Zvala se Kata. Bila je snažna, odvažna i otmjena žena u čijim se očima vidjela određena crta strogoće i nježnosti. Bila je jedna od onih žena kojima se ljudi dive, jer je njena pojava izazivala veliko poštovanje.

Imala je taj stav, pobjednički stav, hrabrost u koraku i odvažnost u glasu. Imala je sve što jednu ženu čini damom i borcem.

Kata je voljela Dragana i Dragan je volio Katu. Imali su skladan i sretan brak.

Jednoga dana je Dragan umro. Tog istog dana je umrla Kata, ali ne tijelom već dušom.

Nikada više nije bila ista. Gubitak voljenog Dragana značio je gubitak nje same.

Godine su prolazile, Kata se dobro držala i nije davala do znanja drugima koliko pati, ali patila je, jako je patila.

Njena patnja za Draganom joj je donijela bolest. Kati je bio dijagnosticiran rak. Vrijeme joj je otkucavalo, svakim danom je bila slabija.

Došli su i njeni zadnji dani. Sjećam se kako je izgledala, bila je kost i koža. Ona snažna, borbena žena sa pobjedničkim stavom, ona žena neustrašivog duha i natprosječne inteligencije, ležala je u svom krevetu bez tračka nade i snage.

Znala sam da će se dogoditi ono najgore, jer smrt je bila neizbježna, ali nikada nisam očekivala da će me toliko boljeti.

Njen odlazak s ovog svijeta je prouzročio veliku bol u mom srcu, kako bol tako i prazninu. Čak sam bila bijesna na nju jer je to sebi dopustila. Stalno sam se pitala što joj je to trebalo, kako se mogla tako zapustiti, zašto je šutjela, zašto nije tražila pomoć, zašto se prestala boriti za sebe…i ma koliko god tražila odgovore, odgovore nisam dobila već sam samo sebi nanosila patnju. Nanosila sam sebi patnju jer nisam mogla prihvatiti da je moja voljena teta umrla. Nisam mogla prihvatiti da nisam nikako mogla pomoći. Nisam mogla prihvatiti da je više nema.

Zbog silnog neprihvaćanja i razmišljanja o tome što se moglo učiniti a nije, postala sam svjesna da sama sebi stvaram patnju. Postala sam svjesna da sebi bespotrebno nanosim bol.

Ljubav nije bol, ali nas boli gubitak voljene osobe.

Kako preživjeti gubitak voljene osobe

Shvatila sam što trebam činiti – trebam prihvatiti, biti zahvalna i biti sretna.

Prihvaćanje

Tog dana kada sam u potpunosti prihvatila da moje tete više nema i da je ništa neće vratiti, prestala sam biti bijesna i očajna. Prihvaćajući smrt kao sastavni dio života, osjetila sam spokoj.

Zahvalnost

Počela sam izražavati zahvalnost. Zahvaljujem dragom Bogu što je moja teta bila upravo moja, što sam imala tu čast i privilegiju da je znam. Odigrala je značajnu ulogu u mom životu i naučila me toliko toga – naučila me da se borim za sebe i da hrabro idem kroz svoj život. Naučila me da se poštujem i da svoje znanje prenosim drugima, jer je moja teta bila profesorica. Zahvalna sam na svakom trenutku kojeg sam provela sa svojom tetom.

Sreća

Da je živa, moja teta Kata bi mi rekla:”Marijana, ulaži u svoje znanje, ulaži u sebe i budi sretna.”

Da, ona želi da budem sretna i uspješna. Ona ne želi da patim za njom i krivim život, već da se fokusiram na svoj vlastiti razvoj i da pomažem ljudima, baš kao što je ona pomagala i obogaćivala mlade umove kada je bila profesorica.

Kada volimo svoje bližnje, tada želimo da su oni sretni i uspješni. Isto tako, naši voljeni žele da smo mi sretni i uspješni. Kao što mi ne želimo da naši voljeni pate, tako i naši voljeni ne žele da mi patimo.

Iako je fizički nema na ovome svijetu, moja teta Kata uvijek živi u meni, u mom srcu. Svaki puta kada je se sjetim, moram priznati, bude mi na početku teško, zaplačem, pustim da suze teku, a zatim prihvatim tu trenutnu bol koju osjetim, izrazim zahvalnost što je upravo ona bila moja teta i budem svjesna njene želje da ja budem sretna. Upravo zato, kako bi iskazala ljubav i poštovanje prema njoj, odlučujem biti zahvalna i sretna.

Zapamti, kada izgubiš voljenu osobu, prvo prihvati taj događaj kao sastavni dio života, dopusti tuzi da poteče u suzama. Zatim izrazi zahvalnost jer si imala čast poznavati i biti sa svojom voljenom osobom. Prisjeti se lijepih zajedničkih trenutaka i izrazi veliku zahvalnost na njima. Nakon toga, budi svjesna da tvoja voljena osoba želi da budeš sretna, da Ti tvoja voljena osoba želi sve najbolje. Upravo zato, pobrini se da ovaj život proživiš u ljubavi, radosti i obilju.

Živi sada.

Draga moja, dokle god živiš, tvoji voljeni žive s tobom, u tvom srcu. Nikada ih nisi izgubila, samo ih čuvaš na sigurnom mjestu, na mjestu gdje živi Ljubav, na mjestu gdje živiš Ti.
– Marijana May

Piši mi, hoćeš li iskazati poštovanje prema voljenoj osobi i nastaviti živjeti svoj život znajući da bi ona htjela da Ti budeš sretna?