Kako u današnjem vremenu prepunom ometanja uspješno obaviti svoj posao

od Marijana May

Kako u današnjem vremenu prepunom ometanja uspješno obaviti svoj posao

Svi smo svjesni da je današnji svijet užurban i da postoje brojna ometanja u našem okruženju. Pozivi, poruke, obavijesti s društvenih mreža, emailovi, razgovori, zahtjevi i potrebe drugih, sve to nas ometa i udaljava od nas samih i onoga što radimo. Možemo li u ovakvom okruženju i užurbanosti uspješno obaviti svoj posao? MOŽEMO!

Upravo na pisanje ovog članka me potaknuo komentar na blogu od jedne životne dizajnerice koja mi je, pročitavši moj tekst Mindfulness: Tajna življenja punim plućima , postavila nekoliko pitanja koja ću sada podijeliti s tobom, te u ovom tekstu odgovoriti na svaki od njih.

No, prije toga ću te samo podsjetiti što to znači biti Mindful. Biti Mindful znači biti svjesna iskustva u sadašnjem trenutku, kada namjerno obraćaš pažnju na sadašnji trenutak i ono što se u njemu događa. Kada si Mindful onda svjesno promatraš i prihvaćaš sadašnji trenutak upravo takvog kakav je, upijaš znanje i iskustvo sadašnjeg trenutka. Jednostavno rečeno, svjesna si sebe i onoga što se događa u sadašnjem trenutku, a kada nešto radiš onda si potpuno posvećena tome što radiš.

Sada ću odgovoriti na pitanja koja mi je postavila jedna životna dizajnerica:

1. Molim te, možeš li mi objasniti kako planiraš svoje obaveze?

Prva i osnovna stavka je svjesna odluka. Svjesno odlučujem kojoj ću se obavezi prvo posvetiti, te joj se posvećujem u potpunosti bivajući Mindful, što znači da za to vrijeme izvršavam svoju obavezu bivajući svjesna onoga što radim. Kada završim sa svojom obavezom i sigurna sam da je sve u redu, onda više ne razmišljam o njoj, već se svjesno fokusiram na slijedeći zadatak. Uvijek idem korak po korak. Volim prvo jednu stvar završiti pa započeti drugu, jer kada radimo više stvari odjednom (multitasking) onda lako “pregorimo” i velika je vjerojatnost da ćemo pogriješiti.

Ti odlučuješ što su tvoji prioriteti i čemu ćeš u određenom trenutku posvetiti svoje vrijeme i pažnju. Dakle, prvo i osnovno je tvoja svjesna odluka, tvoj svjesni odabir da radiš ono što smatraš najvažnijim i da se u potpunosti tome posvetiš.

Napomena: Multitasking ponekad moraju primjenjivati roditelji koji imaju malu djecu, ali uvijek mogu biti Mindful kada su sa svojom djecom, kada se igraju s njima, kada ih hrane i posvećuju im svoju ljubav i pažnju.

2. Moje pitanje je kako biti u trenutku na radnom mestu? Da li je to moguće?

Ako si na radnom mjestu, Ti si na radnom mjestu, već si tamo, stoga si u tom trenutku tamo. Stvar je kako ćeš iskoristiti svoje vrijeme i svoju energiju. Da, sigurno će biti ometanja, jer će možda kolege s posla glasno pričati pa će te to omesti (možda zato jer Ti smeta buka i imaš slabu koncentraciju), možda kolegica često dolazi kod tebe pa te zapričava, možda…No, tko je odgovoran za tvoj posao, tko ga treba obavljati? Ti, zato i jesi plaćena da radiš svoj posao. Što možeš učiniti? Svjesno odlučiti da preusmjeriš svoju pažnju na ono što radiš, da budeš Mindful, iznova i iznova. Isključi obavijesti s društvenih mreža, nemoj stalno gledati na mobitel i slušati što se događa oko tebe kada radiš, već to napravi kada imaš pauzu, kada uzmeš predah. Vidiš, sve je na tebi, sve je u tome kako upravljaš sa sobom. Želiš upravljati sa sobom, uspješno preusmjeriti misli s beskorisnih ka onim korisnima, uspješno upravljati svojim emocijama? Želiš? Odlično, onda meditiraj.

Preporuka: Jednostavnu meditaciju koju možeš lako prakticirati pogledaj ovdje.

3. Da li izdvajaš određeno vrijeme za obaveze, pa onda vrijeme za šetnju ili neki drugi način?

“Sve u svoje vrijeme” je dobra stara izreka. Kada radim svoj posao, onda radim svoj posao. Kada se šetam, onda uživam u šetnji. Naravno, javljaju se misli kada se šetam jer priroda uma je da misli. Pustim misli koje mi ne koriste tako što svoju pažnju namjerno preusmjerim na svoje korake, na disanje ili gledanje prirode. Dakle, namjerno preusmjeravam svoju pažnju s misli na šetnju. Ako mi se jave dobre ideje, pokušavam ih zapamtiti, i ako ih zapamtim super, ako ne, sve ok. Stvar je u tome da se prepuštam sadašnjem trenutku i iskustvu koje doživljavam. Ne opirem se nečemu, već prihvaćam ono što se događa i sama svjesno odlučujem kada ću prekinuti određenu radnju i posvetiti se nečem drugom.

Kako u današnjem vremenu prepunom ometanja uspješno obaviti svoj posao?

Svjesnom odlukom da ćeš raditi svoj posao s ljubavlju, iz najbolje namjere i da ćeš raditi najbolje što znaš, bivajući Mindful.

Volim biti tamo gdje jesam, što znači da sam umom, duhom i tijelom prisutna u sadašnjem trenutku, jer jedino tako mogu u potpunosti doživjeti ono što se uistinu događa.
– Marijana May

Piši mi, koliko često si Mindful, koliko često si svjesna sadašnjeg trenutka i onoga što se u njemu događa?

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

55 komentara

Viktorija 17.08.2017. - 19:27

Draga Marjana, povremeno sam bolje , međutim zadnjih par ljeta lako se uvućem u depresiju.
Ponekad me iskreno i vasi tekstovi uznemire jer vidim da se ja tesko opustam.
Medutim , cijenim vas rad!
Hvala!

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:43

Draga Viktorija, psihoterapeuti dobro znaju da glavni uzrok depresije leži u teškim riječima koje si osoba govori. Kakav je tvoj unutarnji monolog? Koliko puta se vraćaš u prošlost i sebe kriviš za nešto što se dogodilo, ili kriviš nekog drugog za ono što Ti je učinjeno? Svaki čovjek je odgovoran za sebe i uvijek može donijeti svjesnu odluku i namjeru da se promjeni. Želim Ti sve najbolje. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Mila 17.08.2017. - 23:29

Draga Marijana, zaista sam Ti zahvalna, što svoje dragoceno vreme poklanjaš nama da bi otklonili neke dileme. To je zaista lepo čuti i osetiti da nam neko eto nesebično pomaže da budemo bolji i uspešniji. Ja konkretno se trudim da što više primenim metodu -“Mindful” i redovno se Tebe setim, kada mi se pojavi ” Multitasking”. Na svu sreću radim posao koji obožavam a to je kreativni rad sa decom u Osnovnoj školi. Tada sam u potpunosti “Mindful” ali uz put dok pešačim onda mi se pojavi “Multitasking”, koji mi pravi zbrku u glavi i nikako da se opustim u potpunosti. Ima puno izazova, koje bi htela da savladam, oprobam ali valjda ću se negde konektovati, kada resetujem ovaj stari program iz svog bio-kompjutera. Srdačan pozdrav Mila

Odgovori
Anđa 18.08.2017. - 10:39

Draga Marijana puno mi pomažeš. Trudim se što više biti Mindful. Radim puno na sebi. Hvala puno hvala od srca.

Odgovori
Mira 17.08.2017. - 19:29

Marijana hvala sto me posjetis da moram biti tu.Ovo ljeto je bilo za mene veoma tesko.Imala sam zdrastveni problem gdje mi je trebalo mnogo snage ,izborila sam se.Redovno pratim sve dizajnerice .19 8 .idem sa muzem na krace putovanje .

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:49

Draga Miro, drago mi je da si se izborila i da si sada dobro. Tebi i suprugu želim sretan put i da uživate na putovanju, budite Mindful 🙂

Odgovori
renata 17.08.2017. - 19:30

Od kad sam procitala tvoj blog trudim se svakim danom sve vise bit mindful i hvala ti na tom iskustvu

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:50

Odlično, bravo draga Renata 🙂

Odgovori
Marija 17.08.2017. - 19:36

Draga Marijana,
Iako je tekst divan i vrijedi za puno toga ipak ja sam u mirovini,
no brinem za staru majku pa imam obaveze a zivim na selu i posla ima. No to je posao iz uzitka pa je u redu i tada sam mindful u potpunosti. Trenutno sam u neugodnoj vezi koja je dosla do kraja i tesko mi je biti mindful jer faza odvajanja ne ide lako zbog toga sto sam 10 god zivjela sa manipulatorom i dozvoljavala sebi da me psihicki zlostavlja! Rekla sam DOSTA i vjeruj mi da mu se to nije svidjelo. Bas ovih dana placem i preispitujem koliko je moja krivnja, jos je u meni navika da ga opravdam, ali ZNAM da TO necu vise. Citam tvoj blog iznova i hrabrim sebe da ja to mogu. Bit ce sve dobro jer sam odlucila postivati sebe i znam da kao osobai kao zena zasluzujem bolje. Bolje biti sama nego muciti se. Srdacan pozdrav

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:53

Draga Marija, kada donesemo određenu odluku i krenemo u postizanje svog cilja, onda se uvijek suočimo s određenim preprekama. Važno je da znaš što je najbolje za tebe i da radiš na tome. Zaslužuješ najbolje, stoga Ti želim puno snage i odvažnosti da postigneš ono što želiš. Ti to možeš. Sretno draga 🙂

Odgovori
Bosiljka 18.08.2017. - 0:13

Draga Marija
Morala sam reagirati na
Vašu objavu jer nešto slično i ja sada prolazim i znam da nije lako, mješaju se osječaji i preispitivanja, dosta to iscrpljuje.
Sada dosta radim na sebi i znam da to ne ide preko noci.
Život je jako kratak i zaista trebamo naućiti cijenit sebe.
Nitko od nas nije savrsen, ali je dobro i potrebno radit na sebi.
Ako nesto neide i unistava nas, onda je bolje da svak ide svojim putem.
Ono sto je vazno da u ovakvim situacijama pokusamo čistit sebe od negativnih emocija jer one mogu vise nama nastetit nego drugoj strani.
Kada je srce puno gorčine nemoze nista dobro primit i gubimo svoj mir.
Ako ste sigurni u svoju odluku oprostite svom partneru, nemojte ga optuzivati i kritikovat, sve to otpustite, okrenite novu stranicu u zivotu, počmite disat punim plućima, radujte se malim stvarima, zahvaljujte se za svaki novi dan, druzite se, citajte, meditiraje, odbacite gorćinu i imat ce te mir!
Znam da to neide tako lako, ali vrijedi raditi na tome.
Zelim vam puno uspjeha i sreće!!!

Odgovori
Aleksandra 17.08.2017. - 19:37

Učim se i podsećam,da živim i uživam u SADA.Često sam radila mehanički i nisam imala dobru koncentraciju.Rastom i novim saznanjima to se znatno promenilo i menja se i dalje.Osvestim i tu sam..Pozz

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:55

Draga Aleksandra, upravo kada radimo mehanički onda griješimo i imamo lošu koncentraciju. Jako mi je drago da radiš na sebi i da bivaš u sadašnjem trenutku. Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Milena 17.08.2017. - 19:39

Draga Marijana…Od srca ti hvala za predivne tekstove…Mnogo su mi pomogli.. Hvala ti što postojiš i činiš život ljepšim.
Hvala do neba.

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:55

Hvala puno draga Milena na lijepim riječima i što rastemo zajedno 🙂

Odgovori
Vehida 17.08.2017. - 19:39

Hvala

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:55

Molim draga Vehida 🙂

Odgovori
Natalija 17.08.2017. - 19:43

Kao majka dvoje male djece teško mogu izbjeći multitasking. Ali uspijem biti mindful kad se uspijem koliko tolijo odmoriti pa se igram s djecom ili kada su na čuvqnju napišem si obveze koje imam i izvršavam. Kada koju izvršim precrtam ju na papiriću i osjećam se bolje kada vidim kako napredujem. Hvala!

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:57

Razumijem te draga Natalija, upravo sam zato napomenula da roditelji male djece ne mogu izbjeći multitasking. Drago mi je što ipak uspijevaš biti Mindful tijekom dana. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Zijada 17.08.2017. - 19:53

Draga divna Marijana,tekst je odlican veliko ti hvala sto si tu i sto nam prenosis tu svoju ljubav i dobrotu…
Svjedocim ovom svemu sto si napisala i mnogo sam ti zahvalna na jednostavnom ucenju svih ovih mjeseci,promjenila sam zivot na bolje od kako praktikujem meditaciju i Mindfulnes zavoljela sam zivot jos jace i jos bolje…Biti MINDFUL je jednostavno carobno…Jako sam sretna i zivim mnogo kvalitetnije od kako zivim meditaciju…Hvala hvala hvala ti divna draga duso❤️

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 19:58

Draga Zijada, to je prekrasno <3 Spoznala si ljepotu i punoću života i sada živiš punim plućima. Presretna sam zbog tebe i jako ponosna na tebe, svaka čast divna Dušo <3 Hvala Ti puno 🙂

Odgovori
Kristina 17.08.2017. - 20:07

Svaki tekst u pravom trenutku, pratim te od pocetka i fenomenalna si. Hvala na savetima i bila sam mindful dok sam citala tekst.

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 20:21

Bravo draga Kristina, bravo. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Ana 17.08.2017. - 20:40

Draga Marijana, kada radimo s puno posvečenošču, i s puno ljubavlju niti naporno.Svaka obaveza je čovjeku laka, ako se dobro organizira.Ja, draga Marijana,nemam tko zna kakvih obaveza, jer sam ovoba s ivaliditetom, ali jedina moja obaveza je pisanjem poezije, i to me ispunjava i čini me sretna. Zato draha Marijana, kažem da svaka obaveza, treba se raditi s puno, puno, ljubavlju. A ti, draga Marijana, tvoje obeze koje ti radiš, radiš ih s najveću ljubav, i čini te jako sretna. Vijeruj mi da tvoja obaveza usrećavaš i ostale.
Zelim tu divnu večer! PUNO POZDAVA IZ MAKEDONIJE!!!

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 21:02

Istina draga Ana. Hvala Ti 🙂 Šaljem veliki pozdrav tebi i Makedoniji 🙂

Odgovori
Nina 17.08.2017. - 20:44

Tekst je super ali je pitanje pojedinca koliko ce raditi na sebi. Medjutim pored rada na sebi potrebna je hrabrost. Svakim danom si postavljam pitanje da li mindful i meditacija mogu pomoci u situaciji kad rafis izuzetno odgovoran i stresan posao a nemas hrabrksti sam sebi reci dosta i pobjeci od toga. Jer naprosto ne mozes i sam sebi si neprijatelj pomalo u tome. Ali ove male mindful svakodnevne situacije barem malo doprinose olaksanju situacije

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 21:04

Draga Nina, naravno da meditacija pomaže u svim područjima života, jer tako bivaš svjesna sebe i onoga što radiš, širiš svoju svijest i vidiš stvari kakve jesu, no onda je opet na tebi što ćeš učiniti. Da, čovjek je sebi najveći neprijatelj. Meditiraj, budi Mindful tijekom dana i budi svjesna da uvijek možeš donijeti odluku i učiniti ono što znaš da je za tebe ispravno. I da, treba hrabrosti za to, a pravo vrijeme je uvijek sada.

Odgovori
Slavica 17.08.2017. - 20:57

Draga Marijana kao i uvijek tvoje priče su izuzetne , mene podsjećaju da uvijek trebam ponavljati stvari i radnje da bi ih u potpunosti i usvojila. Prije više godina kad sam krenula ovim putem spoznaje i rada na sebi , sve u želji da poboljšam svoju kvalitetu življenja , susrela sam se sa pričom o tome koliko je važno biti svjestan stvari oko sebe. Kako svakodnevno prikupljam saznanja o nekim novim stvarima , tako neka prijašnja saznanja padnu u zaborav. Hvala ti jer nas podsjetiš šta nam je u svakodnevnom življenju od izuzetne važnosti. Puno pozdrava i hvala ti :)))

Odgovori
Marijana May 17.08.2017. - 21:12

Draga Slavice, drago mi je što radiš na sebi i širiš svoju svijest. Rado vas potičem na promišljanje, introspekciju i širenje novih vidika. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Jelena 17.08.2017. - 21:24

Pre dve nedelje sam se porodila po treci put. Bas pre toga sam citala i odgledala tvoj video o Mindfulnesu i uz vezbe disanja mi je prilicno pomoglo prilikom porodjaja. Nesto predivno je biti mindful. Hvala sto si nam ga svima priblizila

Odgovori
Olivera 17.08.2017. - 21:33

Draga Marijana samo zelim reci Hvala od srca , hvala sto postojis, hvala sto si deo mog zivota i sto si me vratila zivotu. Da, slazem se od reci do reci u svemu. Dok sam bila usredotocena na samo jednu stvar smatrali su me sporom i izgubljenom u vremenu i prostora. Svima je to smetalo. Svremenom sam postala multitassking i bila jako uspesna i napredan ali i da kompjuter radi bez zastoja stalno na start dugmetu i kompjuter bi haverirao, pa sam tako i ja zavrsila na bolovanju sa jako losim zdravstvenim stanjem. Hvala Bogu dragom stupile smo u kontakt i pocela sam sa meditacijom. I da sada sam samo korak od novog posla. Samo ovog puta znam da trebam prioritirati, i drzati do sebe i svog zdravlja takodje. To sam uvela i kod kuce, ako je usisavanje onda tog dana samo usisavam i nista drugo, ako je pranje vesa onda je samo to. Ko zeli biti multitassking nek izvoli a meni je draze uraditi jedan poso i biti sretna i zadovoljna ostatak dana . Hvala draga Marijana na svakom postu jer su svi zaista fenomenalni ❤❤❤

Odgovori
Luka 28.08.2017. - 14:32

Draga Marijana,
kako obnoviti neki odnos? Je li to moguće? Znam da bi bilo obostrano najbolje, ali je li moguće drugu stranu potaknuti da ponovno preispita sebe i svoje postupke? Ono kad čovjek osjeti nemoć, a ne može ništa ako se druga strana distancira i naparavi zid….mnogi su me savjetovali kako trebam otpustiti i vjerovati kako ću nakon 12 godina naći još bolju osobu….nitko ne govori o žrtvi za nešto dobro, svi bi išli laganijom stranom života….zanima me tvoje mišljenje…hvala ti i sretno …..

Odgovori
Marijana May 02.09.2017. - 22:13

Dragi Luka, najvažnije je da se zagledamo u sebe, da preispitamo sebe. Prije nego što potakneš drugu osobu da preispita sebe i svoje postupke, Ti preispitaj sebe i svoje postupke. Treba poštovati tuđe odluke, kao i svoje. Ako netko ne želi nastavak veze, to je njegovo puno pravo. Gdje nema međusobne želje za poboljšanjem veze, neće biti niti veze. Želim Ti mir i dobro, te da pronađeš ljubav kakvu želiš.

Odgovori
Emotivna 17.08.2017. - 22:14

Kad radim mnogo Sam koncentrisana na posao bez razliku na oni koji se trude da me ometaju.Moj mozak se izborio Sam protiv nadvoresne galame.I ja sama nisam svesna kako uspevam.Mozda karakter mog posla zahteva uvjek da Radim ono sto je prioriretno.Tako prezivljavam iz Dana u Dana I uspem da zadovoljim moji klijentelu.Ali kad se vracham kuchi ja Sam mnogo iscrpljena.

Odgovori
Svetlana 17.08.2017. - 22:16

Da bi se živelo u sadašnjem trenutku, treba mu se prepustiti. Tako sam shvatila smisao biti mindful. Samo poželim da se isključim kada se nađem u situaciji koja nije ugodna i tu uhvatim sebe kako hvatam maglu dok čekam da prođe taj trenutak. Ili kada žurim, jer mi je hitno, iako posle shvatim da sam time što žurim možda nešto ispustila. Ili kada sam ostavila nešto nedovršeno, pa mi baš u tom trenutku kada sam negde drugde, zbog toga gori pod nogama. Ono u čemu nesvesno grešimo ili namerno prenebregavamo, jer nam se čini da će tako biti lakše, treba ukazati, jer je sve bitno. A veoma je bitno biti mindful.

Odgovori
Miljana 17.08.2017. - 22:22

Draga, uglavnom sam uvek mindful. Volim da budem u sadasnjem trenutku u potpunosti. Ne dozvoljavam sebi da budem rob svojih misli. Svesna sam da mogu upravljati i kontrolisati svoje misli. Hvala na ovom tekstu, podseca me da sam u pravu

Odgovori
ljiljana 18.08.2017. - 0:48

Imam mnogo godina, ali se ne osecam tako iako sam bolesno i slabo pokretljiva. Nekad sam se bavila sobom citala ,davno, Antonija de Mela Oca Tadeja i druge i uspevala nekako da se dovedem u red. U decembru prosle godine otisla sam u penziju. Dok sam radila obavljala sam svoj posao savesno u kancelariji gde se uglavnom pila kafa ali ja sam umela da se iskljucim dok radim tako da nisam nista primecivala oko sebe. Sad dok sam u penziji sve radim, kako se kod nas kaze, s brda s dola. Jako cesto padam u depresiju, uglavnom zbog nesredjene porodicne situacije. Razvedena sam vec 10 godina dimam dvoje dece , koja su vec velika ali uglavnom sam zbog njih depresivna. Kad sam u najvecoj depresiji procitam neki tvoj clanak, koji sam ranije vec negde procitala ali zaboravila tako da me uspes vratiti u ravnotezu. Hvala ti za to. Nekad mi je dovoljno da vidim samo tvoju fotografiju sa onim divnim osmehom i prelepim ocima da se vec osecam bolje. Zelim ti da nikad ne izgubis taj svoj osmeh.

Odgovori
Sanja 18.08.2017. - 7:07

Evo i mene,
Bilo je naporno ovog leta ali sam svaki svoj cilj uspesno zavrsila. Posao kojim se bavim je veoma tesko izvesti do kraja ali ako se lepo organizujes onda to i mozes.
Moj radni dan pocinje dobrom kafom i sebi uvek dam oduska da razmisljam o drugim stvarima i opustim se makar tih pola sata ali nikad ne iskljucujem par minuta razmisljanja kako danas obaviti nesto bez svih poteskoca a da se posvetim tome da ne ostaju repovi za drugi dan…tesko je da te nesto ne poremeti…ali ja se branim uvek i kad mi je tesko i kad moram da obavim i dve stvari odjednom,kako je zivot lep i kako ja imam nekoga da volim i sve mi bude veoma lakse…
Zato nadjite smisao…i posao je lakse obaviti bez ikakvih smetnji…
LJUBIM VAS.

Odgovori
Bojana 18.08.2017. - 9:10

Draga Marijana,
hvala za pozitivne tekstove koji mi se često čine kao nastavak sopstvenih razmišljanja ali bez haosa i gubitka vremena, koje i tako prebrzo teče, da često zaboravim kako je dobar osećaj biti sada i ovde- nezavisno i uprkos svemu.

Odgovori
Gordana 18.08.2017. - 9:47

Draga Marijana, zahvalna sam na Tvojim tekstovima jer uviđam da još uvijek imam puno toga za proraditi na sebi iako sam se u zadnjih desetak godina jako promijenila.
Priroda posla mi je takva da je “multitasking” nešto sasvim normalno i očekuje se od osoba na mojoj poziciji. Puno sam godina provela izgarajući na poslu htijući sve odraditi odjednom (“na vrijeme”)i takav način funkcioniranja prenijela i na privatni život.
Zahvaljujući određenim istuacijama u poslovnom i privatnom životu koje su u trenutku događanja izgledale jako loše (ali sam puno iz njih naučila), čitajući slične blogove i svojim godinama shvatila sam da je moguće odraditi sve na vrijeme a ne izgoriti. I dalje sam “multitasking” ali više ne odrađujem više od dva zadatka u isto vrijeme i dozvoljavam si planiranje izvršenja.
Sve sam više “mindfulness” i uživam u trenucima opuštanja, šetnje, razgovora s prijateljima ali i odrađivanju poslovnih obaveza bez nepotebne užurbanosti i pritisaka.
Zahvalna sam Ti na osvješćivanju važnog i potrebnog da živimo u skaldu sa prirodom.

Odgovori
Zrinka 18.08.2017. - 9:51

Pozdrav,
Sto se godisnjeg tice on meni pocinje kad zavrsi sezona negdje u 10 mjesecu, do tada radim punom parom.
Trudim se biti u sadasnjem trenutku i streniram ga svaki dan. Kad perem sude, berem bilje, radim sirupe…
Sto se tice obavljanja vise stvari u isto vrijeme, jednostavno ne mogu drugacije, jer sve radim sama i nemam vremena. Istina da zna biti naporno, al drugacije ne bih stigla.

Odgovori
Dragana 18.08.2017. - 10:51

Draga moja Marijana! Postoje ljudi koji obavljaju svoje poslove na svom radnom mestu. Kada im istekne radno vreme oni spakujulične stvari u torbu, a stvari u vezi sa poslom ostave u svojoj firmi ili gde već rade… S obzirom na to da sam prosvetni radnik, prinuđena sam da svoju poslovnu torbu nosim kući. Ona je sa mnom i na putu do kuće. Stalno je prisutna u mojim mislima. Moram biti uvek na oprezu da je ne izgubim, pohabam, na pogrešno mesto stavim.Mislim da si me shvatila šta sam htela da ti kažem. Meni je veoma teško da organizujem svoje vreme, naročito kada sam kući. Ne mogu ništa unapred da planiram. To unosi nemir u moju porodicu koja, kada, npr. isplaniramo naš odlazak kod prijatelja, a ja taj dan dolazim kući držeći u jednoj ruci sveske učenika, a u drugoj ruci sveske za pripreme za sutrašnji dan. Još uz to ako neko dete ima neki problem u školi, ili ga napravi tokom tog dana, moje misli su usmerene non stop na problem koji postoji kod deteta…traženje uzroka problema, rešavanje, posledice… Želela bih , Mirjana da umem da organizujem svoje vreme tako da svi budemo zadovoljni, a oni koje iskreno volim uz to i srećni što me imaju pored sebe !? Pozdrav od srca!

Odgovori
Anna 18.08.2017. - 12:30

Odlično! Predivan tekst. I kao po običaju, onda kada mi je potreban. Možda je malo dosadno pisati “Hvala” ispod svakog od tekstova, ali to je najmanje i najsažetije što mogu reći za sve čemu me tekstovi pouče. Stoga, hvala još jednom draga moja Marijana. 🙂 Trenutno se “mučim” oko spremanja ispita, tako da je ovo ono što mi je bilo potrebno baš sada. No, u poslednje vreme, vežbam sve intenzivnije biti u sadašnjem trenutku.Ovaj tekst mi je samo još više pomogao, da budem svesna i koncentrišem se dok sam u procesu učenja. Sve češče svesno biram da uživam u trenutku, onome što mi se trenutno dogadja i sve više uvidjam da ima toliko toga lepog za videti, osetiti, čuti. Učim se da biram svoje misli, da kontrolišem trajanje i sadržinu, baš kao što si opisala u tekstu. Ipak, za sve je potrebna vežba, kao što smo već naučili, tako da meni samo ostaje da svakodnevno radim i trudim se dostići Tvoj nivo Mindfullnesa 🙂 Beskrajno hvala, i veliki zagrljaj i poljubac šaljem. :-* <3

Odgovori
tamara 18.08.2017. - 12:38

mindful….jako lijepo….draga Marijana….
ali kako da se koncentriram….ja sam stalno
u nekom strahu….šta radim…šta kažem…
ujutro skuhan kavicu i sad ću piti i uživati u njoj…
ali pet puta se dignem od stola…krenem u kuhinju…sobu…
nemam mira….

Odgovori
Aleksandra 18.08.2017. - 13:23

Do sada sam uvek bila prisutna u ovom trenutku ali u ppslednje vreme nisam nesto me ometa a ne znam sta,nervozna sam i uznemirena kao da mi je mir narusen ali ja ne znam zbog cega.Kako otkriti u cemu je problem i zasto sam uzrujana jer ja smatram da nemam nekih problema zbog kojoh bi se osecala ovako.Hvala Ti sto si tu i sto uvek das odgovor i resenje u pravi cas 🙂 :-* :-*

Odgovori
Bilja 18.08.2017. - 14:50

Bas tako se i trudim, svaki trenutak je sada i vise ga nece biti. Svesna svakog momenta- samo sada i samo ovde.
Zivimo sadasnjost!

Odgovori
Gordana 18.08.2017. - 15:25

Meni je koncentracija slabija strana. Desava mi se da dok citam,razmisljam o nekim drugim stvarima,pa se vratim na dio knjige gdje nisam pratila radnju i onda se prepustim knjizi. Ili dok radim nesto,odvlace mi paznju automobili,pjesaci,i to me cesto nervira.
A dok sam citala ovaj tekst,odmah sam primjenila i jedan trening,gdje sam bila 99% fokusirana na ono sto pise. Ne mogu reci 100%,jer nije 100%,ali bice. Osjecaj je divan kad si fokusiran na ono sto radis. Veliki pozdrav. 🙂

Odgovori
Jasna Ristić 19.08.2017. - 7:39

Smatram da je važno da čovek bude okružen ljudima dobre volje, uverenih u lepotu življenja i spremnih da to podele sa drugima. To su DOBRI ljudi koji vole i poštuju druge. U kontaktu sa njima nadahnjuješ se verom u sebe i voliš život sam po sebi, baš takav kakav ti je dat u sadašnjem trenutku.

Odgovori
Vida 19.08.2017. - 15:56

Draga Marijana drzis me na pravom koleseku,kad nisam u mindfulu ti se pojavis da me upozoris i uvek zaista uvek u pravom trenutku.Nesebicno delim svoja pozitivna iskustva i sve ono sto primenim na sebi slusajuci tvoje savete hvala ti i srdacan pozdrav!

Odgovori
Nataša 19.08.2017. - 17:36

Treniram sebe da se skoncetrišem na sadašnji trenutak i da uživam u tim momentima! Svi smo mi živa bića ne živimo u nekom idealnom svetu pa mi se dešava da razmišljam šta ako, ali me je život naučio da sve uvek dođe na svoje mesto i da moram da se opustim u uživam u svakom trenutku sa svojom porodicom! Svesna sam da treba još puno da radim na sebi, ali to će doneti dobrobit ne samo meni već i svim dragim ljudima oko mene! Hvala ti puno puno Marijana što si me dobro razdrmala I pokrenula sa mrtve tačke

Odgovori
Zorica 22.08.2017. - 5:42

Trudim se biti uvek mindful, zato sho imam uvek puno posla. Na polsu, kod kukje, deca, mama mi je sama pa brinem i o njoj i mislim da uglavnom uspevam u svemu tome. Nekad se malo rasplinim, ali se brzo saberem, nauchila sam da ne treba plakati nad prolivenim mljekom :). Ali mi puno znachi kad prochitam tvoj tekst i to mi iznova daje snagu za dalje., Hvala ti od srca.

Odgovori
Lavica 22.08.2017. - 19:20

Odlican tekst! Radila sam i multitasking i nazovimo single tasking. Multitasking je nista nego losa organizacija. Nema sanse da se ista kvalitetno zavrsi.Stvore se frustracije jer se nista nije zavrsilo do kraja. Ali,ja govorim o poslu. Porodica,kuca,djeca…tu nekad nema izbora nego raditi svasta pomalo.
Dakle,poucena sopstvenim fruatracijama,trudim se biti mindful.
Lp

Odgovori
Senija 23.08.2017. - 11:34

Draga Marijana ovo ljeto za mene je bilo pretesko ove topline i uz to tri sedmice gosti nisam se mogla cesto ni javljati planiram jedan kraci odmor negdje na mirno mjesto sama sa nekom dobrom knjigom i tvojim meditacijama HVALA VAM ZA SVE STO RADITE ZA NAS

Odgovori
Sandra 25.09.2017. - 10:44

DraGA Marijana,pokusavam da meditiram vec tri mjeseca….naime danas sam pustila neku istocnjacku muziku za meditaciju, i krenula sa opustanjem, i prvo sam pocela da osjecam tezinu vlastitog tijela, a onda nekako i da gubim osjecaj za tijelo, na kraju krajeva, cudne senzacije su me preplavile, i kao da sam sebi umislila da vidim svemir, ne znam da li jesam ili nisam, i skoro sam prekinula, jer zbog anksioznosti, obuhvatio me strah, sta se desava i slicno, tako da ne znam je li to bilo moje prvo iskustvo sa meditacijom u pravom smislu ili sta vec, pa me zanima Vase misljenje, i kako izgledaju Vase meditacije.Na forumima sam pronasla o nekim dubljim nivoima meditacije za koje pojedini pisu da nisu toliko bezopasni, pa me to jos dodatno uzdrmalo, mada znam da do toga nivoa sihurno nisam dosla jos…hvala unaprijed i jos jednom se izvinjavam <3

Odgovori
Marija 02.10.2017. - 12:03

Hvala draga Marijana, divan tekst i koristan, ucim, koristim savete, jer ja to mogu, ja to zelim i ja to hocu.

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu