Postoji li netko bez prošlosti? Ne. Svaka osoba iza sebe ima ispisana poglavlja u knjizi života. Prošlost je dio života i više ne postoji, a dobro znamo da sve što imamo i sve što postoji je sadašnji trenutak. No, zašto onda mnogi ljudi ne mogu ostaviti prošlost iza sebe?

Zato što nisu svjesni slijedećeg:

Bez blata nema lotusa.
– Thich Nhat Hanh

Upravo tako – bez blata nema lotusa. Ova jednostavna, kratka i mudra misao me svaki put ostavi bez daha. Toliko toga rečeno u samo četiri riječi: bez blata nema lotusa.

Lotus je cvijet koji simbolizira čistoću, prosvjetljenje, vjernost i ljubav. Trenutno boravim u Tajlandu i zahvalna sam što imam priliku vidjeti ovaj famozni cvijet. Oduševljena njegovom jednostavnošću i ljepotom svaki dan ga promatram. Raste iz blata a uvijek je besprijekorno čist.

Zar to nije prekrasno, zar to nije čudo? Roditi se u blatu a biti neokaljan i čist. Ako je to moguće s biljkom, zašto ne bi bilo moguće s čovjekom? Naravno da je moguće i mnogi životi tome svjedoče.

No, kakve veze ima lotus s prošlosti?

Lotusova prošlost je njegovo rođenje i rast u blatu. Iako je rođen u takvoj sredini i pod takvim uvjetima, mogao je biti blatnjav, smrdljiv i ružan, no unatoč svemu tome on je čist, mirisan i predivan.

Lotus prihvaća stvarnost, zato ne želi mijenjati svoju prošlost jer ga je prošlost oblikovala i pomogla mu da izraste u najljepši cvijet. Lotus je mudar, zato se prilagođava uvjetima okoline ali se ne veže za blato, i zbog toga stoji tako ponosan, neokaljan, čist, mirisan i prekrasan.

Znam da je lotus prelijep cvijet. Možda bi se mogao uporediti sa jačinom i veličinom naše svijesti, koja može da probije blato i prođe kroz vodu života, izdigne se iznad svega i podari ovom svijetu prekrasan cvijet! Isto tako se može usporediti blato sa nedaćama koje pruža život a naš um raste i prevazilazi sve. U stvari, zahvaljujući tom “blatu”, naš duh i um rastu.
– Milijana, meditatorica

Vidiš draga, potrebno nam je “blato” da bi se izdigli i rasli.

Kako se osloboditi prošlosti i ostaviti je iza sebe

Razmisli malo o ovom pitanju:

Kako se možemo osloboditi nečega što sada ne postoji i kako možemo ostaviti nešto što više nemamo?

Možeš li držati svoju prošlost u rukama? Naravno da ne. Pa gdje je onda? Samo u tvojoj glavi. Tvoja prošlost živi samo u tvom umu, zato se ne možeš “osloboditi” od nje jer se “vežeš” za nju, zato je ne možeš “ostaviti” jer joj se “vraćaš”, a sve se to događa samo u tvojoj glavi, sve to proizvodi tvoj um.

Kada misliš na voljenu osobu s kojom obožavaš provoditi vrijeme, sigurno se osjećaš ugodno i sretno. Kada misliš na osobu koja Ti je odbojna i koja te živcira, sigurno se osjećaš neugodno i loše.

Ljudski um je nevjerojatan. Um stvara i sreću i patnju. Sretni smo zbog svojih misli i tužni smo zbog svojih misli. Pozitivne i lijepe misli čine da se osjećamo dobro. Negativne i ružne misli čine da se osjećamo loše.

Dakle, sve se to događa jer misliš. Misleći o prošlosti, Ti je iznova i iznova oživljavaš i tako ponovno proživljavaš.

Kako bi se oslobodila prošlosti i ostavila je iza sebe, važno je:

1.Prihvaćanje

Ako se nešto dogodilo u stvarnosti znači da se dogodilo, a sve što se dogodilo u prošlom vremenu je završeno. Ono što je završeno ne možemo mijenjati, jedino možemo prihvatiti da se dogodilo. Prihvaćanje znači življenje u skladu sa stvarnošću, znači svjestan odabir mira. Suprotno prihvaćanju je opiranje i odbijanje, a kada se opiremo stvarnosti i odbijamo je onda stvaramo nepotrebnu patnju. Stoga je važno prihvatiti sve ono što se dogodilo. Kako bi što lakše prihvatili svoju prošlost, potrebno je da budemo “promatrači” prošlih iskustava.

2.Promatranje

Promotri svoju prošlost, no ovaj put je promotri iz perspektive druge osobe – kao da tvoja prošlost nije tvoja već tuđa, kao da promatraš prošlost osobe koju ne poznaješ. Tako, promatrajući prošlost drugim očima moći ćeš primijetiti da nisi toliko emotivno vezana za događaje iz prošlosti, jer nećeš biti “uvučena” u priču, već ćeš gledati “priču” kao da gledaš film na ekranu – sa sigurne udaljenosti gledaš što se događa u filmu, gledaš što glumci rade, no Ti nisi u filmu i nisi glumac, Ti si gledatelj i imaš sve pod kontrolom, Ti vidiš i znaš što se točno događa, što je istina. Tako čineći i promatrajući svoju prošlost, lakše ćeš proći kroz nju i doživjeti je na drugačiji način.

3.Suosjećanje

Nema ljubavi bez suosjećanja i nema promjene bez ljubavi.
– Marijana May

Nakon što budeš promatrač svoje prošlosti, unesi suosjećanje u cijelu priču. Imaj suosjećanja prema likovima iz filma, prema svim glumcima, što znači da imaš suosjećanja prema sebi i osobama iz tvoje prošlosti – gledaj ih očima ljubavi, razumi svoju i njihovu bol, oprosti sebi i njima, jer:

1. Učinila si najbolje što si mogla u to vrijeme, u određenoj situaciji sa svojom razinom svijesti, razumijevanjem i znanjem kojeg si tada imala.

2. Oni su učinili najbolje što su mogli u to vrijeme, u određenoj situaciji sa svojom razinom svijesti, razumijevanjem i znanjem kojeg su tada imali.

Suosjećanje i razumijevanje će Ti pomoći da zacijeliš svoje rane i zatvoriš ta poglavlja koja su odavno završena.

4.Sadašnji trenutak

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE događa. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.
– Charlie Chaplin

Znaš gdje nema prošlosti? U sadašnjem trenutku. A znaš gdje ima života i njegove ljepote? Opet u sadašnjem trenutku. I zato meditiraj, treniraj svoj um da bude u sadašnjem trenutku. Meditiraj, pruži odmor svom umu i nauči ga da razmišlja o pametnim i korisnim stvarima koje Ti pomažu da svoj život dizajniraš upravo onako kako želiš.

Zapamti:

Ja nisam ono što mi se dogodilo, ja sam ono što odlučim biti.
– Carl Jung

Odabrala sam biti lotus i uljepšavati ovaj svijet, a što si Ti odlučila biti?