Što se dogodi kada se posječemo po prstu? Nove stanice zacjeljuju posjekotinu i rana se sama zacijeli. Dakle, tijelo zacijeli samo sebe. Nanijeli smo štetu prstu, no tijelo je to oprostilo i tako se zacijelilo.

Što se događa kada povrijedimo sebe svojim mislima, riječima i djelima? Događa se bol i patnja koje je moguće izliječiti samo ljubavlju i opraštanjem.

Kao što tijelo oprašta i ne ispituje previše što se dogodilo, već prirodno vrši svoj proces izlječenja, tako bi i mi sami trebali automatski vršiti proces izlječenja, odnosno opraštanja.

Stoga, ono što trebamo je okrenuti se ljubavi i oprostu.

Zašto?

Zato što je opraštanje ključno za duševni mir i savršeno zdravlje. Želimo li zdravlje i sreću, moramo oprostiti svakome tko nas je povrijedio. Moramo oprostiti i sebi, a sebi ćemo moći u potpunosti oprostiti tek kad oprostimo svim drugima.

Opraštanje pomaže i onome tko oprašta i onome kome se oprašta.
– J.M.Templeton

Oprost je jedan od najvećih darova koje možeš darivati sebi i svim ljudima koji su te na bilo koji način povrijedili.

Zašto je oprost dar?

Jer opraštajući sebi i drugima ti odlučuješ biti u miru sa sobom i cijelim svijetom, iscjeljuješ svoj um i dušu, riješavaš se nepotrebnog tereta iz prošlosti, otpuštaš negativna iskustva i uklanjaš negativne emocije koje te sputavaju da doživiš ljubav prema sebi.

Jednostavno rečeno, doživljavaš slobodu, slobodu da prihvatiš i voliš sebe.

Opraštanjem daruješ mir i ljubav sebi.
– Marijana May

Kako oprostiti sebi

Kako bi mogla oprostiti sebi, imaj na umu slijedeće:

Učinila si najbolje što si mogla u to vrijeme u određenoj situaciji sa svojom razinom svijesti, razumijevanja i znanja koje si tada imala.

Dakle, učinila si najbolje što si mogla, i sve se dogodilo s razlogom.

Sada je to prošlost, prošlost koju ne možeš promijeniti, no opraštanjem možeš promijeniti svoju budućnost na bolje – opraštanjem činiš ovaj trenutak i sve iduće daleko sretnijima, ljepšima i mirnijima.

Oprost je oslobađanje zatvorenika, te shvaćanje da si zatvorenik u stvari Ti.
Lewis B. Smedes

Moraš odlučiti, hoćeš li biti sama svoj zatvorenik, držati se ljutnje i mržnje, ili ćeš se odlučiti za oprost i izaći iz vlastitog mentalnog zatvora? Samo ti, jedino ti o tome odlučuješ i samo ti to možeš postići, mržnju i život u zatvoru, ili oprost i život na slobodi.

Možda ćeš brzo oprostiti, možda ćeš teže oprostiti, nije bitno. Daj si vremena i gledaj na oprost kao na pobjedu, pobjedu dobroga nad lošim, pobjedu ljubavi nad zlom. Oprost ti donosi pobjedu i ono najvažnije, mir, mir koji samoj sebi možeš donijeti samo ti.

Oprost je poklon koji sama sebi poklanjaš.
– Suzanne Sommers

Ujedno, od velike je važnosti da koristiš tajni sastojak ljubavi prema sebi. O čemu je točno riječ obavezno pogledaj ovdje.

Kako oprostiti drugima

Kad je netko grub, neljubazan, zloban prema nama, da, često patimo zbog toga. Kad nam je netko nešto ružno i loše učinio, teško opraštamo a još teže zaboravljamo, jer sve to ostavlja posljedice. No, zbog jedne stvari još više patimo. Najviše patimo ako su naše misli prožete mržnjom, ljutnjom, bijesom i željom za osvetom. To je daleko gore i bolnije nego bilo koji vanjski utjecaj.

Kad nas netko duboko povrijedi, oporavljamo se tek kad oprostimo.
– Alan Paton

Možda imamo pravo biti puni mržnje i željeti se osvetiti svome neprijatelju, no u konačnici to neće donijeti dobro, jer bilo koji oblik mržnje nikada neće iskorijeniti mržnju. Mržnja se iskorijenjuje samo ljubavlju i oprostom. Moramo biti daleko veći od svoje boli, patnje, od počinjene nepravde. Daleko veći, znači toliko veliki da ćemo oprostiti.

Griješiti je ljudski, opraštati božanski.
– Alexander Pope

Opraštanje je davanje, spremnost na davanje. Opraštanje je postupak odustajanja od onoga što je lažno u korist onoga što je istinito. Kad opraštamo iz svog uma oslobađamo negativne misli i pogrešne stavove, rješavamo se nepotrebnog duševnog tereta, te se tako vraćamo u ravnotežu, da budemo u miru sa sobom i sa svijetom.

Neka ti ova mudrost bude na umu svaki puta kada osjetiš mržnju prema nekome:

Nikome neću dopustiti da mi umanjuje dušu tjerajući me da ga mrzim.
– B.T. Washington

Njeguj svoju dušu, dopusti joj da raste, da bude slobodna, nemoj je držati okovima mržnje.

Ti si divna duša, a divna duša se ne smije umanjiti mržnjom. Nećeš učiniti nikakvo dobro mrzeći nekoga, ali ćeš učiniti veliko dobro sebi ukoliko prihvatiš ljubav i oprost kao sastavne djelove života.
– Marijana May

Donosim ti jednu korisnu tehniku praštanja autora Joseph Murphya, i ukoliko je primjenjuješ sa dovoljno upornosti, riješit ćeš se nepotrebnog tereta i doživjet veliko olakšanje:

Umiri se, opusti i stišaj misii. Usmjeri pažnju prema beskrajnoj inteligenciji i reci:”Slobodno i u potpunosti opraštam (ime osobe koja te je uvrijedila); duhovno i mentalno ga (je) oslobađam. U cijelosti opraštam za sve što je u bilo kakvoj vezi sa uvredom o kojoj je riječ. Slobodna sam i on (ona) je slobodan (na). Ispunjava me čudesno osjećanje, danas je dan u kome opraštam svima. Oslobađam sve koji su me ikada povrijedili ili uvrijedili i svima želim mir, spokoj, zdravlje i blagostanje. To činim slobodno, radosno i s ljubavlju i svaki put kada budem pomislila na osobu koja me je povrijedila, reći ću:”Oslobodila sam te, neka te prati sva sreća na ovome svijetu.”Slobodna sam. Prožima me osjećanje čudesnog zadovoljstva!”

Velika tajna opraštanja je u činjenici da kada jednom oprostiš, više nije potrebno ponavljati molitvu. Kada ti osoba koja te je povrijedila opet dođe u misli, dovoljno je poželjeti joj svako dobro i reći, “Mir s tobom“. Postupi na taj način uvijek kada se sjetiš takve osobe. Nakon svega nekoliko dana, primjetit ćeš da je prekriva veo zaborava i ubrzo će potpuno iščeznuti iz tvog uma, kako svjesnog tako i podsvjesnog.

Oprosti sebi i oprosti svima koji su te povrijedili, time si podari slobodu, te ono što je najvažnije, mir, unutarnji mir.

Oprost je ekonomski isplativ za srce. Oprost te čuva troškova srdžbe, cijene mržnje i traćenja duha.
– Hannah More

Piši mi, hoćeš li oprostiti sebi i svima koji su te na bilo koji način povrijedili?