Patnja nam je svima zajednička, svi smo je doživjeli i s vremena na vrijeme, htjeli mi to ili ne, događaju se stvari koje nam prouzrokuju veliku patnju zbog koje izgubimo ravnotežu. Upravo tada trebamo biti sabrani.

“Kako ostati sabrana u teškim trenucima?”- na ovo pitanje svi žele čuti odgovor. Podijelit ću s tobom tri načina koja možeš primijeniti u bilo kojoj teškoj situaciji. Ova tri načina su vrlo jednostavna, učinkovita i zaista djeluju, što potvrđujem iz vlastitog iskustva.

Kada se dogodi neki tragičan, bolan, težak trenutak, ovo Ti može pomoći da dođeš sebi:

1.Diši

Udah, izdah, udah, izdah…Prirodno i nježno diši. Usredotoči se na svoje disanje, osluškuj svoje disanje, budi svjesna svog disanja i diši. Nekoliko sekundi, nekoliko minuta, samo diši. Svjesno disanje će Ti pomoći da se vratiš u normalu, da se pribereš i uspostaviš ravnotežu. S razlogom je disanje osnovni meditacijski predmet. Kada meditiramo mi se fokusiramo na disanje bivajući svjesni svakog svog udaha i izdaha. Tada se događa čarolija, um se smiruje, tijelo se opušta i bivamo u sadašnjem trenutku potpuno svjesni onoga što se događa. Upravo zato je meditacija najprirodnija i najbolja vještina za uspostavljanje unutarnjeg mira, unutarnje ravnoteže i rješavanje stresa. Želiš spoznati sebe, doživjeti mir i sreću? Meditiraj.

Više o meditaciji pogledaj ovdje.

2. Prihvati

Prihvatiti znači da odabireš biti u miru sa sobom, drugima i onim što se dogodilo. To znači da znaš istinu i shvaćaš kako nema koristi od vraćanja u prošlost i mijenjanja nečega što se promijeniti ne može, jer gotovo je, završeno je. Umjesto gubljenja vremena i energije na brigu, paniku i nepotrebno kompliciranje, prihvaćanjem ćeš donijeti mir sebi te se usmjeriti ka onome što možeš promijeniti.

Umjesto da se fokusiraš na okolnosti koje ne možeš promijeniti– odlučno i čvrsto se fokusiraj na okolnosti koje možeš promijeniti.
– Joy Page

3. Fokusiraj se na rješenje

Nakon nekoliko minuta svjesnog disanja, tvoj um će se razbistriti i jasnije ćeš vidjeti cijelu sliku, što se to točno dogodilo i što je potrebno činiti. Prihvaćanjem onoga što se dogodilo, preusmjerit ćeš svoju energiju i pažnju na rješenje. Koje je rješenje, što možeš učiniti? Kako će Ti ovo koristiti u životu? Svaki problem je prilika za rast. Svaki događaj nas nečemu uči. Upravo ti teški trenuci iz nas izvuku najveću snagu, snagu koje ponekad nismo ni svjesni.

Baš u najmračnijim trenucima se moramo fokusirati na svjetlost.
– Aristotle Onassis

Zato draga moja, kada Ti se nešto ružno dogodi, kada budeš sama, uplašena, izgubljena, tužna, bez nade i vjere u bolje sutra, diši. Diši i osjeti sebe, osjeti da si život. Ti si dar sama po sebi, Ti vrijediš i Ti si važna. Nema toga što te može slomiti, već samo ojačati.

I zato diši, osjeti svoj puls, osjeti tu energiju koja struji cijelim tvojim bićem. S razlogom postojiš, s razlogom si ovdje. Sve što se događa jednostavno se događa. I zato prihvati ono što se dogodilo, diši i fokusiraj se na rješenje. Razmisli što možeš učiniti, kako iz svega možeš izaći još bolja i jača.

Zapamti:

Život ne postaje lakši, mi postajemo snažniji i otporniji.
– Steve Maraboli

Piši mi, što inače radiš kada se nalaziš u teškim trenucima?