Jednostavna vježba protiv nervoze, napetosti i stresa

od Marijana May

Potrebno je samo nekoliko minuta odvojiti kako bi slijedili ovu tehniku kojom postižemo opuštenost uma i tijela.

Ova meditacija će ti pomoći da budeš svjesnija sadašnjeg trenutka, lakše se nosiš sa svakodnevnim izazovima, umanjiš stres i napetost koji se događaju u tijelu i umu.

Slijedi ove korake:

Tvoj kutak

Pranađi svoje mjesto gdje možeš biti sama u miru i tišini. Udobno se smjesti.

Opuštanje uma

Zaustavi taj film o prošlosti i budućnosti u svojoj glavi, barem za vrijeme trajanja ove vježbe. Znači, nema toga što je bilo jučer i što će biti sutra, već samo ono što se sada događa, samo usmjerenost na ovu vježbu.

Fokus na određeni predmet

Fokusiraj se na neutralan predmet koji će ti služiti kao osnova. To je predmet na koji ćeš se uvijek vraćati kada se misli počnu rojiti i lutati. Najjednostavniji i najprikladniji neutralni predmet koji većina meditatora koristi je dah, tj. proces disanja – udisaj, izdisaj. Disanje je jednostavan i prirodan rad našeg tijela, tako da ne moramo ići dalje od svojih nosnica, svog disanja kako bi opažali meditacijski objekt.

Samo održavaj svoju pažnju na sadašnji trenutak, jedan udah, jedan izdah, i tako u krug. Nemoj razmišljati što se dogodilo prije dva ili tri udaha, ili hoćeš li moći i dalje istim tempom disati. To nije sadašnji trenutak. Samo budi s onim što se događa u ovom trenutku, budi fokusirana na svoj dah, jedan za drugim.

Unutarnji osmijeh

Sada, nakon što si opustila svoj um, nasmij se iznutra, tj. dopusti da osmijeh obasja tvoje lice tako što ćeš jednostavno opustiti svoja usta i bradu. Tvoje usne neka se lagano formiraju u osmijeh. To se neće dogoditi ako se siliš, već kada se samo prirodno i lagano nasmješiš. Ovakav osmijeh je najprirodniji, i u svom umu vidi ovaj svoj osmijeh.

Pravilno držanje tijela

Nakon osmijeha, obrati pažnju na držanje svog tijela. Sjedni udobno i neka ti je kralježnica ravna, udobno naslonjena na naslonjač, tako da nema pogrbljenog stava. Kako postaješ svjesna svojeg tijela namještajući ga u pravilan položaj, postat ćeš svjesnija svojeg uma, jer su um i tijelo povezani.

Disanje

Osvrni se na svoje disanje. Osjetit ćeš kako se sve više opuštaš kada primjetiš dužinu i dubinu svog disanja. Kako budeš dublje i duže disala, tako ćeš se osjećati više opuštenija. Osjetit ćeš kako se tvoj prsni koš širi a pluća uzimaju više zraka.

Glava i ramena

Glava će se malo podignuti prema gore. A ako pažljivo obratiš pažnju, primjetit ćeš kako se tvoja ramena spuštaju i tijelo dolazi u uravnoteženo stanje. Ovo je postavljanje tijela u prirodni položaj kada nećeš osjetiti napetost i nervozu.

Lice

Neka se mišići lica i brada još malo opuste. U biti, samo dopusti gravitaciji da uradi svoje, da opusti tijelo od glave do pete. Uzmi vremena koliko ti je potrebno u ovoj fazi opuštanja kako bi mogla zaista osjetiti kako napetost iščezava.

Ponovni osmijeh

Doživi kako se tijelo i um opuštaju. Sada se opet nasmiješi i vidi svoj osmijeh u svom umu. Kao što znamo, um, baš poput tijela može doživjeti stres i ukočiti se. Ovaj osmijeh nas podsjeća da se trebamo opustiti i oraspoložiti.

Ponovni fokus na disanje

Sada se opet fokusiraj na svoje disanje, i pri udahu izgovori u sebi riječ „mir“. Pri svakom udahu reci riječ mir i osjeti kakav efekt mir ima na tvoj um. Čini ovo najbolje što možeš, bez osuđivanja ili sumnje da možeš to učiniti. Svatko od nas je drukčiji i imat će drukčije iskustvo. No, svatko tko slijedi ovaj proces će svakako osjetiti dobrobiti koje on pruža.

Zatim, udahni riječ „jasnoća“, na isti način kao što si učinila s riječi „mir“.

Riječi “mir” i “jasnoća” možeš izgovoriti svaku po tri puta, ili koliko god ti je potrebno da osjetiš i doživiš mir i jasnoću, i pri tome se zapamti smješkati cijelo vrijeme.

Kada se osjećaš potpuno opuštena, udahni lagano i duboko još tri puta, te lagano i duboko izdahni još tri puta, polako otvori svoje oči i zahvali se na ovoj divnoj meditaciji, te uživaj u miru koji ti je meditacija podarila.

Napomena: kada napamet budeš znala redoslijed ove meditacije, i ne budeš morala čitati potrebne korake, svakako drži svoje oči zatvorene, jer će ti to pomoći da se više opustiš i time doživiš više mira i opuštenosti.

S vremenom, što više budeš prakticirala ovu meditaciju, brzo ćeš moći opustiti svoje tijelo i um.

Kada su tijelo i um slobodni od nervoze, napetosti i stresa, mogu normalno funkcionirati, biti fleksibilniji i opušteniji. Kada je tijelo u svom prirodnom stanju, tada će se i um ponašati tako, prirodno, opušteno, sretno i zdravo. Stoga, radi ovu jednostavnu meditaciju kad god možeš i želiš podariti svome umu i tijelu mir i opuštenost.

Piši mi, jesi li osjetila mir i opuštenost nakon ove meditacije?

>>>   Meditacija: kako započeti i izbjeći čestu pogrešku koju skoro svi čine kod meditiranja

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

37 komentara

Mirta 03.05.2016. - 20:06

Jako mi se sviđa ova meditacija, pogotovo onaj dio sa unutarnjim osmijehom, predobro 🙂 Hvala ti Marijana, uvijek se radujem tvojim tekstovima <3

Odgovori
Marijana May 03.05.2016. - 22:07

Hvala Ti Mirta 🙂 Taj dio s osmijehom je bitan i još više pomaže u opuštanju. Očekuj još puno novih tekstova 🙂

Odgovori
Suzana 12.08.2018. - 4:17

Jako dobro,lijepo se tijelo opusti,a taj smiijeh je super!

Odgovori
Marijana May 12.08.2018. - 19:07

Hvala draga Suzana. Osmijeh na lice 🙂

Odgovori
Aleta 03.05.2016. - 20:29

Eto,prije spavanja ,isprobat cu metodu!

Odgovori
Marijana May 03.05.2016. - 22:08

Odlično vrijeme za meditaciju. Uživaj Aleta 🙂

Odgovori
anita 03.05.2016. - 21:01

Bas smo danas razgovarali sa svojom kćeri, 5g jer je dosta ljuta. Učim ju tehnike opustanja. Pa eto čitam joj vas članak i sto se desi: moj suprug spava. Eto bar je nekog opustilo.
Napravila sam plakat o ljutnji, dok se ljuti pjevam jednu pjesmu. I dok se primiri počinje pjevati samnom. Prije spavanja legnemo na leđa dlanove okrenemo na gore i zatvorimo oči. Citam priču.

Odgovori
Marijana May 03.05.2016. - 22:11

Hehe, očito je ova tehnika previše opustila tvog supruga 🙂 Sad znaš kako ga brzo uspavati. Iako još nemam djece, zapamtit ću ovu tvoju tehniku, hvala Ti Anita 🙂

Odgovori
Vera 03.05.2016. - 21:18

Hvala! Ovo je predivno.Ovo radim kada sam uznemirena i jos jednu tehniku koja mi je brza kada je to potrebno u trenutku na javnom mestu.

Odgovori
Marijana May 03.05.2016. - 22:13

Hvala Ti Vera 🙂 I ovo je brzo. Što više puta napraviš ovu vježbu, to će ti manje vremena trebati. Drago mi je da ti pomaže 🙂

Odgovori
Maja 03.05.2016. - 21:47

Ova vezba izgleda tako jednostavna , moram probati svakako . Potrebno je tako malo vremena izdvojiti za sebe , na trenutke se iskljuciti i razbistri misli .Hvala 🙂

Odgovori
Marijana May 03.05.2016. - 22:15

Istina Majo. Na početku je potrebno odvojiti malo više vremena, a poslije, kada već usvojimo vježbu, potrebno nam je jako malo vremena da se opustimo i razbistrimo svoj um. Uživaj u meditaciji 🙂

Odgovori
Snežana 03.05.2016. - 22:20

Ovaj tekst je došao baš kada mi treba neka metoda za opuštanje. Već sam spominjala da imam svoje psihološke uspone i padove. E sad sam u periodu pada… Neverovatno mi je to kako se nekada osjećam izuzetno dobro i sigurno u sebe, a onda nagli pad, kao da dotaknem dno. Opet se osjećam izgubljeno. Ne uspevam uhvatiti sadašnji trenutak, zbog velike zbrke u glavi. Pa ću pokušati ponovo primjeniti ovu meditaciju. Nekad mi se čini da previše i prebrzo očekujem od sebe što bolje rezultate, pa se zbog toga i izgubim.
Draga Marijana, imaš li neki konstruktivni savjet za mene?
Veliki pozdrav!

Odgovori
Marijana May 03.05.2016. - 22:34

Najčešća pogreška koju većina ljudi čini kad meditira je ta što se žure i očekuju rezultat. Ne, to ne treba raditi. Kada meditiraš ne očekuj ništa i ne postavljaj cilj, jer će te to samo blokirati u opuštanju. Svakako opet pročitaj ovak članak, dobro se podsjetiti:

http://mojzivotnidizajn.com/meditacija-poceti-najcesca-pogreska-koju-svi-cine/

Pokušaj naći vrijeme samo za sebe, te sjedni i počni s ovom meditacijom. Ukoliko želiš još jednostavnije, pomoći će ti ova vježba:

http://mojzivotnidizajn.com/opusti-se-u-trenu/

Samo polako Snežana, budi nježna prema sebi i nastavi meditirati 🙂

Odgovori
Drita 04.05.2016. - 1:19

Hvala!

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 15:00

Molim Drita 🙂

Odgovori
Eldina 04.05.2016. - 9:00

Hvala ti Marijana, ova vjezba je odlicna i uspjela sam nakon burnog perioda u zivotu da se opustim i zaboravim na nervozu, napetost i stres.

Hvala ti. 🙂

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 15:01

Odlično Eldina, drago mi je da si se uspješno opustila. Trebamo svakodnevno naći vremena za sebe i svoje opuštanje. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Vesna 04.05.2016. - 9:40

Draga Marijana,hvala ti na predivnih tekstova.Meditacija ti je lepo opisana ja vec duze vreme prakticiram slican nacin i preporucujem je..kod mene je udisem ljubav izdisem blagodarnost ali sa mir i jasnocom mi je prelepo,divan osecaj.Hvala od srca jos jednom zelim ti mir u dusi radost u srcu.

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 15:03

Draga Vesna, hvala Ti 🙂 Uvijek čini kako je tebi najbolje, možeš koristiti bilo koju riječ tijekom udisaja i izdisaja, važno da riječ pozitivno i sugestivno utječe. Želim Ti mir i svako dobro 🙂

Odgovori
Elma 04.05.2016. - 10:40

Draga Marijana, čovjek jako malo vremena odvoji za sebe, a tako puno za druge…mislim da je ovo odlična vježba…lijep pozdrav…

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 15:05

Istina Elma, zato trebamo više posvetiti vremena sebi i svom opuštanju, jer ćemo tako postići puno više, i biti korisniji sebi i drugima. Vježba je odlična i svakako će pomoći u opuštanju tijela i uma. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
suzana 04.05.2016. - 17:55

Funkcionise zaista hvala

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 22:19

Zaista djeluje, hvala Suzana 🙂

Odgovori
Ivana 04.05.2016. - 18:24

Draga Marijana odmah sam isprobala. I osmeh na usnama bio na usnama i posle meditacije. Divno
Hvala

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 22:21

Draga Ivana, drago mi je da ti je osmijeh bio na licu i poslije meditacije. Zaista divno 🙂

Odgovori
Dusica 05.05.2016. - 9:11

Efektno i lako primenjivo. 🙂 Hvala !

Odgovori
Marijana May 05.05.2016. - 12:13

Hvala Ti Dušice 🙂

Odgovori
Tijana 05.05.2016. - 9:54

Opustajuce, umirujuce… Osetila sam kako mi se celo telo opusta i postajem smirenija. Izgovaranje reci “mir” mi je stvarno i donelo neki unutrasnji mir i spokojnost. Hvala na ovako divnoj meditacji! 🙂

Odgovori
Marijana May 05.05.2016. - 12:16

Da, cijelo tijelo se opusti, tako um postaje mirniji, a govorenje riječi mir zaista donosi mir i spokojstvo. Sada znaš kako da jednostavno i učinkovito opustiš cijelo tijelo i um. Uživaj Tijana 🙂

Odgovori
miki 05.05.2016. - 11:39

Jedva cekam da isprobam. 🙂 Hvala Vam! Unaprijed se radujem sledecoj poruci… 🙂

Odgovori
Marijana May 05.05.2016. - 12:18

Samo isprobaj Miki, zaista djeluje, što potvrđuju i ostali komentari 🙂

Odgovori
Hana 10.05.2016. - 13:04

Divno je ! 🙂 Osjećam se odlično,hvala Vam ! 😀

Odgovori
Marijana May 10.05.2016. - 14:09

Drago mi je Hana, hvala Ti 🙂

Odgovori
Marina 22.06.2017. - 15:13

Ajme kako sam vesela…Ovo je savršeno!!! Hvala 🙂

Odgovori
Esma 23.06.2017. - 1:17

Odlicno je, hvala puno:)

Odgovori
dina 23.06.2017. - 23:28

Tekstovi su odlicni,poucni,hvala vam.

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu