Da li ti je teško nekome izravno reći “ne”? Osjećaš li se neugodno kada poželiš reći “ne”? A kada kažeš “ne” osjećaš li krivnju? Zašto je toliki problem nekome reći ne, a samo su dva slova u pitanju. Zvuči baš smiješno, a ako razmislimo na neki način i jeste smiješno. Ne želimo nešto i bez obzira na to, mi se ne usudimo reći “ne”, nego radije nešto napravimo zbog drugih iako to ne želimo. I što se na kraju dogodi, tko ispašta? Mi. Ta-daaaaa.

Dakle, ispaštamo jer svjesno sebe dovodimo do patnje samo zbog toga što se ne znamo zauzeti za sebe. A ako se mi ne zauzmemo, tko će? Hoće li možda neka susjeda koja nas ogovara, možda neki kolega s posla koji neprestano traži neke usluge od nas (a uopće mu nije stalo do nas) ili ćemo čekati nekog spasitelja koji će se zauzeti za nas? Pa, možemo čekati i očekivati da se netko nekada zauzme za nas, ali toga neće biti uvijek.

Moramo se uvijek zauzeti sami za sebe.

Puno puta nisam rekla “ne” jer sam se bojala da ću biti odbijena od drugih, da me neće prihvatiti ako nešto ne učinim za njih. I koja li je to pogreška. Često činimo nešto što ne želimo kako bi se drugima svidjeli i kako bi nas oni prihvatili, što je jako pogrešno. To nas košta našeg samopoštovanja, narušava samopouzdanje, kajemo se, predbacujemo sami sebi, kritiziramo se, samosažaljevamo i tako u nedogled.

Toliko je negativnih posljedica koje možemo imati ukoliko ne kažemo samo dva slova, jednu riječ “ne“.

Upitaj se slijedeće i odgovori:

 • Kako tvoje udovoljavanje drugima utječe na tvoj život? Bilo bi dobro da napraviš listu, dakle kako se to odražava na tvoj privatni, ljubavni i poslovni život.
 • Kada i s kim nisi osoba koja udovoljava?
 • Što misliš da će se dogoditi ako kažeš “ne”?
 • Kada si naučila da je reći “ne” nešto pogrešno? Koje te to krivo uvjerenje koči?

Da li je možda tvoje krivo uvjerenje to da nemaš pravo glasa, da tvoje mišljenje nije bitno ili da ćeš nekog povrijediti ukoliko kažeš “ne”?

Ukoliko prepoznaš da je nešto od navedenog tvoje uvjerenje, pomoći će ti usvajanje novog, ovaj put ispravnog uvjerenja kao što je:

 • Drugi imaju pravo pitati me, a ja imam pravo odbiti ono što traže od mene
 • Moje mišljenje je važno i imam potpunu slobodu da kao i drugi kažem što mislim
 • Kad kažem “ne” to ne znači da odbijam osobu, već ono što ta osoba od mene traži

Više o tome kako se riješiti krivih uvjerenja, pročitaj ovdje.

I tako dolazimo do najučinkovitijeg načina pomoću kojeg ćeš bez problema reći “ne”.

Asertivnost, ponašanje koje moraš usvojiti

Asertivnost možemo nazvati vještinom koja omogućuje da se izborimo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osjećaji uzmu u obzir, a pri tom ne narušavamo prava drugih. Biti asertivan znači samopouzdano, samouvjereno izražavati svoje misli, osjećaje i uvjerenja na direktan, iskren način, i pri tome ne narušavati prava drugih.

Asertivnost je zauzimanje za sebe, svog stava, kada imaš pravo biti tretirana s poštovanjem, kada znaš što je ispravno i pošteno, kada su tvoja prava i potrebe usklađene s drugima.

Postoje asertivni, ljubazni načini koji odmah sadrže objašnjenje, poput:

 • Ne mogu ovaj put jer već imam isplaniran dan.
 • Hvala što ste mi na to skrenuli pažnju. Razmislit ću o tome, provjeriti i javiti vam što sam odlučila poduzeti.
 • Ne želim izlaziti s tobom. Uvažavam te kao kolegu i voljela bih da naši odnosi i dalje budu (samo) na toj razini.
 • Drago mi je što misliš na mene, no trenutno sam prezauzeta i ne stignem.
 • Voljela bih da me ne prekidaš dok pričam.
 • Važno mi je da shvatiš što govorim, pa bih željela da me slušaš dok ti pričam. 
 • Uzrujava me to što radiš, pa bih željela da mi objasniš što želiš time postići?
 • Važno mi je objasniti ti kako se osjećam, a  znam da je ovo podjednako važno i za tebe, pa želim čuti što ti misliš o tome.
 • Hvala na ponudi, voljela bih razmisliti o tome.
 • Rado bih ti izašla u susret, ali zaista nemam vremena sutra.
 • Ne želim se upuštati u to u ovom trenutku.
 • Hvala na komplimentu, no nisam zainteresirana.

Posveti pažnju na to što ljudi traže od tebe i način na koji to traže – ne dopusti da te izigraju, da manipuliraju tobom.

Znaj svoje prioritete

Fokusiraj se na ono najvažnije – odluči koji su tvoji prioriteti i obaveze prije nego što nešto obećaš. Upitaj se da li ti je nova obaveza važna? Ako je to nešto što osjećaš da moraš učiniti, onda jednostavno učini. Ukoliko nije, nemoj. Čak i ako imaš višak vremena, moraš vidjeti da li zaista želiš to vrijeme iskoristiti za novu obavezu? Ukoliko nešto obećaš, onda to moraš ispuniti. No, onda znaj da ćeš imati manje vremena za sebe i svoje voljene, što je najvažnije.

Cijeni svoje vrijeme 

Postoje stvari koje ne možemo vratiti, a to je naše vrijeme, zdravlje, trenuci koje smo mogli bolje iskoristiti. Koliko cijeniš svoje vrijeme, toliko cijeniš sebe. Uvijek odluči kome poklanjaš svoje dragocjeno vrijeme.

Prije nego što kažeš “da” ili “ne”, upitaj se:

Kako se osjećam upravo sada? (u svom tijelu i emocijama)

Dovrši rečenicu:”Ja želim…”, a zatim:”Ja ne želim…”

Na osnovu tvog trenutačnog osjećanja, i na osnovu onoga što želiš a što ne, jednostavno možeš donijeti odluku zbog koje ćeš se najbolje osjećati. Jedina ispravna odluka je ona zbog koje se ti dobro osjećaš, i radi u skladu s njom.

Jesi li sebična ako kažeš “ne”?

Kada kažeš “da” to uglavnom činiš više zbog drugih a ne zbog sebe, što te naravno može koštati dosta svojeg vremena, energije i stresa. Kada kažeš “ne”, možda ispadneš sebična, no tko je u biti sebičan u cijeloj priči? Osoba koja od tebe nešto traži ili ti koja to nešto ne želiš učiniti? Obje strane su sebične, i upravo iz tog razloga, nikada, apsolutno nikada ne trebaš imati osjećaj krivnje i sebi prebacivati što nešto nisi učinila.

Moraš reći “ne” mnogim stvarima kako bi se mogla posvetiti onim bitnima. Ako uvijek govoriš “da” i pristaješ na sve, draga moja, ode tvoje vrijeme i energija, koje nikada nećeš moći vratiti nazad. Kada osjetiš da nešto nije dobro, onda reci “ne”. Možda ćeš nečije osjećaje povrijediti, ali ako kažeš “da”, možda ćeš povrijedit svoje. Čiji su onda osjećaji bitniji?

Razmišljaj na ovaj način. Ako ne kažeš “ne” nečemu što ne želiš, uskraćuješ si mir i radost. Zašto? Ako činimo ono što ne želimo, kakav će biti ishod? Negativan. Tko će patiti? Mi. Pod koju cijenu? Pod cijenu toga da se nismo zauzeli za sebe i da smo druge stavili ispred sebe. Rezultat: stres, nezadovoljstvo, bijes, samokritika, patnja, vjerojatno narušeno zdravlje, manje vremena i energije…ukratko manje života. Isplati li se? NE.

Ukratko:

Jednostavno moraš odlučiti tko zaslužuje tvoje vrijeme, pažnju i energiju. Vodi prvo računa o sebi.

Jednostavna je činjenica da nikada ne možeš biti toliko produktivna i korisna ukoliko imaš previše obaveza. Ako se rasipaš na sve strane, nećeš nigdje stići, ili barem nećeš stići na vrijeme.

Kako bi što bolje iskoristila svoje vrijeme i energiju, trebaš biti produktivna i smanjiti stres, a to se postiže jednim jednostavnim načinom, jednom riječju od dva slova:NE.

Sasvim je u redu kada te netko nešto zamoli, i sasvim je u redu pomoći, ali ne pod bilo koju cijenu. Upravo zbog svega toga je sasvim u redu reći “ne“.
– Marijana May

Piši mi, zauzimaš li se za sebe i koji su tvoji načini govorenja „ne“?