Jednostavna vježba protiv nervoze, napetosti i stresa

Potrebno je samo nekoliko minuta odvojiti kako bi slijedili ovu tehniku kojom postižemo opuštenost uma i tijela.

Ova meditacija će ti pomoći da budeš svjesnija sadašnjeg trenutka, lakše se nosiš sa svakodnevnim izazovima, umanjiš stres i napetost koji se događaju u tijelu i umu.

Slijedi ove korake:

Tvoj kutak

Pranađi svoje mjesto gdje možeš biti sama u miru i tišini. Udobno se smjesti.

Opuštanje uma

Zaustavi taj film o prošlosti i budućnosti u svojoj glavi, barem za vrijeme trajanja ove vježbe. Znači, nema toga što je bilo jučer i što će biti sutra, već samo ono što se sada događa, samo usmjerenost na ovu vježbu.

Fokus na određeni predmet

Fokusiraj se na neutralan predmet koji će ti služiti kao osnova. To je predmet na koji ćeš se uvijek vraćati kada se misli počnu rojiti i lutati. Najjednostavniji i najprikladniji neutralni predmet koji većina meditatora koristi je dah, tj. proces disanja – udisaj, izdisaj. Disanje je jednostavan i prirodan rad našeg tijela, tako da ne moramo ići dalje od svojih nosnica, svog disanja kako bi opažali meditacijski objekt.

Samo održavaj svoju pažnju na sadašnji trenutak, jedan udah, jedan izdah, i tako u krug. Nemoj razmišljati što se dogodilo prije dva ili tri udaha, ili hoćeš li moći i dalje istim tempom disati. To nije sadašnji trenutak. Samo budi s onim što se događa u ovom trenutku, budi fokusirana na svoj dah, jedan za drugim.

Unutarnji osmijeh

Sada, nakon što si opustila svoj um, nasmij se iznutra, tj. dopusti da osmijeh obasja tvoje lice tako što ćeš jednostavno opustiti svoja usta i bradu. Tvoje usne neka se lagano formiraju u osmijeh. To se neće dogoditi ako se siliš, već kada se samo prirodno i lagano nasmješiš. Ovakav osmijeh je najprirodniji, i u svom umu vidi ovaj svoj osmijeh.

Pravilno držanje tijela

Nakon osmijeha, obrati pažnju na držanje svog tijela. Sjedni udobno i neka ti je kralježnica ravna, udobno naslonjena na naslonjač, tako da nema pogrbljenog stava. Kako postaješ svjesna svojeg tijela namještajući ga u pravilan položaj, postat ćeš svjesnija svojeg uma, jer su um i tijelo povezani.

Disanje

Osvrni se na svoje disanje. Osjetit ćeš kako se sve više opuštaš kada primjetiš dužinu i dubinu svog disanja. Kako budeš dublje i duže disala, tako ćeš se osjećati više opuštenija. Osjetit ćeš kako se tvoj prsni koš širi a pluća uzimaju više zraka.

Glava i ramena

Glava će se malo podignuti prema gore. A ako pažljivo obratiš pažnju, primjetit ćeš kako se tvoja ramena spuštaju i tijelo dolazi u uravnoteženo stanje. Ovo je postavljanje tijela u prirodni položaj kada nećeš osjetiti napetost i nervozu.

Lice

Neka se mišići lica i brada još malo opuste. U biti, samo dopusti gravitaciji da uradi svoje, da opusti tijelo od glave do pete. Uzmi vremena koliko ti je potrebno u ovoj fazi opuštanja kako bi mogla zaista osjetiti kako napetost iščezava.

Ponovni osmijeh

Doživi kako se tijelo i um opuštaju. Sada se opet nasmiješi i vidi svoj osmijeh u svom umu. Kao što znamo, um, baš poput tijela može doživjeti stres i ukočiti se. Ovaj osmijeh nas podsjeća da se trebamo opustiti i oraspoložiti.

Ponovni fokus na disanje

Sada se opet fokusiraj na svoje disanje, i pri udahu izgovori u sebi riječ „mir“. Pri svakom udahu reci riječ mir i osjeti kakav efekt mir ima na tvoj um. Čini ovo najbolje što možeš, bez osuđivanja ili sumnje da možeš to učiniti. Svatko od nas je drukčiji i imat će drukčije iskustvo. No, svatko tko slijedi ovaj proces će svakako osjetiti dobrobiti koje on pruža.

Zatim, udahni riječ „jasnoća“, na isti način kao što si učinila s riječi „mir“.

Riječi “mir” i “jasnoća” možeš izgovoriti svaku po tri puta, ili koliko god ti je potrebno da osjetiš i doživiš mir i jasnoću, i pri tome se zapamti smješkati cijelo vrijeme.

Kada se osjećaš potpuno opuštena, udahni lagano i duboko još tri puta, te lagano i duboko izdahni još tri puta, polako otvori svoje oči i zahvali se na ovoj divnoj meditaciji, te uživaj u miru koji ti je meditacija podarila.

Napomena: kada napamet budeš znala redoslijed ove meditacije, i ne budeš morala čitati potrebne korake, svakako drži svoje oči zatvorene, jer će ti to pomoći da se više opustiš i time doživiš više mira i opuštenosti.

S vremenom, što više budeš prakticirala ovu meditaciju, brzo ćeš moći opustiti svoje tijelo i um.

Kada su tijelo i um slobodni od nervoze, napetosti i stresa, mogu normalno funkcionirati, biti fleksibilniji i opušteniji. Kada je tijelo u svom prirodnom stanju, tada će se i um ponašati tako, prirodno, opušteno, sretno i zdravo. Stoga, radi ovu jednostavnu meditaciju kad god možeš i želiš podariti svome umu i tijelu mir i opuštenost.

Piši mi, jesi li osjetila mir i opuštenost nakon ove meditacije?

 

>>>   Meditacija: kako započeti i izbjeći čestu pogrešku koju skoro svi čine kod meditiranja