Jedna riječ koja stvara probleme tamo gdje ih nema

Skoro se svaki dan susrećemo s jednom riječju, koja se stalno ponavlja u međuljudskoj komunikaciji. Ta riječ je toliko zastupljena u našim umovima, da upravo zbog te prisutnosti sami sebi stvaramo kriva uvjerenja i probleme tamo gdje ih još nema.

Uvijek možemo čuti tu riječ, riječ “teško”. Teško je ovo, teško je ono. Jao, što je to teško. I tako, obuzeti težinom i preprekama, ljudi unaprijed donose zaključke i pretpostavke, te imajući na umu da je nešto teško, odustanu na samom početku.

Nije da se ne usuđujemo jer je teško, već je teško jer se ne usuđujemo.
– Seneka

Mnogi mi pišu kako je teško raditi na sebi, kako je teško voljeti i poštovati sebe, kako se teško mijenjati. Rijetko tko napiše:”Znam da je teško, ali pokušat ću, trudit ću se i raditi na sebi. Vjerujem da ću uspjeti.”

Apsolutno nije lako raditi na svom osobnom razvoju, apsolutno ništa nije lako na početku i niko nam nije ni rekao da će biti lako. No, ako stalno slušamo da je nešto teško i neizvodivo, ako povjerujemo u to, onda će tako i biti.

Mislio ti da možeš ili ne, u oba si slučaja u pravu.
– Henry Ford

Hajdemo za promjenu umjesto “teško” govoriti da nešto “nije lako”.

Zašto?

Zato što je istraživanjima dokazano da ljudski um ne doživljava negaciju, već samo ono što se nalazi iza nje. Ovo je vrlo važna i korisna informacija – ljudski um ne razumije negaciju.

Npr. kada nekome kažeš:”Nemoj zaboraviti ponijeti knjigu”, ta osoba čuje samo “zaboraviti”, i naravno da onda zaboravi ponijeti knjigu. Kada djetetu kažemo:”Nemoj dirati struju”, ono će dirati struju, jer čuje samo “dirati struju”. Upravo zbog svega toga nastaju problemi u komunikaciji i često se javlja neželjeni ishod, a onda se čudimo zašto.

Rečenicu “nije lako”, naš um doživljava kao “lako”, mi čujemo samo “lako”. Zato bi bilo bolje umjesto “teško” govoriti “nije lako”. I onda s vremenom, kad nam se ureže riječ “lako”, počet ćemo govoriti: “Lako je, stvarno je lako.”

Što više obraćamo pažnju na riječi koje koristimo i na način na koji ih koristimo, postat ćemo svjesniji svojih misli i uvjerenja, postat ćemo svjesniji sebe. Trebamo se orijentirati i fokusirati na željene rezultate, radije na ono što želimo postići nego na prepreke i probleme koji se mogu pojaviti.

Zbog toga, idemo poduzeti potrebne korake ka promjeni. Na početku ćemo namjerno koristiti negaciju, dakle “nije lako”, jer je dobro imati lagani prijelaz, ne početi odmah euforično i zavaravati sebe. Naš um je genijalan i on zna kada ga mi želimo zavarati, i onda on zavara nas. Zanimljivo, zar ne?

Svaki put kada poželiš izustiti riječ “teško”:

1. “Teško” zamijeni s “nije lako”

2. “Nije lako” zamijeni s “jednostavno”

3. “Jednostavno” zamijeni s “uspješno”

Primjer.

Teško je raditi na sebi. Nije lako raditi na sebi. Jednostavno je raditi na sebi. Uspješno radim na sebi.

Vidiš pomak, vidiš kako sve ide svojim tokom, prirodnim slijedom?

Isto je kao i s bilo kojom aktivnosti. Recimo, ako se nakon deset godina odlučimo raditi trbušnjake, prvi pokušaji će biti bolni, bit će “teško”, jer nemamo naviku raditi trbušnjake. Ako svaki dan pravilno radimo trbušnjake, neće biti lako, ali za mjesec dana ćemo moći napraviti daleko više trbušnjaka nego što smo mogli prvog dana. Tada će ova vježba za nas postati jednostavna, i uskoro ćemo se moći hvaliti kako svakodnevno uspješno radimo trbušnjake.

Sve ono što je na početku bilo teško, na kraju uspješno možemo izvršavati, jer smo radili, bili uporni i odlučni.

Stoga, želiš li raditi na svom osobnom razvoju, budi spremna da neće biti lako, ali će s vremenom postati jednostavno a zatim i uspješno. Daj si vremena i uživaj u svim koracima, koracima koji su potrebni da dizajniraš život po svojoj mjeri i želji.

Kad god čujem nekoga kako uzdiše “Život je težak”, uvijek sam u iskušenju da upitam:”U usporedbi s čim?”.
– Sydney J. Harris

Piši mi, da li te je ovaj tekst potaknuo na razmišljanje kako svoj život možeš  jednostavno unaprijediti?