Kako u današnjem vremenu prepunom ometanja uspješno obaviti svoj posao

Svi smo svjesni da je današnji svijet užurban i da postoje brojna ometanja u našem okruženju. Pozivi, poruke, obavijesti s društvenih mreža, emailovi, razgovori, zahtjevi i potrebe drugih, sve to nas ometa i udaljava od nas samih i onoga što radimo. Možemo li u ovakvom okruženju i užurbanosti uspješno obaviti svoj posao? MOŽEMO!

Upravo na pisanje ovog članka me potaknuo komentar na blogu od jedne životne dizajnerice koja mi je, pročitavši moj tekst Mindfulness: Tajna življenja punim plućima , postavila nekoliko pitanja koja ću sada podijeliti s tobom, te u ovom tekstu odgovoriti na svaki od njih.

No, prije toga ću te samo podsjetiti što to znači biti Mindful. Biti Mindful znači biti svjesna iskustva u sadašnjem trenutku, kada namjerno obraćaš pažnju na sadašnji trenutak i ono što se u njemu događa. Kada si Mindful onda svjesno promatraš i prihvaćaš sadašnji trenutak upravo takvog kakav je, upijaš znanje i iskustvo sadašnjeg trenutka. Jednostavno rečeno, svjesna si sebe i onoga što se događa u sadašnjem trenutku, a kada nešto radiš onda si potpuno posvećena tome što radiš.

Sada ću odgovoriti na pitanja koja mi je postavila jedna životna dizajnerica:

1. Molim te, možeš li mi objasniti kako planiraš svoje obaveze?

Prva i osnovna stavka je svjesna odluka. Svjesno odlučujem kojoj ću se obavezi prvo posvetiti, te joj se posvećujem u potpunosti bivajući Mindful, što znači da za to vrijeme izvršavam svoju obavezu bivajući svjesna onoga što radim. Kada završim sa svojom obavezom i sigurna sam da je sve u redu, onda više ne razmišljam o njoj, već se svjesno fokusiram na slijedeći zadatak. Uvijek idem korak po korak. Volim prvo jednu stvar završiti pa započeti drugu, jer kada radimo više stvari odjednom (multitasking) onda lako “pregorimo” i velika je vjerojatnost da ćemo pogriješiti.

Ti odlučuješ što su tvoji prioriteti i čemu ćeš u određenom trenutku posvetiti svoje vrijeme i pažnju. Dakle, prvo i osnovno je tvoja svjesna odluka, tvoj svjesni odabir da radiš ono što smatraš najvažnijim i da se u potpunosti tome posvetiš.

Napomena: Multitasking ponekad moraju primjenjivati roditelji koji imaju malu djecu, ali uvijek mogu biti Mindful kada su sa svojom djecom, kada se igraju s njima, kada ih hrane i posvećuju im svoju ljubav i pažnju.

2. Moje pitanje je kako biti u trenutku na radnom mestu? Da li je to moguće?

Ako si na radnom mjestu, Ti si na radnom mjestu, već si tamo, stoga si u tom trenutku tamo. Stvar je kako ćeš iskoristiti svoje vrijeme i svoju energiju. Da, sigurno će biti ometanja, jer će možda kolege s posla glasno pričati pa će te to omesti (možda zato jer Ti smeta buka i imaš slabu koncentraciju), možda kolegica često dolazi kod tebe pa te zapričava, možda…No, tko je odgovoran za tvoj posao, tko ga treba obavljati? Ti, zato i jesi plaćena da radiš svoj posao. Što možeš učiniti? Svjesno odlučiti da preusmjeriš svoju pažnju na ono što radiš, da budeš Mindful, iznova i iznova. Isključi obavijesti s društvenih mreža, nemoj stalno gledati na mobitel i slušati što se događa oko tebe kada radiš, već to napravi kada imaš pauzu, kada uzmeš predah. Vidiš, sve je na tebi, sve je u tome kako upravljaš sa sobom. Želiš upravljati sa sobom, uspješno preusmjeriti misli s beskorisnih ka onim korisnima, uspješno upravljati svojim emocijama? Želiš? Odlično, onda meditiraj.

Preporuka: Jednostavnu meditaciju koju možeš lako prakticirati pogledaj ovdje.

3. Da li izdvajaš određeno vrijeme za obaveze, pa onda vrijeme za šetnju ili neki drugi način?

“Sve u svoje vrijeme” je dobra stara izreka. Kada radim svoj posao, onda radim svoj posao. Kada se šetam, onda uživam u šetnji. Naravno, javljaju se misli kada se šetam jer priroda uma je da misli. Pustim misli koje mi ne koriste tako što svoju pažnju namjerno preusmjerim na svoje korake, na disanje ili gledanje prirode. Dakle, namjerno preusmjeravam svoju pažnju s misli na šetnju. Ako mi se jave dobre ideje, pokušavam ih zapamtiti, i ako ih zapamtim super, ako ne, sve ok. Stvar je u tome da se prepuštam sadašnjem trenutku i iskustvu koje doživljavam. Ne opirem se nečemu, već prihvaćam ono što se događa i sama svjesno odlučujem kada ću prekinuti određenu radnju i posvetiti se nečem drugom.

Kako u današnjem vremenu prepunom ometanja uspješno obaviti svoj posao?

Svjesnom odlukom da ćeš raditi svoj posao s ljubavlju, iz najbolje namjere i da ćeš raditi najbolje što znaš, bivajući Mindful.

Volim biti tamo gdje jesam, što znači da sam umom, duhom i tijelom prisutna u sadašnjem trenutku, jer jedino tako mogu u potpunosti doživjeti ono što se uistinu događa.
– Marijana May

Piši mi, koliko često si Mindful, koliko često si svjesna sadašnjeg trenutka i onoga što se u njemu događa?