMU oni su uticali na mene da skrenem sa svog Druma…a onda sam pocela da cutim i slusam sta mi kaze moj Um i sada sam na svom Drumu..Kao spisateljica sam objavila i knjigu Ovde Sada,Ja i uspevam stici putem pisanje reci do ljudi da im bas kao i ti Marijana pomogne. Zajedno smo jace, mozemo uciniti vise za ljude koji nam veruju i slede nas. Veliko hvala za tvoja saznanja koja delis sa svima nama DANAS a bices tu i sutra i zauvek.

Odgovori
Rada 17.03.2016. - 7:38

Draga Marijana,
više puta sam pokušavala da meditiram i pročitala sam dosta o tome,ali niko do sad nije ovako jednostavno objasnio meditaciju. Zato hvala od srca jer sad sam sigurna da ću vrlo brzo uspješno meditirati! Hvala!!!!

Odgovori
Marijana May 17.03.2016. - 10:23

Draga Rado,
Hvala Ti 🙂 Pokušala sam jednostavno objasniti meditaciju kako bi svi mogli lakše razumijeti. Ona je u biti vrlo jednostavna, i ne treba puno pripreme, tako da samo naprijed i meditiraj. Nemoj misliti na rezultat i hoćeš li biti uspješna u tome, jer će te to omesti, samo meditiraj i uživaj u trenutku. Sretno Rado 🙂

Odgovori
Mirjana 29.03.2016. - 20:51

Prakticiram meditaciju od 12 mjeseca, svaki dan….meditacija opuštanja…disanje…. divan osjećaj. Samo, dogodi se nekad da misli “odlutaju” i uvijek se vratim na disanje koji stvara balans. Moje pitanje glasi, da li je u redu da se tako nešto desi, da misli odlutaju iako to ne želimo?
Primjećujem na sebi da se lakše nosim u stresnim situacijama,smirenija sam.. znam da će sve biti kako treba biti: 🙂 (nadovezano na članak kako jednostavno eliminirati stres)
Hvala na kratkim, korisnim informacijama! 🙂

Odgovori
Marijana May 29.03.2016. - 21:03

Da Mirjana, sasvim je normalno da misli odlutaju. To se svima događa. Misli stalno vrludaju, tako da ih moramo utišati fokusirajući se na svoje disanje. Sve je stvar vježbe. Što više vježbamo svoj um to će nam biti bolje. Samo nastavi dalje meditirati, bravo 🙂

Odgovori
To 27.04.2018. - 18:16

Hteo bi da kažem da nije poenta zaustavljati misli nego biti iznad njih,biti ih svestan,pustiti ih da teku a ne obraćati pažnju. Obraćanjem pažnje na misli ti ih osnažuješ,dovodiš ih u postojanje. Npr ako idete ulicom i gužva je,puno ljudi,dali se vi sudarate sa svakim ili prolazile izmedju njih? Poenta je da posvetite pažnju praznini koja se nalazi izmedju misli i budete.

Odgovori
Dalija 02.04.2016. - 12:36

Postovana ,
Htjela bih Vas pohvaliti,clanci su vam inspirativni i sretna sam sto sam vas otkrila…uz gomilu problema oko mene,depresije,straha,osjecaja manje vrijednosti,lijepo je procitati nesto sto ulijeva nadu..da ce biti bolje…
Htjela bih vas pitati koliko bi dnevno trebalo meditirati i da li se sve svodi na udisaj izdisaj ili ima jos neka “radnja”vezana uz meditiranje..
Unaprijed zahvaljujem

Odgovori
Marijana May 02.04.2016. - 21:44

Hvala Ti Dalija, dobro nam došla 🙂 Što se tiče vrsta meditacije i “radnji” pročitaj ovaj članak http://mojzivotnidizajn.com/dvije-vrste-meditacije-koja-je-za-pocetnike . A što se tiče vremena koje je potrebno odvojiti za meditaciju, to ovisi o pojedincu. Za početak pokušaj meditirati barem 10 min ujutro nakon buđenja i 10 min navečer prije spavanja. Naravno, uvijek možeš produžiti vrijeme, što je svakako poželjno i preporučljivo. Sve ovisi koliko se želiš posvetiti svome meditiranju. Najbitnije je da odvojiš vrijeme za sebe i za početak se fokusiraš na disanje, u čemu će ti pomoći ova vježba http://mojzivotnidizajn.com/opusti-se-u-trenu . Idi korak po korak, prvo izgradi temelj-osnovu, a kasnije kako budeš napredovala, možeš prakticirati i Vipassana meditaciju.

Odgovori
Jelena 11.04.2016. - 10:37

Veoma zanimljiv clanak 😉
Volim da citam o stvarima vezane za meditaciju,i koje sve vrste postoje,verovatno iz radoznalosti 🙂
Mada,nikada nisam ni pokusavala to da izvodim,jer nisam znala kako to treba uraditi. Ovo je na jedan veoma jednostavan nacin objasnjeno,samo me jedna stvar zanima vezano za to. A to je,da li kada se pocne meditirati,treba da se sedi ili zauzme turski sed, i sem disanja, na koje smo fokusirani da bi se opustili,na sta treba da smo usredsredjeni, da li je to da ne mislimo ni o cemu,da imamo prazne misli ili da smo fokusirani na neku emociju,osobu,dozivljaj,resenje nekog problema, da mirujemo,disemo i ne razmisljamo…
I jos ovo,kazete da je meditacija potrebna kako bi nas um,duh i telo bili u ravnotezi..ako nisu u skladu,jel moze da se manifestuje nekim znakom vezano za zdravlje kao upozorenje da nesto u svom zivotu ne radimo kako treba?
Hvala 🙂

Odgovori
Marijana May 11.04.2016. - 13:59

Draga Jelena, očito je puno pitanja i podpitanja vezano za meditaciju, tako da ću svakako napraviti video gdje ću detaljnije govoriti o tome kako meditirati. Za sada, kao početnik, predlažem ti da se fokusiraš na svoje disanje u čemu ti može pomoći ova vježba http://mojzivotnidizajn.com/opusti-se-u-trenu/ . Najbitnije kod položaja meditacije je udobnost, dakle da se namjestiš kako je tebi najudobnije, jer ako si u položaju koji ti je neugodan, nećeš se moći fokusirati na meditaciju, već na bol koju osjetiš pri neugodnom položaju. Sjedni na stolicu, leđa nasloni tako da ti budu uspravna i pogledaj onu vježbu što sam ti gore poslala. To je odlično za početak, i vrlo jednostavno i učinkovito 🙂 Tijelo nam uvijek šalje signale putem glavobolja, umora itd. Na nama je dužnost da sebi pomognemo. Znanstveno je dokazano da meditacija pomaže kod glavobolja, migrena, anksioznosti, depresivnosti itd. što svakako možeš pronaći na internetu. Osobno, kada meditiram ja se osjećam daleko bolje, smirenije, opuštenije, imam bolju koncentraciju, oštriji fokus, i jednostavno bistrije mislim, ukratko osjetim veliku pozitivnu razliku svaki puta kada meditiram 🙂

Odgovori
Jelena 11.04.2016. - 18:30

Razumem..a sto se tice naseg fokusa,pored disanja za pocetak,uopsteno me zanima kakav bi trebao da nam bude tok misli..jel to podrazumeva da smo usredsredjeni na nesto ili smo u pokusaju da odrzimo mir bez ikakvih misli i razmisljanja?

Odgovori
Marijana May 11.04.2016. - 19:37

Kada pokušavamo ne misliti, upravo to i radimo, mislimo i razmišljamo. Sjedni mirno i ne misli – jako teško, zato mnogi ne žele meditirati. Kada meditiramo postavimo si određeni fokus, poput fokusa na disanje ili neki drugi objekt. Misli će svakako dolaziti, jedna za drugom, zato se uvijek trebamo vratiti nazad na svoj fokusni objekt, u ovom slučaju disanje. Tako ćemo se skoncentrirani na svoje disanje, i utišati svoje misli. Treba vježbati redovito kako bi se postiglo stanje čiste svijesti i stanje bez misli. Praksa čini čuda 🙂

Odgovori
Jelena 11.04.2016. - 22:13

Hvala 😀

Marijana May 11.04.2016. - 22:31

Molim Jelena 🙂 Bit će i video u kojem ću detaljnije objasniti sve o meditaciji 🙂

Aida 01.07.2018. - 21:44

Odlicno ,meditiram ujutro i super se nosim sa obvezama tokom dana.Uvesti cu i prije spavanja za laksi san.
Da li grijesim ako meditiram uz pomoc tvojih videa?

Odgovori
Gaga 10.05.2016. - 21:46

Draga Marijana, ja pokusavam vec duze vreme meditirati, ali ne mogu ti reci da mi bas uspeva 🙂 to vise lici na opustanje, nakon kojeg zaspim. Uglavnom uvece to praktikujem, nekada pustim i vodjenu meditaciju i mogu ti reci da mi sve to jako prija. Ti si sve to jako lepo objasnila, i vidim da sam ja od takvog stanja uma miljama daleko, a volela bih da usavrsim tu tehniku. Hvala ti puno Marijana na ovom tekstu, i ova tema je meni jako zanimljiva. Mozes napraviti jos neki vezano za ovu temu. Hvalaa 🙂

Odgovori
Marijana May 10.05.2016. - 23:11

Draga Gago, hvala Ti 🙂 Puno znači što se možeš opustiti, jer se ljudi teško opuštaju, tako da je to odlično. Bitno je da opustiš svoj um i tijelo, jer to jako puno znači. Svakako ću pisati više o meditaciji, tako da ćeš saznati još više o njoj i tako je moći usavršiti 🙂

Odgovori
Tanja 11.05.2016. - 10:29

Draga Marijana ,

Meditiram rijetko…

Hvala Ti sto nas potičeš da radimo na sebi, tako da ću pokušati meditaciju uvesti u svoj život:)

l.p.

Odgovori
Marijana May 11.05.2016. - 12:20

Draga Tanja, hvala Ti 🙂 Svakako kreni s meditacijom, samo polako. Rado potičem i podržavam ljude koji rade i žele raditi na sebi 🙂

Odgovori
Adna 11.05.2016. - 10:34

Hvala draga Marijana sto dijelis sa nama sve ove korisne informacije, nisam nikad ranije meditirala i jedva cekam danas da zavrsim sa poslom i da furam kuci na meditaciju 🙂 zelim poceti i naravno pratim tvoje instrukcije!

Odgovori
Marijana May 11.05.2016. - 12:23

Draga Adna, hvala Ti 🙂 Kad dođeš s posla fino jedi, i malo kasnije kreni s meditacijom. Tako ćeš opustiti svoj um i tijelo, osvježit se i biti puna energije 🙂

Odgovori
suzana 23.05.2016. - 10:43

Pokusavala sam vise puta,samo jednom sam uspela da iskontroisem svoje misli, ali nisam uspela da uronim u tu dubinu, naravno radim i dalje na tome. Reci mi samo, da li je bolje meditirati ujutru nakon budjena ili uvece pre spavanja ili jednostavno uvek kada imam priliku? Hvala draga

Odgovori
Marijana May 23.05.2016. - 22:21

Draga Suzana, možeš meditirati kad god želiš i imaš priliku. Osobno svako jutro meditiram, i tako započinjem dan u miru i radosti. Meditiram i tijekom dana (koliko vrijeme dozvoli), i naravno prije spavanja, jer se na taj način riješim nepotrebnih misli, brže opustim tijelo i imam bolji san. Ti vidi kako tebi odgovara. Uživaj 🙂

Odgovori
Viv 29.05.2016. - 22:42

Pozz!
Od nedavno sam pocela meditirati i iako mi se zna dogoditi da i tokom meditacije misli vrludaju ne oduatajem i znam da ce s vremenom to smanjivati; meditacija i pocetni stupanj joge su se prirodno uklopili u rad na sebi, a tako sam dosla i do vasih stranica i divnih clanaka koje pisete i koji se takoder idealno uklapaju u moj put osobnog razvoja; upravo kako ste spomenili, zakon privlacenja cini svoje i svemir salje upravo ono sto mu odasiljemo… A vasi savjeti i tekstovi i motivacija su svakako dio tog puta.
Hvala na tome!
Citamo se i dalje!

Odgovori
Marijana May 30.05.2016. - 18:07

Pozz Viv 🙂 Još više meditiraš kada prakticiraš jogu jer treba polako i svjesno izvoditi sve pokrete, tada je fokus na izvođenju vježbi i nema drugih misli, već samo svjesnost sadašnjeg trenutka. Svemir savršeno radi svoj posao, tako da mi je drago što si ovdje i što ti moji tekstovi i savjeti pomažu u tvom osobnom razvoju. Hvala Ti Viv 🙂

Odgovori
Sanda 09.06.2016. - 20:12

Draga Marijana, hvala ti na odličnom tekstu. Meditiram skoro dvije godine i zaista mi je pomoglo, to sam primjetila vrlo brzo od kada sam počela meditirati, mada ne meditiram svaki dan. Vježbam hatha yogu (2-3 puta sedmično) i svako jutro, čim ustanem Pozdrav Suncu. Pomaže mi, itekako. Međutim, nikako nisam uspjela ući u dubinu već samo stanje bez misli a i to mi je bilo jako teško u početku ali vježbanjem sam to postigla. Nikako mi nije uspjelo da shvatim značenje “ući duboko u svoju unutrašnjost”, “spoznati sebe u meditaciji” i slično. Pokušavala sam da dođem do odgovora ali bezuspješno. Moja meditacija je za potpuno opuštanje, disanje i još nikada mi se nisu desile nikakve manifestacije tokom meditacije. I još nešto, vrlo teško mi je držati fokus na disanju jer tada počinjem da osjećam nelagodu, anksioznost i ne mogu u potpunosti da se opustim, tako da sam uspjela za ove dvije godine postići samo stanje bez misli.
Puno Ti hvala od srca

Odgovori
Marijana May 09.06.2016. - 22:13

Draga Sanda, drago mi je što meditiraš, no znaj da svatko ima svoj put, svaka osoba je drukčija i svatko ima drukčije iskustvo. Čini ono zbog čega se dobro osjećaš i ne opterećuj se s rezultatom kao što je npr. “ući duboko u svoju unutrašnjost”. Sve ide svojim tokom, prirodno, bez forsiranja. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Dragana 12.06.2016. - 23:17

Draga Marijana,svaki put me iznenadite pozitivnoscu,i podrskom koju mi dajete. Pocinjem odmah,javicu kako mi ide 🙂 i napokon,neko ko je meditaciju objasnio na jednostavan nacin. Hvala na podrsci od srca

Odgovori
Marijana May 13.06.2016. - 20:39

Draga Dragana, hvala Ti 🙂 Drago mi je da ćeš početi meditirati, podržavam te u tome 🙂 Javi kako ide 🙂

Odgovori
Vida 14.06.2016. - 19:18

Draga Marijana,
hvala Ti na jednostavnom opisu meditacije. Meditiram svakodnevno i primećujem pozitivne promene: opuštenija sam, lakše prevazilazim napetost i stres, čak su se takve stresne situacije prilično proredile. Za sada ne doživljavam nikakve manifestacije (osim bljeska nekakvih slika koje nestanu čim ih osvestim). Pre par dana sam nakon meditacije imala fantastičan osećaj smirenosti i spokoja. Taj osećaj mi je ulepšao ceo dan!
Hvala Ti na podrškama i savetima! 🙂

Odgovori
Marijana May 15.06.2016. - 17:09

Draga Vida, divno 🙂 Mir koji postižemo meditiranjem nas prati kroz cijeli dan, i tako se lakše nosimo sa izazovima s kojima se susrećemo. Miran um je sretan um i to je nešto najbolje što čovjek može sebi darivati, mir. Hvala Ti i uživaj u svakodnevnom meditiranju 🙂

Odgovori
sunshine 23.06.2016. - 19:41

Draga May, mnogo mi se dopadaju tvoji clanci i uvijek stignu u pravo vrijeme. prakticiram jogu i meditaciju prilicno dugo,s tim da u posljednja cetiri mjeseca ih nikako ne preskacem,a posljednjih mjesec dana u tkoku meditacije vidim lik veoma dragog covjeka kog sam u proslosti nesvjesno povrijedila,pa me zanima da li je to manifestacija ida li bih trebala da mu se javim? jos jednom veliko hvala:-) pozz

Odgovori
Marijana May 23.06.2016. - 22:20

Draga Sunshine, hvala Ti 🙂 Kada čovjek ima osjećaj krivnje zbog nečega, taj mu se osjećaj uvijek iznova javlja, savjest progovara. Ja sam uvijek za mir 🙂 No, ti moraš odlučiti što ćeš napraviti, jer ti najbolje znaš kako se osjećaš i što je najbolje za tebe.

Odgovori
Sanja 07.07.2016. - 22:14

Draga Marijana,meditiram svaki dan ,pocela sam pre godinu i po dana.Opustenija sam,mirnija,dosla sam do mnogih odgovora u toku meditacija.Uverila sam se da je moja energija mnogo ‘bolja’ nakon meditacije,nekako ceo moj dan dobije sasvim drugaciji i pozitivniji tok.Jos uvek ‘treniram’ svoj um,nije mi uvek lako da drzim fokus na disanju,desava mi se da me spopadnu misli sa svih strana,i svesna sam da mi treba jos puno vezbe…..Ali,meditaciju sam uvrstila u svoje svakodnevene aktivnosti i definitivno cu nastaviti u tom pravcu 🙂 . Veliki pozdrav vam saljem !!!!!!!

Odgovori
Marijana May 08.07.2016. - 14:55

Draga Sanja, sasvim je normalno da misli dolaze i prolaze, i da često ne možemo biti potpuno fokusirani. Što više vježbamo, postajemo bolji 🙂 Kada redovito meditiramo energija je itekako bolja, mirniji smo, opušteniji, koncentracija je na većem nivou, i dan nekako protekne u puno ljepšem tonu. Samo nastavi meditirati i uživati u dobrobitima meditacije 🙂 Šaljem Ti mir i radost 🙂

Odgovori
enisa bajramovic 19.07.2016. - 20:23

Hvala Vam Marijana ko da ste znali da sam upravo trazila neku jednostavnu tehniku meditacije koja mi je potrebna za opustanje i unutrašmji mir….Pozzz

Odgovori
Marijana May 20.07.2016. - 22:22

Drago mi je Enisa 🙂 Uskoro slijede videi o meditaciji, i vjerujem da će ti i oni biti jako korisni 🙂

Odgovori
Sandra 19.07.2016. - 23:23

Meni je još super kod meditacije da me kralježnica ne boli ako meditiram redovito. 🙂
Kad sam prehlađenda onda mi se samo spava ako meditiram.

Odgovori
Marijana May 20.07.2016. - 22:18

Meditiranjem opuštamo tijelo, i tako tijelo biva manje bolno. Kada si prehlađena ili imaš gripu, tijelo je iscrpljeno i onda je normalno da ti se spava, jer meditiranjem se još više opustiš, što je opet dobro jer možeš normalno zaspati. Dobro si to primijetila Sandra 🙂

Odgovori
Adrijana Vujičić 22.07.2016. - 12:55

Iskreno,pokusavam meditirati kada god osetim potrebu za tim,a to nije bas cesto. Ali posto je sadasnji trenutak presudan i ja sam ga svesna,krecem ovog momenta sa fokusom na svoje disanje a bez ikakvih ocekivanja. Marijana jesam li te dobro shvatila?
I naravno,neizmerno ti hvala.

Odgovori
Marijana May 23.07.2016. - 16:53

To je odlično za početak, najjednostavnije i najprirodnije, i da, bez očekivanja. Bravo Adrijana 🙂 Ujedno, pogledaj ovu vježbu, ona je najbolja za početak:

http://mojzivotnidizajn.com/opusti-se-u-trenu/

Odgovori
Sandra 14.08.2016. - 18:23

Draga Marijana,
Moj prvi pokušaj meditiranja završio je neslavno,kako sam sama mislila i razmišljala. Sama sebe sam uvjeravala da nisam dovoljno mirna i smirena. Jedna Vasa prekrasna rečenica “pogurala” me je da počnem ispočetka,a to je da se fokusiram i upijem sadašnji trenutak. To je bila misao koja me je vodila. Sada volim,jako, svoje trenutke koje provedem u miru sama sa sobom. Obožavam svaki sadašnji trenutak, bez okretanja u prošlost ili budućnost.
Marijana hvala vam na miru koji širite svojim prekrasnim mislima i riječima. Sandra

Odgovori
Marijana May 14.08.2016. - 22:45

Draga Sandra, divno, drago mi je što sam ti tom rečenicom pomogla da lijepo meditiraš. To je bitno, da pronađeš svoj način meditiranja. Ne znam da li si gledala videa o meditaciji, gdje objašnjavam kako i zašto meditirati. Ukoliko nisi, više o tome pogledaj ovdje, i predlažem ti da videa gledaš redoslijedom 🙂 Javi kako ti ide 🙂

http://mojzivotnidizajn.com/category/meditacija/

Odgovori
Sandra 15.08.2016. - 14:39

Draga Marijana,
Naravno da sam pogledala sva četiri videa i toplina kojom ste mi još pojednostavila meditaciju me je “očarala”.
Do vašeg videa samo sam se fokusirala na disanje, a sada se fokusiram na riječ mir i ona mi stvarno pruža mir u kojem istinski uživam. Marijana hvala vam od srca na ovim smjernicama koje ste nam prenijela. Sandra

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 19:50

Draga Sandra, hvala Ti puno 🙂 Da, fokusiranjem na riječ mir obuzme nas mir, tako jednostavno i tako učinkovito. Bit će još videa o meditaciji i nadam se da će ti biti korisna. Uživaj u svojoj meditaciji 🙂

Odgovori
Milica 26.08.2016. - 1:41

Draga Marijana.. Clanak je super! Jedna o mojih zelja i jeste da odem u budisticki hram i osetim tu energiju okruzenja. Meditiram, ali vise prakticiram vodjene meditacije. Uglavnom se uvece meditacijom uspavam. Vodjenom meditacijom ili meditacijom u tisini. To me zaista opusta. U toku dana volim da meditiram sa vodjenim meditacijama, mada kada sam previse nervozna i kada su mi nize emocije jace, jednostavno ne trudim se da meditiram. Probala sam ali ne ide. tesko je iz nervoze u meditaciju.
Preveliki je raspon izmedju emocija.
Posto sam jos uvek u pocetku cele svoje ekspanzije, sada kada pogledam u nazad vidim kada mi je zivot bio bolji a kada ne. Kao da kada nam sve pocne i ide “ko podmazano” e tada me uhvati mrzovolja, jer nemam kad da meditiram, afirmiram, tapkam, pisem zahvalnosti. Svesna sam svojih “gresaka”.. I vidim da treba ici dublje.

Rad na sebi zahteva rad svakog dana 🙂 I to treba postovati 🙂

Pozdrav! 🙂

Odgovori
Marijana May 31.08.2016. - 11:27

Draga Milice, ne trebamo ništa činiti na silu jer to nema efekta. Osluškuj sebe i čini u skladu sa svojim osjećajima. Osobno uvijek meditiram i izražavam zahvalnost, ponekad koristim afirmacije i inkantacije, ali je uvijek primarna meditacija i zahvalnost. Ako previše radiš svega, normalno je da izgubiš volju, jer to počneš shvaćati nekom obavezom i onda se javlja otpor. Možda da odrediš svoje prioritete, a ostale stvari činiš po potrebi i želji. Rad na sebi zahtjeva rad svakog dana, tako je draga moja 🙂

Odgovori
Mersila 30.08.2016. - 21:04

Draga Marijana, svaki tvoj članak pročitam po nekoliko puta i zaista mi je bio neophodan i o meditaciji. Naime počela sam meditirati prije 2 godine ali zadnjih mjeseci ne tako redovno zbog obaveza. Ponukana tvojim člankom odlučila sam svakodnevno meditirati.Hvala od srca!

Odgovori
Marijana May 31.08.2016. - 11:32

Draga Mersila, upravo zbog ovakvih komentara budem sretna, zahvalna i ponosna na sve vas koji radite na sebi. Kreni polako i redovito meditirati. Ukoliko nisi vidjela videa o meditaciji, predlažem da ih pogledaš njihovim redoslijedom. Bravo draga i uživaj u meditaciji 🙂

http://mojzivotnidizajn.com/category/meditacija/

Odgovori
Jelena 31.08.2016. - 13:13

Postovana May,
Vasi textovi i videa su veliko blago za mene,najzad mogu mnogo bolje uvideti gde gresim dok meditiram. Hvala Vam
Meditaciju praktikujem svakodnevno pre spavanja,ali ne uspevam uci u stanje bez misli. Tesko se opustam,ali svejedno,bit cu uporna i dalje. Hvala Vam od srca na svemu sto delite sa nama.
Topli pozdrav.

Odgovori
Marijana May 03.09.2016. - 17:16

Draga Jelena, samo polako. Nadam se da će ti videa koja sam snimila o meditaciji, koja možeš pronaći na ovom blogu, isto pomoći. Hvala Ti i šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Nikolina 14.09.2016. - 0:11

Moracu da probam 🙂

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 15:59

Nadam se da si meditirala draga Nikolina 🙂

Odgovori
Ružica 18.09.2016. - 19:27

Draga Marijana!Doista je teško biti stalno u sadašnjem trenutku, zato si većinu vremena dozvolim da odlutam ili se fokusiram na ono što želim.Obično to radim kad legnem da se odmorim , volim sanjariti.Što se tiče meditacije , ne meditiram svaki dan zato što sam shvatila da kad nešto pomislim brzo dođe do mene,zato moram paziti o čemu razmišljam , tu imam mali problemčić.Shvatila sam koliku moć imam zato moram paziti.Meditirati volim i jako su mi zanimljiva iskustva. Jednom u meditaciji sam zamolila stvarnika da mi pokaže kako je biti jedno sa njim. Fascinantno, podoživjela sam jedinstvenu iškušnju sa zakonom levitacije, toliko sam bila ushićena i u čudu jer se nisam mogla prizemljit, smijala sam se , i čudila zar je moguće. Da ne duljim, na kraju sam podoživjela da se svaki moj atom fizičnog tijela odvaja i odlazio u zemlju, biljku, drvo,…i sve osječam kao da sam npr . zemlja, drvo, biljka,sve .dok nije ostao samo jedan atom , svjesna sam bila da ako i on ode nisam više to ja ,zato sam se odlučila da mi se vrate svi atomi i da se vratim nazad u svoje tijelo.Nikakav problem nije bio.Problem je nastao kad sam se ustala i nisam imala osjećaja gdje sam , trajalo je cjelo dopodne dok se nisam prizemljila.To su bili posebni osječaji koje sad ne mogu više tu podoživjet, zahvalna sam na takvom iskustvu. Teško je to shvatiti dok ne doživite .Eto to je jedno moje iskustvo. Lijep pozdrav, i svako dobro vam želim.

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:01

Draga Ružice, svako ima svoje iskustvo meditacije, ono što od nje učini. Hvala što si svoje iskustvo podijelila s nama 🙂 Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Aleksandra 11.10.2016. - 23:21

Odlican clanak.Prijatelji mi cesto govore da previse razmisljam i da me to koci.

Hvala.

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:02

Prekomjerno razmišljanje svakako koči, drži nas na mjestu, a često je glavobolja nuspojava pretjeranog razmišljanja. Hvala draga Aleksandra 🙂

Odgovori
Marina 12.10.2016. - 0:10

Meditiram skoro svake veceri i uzivam u meditaciji i uglavnom su to vodjene meditacije.

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:03

Draga mi je Marina 🙂 Nadam se da ćeš početi zaista meditirati, voditi samu sebe 🙂

Odgovori
Gordana 14.10.2016. - 21:17

Meditacija DA!!!! Meditiram već nekoliko mjeseci, za sada samao isključivo bazirana na disanje…

Odgovori
Marijana May 16.10.2016. - 9:36

Odlično Gordana, samo nastavi 🙂

Odgovori
Ruzica 01.11.2016. - 19:44

Draga Marijana meditaciju sam pocela raditi prije mozda godinu dana. Zaita tad bas i nisasam znala sta to znaci meditirati. Jednostavno sam pokusavala, i pokusavala da smirim svoje misli. Toliko misli doksam pokusavala disati udah, izdah da prosto nisam mogla vjetovati. Nastavila sa pokusajima sve dok nisam osjetila tu spoznaju meditacija-bez misli. Oo jako srecna ssm bila taj dan i rekla sam bravo sebi. Uspjela si!
Sad meditiram, vremenski ne puno a uvjek ako se desi situacija da sam mozda napeta ili uznemirena, odmah krenem i naravno sve predivno. Hvala od srca, pozdrav iz Kotora, Crna gora

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:06

Draga Ružice, drago mi je što meditiraš, i ukoliko svakodnevno budeš meditirala vidjet ćeš da će se napetost, stres i uzrujanost smanjiti. Veliki pozdrav Tebi i Crnoj Gori 🙂

Odgovori
Katarina 02.11.2016. - 7:56

Zasto otkad meditiram kao da gubim kontakt s drugim ljudima i nisam vise drustvena? Unaprijed hvala za odgovor.

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:08

Kada pravilno meditiramo, onda se povezujemo sa sobom, sa svojim bićem, bolje upoznajemo sebe, spoznajemo istinu i sve ono što je dobro za nas, kao i ono što nije. Sada ti reci meni, zašto otkad meditiraš “gubiš” kontakt s drugim ljudima? Hvala na komentaru Katarina 🙂

Odgovori
Astrid 03.11.2016. - 18:23

Draga Marijana, tek odnedavno pokusavam meditirati (2-3 mj)…po 15-20 min dnevno…trudim se, i dalje mi misli vrludaju, primirim ih, prorijede se, ali opet um vrluda tamo vamo 🙂
Hmmm, recimo da sam zadovoljna svojim trudom!
🙂
A valjda ce i doci prava, cista meditacija vjezbom i vjezbom i vjezbom 😉

Hvala na svemu
<3

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:10

Draga Astrid, misli će se javljati, to je sasvim ok. Važno je da meditiraš, treniraš svoj um, i kad se misli jave, samo ih prihvati i pusti, te se vrati na svoj meditacijski predmet. Samo se vježbom postaje majstor 🙂 Hvala Ti 🙂

Odgovori
Bojana 07.11.2016. - 10:31

Hvala Marijana na tekstu fantastican je,slazem se sa tobom meditacija je stvarno divan alat koji svi mozemo praktikovati,i ja je praktikujem,moc sadasnjeg trenutka,hvala sto inspirises i motivises sve ljude :*

Odgovori
Zijada 10.11.2016. - 14:57

Mila draga Marijana hvala ti veliko na ovom divnom testu,zeljela sam vise o meditaciji od tebe da cujem mnogo toga mi je pomoglo gledajuci tvoje video i zajednickoj meditaciji…
Ja idem na casove Yoge vec trecu godinu mogu reci da mi sve vise i vise prija meditirati,u zadnje vrijeme pocela sam i sama da meditiram…nekad to izgleda kao neko opustanje jer ne uspjijevam bas uvjek um da smirim…ali sam uporna i pokusavam svaki put iznova…Veliki pozdrav za tebe i bilo bi mi drago da vise pises o meditaciji,hvala ti

Odgovori
Vesna 17.11.2016. - 19:49

Ulazim u stanje meditacije nekada spontano. U poslednja dva meseca se nesto veliko promenilo u meni. Radim na svom duhovnom razvoju oko 7 godina. Do sada sam to radila citajuci knjige i primenjujuci razne tehnike.U poslednje vreme osecam u sebi mladu zivu i cistu energiju. Prvo sam upoznala jednu mladu devojku Mariju preko fb. kada smo se srele spojile smo se pogledom i bile u drugoj dimenziji. Sedele smo 5 sati Zajedno popile pice, narucile rucak, kao da se znamo dugo. osetile smo obe da smo se sa raylogom srele. Ona je imala osecaj da sam nekada bila njena baba. Sa njom su u moj zivot usli i drugi ljudi koji rade mrezni marketing. Isla sam sa njima na jednodnevno putovanje, jer me privlaci dobra energija i vesela atmosvera. Zatim sam na netu upoznala Milana putem fb i njegovih videa. On se bavi koucingom. osetila sam da je i on sa razlogom tu. odlucila sam da pocnem online edukaciju sa njim. Pred prvu sesiju poceli su otpori. Pokvario se skajp, polomila se sijalica, moje telo je otezalo. U pocetku nisam znala sta se desava, da li treba ili ne da nastavim i pocnem edukaciju. Ojednom se sve razjasnilo. To je bio bojkot mog ega. Aktivirani uslovni refleksi iya kojih se krio strah od neuspeha. To sam ocistila vece pre prvog casa sa Milanom. Sutradan se nastavilo sa grcenjem u pleksusu i lomljenjem sijalice u sobi gde sam trebala da sedim. Postavila sam pitanje sta se sada desava. odgovor je brzo dosao. Strah od uspeha. Osvestila sam dve suprotnosti koje nisu dobre za mene. Ocistila sam i to. Sinoc je bio prvi cas.Jutros sam se osecala umorno. I na poslu me pratio umor. Nakon radnog dana pogledala sam tvoj video i videla sebe na Tajlandu sa tobom. Legla sam nakon toga i usla u ljubicasti plamen sa svojim sinom da procistim odnos sa njim. Tada je sve krenulo. Ogroman plamen, a u mom telu razne reakcije. Osecala sam cistu beztelesnu energiju i imala osecaj da prociscavam mnogo vise od onog sta sam pocela. Neznam koliko je trajalo. U poslednje vreme sve vise osecam da sam odabrana ya vazne stvari. Imam unutrasnji poriv da ozivim Srbiju, probudim ljude.Oprosti ako sam konfuyna u izlaganju. Jos uvek je dozivljaj svez.Tvoju energiju sam takodje osetila kroz tvoj topao pogled i nekako si mi bliska. Ovo sam zelela da podelim sa tobom i ostalima koji su ovde takodje. Mnogi ovo nece razumeti, ali znam da ti hoces.Jos nesto bitno. kada sam se spustila imala sam potrebu da pogledam mailove. Kada sam otvorila yahoo tvoj mail je bio na vrhu i to mail o meditaciji. Zahvalna sam tebi sto si tu i sto sam te upoyznala makar i na ovaj nacin. Tvoje prisustvo je takodje znacajno. Hvala ti iz srca.

Odgovori
Vesna 17.11.2016. - 19:53

Jos nesto sam zelela da ti kazem. Ti zivis svoju svrhu. Rodjena si da motivises ljude i unosis u njihovu dusu mir, a u srce cistu bezuslovnu ljubav. Sledi svoju dusu.

Odgovori
davorka 20.11.2016. - 21:08

svako vecer pred spavanje meditiram i u meditaciji zaspem.Nista ne zelim samo brojim udahe i izdahe ako me misli poremete u tome vracam se odmah na brojanje .

Odgovori
Sandra 20.12.2016. - 23:27

Draga Marijana,

Mecitiram svakodnevno poslednja dva meseca i dogoxilo mi se mnogo stvari koje su se i drugima dogodile i ja sam shvatala da je to ok. Cak sam i zaspala par puta u toku vodjene meditacije ali meni je i to bilo ok, dovoljno sam se opustila . Eeeee sada desava mi se da u toku mecitacije osetim trnjenje u ruci ali ja mislim da je i to ok,valjda . Desava mi se o da se smejem i da placem ali meni je i to ok. Jesam li u pravu ili sam malo previse opusteno shvatila sve ???

Odgovori
Ljerka 08.01.2017. - 20:49

Draga Marijana!
Ovo su odlična uputstva za početnike kao što sam ja. Pokušavala sam ranije sa vođenim meditacijama, ali tek sad shvatam suštinu. Hvala od srca!

Odgovori
Olivera 20.01.2017. - 12:59

Draga Marijana zahvalna sam na tvojim uputstvima i instrukcijama u vezi mindfulness meditiranja bas onoliko koliko se Univerzum obseze. Kada sam cula za meditaciju nisam znala nista o tome ali sam sebi dala u zadatak da cu poceti i videti dokle ce me dovesti! Prvo sam nekoliko meseci radila uz opustajucu muziku ali sam shvatila da me to samo opusta. Ali Univerzum je u cinio svoje i upoznala sam tebe i Tvoj rad da pomognes i drugima koji traze pomoc i prihvataju je. Tako da sam uz Tebe Draga Marijana naucila puno o meditiranju ma da je to samo jedan mali uvid ali meni znaci puno i meditiram svaki dan i ujutru i navece cak i ako sam negde na putovanju. Jedino ne radim ako sam preumorna u momentu kad sam je planirala uraditi vec legnem i odspavam pa posle toga uradim meditaciju. Naucila sam i neke tehnike koje si nam podarila tako da mi pranajama sluzi kao uvod za koncentraciju a onda nastavim u tisini samo sa svojim disanjem. I primecujem da kada se dogodi da nestignem da meditiram koncentracija mi je losija i odmah sam ne sigurnija u sebe. Mozda gresim ali ovako bih objasnila na slikovit nacin : da kao sto mi koristimo kremu za lice da bi smo odrzavale finocu i elasticitet koze znaci fizickog tako gledam na meditaciju kada je upitanju nasa unutrasnjost odnosno um i dusa. Dok se brinemo i o unutrasnjosti i um i dusa ce biti lepsi ako li bi prestali pocece gubiti na kvalitet. Hvala ti Najdraza i hvala Univerzumu sto mi Te podario da mi pomognes da budem bolja i za sebe i za Covecanstvo uopste. Naklon Tebi moja zvezdo vodiljo. ❤

Odgovori
Gordana 01.02.2017. - 15:10

Najveća želja mi je naučiti meditirati. Puno čitam o tome i slušam vođene meditacije. Marijana ti si me najviše približila tome. Hvala ti. Ja ustvari ne znam da li meditiram, ali trudim se. Da li ja mogu meditirati ustvari naučiti to sama preko interneta uz slušanje?

Odgovori
Klaudija 20.02.2017. - 13:23

Pozdrav, koliko dugo meditirati u jednom danu? Može li meditacija izliječiti depresiju?
Hvala:)

Odgovori
Nevenka 21.02.2017. - 18:37

S obzirom da se bavim yogom već pune 4 god.meditacija mi je jako bliska i nešto u čemu uživam(bilo gdje i bilo kada) Pomogla mi je u mnogim segmentima života,zato je rado upražnjavam svakodnevno( i po nekoliko puta u toku dana)

Odgovori
Viktorija 22.02.2017. - 0:00

Draga Marijana

Meditiranjeto e najdobroto nesto sto sekoj na ovoj svet treba da go praktikuva. Jas i maz mi meditirame veke 3 godini. Mnogu raboti se menuvaat ne samo smirenosta. Ti najdobro znaes:). Imame uste mnogu za istrazuvanje… Od se srce ti blagodaram

Odgovori
Mirjana 28.02.2017. - 23:36

Draga Marijana,krećem sa meditacinom pa mi je ovaj tvoj članak dobro došao, čak ovu subotu idem na jednu radionicu da se bolje upoznam sa meditacijon.Veliki pozdrav i svaki tvoj članak jedva dočekan

Odgovori
Kristina 02.03.2017. - 22:48

Draga Marijana, pa zar ti čitaš misli?
Kad primim tvoj e-mail često se to zapitam. 🙂
Ovih dana baš više razmišljam o meditaciji i na koji način itd.
Par put sam meditirala/ pokušala meditirati…
Znalo je biti bez nekakvog efekta a ponekad bih se mogla maksimalno opustiti…
Hvala ti na ovom članku i linku u njemu. Vjerujem da će mi to pomoći još više se opustiti i ući što dublje u sebe.
Hvala dobra dušo.
Svako dobro ti želim. <3

Odgovori
željka 14.03.2017. - 18:52

Draga Marijana! Htela bih da Ti se puuuuno, puuuno zahvalim na prelepim mejlovima koje mi šalješ i koje redovno čitam. Počela sam i meditirati zahvaljujući Tebi. Verujem da će mi mnogo pomoći, mada to činim svega nekoliko dana.Prija mi,lepo mi je dok meditiram i nadam se da će mi to postati navika. Trudiću se. Od srca Ti želim puno sreće i sve najlepše

Odgovori
mirka 20.03.2017. - 6:00

Pozdrav, meditiram dva puta nedeljno nakon joge

Odgovori
Dolores 21.03.2017. - 19:30

Prvi susret s meditacijom bio mi je divan pokazatelj vlastitog nemira…koliko mi je “otvorilo” oci toliko me prepalo jer sam spoznala svoj nemir. Sad nastojim meditirati sto cesce i svjesna sam koliko mi prakticiranje istog donosi neki mir…ne koliko bih htjela ali ipak sam mirnija, valjda hehe. Imas li kakvu preporuku za meditaciju?
Hvala unaprijed

Odgovori
Natalija 02.04.2017. - 20:07

Meditiram oko 3god,nekada samo pratim disanje,nekada radim vodene meditacije za iscjeljivanje,sa andelima,za pocetak dana.Da mi nema meditacije,ne zbam uopce kako bi prolazila teze zivotne situacije.to mi je nesto najljepse sto sam napravila za sebe.Hvala ti na tvojim divnim rijecima i tekstovima.zelim ti sve najbolje i saljem ti puno ljubavi i podrske u svemu sto radis❤

Odgovori
Mimi 06.04.2017. - 13:08

I ja meditiram već neko vrijeme, ne znam tačno koliko, ali ne nešto dugo, možda par mjeseci, a možda i malo manje. Ili malo više. 😀 Baš ne mogu da se sjetim kad sam počela – a pri tome mislim na svakodnevnu meditaciju od 15 minuta (ne računam sve prethodne, neredovne, povremene, više u pokušaju, nego u realizaciji).

Moj najveći problem je problem s kičmom, koji mi ne dozvoljava da opustim tijelo u potpunosti, a probala sam sve preporučene položaje za meditaciju. Istovremeno, taj problem s kičmom je jedan od glavnih razloga što sam počela da se bavim sobom, jer mislim da osim fizičkih imam i neke emotivne ili mentalne blokade, što je sve zajedno i dovelo do disbalansa pršljenova i kičmenog stuba. Tako ispada da tom problemu, koji, hvala bogu, nije strašan, ali je često bolan, treba da zahvalim što me poveo na put samospoznaje ili kako već da ga nazovem. Kažu da ništa nije slučajno.

Od meditacije svakako ne odustajem, nekad mi je lakše, a nekad odlutam možda baš tamo od čega hoću da odem, ali i to valjda ima svoje razloge. Mnogo mi pomaže da promijenim tačku gledišta i objektivnije sagledam neku situaciju, pa u skladu s tim, da postupim drugačije, nego što sam to činila ranije u istim i sličnim situacijama. Kao da sad više držim kontrolu u svojim rukama i usmjeravam energiju na pozitivnija i konstruktivnija rješenja.

U svakom slučaju, hvala i tebi na tekstu, i ostalima na podijeljenjim iskustvima, zbog kojih sam osjetila potrebu da podijelim i ja svoje.

<3 svima

Odgovori
Natalija 16.05.2017. - 20:12

Posto sam meditirala ne bas toliko cesto, ali od kad znam za Vas, i od kad sam krenula duhovnim putem sve sam bolja i bolja.
Posto osecam neverovatan mir dok slusam muziku, i neku jako prijatnu energiju, probala sam da meditiram uz neku pesmu cisto da isprobam..
I tako mi se u meditaciji javila slika nekog starijeg i celavog coveka, kao, procitala sam ime, ali nista jasno, ukucala ja na netu pocetak imena Dalaj Lame, i videh slicnog coveka, sa slike. Tako da sam pocela da citam njegove neke izreke.. Zaista ne znam da li sam dosegla tu neku dubinu… Zanima me Vase misljenje o tome <3

Odgovori
Ljiljana 16.05.2017. - 22:47

Odlično objašnjeno,meditiram vec skoro godinu dana i osjecam se bolje,ali kroz ovaj tekst sam shvatila da ja imam neko vece ocekivanje od meditacije i to me ocito koci da udjem dublje,,ali eto super sad sam shvstila gdje grijesim
Lijep pozdrav

Odgovori
Marijana May 19.06.2017. - 16:31

Draga Ljiljana, bez očekivanja i vezivanja za rezultat, jer tako ćeš se zaista prepustiti i uživati u meditaciji, te osjetiti njene velike dobrobiti. Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Enza 05.06.2017. - 11:07

Neko vrijeme sam na taj način meditirala i koristilo mi je. Sad sam to malo zapustila, ali ohrabrena nastavljam sa meditacijom. Hvala Marijana! Enza

Odgovori
Marijana May 19.06.2017. - 16:32

Draga Enza, samo nastavi meditirati, posveti se sebi i podari si mir, ljubav i radost. Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Alma 19.06.2017. - 9:22

Draga Marijana,

meditiram svaki dan, obicno pred spavanje,jer sam tako u miru, tisini, ali iskljucivo radim vodjenu meditaciju koji sada ima raznih na youtubu.
Inace imam problema sa spavanjem, tako da pretezno radim meditaciju za lakse uvodjenje u san i to zaista djeluje. Sada kada sam uvidjela da sam meditacijom skoro pa rijesila problem koji dugo godina nosim i da bez straha i tableta krecem na pocinak mom uvjrenju o dobrobiti meditacije i sreci nema kraja. I tako okurazena sada sam krenula da istrazujem dalje. Da istrazujem sebe, svoju mogucnost da uticem na sva desavanja oko sebe, da sama kreiram svoj dan, zivot, da ustanem ujutro samouvjereno i kazem da cu danas hrabro krociti i sa radoscu uzeti sve sto mi ovaj dan daje, da volim nesebicno sve oko sebe…

Depresija, anksioznost, nesanica je proslost i neka tamo i ostanu 🙂

Hvala Marijana sto nas vodite pravim putem,
zelim Vam caroban dan
🙂
<3

Odgovori
Alma 19.06.2017. - 9:29

I jos samo pitanje, sta mislite o vodjenim meditacijama?

Meni je mnogo lakse kada slusam glas. muziku i na taj nacin se bolje opustim. Opustiti sam se inace naucila uz yogu nidru koje radim na casovima yoge.

Hvala

Odgovori
Marijana May 19.06.2017. - 16:38

Draga Alma, kada slušaš vođene meditacije to ne znači da meditiraš. Vođena meditacija je ok, pomaže ljudima da se opuste i vizualiziraju, no meditacija, u pravom smislu riječi, je kada Ti vodiš samu sebe. Po jutru se dan poznaje, zato svima preporučam da ujutro meditiraju, a ako želiš, možeš i navečer, no ne odmah prije spavanja. Snimala sam nekoliko videa o meditaciji i preporučam da ih pogledaš jer ćeš tako bolje razumijeti samu meditaciju. S obzirom da ideš na yogu, preporučam da naučiš pranayamu – Nadi Shodhana Pranayama. Nju sam pokazala u jednom od svojih meditacijskih videa. Prije spavanja možeš poslušati vođenu meditaciju ili opuštajuću muziku, kako bi što ljepše utonila u san. Meditiraj draga i vodi samu sebe 🙂

Odgovori
Štefica 10.07.2017. - 11:08

nisam redovita u meditirianju, ali obećavam da ću to sad raditi svaki dan. Hvala draga Marijana na divnom tekstu i motivaciji.

Odgovori
Marijana May 10.07.2017. - 15:36

Draga Štefice, budi uporna i meditiraj svaki dan, te svjedoči divnim promjenama u svom životu 🙂

Odgovori
Lavica 17.07.2017. - 1:05

Već tri godine meditiram skoro svaki dan ili točnije 5-6 puta tedansko, po 10-20 minuta. To radim samo kada sam sigurna, da me nitko neće smetati. Poslje toga se osećam olakšano i mnogo sam bolje volje. To sam naučila u krugu prijatelja Brune Goeninga.

Odgovori
Dunja 04.08.2017. - 11:50

Vježbam, Marijana! Pokušavam prazniti glavu od bujice misli i koncentrirati se na određeno. Iznenadim ja i samu sebe, što mi se svidja. Jer ma kako da se to zvalo, mogu vidjeti seba onako sa strane*, onako kako jest. Naravno da pri tom ne mogu biti objektivna. Bar mi je do sada to uspjevalo. Jedini moj problem jeste taj, da me pamćenje lagano napušta, e to ja moram trenirati i vježbati.
Draga Marijana, idem sada na g.o. u Zadar, sjesti na klupu u hladu i gledati more…..presretna sam. Bolje uvjete za meditaciju, ne bih mogla poželjeti. :))

Odgovori
Marijana May 05.08.2017. - 16:51

Draga Dunja, svakodnevnim meditiranjem ćeš uvelike poboljšati svoju koncentraciju. Uživaj u godišnjem odmoru, u svakom trenutku. More je idealno mjesto za meditaciju. Lijepo se provedi draga 🙂

Odgovori
mirjana 09.08.2017. - 9:35

Praktikujem da dok se setam u prirodi,,,tj u pokretu se oslobadjam misli ili recimo uz klavirsku muziku ujutro.To mi donisi sve skupa ogromno spokojstvo.Hocu reci sve mi dolazi spontano,ali svesna sam da cinim to svakodnevno.U tim momentima dobijam mir,spoznaju,zahvalnost.Desavalo mi se ranije da sam bila ljuta na sebe kada propustim.Sada to vise nisam.Dopustam da bude i tako.Hvala sto ste me kontaktirali,,svaki spoj sa ovakvim ucenjem i mene ucvrscuje….

Odgovori
KsenijaB 16.08.2017. - 0:10

Draga Marijana, hvala na poučnom tekstu.
Od kako sam pročitala, da je dovoljeno se skoncetrisati na disanje meditiram nekoliko puta dnevno jer mi se to jako sviđa. Inače sem pre nekoliko godina naučila integralnu meditaciju i dobila mantru i neko sam vreme rodovitno meditirala dva puta dnevno. S vremenom sam meditirala još samo tu i tamo, kad sam bila jako umorna i nije bilo mogučnosti za spavanje. Mislim, da tada nisam shvačala što meditacija uistinu je. Sada mi je sve jasnije i opet meditiram ali bez mantre.
Kada šetam prirodom nastojim biti bez misli i samo isječati sve što vidim i čujem. I to me čini sretnom, odmorenom… Je li i to neke vrste meditacija?
Lep pozdrav, Ksenija

Odgovori
Elma 16.08.2017. - 1:38

Meditacija je najmočnija stvar koju trebamo upražnjavati.
Prvi put kada sam počela meditirati bila sam još klinka.Oduvijek me to zanimalo, taj svijet mira.No, nisam previse razumjela neke stvari.Dok nisam krenula na studij.Tada sam shvatila da naš um upija sve.Dosta nepotrebnih informacija, viska energije koja nije u skladu sa nama.Nakon odredenih momenata u mom životu svjesno sam prihvatila da učinim veliku promjenu.Jer isti postupci, iste navike vode istim emocijama, iskustvima.Uporno ponavljamo iste pogreske i desavaju nam se slicne stvari.Tada sumnjamo u sebe i svoju vrijednost.Željela sam mir osjetiti istinski.Jer znala sam da ako uspijem umirim svoj um uspjet cu na svakom životnom planu.A ono sto je najzanimljvije u meditaciji da svaki put dok meditiram prozivim neko novo iskustvo.Posebna emocija.Poseban mir.Meditiram vec dvije godine.I nikada ne bih prestala s tim.To je najkvalitetniji način da se suočis sa sobom i otkrijes mnogo o sebi.A najvaznije od svega da postignes unutarnji mir koji je nepohodan da bi bio uspjesan, sretan i zdrav čovjek.Marijana svaki dan zahvaljujem Bogu jer postojis.Sama tvoja pojava odaje osjecaj spokoja, istine, ljubavi.Nastavi sa svojim radom.Mnogo me inspirišeš za mnoge tekstove koje pišem.I vrlo često mi uljepšaš dan svojim videom ili tekstom.Šaljem ti mnogo ljubavi i pozitivnih sila iz Sarajeva.

Odgovori
Marija 05.09.2017. - 23:55

Meditirati sam počela pred kojih mjesec dana, možda malo više. Ranije sam mislila da to nije za mene, nisam se nikako mogla umiriti i stalno sam ocekivala neki rezultat. U zadnjih mjesec dana, više sam se educirala oko same meditacije, što nam ona donosi, kako ne trebamo ništa očekivati tijekom meditiranja i zaista se pokušavam usredotočiti samo na svoje disanje. Jako su mi pomogli i tvoja 3 videa o meditaciji. Hvala puno 🙂

Odgovori
Vesna 07.09.2017. - 20:37

Marijana,ovaj clanak je super.stalno sam mislila kako da zapicnem meditaciju i sada znam!!))) Probacu sto pre…znam da mi treba..prepuna sam misli i obaveza…i stalno sam pricala kako bih zelela da mogu fa se resetujem kao kompjuter i izbacim iz mozga silu nepotrebnih misli..hvala puno .pozzz

Odgovori
Sladjana 07.09.2017. - 22:26

Meditiram 2x dnevno,ujutru i naveče po 20 min i osječam se odlično.Ako slučajno koji dan ne uspijem meditirati,mislim samo na to,da je sve dobro i da se sve dešava za moje najvišje dobro i zahvaljujem Bogu na svemu.

Odgovori
Zaklina 10.09.2017. - 22:49

Draga Marijana ranije sam vise medeitirala ali sada kada sednem da meditiram nemogu smiriti tjelo osjecam kako mi noge podskace. Kada uvece legnem onda mi je najlakse da se skoncentrisem disanju i da umirim tjelo. Kada sedim mi je teze pa zelim te pitati dali mogu meditirati u lezecem oolozaju jer na taj nacin se migu fokusirati na disenje.stalno se trudim da budem u sadasnjem trenutku kad hodam brojim svoje korake, kada perem posude oosmatram vodu kako mi ide kroz moje ruke, ili kad radim bilo sta trudim se da se skoncentrisem na to sto radim.nekad mi ide od ruke nekad mi misli odlutaju ali ako primetim da sam odlutala ponovo se vratim.Znam da je problem u meni nisam dovoljno disciplinovana i uhvatim sebe kako kazem sutra cu meditirati.Ali vasi mejlovi me sve vise motiviraju da vise ne odlazem rad na sebe hvala vam od srca draga Marijana.

Odgovori
Mima 17.09.2017. - 21:50

Nekada sam redovno meditirala i radila yogu. Vasi clanci i videa su me ponovo podstakli i sad ponovo meditram svako jutro i trudim se jos jednom u toku dana ako mi vreme dozvoli. Ali tolike su blagodeti meditacije i toliko dobar osecaj nako toga da se trudim da to bude dva puta u toku dana. Hvala beskrajno na Vasim savetima i sto sve nesebicni delite, cinite mnoge ljude sretnim.

Odgovori
Dahna 25.09.2017. - 4:42

Meditiram po potrebi….inače ima II stupanj reikia i sama si pomažem….

Odgovori
Sanda 05.10.2017. - 15:36

Još nisam naučila meditirati. Uvijek zaspem kad to pokušam. A još uvijek me zbunjuje šta to znači meditacija, a tako bih voljela to naučiti, znati i prakticirati. Dakle, zbunjuje me to što se govori da je meditacija “stanje bez misli”, da bi u već slijedećim rečenicama se govorilo o tome da u meditaciji spoznamo tko smo, što želimo, itd., a to znači da se i u meditaciji misli, i da to nije stanje bez misli. Jako sam zbunjena zbog toga. Možda zbog toga ne mogu meditirati. Jer imam očekivanja, prekidam misli da ne mislim, i ništa ne spoznajem o sebi.

Odgovori
Zlatica 10.10.2017. - 18:51

Svoje prve korake za meditaciju pocela sam prakticirati odavno, pre jedno 20 godina. Medjutim imala sam prekid i tacno je pocelo da se primecuje i na moj zivot .Od pre 1.5 godinu pocela sam opet meditirati i zahvalna sam tome. Ujutro kad ustanem obavezno meditiram u tisinu a popodne vodjena meditacija i meditacija mi traje od 15minuta do 30 minuta.Meditacija mi je svaki put razlicita, svaki put nesto novo naucim.Jedno mi je mnogo pomoglo, kad imam misli kako ne bi se naprezala na stanje bez misli, ja se fokusiram na zvuk mog akvariuma i onda sve postaje drugacije. Pozdrav do vas :*

Odgovori
Dragana 20.10.2017. - 15:51

Draga Marijana,

Hvala za divan tekst o meditaciji, uvek je korisno pročitati nešto poput ovoga. Lepo i jednostavno objašnjeno, počeću da primenjujem.

Puno pozdrava od ❤

Dragana ☺

Odgovori
Maja 24.10.2017. - 12:22

Eto ga! Baš to očekivanje rezultata me je ometalo svaki put kada bih počinjala meditirati, te sam posle smao par dana odustajala. Hvala na informacijama. Odmah sad krećem iz početka. Nikada nije kasno!

Odgovori
Anita 18.11.2017. - 18:38

Veoma lepo objasnenje i tekst o meditacii, opisano na nama svatljiv nacin. Hvala.

Odgovori
Vesna 10.12.2017. - 17:21

Draga Marijana, ne postoji bolje objasnjenje meditacije. Lepo i jednostavno. Sjajno!!! Hvala od srca!

Odgovori
Milica 21.12.2017. - 9:25

Marijana, hvala puno na postu. Dosao je u pravi cas. A u zivotu se nista ne desava bez razloga. Hvala puno! :*

Odgovori
Goran 10.01.2018. - 2:12

Ja gledam u plamen svijeće, to mi je puno bolje nego disanje, i cilj mi je da ne mislim ništa nego samo da gledam, nekad duže, nekad kraće, da, dobro je to, smiriti um, i minuta puno znači, jer um stalno radi, i dok sanjamo, ovako ga istinski odmorimo.

Odgovori
Marjana 23.01.2018. - 18:51

Zdravo, veliki pozdrav…. ❤️
Ja sam tek pocetnica meditacije, i ne meditiram svaki dan, ali trudim se da odradim ili kad legnem, ali mi najvise prija ujutro, kada se probudim. Pa me zanima posto ja ne meditiram samo na koncentraciji disanja, uvijek pustim neku meditaciju, glasove i slusam… Je li to pogresno ili ipak je bolje samo disanje?
Hvalaa punoo. ❤️

Odgovori
Nikolina 22.02.2018. - 18:33

Zdravo draga Marijana Moram da ti kažem da meditiram svaki dan…jos uvek mi koncentracija nije na zavidnom nivou ali ne odustajem. Najvise mi prijaju vodjene meditacije jer me tvoj glas jako opusta i smiruje. Hvala ti na svemu sto ucim od tebe ❤❤❤

Odgovori
Lea 25.03.2018. - 20:53

Meditiram od skoro,tacno tri nedelje.Dva puta dnevno meditiram ujutru i uvece,osecam se toliko novo,motivisano da samo zelim vise da naucim,a meditaciju sam prisvojila kao nacin zivota.Hvala na tome

Odgovori
Milica 26.03.2018. - 10:03

Ja ne meditiram cesto nemam bas neko iskustvo probala sam ali nisam istrajala u tome, meditirala sam sama i u drustvu i osetila sam pozitive promene cak su mi i neki bolovi prestali od vezba koje smo radele ja i cimerka ali vse sam citala i slusala o tome vi ste meni najvise privukli paznju zbog meditacije. imam zelju ali ne istrajem u tome kad pocnem da radim ne radim to svakog dana, ali sam sigurna da ce dodje vreme kada cu redovno to da radim, jer mi se dopada. Obozavam recimo da leti provodim vreme pored reke i meditiram ili u svojoj sobi dok ujedno drzim masku na licu, i sto mi je naj vaznije gledam da kad se resim da meditiram da to uradim iz razloga da bi se opustila a ne da bi smirila sebe zbog nervoze, meditacija pomaze da unapred smiris sebe od buduceg stresa i nervoze. pozz

Odgovori
Subhija 04.04.2018. - 6:51

Draga Marijana,

Polako ucim. Hvala na savjetima i vođstvu. Nakon operacije kicme i uprkos tome i dalje loseg zdravstvenog stanja i ogranicenog kretanja, uvidjela sam da trebam mijenjati zivotni put i navike. Budi moja zvijezda vodilja. Srdacan pozdrav.

Subhija

Odgovori
To 28.04.2018. - 14:31

Mog komentara nema?

Odgovori
Suzana 30.08.2018. - 20:07

Meditaciju koristim povremeno,po potrebi odnosno kad za to osjetim potrebu. Nisam stekla i ne znam kako steći tu naviku kako svakodnevno meditirati a da pritom ne osjećam obavezu da to moram iako bih željela steći tu naviku jer smatram da bi mi to pomoglo u životu.

Odgovori
Dragica 09.09.2018. - 20:20

Cao Marijana,

Mislim da si na najbolji moguci nacin snimila 3videa o Meditaciji i da boljih videa o Meditaciji na internetu nema.Vise od dve godine citam,gledam,slusam o meditaciji ali nikako da krenem.Pocela sam pre mesec dana,gledajuci bas tvoje video snimke.Kad sam te cula da si rekla da ubrzavas uzdah i izdah zbog nas,pomislila sam,pa ja ni ovo nemogu osim iz tri puta ali cu pokusati.Posle par dana sam odgledala opet ta 3 videa i shvatila da i ja mogu vremenski imati duzi udah i izah.Meditiram ujutru u7h,preko dana u14h i uvece u 21h.Za mesec dana,preskocila sam tri puta u podne zbog obaveza.Bolje se osecam,opustenija sam,smirenija.Imam misli ali ali se brzo vratim na disanje i to je to.
Moje pitanje je koliko dugo se treba Meditirati da bi se postigao unutrasnji
mir i blagostanje? (mislim na redovno Meditiranje)
Mir i svako Dobro
Dragica

Odgovori
Suzana 10.09.2018. - 6:11

Počela sam vježbati svaki dan otkad sam pogledala ona 3 videa o meditaciji, već skoro tjedan dana i vidjela sam da mi odgovara pa ću nastaviti.

Odgovori
Alisa 01.10.2018. - 12:53

ne meditiram, ali vježbe disanja radim svaki dan. Počela sam sa Hoponopono disanjem 7, 7, 7 i jako mi poamže, sada kako radim vježbe/jogu zbog moje kićčme primjenjujem ovo disanje.
Zaista se dobro osjećam
jedino što me intereesuje u meditaciji kada dišem da li uzdišem na nos aizdišem na usta ili neka druga tehnika’. Unaprijed hvala
lijepi su mi ovo tekstovi i upute , kadgod čiatnm uvijek sam nekeko opuštaena.

Odgovori
Nathalie 24.12.2018. - 1:40

Svaku večer prije spavanja uz ugodnu glazbu. To mi je postao dnevni ritual, vise ne mogu zaspati dok se barem pola sata ne opustam u toplini svoga doma.

Odgovori
Senka 12.03.2019. - 11:25

Draga Marijana,
Vi ste vrlo inspirisuca osoba i drago mi je sto pratim Vas blog i vrlo sam zahvalna sto dobijam Vase mejlove. Odgledala sam vas webinar i super sam se osecala u toku i posle toga. Sto se tice meditacije naravno da je jako vazna za opustanje i mir, i kad imam vremena rado meditiram i odem na jogu. Sve to mi jako znaci, u smislu rada na sebi. Jer kao sto ste pomenuli u nekom od videa, samo miran um moze donositi ispravne odluke. Veliko hvala i pozdrav iz Beograda ❤️

Odgovori
Marijana May 12.03.2019. - 12:12

Draga Senka, hvala na lijepim riječima. Odlično, pogledala si webinar 🙂 Istina, meditacija je osnova osobnog (ličnog) razvoja i samo miran um može donositi ispravne odluke. Šaljem veliki pozdrav tebi i Beogradu 🙂

Odgovori
Snežana 28.07.2019. - 18:21

Ja pokušavam svaki dan meditirati, ali lako mi odu misli. Počela sam da brojim izdahe, pa onda duže budem bez misli. Šta Vi mislite o tom brojanju? Veliki pozdrav.

Odgovori
Svetlana 26.03.2020. - 19:11

Hvala na divnom tekstu. Meditiram povremeno. Meditacija me smiruje, čak uklanja glavobolju. Potrudiću se da češće meditiram i da se opustim. Topli pozdrav

Odgovori
Svjetlana 25.04.2020. - 13:04

Draga Marijana , imala bi jedno pitanje za vas ja sam pocela sa meditacijom vec peti dan svako vece. Radim vodjenu meditaciju sa vizualizacijom. Medjutim sinoc sam imala jako cudno osjecanje neki strah. Dali je to znak da patim od strahove ili nesto drugi. Ja inace imam probleme sa raznim strahovima koji zelim da se oslobodim . Ali sam primjetila da sam mnogo mirnija . Sta ovo tacno znaci jer sam se tek susrela sa meditacijom ovo je zamene nesto sasvim novo i nepoznato.
Srdacan pozdrav i mnogo srece u zivotu i radi.
Svjetlana Peric

Odgovori
Nataša 11.06.2020. - 23:10

Meditacija je meni u potpunosti promjenila život svakodnevno meditiram osim zaista ako mi se zalomi neki nepredvidivi događaj što je rijetkost uz tvoje meditacije sam zaista napredovala konkretno i u životu i postigla unutarnji mir i balans te naučila biti u sadašnjem trenutku ovdje i sada hvala ti hvala ti hvala ti za sve

Odgovori
Ankica 08.10.2021. - 19:36

Odlican tekst ,SKORO SVAKI DAN MEDITRAM I MOGU RECI DA SE ODLICNO OSECAhVALA NA POSTUM,IMAM VECEG PRIHVATANJA LJUDI OKO MENE I SITUACIJE KOJE NAILAZE RESAVAM SA LAKOCU .

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu