Kako izbaciti iz glave ljude koji su nas povrijedili a do kojih nam je i dalje stalo

od Marijana May

Ponekad nije nimalo lako izbaciti iz glave ljude koji su nas povrijedili, ljude od kojih smo se morali maknuti, a koje i dalje na neki način volimo i stalo nam je do njih.

Svjesni smo da smo morali učiniti taj korak, morali smo otići za svoje dobro, inače, samo bi nastavili biti u odnosu prepunom patnje i razočarenja.

No, iako smo učinili taj korak, i dalje nam je ta osoba u mislima i ne izlazi glave.
Ovdje ću odgovoriti na pitanje: Kako ne misliti, kako izbaciti određenu osobu iz glave?

Sama želja da izbacimo nekoga ili nešto iz glave rijetko kad prođe uspješno. Zašto? Zato što silom želimo prestati misliti na nekoga ili nešto, i na taj način se odupiremo, a sve ono čemu se odupiremo to biva upornije.

Stoga, željeti i pokušavati nekoga ili nešto izbaciti iz glave najčešće ne urodi plodom.
Pa što onda činiti?
Prihvatiti. Prihvaćanje, prihvaćanje, prihvaćanje…

Kako bi nešto promijenili, prvo to moramo prihvatiti.
– Carl Jung

Dakle, ako želiš promijeniti svoje misli, prvo ih trebaš biti svjesna i onda ih prihvatiti. Ako ne želiš misliti na određenu osobu ili događaj, prvo prihvati osobu ili događaj.

Budi svjesna, prihvati i ne opiri se, jer opiranje stvara bol, i što se više opiremo, to više snage dajemo tome čemu se opiremo. Zato je najmoćnije oružje protiv opiranja upravo prihvaćanje.

Ne opiri se svojim mislima, ničemu se ne opiri, jer sve čemu se opireš to biva snažnije, sve čemu daješ pažnju to raste. Stoga, jedini način da promijeniš bilo što u svom životu je da to prihvatiš. Tada nema opiranja, lupanja glavom o zid, nema nepotrebne potrošnje dragocjenog vremena i nezdravog vezivanja za osobu ili događaj.
– Marijana May

Iako je mnogim ljudima teško prihvatiti, dakle ljudima teško pada prihvaćanje samo po sebi, i dalje ne znači da je to nemoguće, već bas suprotno, to je itekako moguće i lako. Stvar je samo u čovjeku i njegovom načinu razmišljanja, njegovom svjesnom odabiru mira i spokoja, umjesto traženja pravde i izravnavanja računa.

Dakle, ukoliko želiš prestati misliti na osobu ili neki događaj, dobro je učiniti slijedeće:

1.Prihvati osobu ili događaj

Prihvatiti znači pomiriti se, biti u miru s osobom ili događajem, bez želje za mijenjanjem osobe ili događaja i usvajanje onoga što je tako kako je bez vezivanja.

Prihvati da misliš na tu osobu, prihvati da ti je u mislima, prihvati da imaš određene emocije prema njoj, prihvati tu osobu takvu kakva je, prihvati da se taj događaj dogodio, prihvati da se to moralo dogoditi, prihvati da si napravila najbolje što si znala, prihvati da je sve upravo tako kako treba biti.

2.Nemoj se opterećivati prošlošću

Što bi bilo kad bi bilo? – je pitanje koje je potpuno gubljenje vremena, potpuni gubitak sadašnjeg trenutka, pokušaj sceniranja nečega što se odavno dogodilo i što više ne postoji. Nema nikakvog smisla činiti tako nešto, mučiti sebe pitanjima zašto je bilo tako, ili razmišljati kako je moglo biti.

Bilo pa prošlo, gotovo je, prihvati to.

Muči te tvoja prošlost? Možda ti ovo pomogne – pročitaj ovdje.

3.Promijeni perspektivu

Kada se prisjetiš osobe koja te povrijedila a do koje ti je stalo, prihvati tu misao, i promijeni perspektivu. Gledaj tu osobu očima ljubavi i razumijevanja, pokušaj suosjećati s njom, pokušaj je jednostavno razumjeti. Pokušaj ući u njene cipele, pokušaj ući u njenu kožu, da shvatiš zašto je učinila to što je učinila. Znaj da svaka osoba koja povrijedi druge je sama bila povrijeđena, svaka osoba koja ismijava ili ogovara druge, je i sama bila ismijana i ogovarana, svaka osoba koja učini zlo drugome i sama je doživjela nepravdu. Sve što čovjek čini drugima, čini jer je to netko njemu učinio, i opet, sve to isto sebi čini.

Kada gledamo druge ljude s ljubavlju i suosjećanjem, nećemo gajiti mržnju, bijes i želju za osvetom, već ćemo moći razumijeti njihovo ponašanje. Tako ćemo im moći lakše oprostiti, no to ne znači da se trebamo dalje s njima družiti. To znači da ih trebamo prihvatiti takve kakvi jesu i pustiti ih da žive u svom svijetu, a sami da pazimo na svoj svijet, na sebe. Stoga, ljubav i suosjećanje će ti pomoći da im oprostiš i da ih pustiš, da se više ne vežeš za njih, da izrežeš sve konce kojima ste bili spojeni, i tako opet udahneš slobodu.

Kako oprostiti Sebi i drugima da možeš živjeti u miru, pročitaj ovdje.

4.”Always look on the bright side of life”

Ili, uvijek gledaj s vedrije strane. Zašto? Da bi se ti dobro osjećala. Svaka osoba koju sretnemo, svaki događaj koji proživimo, sve je to oblik učenja, učenja da budemo bolji nego što jesmo. Svaka lekcija je korisna, bila ona bolna ili bezbolna, jedino što je važno je to što ćemo učiniti s lekcijom. Dakle, sve je opet na nama, što ćemo učiniti i kako ćemo reagirati.

Isto tako, kada se sjetiš određene osobe, umjesto da se prisjetiš ružnih trenutaka, prisjeti se najljepših trenutaka koje si provela s tom osobom. Tako radeći, javit će ti se pozitivne emocije i nestat će negativnog naboja, tako radeći unijeti ćeš osvježenje i opet nekako doživjeti tu osobom dobrom i dragom. Tako će ti biti lakše i ljepše. Ujedno, kada ti osoba dođe u misli, poželi joj mir i sve najbolje, mir i sve najbolje.

Gledaj svaku osobu i događaj kao nešto što se moralo dogoditi, i nauči iz svega što si doživjela, gledaj s vedrije strane i sve smatraj nekom vrstom blagoslova. Iskoristi svaku lekciju kao jednu stepenicu na svome putu, stepenicu koja ti je potrebna kako bi se popela na vrh.

Želimo li promijeniti ljude, moramo ih ljubiti. Naš utjecaj seže samo donde dokle seže naša ljubav.
– Johann Heinrich Pestalozzi

Piši mi, prihvaćaš li ljude i događaje takvima kakvi uistinu jesu?

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

144 komentara

Yo-Pa 18.08.2016. - 19:41

Odličan članak. Hvala.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 14:47

Hvala Ti Yo-Pa 🙂

Odgovori
VESNA 21.05.2018. - 8:17

Draga Marijana svaki put u pravom momentu stigne koristan članak koji mi pomogne da odbacim sve negativno iz sebe.

Odgovori
Aida 14.06.2018. - 18:33

Draga divna si …puno ti hvala i drago minje sto si procitala moj mejl..i poslala mi pravi odgovor putem ovog teksta

Odgovori
Duki 19.08.2016. - 20:46

Osam godina sam bila u vezi. Toliko sam ulozila sebe i svoju porodicu zatvarajuci se u cetiri zida kako bi dokazala da sam postena. Ali uzalud. Svaki drugi dan imala sam prozivke za osobe sa kojima nikakve veze nemam. Bila omalovazavana sa jako ruznim recima pa cak i fizickim kontaktom. Upravo sam prekinula tu vezu i bas imam taj osecaj zasto kad nista nisam kriva. Pravdala se sto je bivalo sve gore i gore. Da li je to stvarni ljubav ili samo navika. Nisam imala nikakvu paznju ni ljubav i idnos nam se sveo na cutanje. Vasi clanci mi mnogo znace. Izgubila sam svoje ja. Izgubila samopouzdanje. Samo osecaj krivice. A zasto? Zasto se tako osecam kada sam svesna da sam u toj vezi samo bila povredjena.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 22:09

Draga Duki, kada nije onako kako želiš, napravi da bude kako želiš. Očito je vrijeme za promjenu, pozitivnu promjenu koja uključuje svakodnevan rad na sebi. Jedino radeći i mijenjajući sebe možemo postići ono što želimo. Moramo preuzeti odgovornost za svoj život i za to kako se osjećamo. Vjerujem da će ti ovi komentari na blogu biti od koristi kao i tekstovi, jer ćeš uvidjeti da nisi sama u takvom iskustvu i da možeš postići ono što želiš.

Odgovori
Melisa 11.02.2021. - 19:19

Vase mi je misljenje jako dobro bude došlo i hvala vam punooo…Svaka cast na ovim lijepim pisanju tako receno knjigi…Budem napravila ovako kak ste vi napisali..Hvala vam od srca

Odgovori
Jelena 24.02.2017. - 16:22

Vrlo se tesko mirim sa prosloscu i nekim stvarima koje su se desile,neke stvari koje su me povredile u proslosti nikako da zaboravim i pustim iako je to sada samo proslost.Osobe u mom okruzenju kazu da sve cinim da druge promenim a sebe nimalo nisam promenila ne znam mozda je to istina.Tako da ovaj clanak je odlican jer proslost treba da pustim sta je bilo bilo je i da ne menjam ljude oko sebe mimo njihove volje.

Odgovori
maria tereza 23.07.2017. - 20:51

Hvala draga Marijana na ovaj clanak, uvjek na pravi trenutak Bog preko tebe meni govore, bas danas sam razmiljala bas u tome sto si napisala na ovaj clanak, ja pokusam da prihvatim svaku osobu i do nekgdje uspjesna sam, isto koristim kad mi dodje na pamet osobe koga bas sam volila i sada sam u distanci da blagoslovim, blagoslovim situacije kako sam dozivjela s njime i pokusam da izvucem sto je bilo najbolje s njime! Budi blagoslovljena uvjek draga Marijana na ljepo pouku! Btb!

Odgovori
Marijana May 23.07.2017. - 21:34

Draga Maria, kada u svemu vidimo dobro i blagoslivljamo sve, tada smo u miru. Hvala na blagoslovima i komentaru 🙂

Odgovori
Dunja Šimunović Horvat 06.10.2017. - 11:03

Draga Marijana, sve je jasno, prihvatiti, živjeti u sadašnjosti, promijeniti kut gledanja na stvari i dogadjaje. A što, ako se radi o mladoj osobi, čija su iskusta do sada negativna(što se tiče odnosa sa drugim spolom, tj. u obje veze je bila ostavljena). Dakle, ona temeljem svojih negativnih iskustava, gleda na sadašnjost i blisku budućnost.Teško će doći do faze, da gleda iz druge perspektive, i da li se ta osoba treba upitati, što je to što krivo radi. Dakle, ona sama puno toga treba mijenjati na sebi, radeći za sebe. Često čujemo, kako se uči temeljem iskustava, a za ovu mladu osobu, sve je u crno-sivim nijansama, nažalost.. I njena je čaša, nakon svega napola prazna, umjesto da je obrnuto. Teško je tako živjeti i nadati se, kada osoba misli, da i ne zaslužuje, ništa bolje! Krivo, potpuno netočno, ali tako je, kako je. Pišem o mladjoj kćerki (21 g.), od koje se sve odbija, bilo koja pozitivna rečenica. I tu sada dolazim do situacije, o kojoj sam već pisala, da nakon što sam dala sve od sebe da ju uputim što bi na sebi trebala mijenjati, ali nema odgovora, pa nakon dugih godina, polako odustajem. Ja nisam ta osoba koja joj može pomoći, iako ju volim najviše na svijetu. Jako je teško živjeti tako, iz dana u dan. Znam, biti će bolje…ali to traje, jako jako dugo.
Čestitke, draga Marijana na velebnom seminaru, što se po izjavama sudionika može zaključiti. Mora da je doista, bilo posebno. Jako mi je drago, zbog svih tih ljudi a naročito zbog tebe!!

Odgovori
Dunja 13.10.2017. - 16:40

Pokušavam, draga Marijana. Sve prihvaćam, ali kada me neko povrijedi, nekulturnim ponašanjem npr. razgovaramo na ulici, slučajan susret i odjednom se pojavi neka druga poznata osoba i ja kao više ne postojim. Bude mi fizički loše, u trbuhu osjetim nelagodu, pa se maknem. I izbjegavam bilo kakve susrete s takvom osobom, jer mi je poslije samo lošije. To mi ne treba. Okey, ja prihvaćam tu osobu takva kakva jeste, ali mene to onako ljudski, zaboli. Eto….Teško je time vladati. Nisam ja neka egocentrična osoba, ali ovo je totalni nedostatak nekakog osnovnog poštivanja, osobe. To mi se baš danas dogodilo i cijeli se dan pokušavam izvaditi iz toga…i budem!! Hvala ti na ovakvim tekstovima draga Marijana :))

Odgovori
Mimica 21.12.2017. - 19:48

Sjajan članak. Stigao u pravo vrijeme.

Odgovori
duška 26.01.2018. - 9:06

Marijana do srca hvala,toliko dobrih misli i savjeta,pokušavam promjeniti sebe ,ali one koji su mi pogoršali život je težko,ne ide,,,,

Odgovori
Jasna 14.06.2018. - 22:50

Predobar članak kao i svaki koje redovno čitam,,hvala na tome

Odgovori
Snezana 23.08.2018. - 19:07

Draga Marijana,

U potpunosti orihvatam ljude onakima kakvi zaista jesu.Bila sam vise puta povrijedjena od ljudi koje sam smatrala prijateljima i pomagala im.Danas nemam nikakve emocije kada pricam o njima.Oprostila sam im sve.Posle svakog dogadjaja sam bila samo jaca

Odgovori
Zoranka 23.10.2019. - 7:17

Draga Marijana,shvatila sam da bih postigla svoj mir,oprastam drugima koji su mi narusili mir i osecam se mnogo bolje.Hvala ti na pravom putu kojim nas vodis

Odgovori
Lavica 18.08.2016. - 19:47

Bas ste pogodili….odlican clanak….ali nazalost kod mene su jos prisutne osobe iz proslosti….

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 14:48

Hvala Lavice 🙂 Opet, prihvaćanje je ključno. Ako su i dalje prisutne te osobe, prihvati ih, jer ćeš tako sebi olakšati.

Odgovori
nikolina 18.08.2016. - 19:53

Opet u pravom.trenutku.clanak.Ovih dana, a mozda i godina, imam problem jer ne mogu izbaciti jednu osobu ni iz glave,ni iz srca… Znsm da ne treba ds se osecam lose zbig toga sto me ta osoba ignorise..,ali.mi.je tesko, zato sto je jedino volim. Ta osoba mi.nista nije rekla…, zivi svoj porodicni xivot, a ja sam ostala na istom,sa ljubavlju i patnjom.Poz i hvala ti Marijana.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 14:52

Ako voliš, voli. Kada iskreno volimo, znači ljubav u pravom smislu, tada ćemo biti sretni ako je osoba koju volimo sretna, bez obzira što nismo s njom. Ljubav nije patnja, patimo ako se vežemo i ako želimo posjedovati nekoga ili nešto. Ako iskreno voliš tu osobu, poželi joj sve najbolje i budi sretna ako je ta osoba sretna. Hvala Nikolina 🙂

Odgovori
Marta 18.08.2016. - 19:59

Baš se trenutno nalazim u takvoj situaciji.I svesna sam toga da “nitko nikome nije poslan slučajno ” Jedino što me drži jeste ta pomisao da je to deo blagoslova, i naučene lekcije.Iako je jako teško,znam da će biti bolje.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 14:53

Tako je Marta, sve je to na neki način blagoslov i lekcija. Ukoliko znaš ta će biti bolje, onda će definitivno biti bolje. Bravo draga moja 🙂

Odgovori
Biljana 18.08.2016. - 20:05

Draga Marijana,
U ovom članku, a i na drugim mestima sam pronašla da osobama koje su nas povredile treba oprostiti i ne družiti se više sa njima. Međutim, šta ako je ta osoba neko ko ti je bliski rođak (brat, sestra) ili saradnik sa posla sa kojima prosto moraš da budeš i dalje u kontaktu nekada svakodnevnom?

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:00

Draga Biljana, napisala sam da se ne moramo družiti, dakle, ne da se ne družimo, već da se ne moramo družiti, jer svako za sebe mora odlučiti što će činiti. Najveći izazov je kada je u pitanju osoba koja je naš član obitelji ili neko koga moramo susretati svaki dan. Namjerno pišem izazov, zato što je to izazov, a ne nemoguća misija, već izazov koji možemo svladati. Što činiti? Rad na sebi, to je odgovor na sve. Imati svoj stav i upravljati sobom, jer ne možemo upravljati drugima niti ih mijenjati, već samo upravljati sobom i sebe mijenjati. Ova tematika traži dodatno objašnjenje, zbog čega mislim snimiti video i dati detaljnije objašnjenje. Stoga, očekuj video u kojem ću odgovoriti detaljnije na ovo pitanje 🙂

Odgovori
Biljana 21.08.2016. - 20:21

Draga Marijana,
Hvala na odgovoru, očekujem sa nestrpljenjem video, jer je upravo takav izazov preda mnom i trudim se da nađjem rešenje 🙂

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 22:34

Draga Biljana, možda već dođeš do rješenja. Vodi se svojom intuicijom jer ona zna najbolje, a kad video bude snimljen, vjerujem da će ti i on poslužiti 🙂

Odgovori
Vesna 18.08.2016. - 20:20

Clanak u pravom trenutku. Kad prihvatis, minimum 50% resen problem (manjie boli). Medjutim u isto vreme mi i jeste i nije jasno. Kako prihvatiti? Sta reci sebi kad naidju misli koje te paralisu, koje “bole?. Ego koji se javlja u vidu besa…….sta tad govoriti sebi. Ja znam da to sto mi se desilo je za moje dobro (prekid veze), i da je bilo tj bilo bi mucenje i patnja ostati.
Dakle sve osvesceno, al kako prihvatiti?…Mozda neka afirmacija?….Kako ego iskontrolisati?…..Ja ne znam.
Pozdrav

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:05

Hehe, ego 🙂 Ego je super i meni jako zanimljiv. Osobno ga uvijek osvjestim, prepoznam kada se javi i onda se slatko nasmijem. Ego hoće biti u pravu, ego je povređen, ego hoće da bude kako on kaže, a duša, duša hoće mir, hoće ljubav i radost. Budi ga svjesna i svjesno se odluči za mir. Iako ovo jednostavno zvuči, snimit ću video ili napisati članak na ovu temu kako bi jednostavnije objasnila, tako da, očekuj ili video ili članak 🙂

Odgovori
Vesna 21.08.2016. - 21:07

Zeljno iscekujem.
Pozdrav..
p.s. pored ega tu su i sruseni snovi (iluzije), koje vode, bar mene u jedno stanje urucenosti. A mozda je to ok. Faza tuge. Svesna koji deo je ego, al ponavljam sebi “molitvu ‘ iz drugog clanka koji ste postavili Da dusa nadje mir

Hvala :-*

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 22:45

Draga Vesna, mi ljudi smo emotivna bića i dovoljna je samo jedna misao da nas rastuži ili razveseli. Dođu tako razne faze, samo ih trebamo biti svjesni i ne ostajati previše u tužnom raspoloženju. Molitva je moćna, a mir neprocjenjiv 🙂

Odgovori
Vesna 22.08.2016. - 14:05

Hvala 🙂

seltar 18.08.2016. - 20:54

Odličan članak. Svi smo imali i imat ćemo takve situacije. Sve je to bolno i teško prihvatiti. Ja sam lično pronašla rješenje u tome što sam radila na sebi, završila postdiplomski studij, upoznavala nove ljude, a te osobe kojima sam ja jako pomogla u životu a koje su mene užasno povrijedile,sam izbrisala iz glave kao da nikada nisu ni postojale. Bila sam jedno vrijeme, samo ljuta na sebe što sam svoje vrijeme i emocije potrošla na pogrešne ljude i što nisam na vrijeme prepoznala koji su to licemjeri.

Odgovori
Vesna 18.08.2016. - 23:14

Kad spomenu licemere. Za mene jako losa vrsta.

Odgovori
Vesna 18.08.2016. - 23:15

Isto sam i ja besna sto nisam prepoznala. Il jesam al nisam htela sebi priznam. Sto mu dodje manjak ljubavi prema sebi. Mislim na sebe.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:10 Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:09

Hvala Seltar 🙂 Rad na sebi je rješenje za sve probleme. Kada radimo na sebi, kada smo svjesni sebe i svega oko sebe, sve biva lakše, jer znamo što želimo a što ne, znamo što ćemo dopustiti a što nikada nećemo dopustiti. Uspjela si, upoznala nove ljudi, izbrisala iz glave sve one koji su te povrijedili, i sada ti je lijepo jer si napravila da ti bude lijepo. Bravo Seltar 🙂

Odgovori
Dijana 18.08.2016. - 21:18

Hvala draga Marijana članak odlican, ali osvrnut cu se na Vesnin komentar “kako obuzdati ego i glavu”,”sta reci sam sebi”.
Kako biti “pametan”???:(
Hvala i lp.
Dijana

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:11

Draga Dijana, kopirat ću ovdje što sam odgovorila Vesni:
Hehe, ego Ego je super i meni jako zanimljiv. Osobno ga uvijek osvjestim, prepoznam kada se javi i onda se slatko nasmijem. Ego hoće biti u pravu, ego je povređen, ego hoće da bude kako on kaže, a duša, duša hoće mir, hoće ljubav i radost. Budi ga svjesna i svjesno se odluči za mir. Iako ovo jednostavno zvuči, snimit ću video ili napisati članak na ovu temu kako bi jednostavnije objasnila, tako da, očekuj ili video ili članak

Odgovori
Jaca 18.08.2016. - 21:23

Divan članak puno hvala ali zaista šta kada je neko blizak?…kod mene se radi o relaciji sa bratom duša me boli ali ne može više čovjek dozvoliti maltretiranje pa čak ni od najbližih i najdražih….ali boli uh

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:13

Draga Jaco, kopirat ću ovdje što sam odgovorila Biljani:
Najveći izazov je kada je u pitanju osoba koja je naš član obitelji ili neko koga moramo susretati svaki dan. Namjerno pišem izazov, zato što je to izazov, a ne nemoguća misija, već izazov koji možemo svladati. Što činiti? Rad na sebi, to je odgovor na sve. Imati svoj stav i upravljati sobom, jer ne možemo upravljati drugima niti ih mijenjati, već samo upravljati sobom i sebe mijenjati. Ova tematika traži dodatno objašnjenje, zbog čega mislim snimiti video i dati detaljnije objašnjenje. Stoga, očekuj video u kojem ću odgovoriti detaljnije na ovo pitanje

Odgovori
Jaca 21.08.2016. - 21:00

Hvala draga Marijana poljubac od srca ❤️

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 22:46

Molim draga Jaco 🙂 Veliki zagrljaj 🙂

Odgovori
ružena 18.08.2016. - 21:31

Draga Marijana pročitala i shvatila.
Pošto sam upravo prošli vikend imala primer nepravde,za koju ne znam ko je kriv (nismo pozvani na svadbu kod rođene strine).Međutim problem je u neviđanju pošto su te osobe preko puta,komšije i blizak rod.Ipak hvala na savetima, pokušaću dalje živeti kao da ništa nije bilo…….mada će biti teško.
Hvala na savetima. Ružena

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:14

Draga Ružena, hvala Ti 🙂

Odgovori
nikolina 18.08.2016. - 21:50

Draga Marijana, hvala na ovom clanku,ali koliko god se trudila tesko mi je prihvatiti i jos teze ne misliti na tu osobu..ja se toliko trudim da ne razmisljam o proslosti da ne ponavljam sebi isto pitanje ‘zasto je moralo tako da bude’ i iskreno jako tesko mi je oprostiti toj osobi i slati ljubav (bivsi momak je u pitanju).. nesto kao vesnin komentar.. kako se ne vracati u proslost konstantno i preispitivati se ? i kako mozemo da volimo ljude pored kojih patimo?
p.s. malo sam opsirna ali ne znam kako drugacije da srocim ovo:))

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:20

Draga Nikolina, odgovorit ću ti kao i drugoj Nikolini, ili si to možda isto ti 😀

Ako voliš, voli. Kada iskreno volimo, znači ljubav u pravom smislu, tada ćemo biti sretni ako je osoba koju volimo sretna, bez obzira što nismo s njom. Ljubav nije patnja, patimo ako se vežemo i ako želimo posjedovati nekoga ili nešto. Ako iskreno voliš tu osobu, poželi joj sve najbolje i budi sretna ako je ta osoba sretna.

Što se tiče prošlosti i misli, već sam napisala u tekstu da se ne opireš tome, već to prihvatiš, jer kad prihvatiš onda nema opiranja i bježanja od toga. Kad misliš, misli, budi svjesna da misliš i onda samo lagano preusmjeri svoju pažnju na nešto drugo.

Možda ti ovaj članak pomogne:
http://mojzivotnidizajn.com/kako-se-rijesiti-losih-misli-i-misliti-pozitivno/

Odgovori
nikolina 21.08.2016. - 13:08

hvala puno 🙂 ja sam druga nikolina :))

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 22:20

Hehe, molim Nikolina 🙂

Odgovori
Maja 18.08.2016. - 23:35

Imam ja tu neku osobu na koju sam slaba,koja se nekad ponasa prema meni ponasa surovo al bas zbog moje slabosti prema toj osobi uvek predjem preko toga jer ljudski je gresiti a bozanski oprostiti. A uistinu nekad mi dodje i da ga nikad vise ne pogledam. Da ga ucinim mrtvim za mene,jer ma koliko god nekog volela ne dam da gazi po meni.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:23

Ljubav nije patnja, ljubav podrazumijeva razumijevanje i poštovanje. Sve kreće od ljubavi prema sebi, i koliko volimo i poštujemo sebe, toliko će nas i drugi.

Odgovori
Mirjana 19.08.2016. - 0:13

Oprost dolazi s vremenom… Ne postavljaš si više pitanja zašto baš ja zašto baš meni… Nije lako ali uz puno truda i rada na sebi sve je moguće..
Potrebno je sebe zavaljeti i živjeti pozitivno u mislima i djelima… Prošla sam mogu reći pakao bivši muž doveo je ljubavnicu u našu kuću, poricao sve, u parnici za razvod mene optužio za ono što je on napravio, izjavio da sam psihički i fizički nesposobna brinuti se o djeci, kćer okrenut protiv mene i izinstirao da svjedoči na sudu..
Sad živi s njim i njegovom djevojkom..
Mrzila sam ga no danas dvije godine nakon tog događaja zahvalna sam mu što mi je dao priliku da sama sebi dokaze koliko sam samostalna i jaka žena koja uživa u miru i spokoju..i oprostila sam mu a Bog je taj koji će odlučiti kako će ga kazniti ili ne… Žene možete vi sve samo kad odlucite

Odgovori
Vesna 19.08.2016. - 9:58

Svaka cast!. Za to je trebalo imati snage i biti jak.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:26

Istina, snažna i odvažna žena 🙂

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:26

Tako je Mirjana, možemo sve kad se odlučimo i krenemo u akciju. Bravo Mirjana, uživaj u svom raju, zaslužila si 🙂

Odgovori
Goca 19.08.2016. - 9:02

Odlican tekst.Hvala Bogu da si na mom putu sa tako divnim savetima.STO SE tice ovog teksta ,ovo je tesko ali neminovno za svoj mir.Trudim se svom snagom da nalazim stvari Koje mi prijaju i da govorim sebi BIRAM MIR.Kada zivis u porodici sa nekim ko je prilicno negativan onda je dodatno teze.Ali znam da je moja odgovornost.Radim zahvalnost i biram drugi fokus.Jos sam daleko od vrha ,ali neka putovanje bude mudro.Hvala ti na svemu sto radis jer si potpuno drugacija.

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:28

Odlično rečeno Goco, upravo je tako. Na dobrom si putu prema vrhu, nastavi biti fokusirana i samo naprijed. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Aleksandra 19.08.2016. - 11:24

Uh ovaj tekst je dosao u pravo vreme jer se upravo borim sa svojim mislima o jednoj osobi.I gledam na sve strane da to izbacim iz glave al ne ide.To razmisljanje mnogo odvlaci i energije,zivaca,prodrma osecanja i na kraju nista ne mozes da uradis sta si planirao.Izgubis volju za jelom,ucenjem,spavanjem nazalost … Zato hvala ti na ovom divnom tekstu i pokusacu da primenim sve sto pise kako bih se vratila u normalu 🙂 <3 Uvek u pravo vreme i na pravom mestu 🙂

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:31

Da, da, to je potpuno gubljenje vremena, energije i živaca. Prihvaćanje je ovdje glavno i preusmjeravanje pažnje na nešto drugo. Pokušaj s primjenom, vjerujem da ćeš uspjeti. Hvala Ti Aleksandra 🙂

Odgovori
Dragana 19.08.2016. - 13:50

Hvala na predivnom tekstu Marijana.
Imala sam ruzno iskustvo,ono kad vas najblizi izdaju,poput oca i brata,i to sve zarad brata i snajke.
Ocu i bratu sam oprostila,i sami sebi rekla da se vidjamo samo kad moramo.Ja nikad ne zovem,jednostavno ne osecam potrebu,i mnogo je lakse kad ne vidjas te ljude.Bar meni.
Bilo je tesko na pocetku,sad je ok.
Volite sebe,pa sve ostale
Veliki pozdrav

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:32

To je to Dragana, volite sebe pa sve ostale, i tako ćete biti u miru i radosti. Hvala Ti 🙂 Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
ceca 19.08.2016. - 14:38

upravo izlazim iz jedne lose veze i nadam se da ce mi ovaj clanak mnogo pomoci…hvala ti draga moja

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:34

Molim draga moja 🙂 Znaj da nakon kiše dođe sunce, i vjeruj da te čeka nešto bolje i ljepše, uvjeri se u to 🙂

Odgovori
Katarina 19.08.2016. - 14:47

Upravo pokusavam da izbacim jednu osobu iz glave, ovaj tekst mi je sad dobro dosao. Hvala. 🙂

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 15:34

Nadam se da će ti biti od koristi ovaj tekst Katarina 🙂

Odgovori
Maja 19.08.2016. - 16:58

Draga Marijana hvala ti 🙂 veoma poucno i korisno.

Kazu da kad covek nesto istinski zeli uvek nadje nacin. Iskreno mislim da su volja i upornost kljuc. Prihvatanjem vrlo cesto idealizujem ljude, moj problem je otpustanje i pogled kroz ruzicaste naocare 🙂 da li je to “zenski gen” ili malo veca empatija ne znam… ali verujem da ce i te nedoumice naci put razresenja. Verujem da bi iscekujuci promene trebali menjati uverenja koja nas koce, i svakodnevno raditi na sebi. Kazu da kada zelimo steci novu naviku, potrebno je odredjenu radnju ponavljati uzastopno 21 dan, da bi postala ustaljena. Na licnom primeru moja navika postale su afirmacije koje su mi dosta pomogle, posla ima jos, ali kad covek na sebi radi i menja se onda moze da ocekuje uspone i uspehe 🙂

“Nitko nikome nije poslan slucajno” MojZivotniDizajn Marijana May

P.S. divan citat, sve je u zivotu sa razlogom 🙂

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 22:23

Draga Majo, hvala Ti 🙂 Uvijek trebamo preispitati svoja i riješiti se onih koja nam ne služe. Da, navodno je potreban 21 dan kako bi usvojili novu naviku. Odluka, namjera, žudnja i upornost nam pomažu da ostvarimo ono što želimo. Kada ima volje, ima i načina 🙂 Koristi sve ono što ti pomaže, radi na sebi i budi uvjerena u svoj uspjeh 🙂 Želim Ti sve najbolje Majo 🙂

Odgovori
Magdalena 19.08.2016. - 19:00

Draga Marijana,
kao i uvijek, pogađaš u sridu …
Divna si!

Odgovori
Marijana May 19.08.2016. - 22:23

Draga Magdalena, hvala Ti 🙂

Odgovori
Ana 20.08.2016. - 16:02

Ovo mi je došlo baš u pravo vrijeme. Hvala ti! 🙂

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 12:50

Drago mi je Ana, molim 🙂

Odgovori
Marijana 21.08.2016. - 20:28

Draga Marijana, kao dokaz da nista nije slucajno, ovaj tekst se pojavio upravo u trenutku kad izlazim iz veoma burne veze, pune ljubavi ali i strahovite ljubomore, neosnovanih optuzbi, jednostvno mucenje. Boli, uzasno boli, i iako sam se preokupirala drugim stvarima, i govorim sebi da ce za par dana biti lakse, pa onda jos lakse, plasim se da cu popustiti ako me zamoli za oprostaj, kao sto ume, iako sam svesna da je ta veza losa po mene. Kako da se oduprem? Kako da ostanem jaka?

Odgovori
Marijana May 21.08.2016. - 22:27

Draga imenjakinjo, u pravoj ljubavi nema ljubomore, mučenja, boli i patnje. Prava ljubav, ona zdrava ljubav podrazumijeva poštovanje, razumijevanje i radost. Ukoliko si svjesna da je nešto loše za tebe, onda znaš što ti je činiti. Daj vremenu vremena, pogotovo kada je u pitanju ljubavni odnos, jer ponekad je potrebno više vremena da prebolimo osobu. Znajući da zaslužujemo bolje i vjerujući da ćemo pronaći svoju srodnu dušu, lakše ćemo preboljeti krivu osobu. Imaj više ljubavi prema sebi i samopoštovanja, tako se nećeš vratiti na ono što ne želiš.

Odgovori
Sonia 22.08.2016. - 10:42

Draga Marijana i svi ostali koji pratite ovu stranicu,

Lijepo je nekome oprostiti i osjecati tu lakocu koja nastupi nakon sto neke stvari uspijemo “svariti” i prihvatiti ih onakvim kakve jesu.
Medjutim, iz mog iskustva, nakon veze sa muskarcem s kojim sam provela 12 godina, problem je sto razmisljajuci o njemu na nacin da prema njemu ne gajim vise osjecanja mrznje i ljutnje i da se sjecam samo lijepih, a ne ruznih trenutaka, nastupi potreba da s njim opet stupim u kontakt, da je ponovo u mojoj blizini. Onog trenutka kada oprostim, ponovo ga pustim u svoj zivot, jer sam svoj um ocistila od negativnih misli. Tako sam nebrojeno puta bila povrijedjena od istog muskarca. To je zacarani krug. Povrijedi me-bolujem-smognem snage da mu oprostim-prihvatim sve sto se dogodilo-on se ponovo pojavi-prihvatim ga sa novim entuzijazmom-nakon nekog vremena opet me povrijedi-ja opet ulazim u fazu prihvatanja i oprastanja. I tako iznova, i iznova… Nisam vise sigurna da treba oprastati…
Pozdrav svima…

Odgovori
Vesna 22.08.2016. - 14:12

Ja sam te krugove prosla 4 puta, sa dobrim putem ka Lazi…Ja ih nazivam krugove pakla. Srecom on je prekinuo, ja blokirala pozive i sms. a i pored znanja da je los, da sad pokuca na vrata, ja bih opet. prokleto zensko :)…..mislim da je resenje u “secenju svakih niti koji vas vezuju”. Boli pa razbija. Al valjda i to prodje…Ja sam sebe pitala cega se ja plasim pa se vracam?….samoce, usamljenosti, neophodnost partnerskog pripadanja…cega?.

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 16:25

Dobro si postavila pitanje Vesna, isto sam to pitala Soniu. Kao što sam i njoj rekla, ključna je ljubav prema sebi i samopoštovanje, imajući to nikada nećemo dopustiti da nas neko po stoti put prevari i povrijedi.

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 16:24

Draga Sonia, dobro je rekla Vesna, čega se bojiš kada se opet vraćaš njemu? Da ćeš ostati sama, da nikada nećeš upoznati pravog partnera, da te niko neće voljeti, da nisi potpuna ako nemaš partnera? Što je u pitanju? Ovdje je opet riječ o ljubavi prema sebi i samopoštovanju. Ljubav nije patnja, voljena osoba ne zadaje bol na takav način, osoba koja te iskreno voli i poštuje nikada to ne bi uradila, a najvažnije od svega, da sebe iskreno voliš i poštuješ nikada ne bi dopustila tako neprimjereno ponašanje te osobe. Opet dolazimo na to da trebaš raditi na sebi, njegovati ljubav prema sebi, jačati svoje sapomoštovanje, inače ćeš uvijek pokleknuti i dopustiti da ti se tako nešto dogodi. Mi ljudi smo cijeli, ne polovični, i iako se kaže druga polovica, i dalje to ne znači da moramo imati nekoga kako bi se osjećali cijeli, potpuni. Rad na sebi je ključan, imaj više ljubavi i poštovanja prema sebi pa će se sve promijeniti na bolje. Što se tiče sretnog i uspješnog ljubavnog odnosa, preporučujemo ti ovaj članak:

http://mojzivotnidizajn.com/kako-pronaci-srodnu-dusu-imati-skladan-ljubavni-odnos/

Odgovori
sadeta 22.08.2016. - 13:06

Draga Marijana,
Hvala za ovaj poucan mail,hvala na ovako sazetom objasnjenju kako oprostiti ljudima koji nas povrijede ….upravo mi je mnogo pomoglo jer trenutno sada prolazim kroz ove trenutke
hvala ,hvala,hvala

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 16:26

Draga Sadeta, drago mi je što ti je tekst došao u pravi tren i što ti je pomogao. Budi snažna i ustrajna, oprosti i kreni dalje 🙂

Odgovori
Mirela 25.08.2016. - 9:49

Draga Marijana, tekst sam pročitala i vrlo je poučan.Ali …ponekad je teško oprostiti i izbaciti iz glave ljude koji su ti baš bliski i koji su te baš povrijedili i dalje to rade.Npr.roditelj, kako oprostiti roditelju koji te stalno ponižava i omalovažava i koji je povrijedio (ne mislim samo fizički) nego i psihički čitavu porodicu (najviše majku)?Kako prekinuti vezu sa takvim roditeljom (jer ipak je roditelj) ili ga prihvatiti i oprostiti mu?Gdje naći razumjevanje za takvo ponašanje?Kako prestati razmišljati o takvoj osobi a ništa se promjeniti ne može?
Hvala ti.

Odgovori
Marijana May 25.08.2016. - 20:17

Draga Mirela, sama si rekla da se ništa promijeniti ne može, dakle, ne možeš promijeniti određenu osobu. Što onda možeš promijeniti? Samo sebe. Što ćeš dobiti oprostom i prihvaćanjem – svoj mir i bit će ti lakše, jer sve čemu se odupiremo to biva upornije, sve što ne prihvaćamo nas proganja jer bježimo od toga, ukoliko ne oprostimo samo zagađujemo svoju dušu. Da, oprostiti i prihvatiti.
Zašto oprostiti i kako oprostiti, pročitaj u ovom korisnom članku, nadam se da će ti biti od koristi:

http://mojzivotnidizajn.com/kako-oprostiti-sebi-drugima-zivjeti-u-miru/

Odgovori
Dijana 02.09.2016. - 22:37

Sjajno.. upravo mi je ovo trebalo.. moj najveci problem je sto ne mogu presjeci vezu sa ljudima koji me konstantno povredjuju. I zbog kojih nemam mira. Zbog kojih mi moj zivot i svijet stoji u mjestu. Nikako da ih otpustim od sebe. Potrudicu se. U pravu si.. problem je sto ih ne prihvatam takve i to da se nece nikad nista promjeniti. 🙂 hvala

Odgovori
Marijana May 03.09.2016. - 14:16

Treba prihvatiti i pustiti, nekima je to suviše teško, neki se malo više potrude i uspiju. Opet je sve na nama, i kako si napravimo, tako će nam biti. Sretno Dijana 🙂

Odgovori
Ranka 05.09.2016. - 22:44

Najjači aduti za miran život su svakako: PRIHVATANJE, OPRAŠTANJE,
ZAHVALNOST i LJUBAV. Te vrednosti moramo graditi.
Marijana, hvala na velikom doprinosu.

Odgovori
Marijana May 06.09.2016. - 15:05

To je to Ranka, hvala i Tebi 🙂

Odgovori
MARY 08.09.2016. - 0:58

Draga Marijana,potpuno sam se pronasla. hehe.naime,kad sam jednom coveku trebala da oprostim to sto me je povredio,ego mi j nie dozvoljavao,odbijala sam da prihvatim cinjenice,njega kao osobu,okolnisti…sto je bilo vrloo iscprljuuce za mene. S obzirom da sam mnogo na tome gubila energiju,jednog dana nakog godinu dana mucenja sam rekli sebi-bilo sta je bilo,ne mogu vise da senerviram i opirem,tako je kako je,mozda je i njemu to bio jedini izbor(nisam opravdala postupak,ali sam prihvatila) .Pa svako ima svoj put ramislla sam. Mada mi je trebalo puno vremema,i generalno mo ego tesko prihvata neke stvari za oprostit:( i treba mu ponekad vise vremena. ali nadam se da cu na kraju ipak uspeti svima da opostim i da id ih izbacim iz glave! S takvim ljudima niakd vise ne mogu da se druzim,jednostavni ne mogu! sto ne znam da li je ili ne normalna reakcija?pozz

Odgovori
Marijana May 15.09.2016. - 10:04

Draga Mary, koliko god nas neko povrijedio i koliko god nas ego sputavao u opraštanju, trebamo oprostiti ukoliko želimo svoj mir i ukoliko želimo normalno nastaviti sa svojim životom. I sama si svjesna da ti ego nije dopuštao da oprostiš zbog čega si najviše ti ispaštala. Kada nekom oprostimo, to ne znači da se opet moramo družiti s tom osobom, već tu osobu jednostavno trebamo otpustiti iz svog života i poželjeti joj sve najbolje, a sami se uvijek trebamo družiti s ljudima koji nas vole i poštuju, kao i mi njih. Lijep pozdrav Tebi 🙂

Odgovori
Damir M 03.10.2016. - 23:03

Jako dobro Marijana…
Ego je jak i snažan kada je ljubav u pitanju. Razvaljiva iznutra. Borio bi se do u sitne detje ko je u pravu. Spreman je uraditi sve da bi izašao kao pobjednik. Čak bi se i svetio. Al je jako zeznut i prgav.
Uistinu je najbolje ispratiti voljenu osobu na rastanku toplim osmijehom, prisjetiti se jako lijepih trenutaka i zahvaliti se za sve ono lijepo što vam je ta osoba poklonila. Jedino tako duša miruje.
Moj ego je i meni razvalio nešto čarobno i slažem se da je mir moguć tek kad oprostiš i sebi i voljenoj osobi… Triba misliti samo na ono što je bilo lijepo.
A bilo je i lijepo i čarobno!
Lijepe misli jednako je lijepa duša! Zar ne?

Odgovori
Marijana May 04.10.2016. - 16:31

Ništa nije vrijednije od mira uma i duše, zato je važno oprostiti i rastati se s lijepim riječima. Lijepe misli čine lijepu dušu, apsolutno 🙂 Hvala Damire 🙂

Odgovori
Milka 13.10.2016. - 15:32

Hvala Marijana za ovaj tekst.Prihvatimo muza,oprostimo djeci ali kad su roditelji u pitanju-malo teze.Moja je mama starija žena i pokušavam je razumjeti,puno sam puta obula njezine cipele i pokušala hodati u njima.Svojim izjavama me prilično povrijedila.

Odgovori
Marijana May 17.10.2016. - 17:05

Najviše nas povrijede oni koje najviše volimo. Oprosti sebi, oprosti mami. Majka je jedna, ali ipak i roditelji trebaju poštovati svoje dijete. Bez uzajamnog poštovanja nema zdravog ni sretnog odnosa. Nadam se da ćete izgladiti i poboljšati svoj odnos draga Milka.

Odgovori
Roberta 17.11.2016. - 19:36

Hvala ti Marijana..kad ti u misli dode takva osoba i osjetis ono stezanje u zelucu…jednostavno udahnes i izdahom pustis…pustis da ode..jer znas da su ti namjere uvijek bile iskrene i pune ljubavi

Odgovori
Sara 15.02.2017. - 21:50

Draga Marijana , članak je savršen

Odgovori
Anita 15.02.2017. - 22:01

Odlicni clanci, poucni i sa pravom porukom za daljnje putovanje zivotom mirne glave. Naravno, svi ovi savjeti iziskuju veeliki rad na sebe. Imala sam puno losih iskustava u zivotu s ljudima naravno, povrijedena od onih kojih se najmanje nadas. A ulozis sebe do max. Poslije se ucahuris u svoj svijet i bojis svakog slj kontakta i upoznavanja. Ovi savjeti su jedino pravo rijesenje, samo treba vremena…. pisi sto vise 🙂 :*

Odgovori
Viktorija 15.02.2017. - 22:09

Da, se trudam da gi prifatam site, no nekogas ne uspevam so situaciite koga ke mi se natrupaat. So pomos na ova izlaganje mi pomognavte mnogu. Mnogu ste vo pravo kako i sekogas. Prekrasna ste.
Vi blagodaram

Odgovori
Jasmina 19.02.2017. - 12:56

I ja sam puno povređena u prišlosti ali zato ne povređujem druge vec naprotiv i nisam zla a dosta ljudi mi je nanelo zlo,stoga ne razumem zašto se ponašaju tako ljudi koji su preživeli loše baš naprotiv treba da im je to lekcija kakvi nikada ne smeju postati

Odgovori
Brankica 13.04.2017. - 22:31

Prihvatila iz razloga da bih mogla da nastavim da zivim

Mirnija i srecnija

Hvala draga Marijana na divnim tekstovima iz kojih odise podrska

S ljubavlju i od srca

Odgovori
barbara 03.05.2017. - 19:07

Draga Marijana,
evo da i ja olakšam dušu.Vec neko vrijeme se mucim sa prosloscu svog partnera ( bivše cure).Decko je skroz ok, prema meni posten , iskren, dakle u sadašnjosti na njegovo ponasanje prema meni nemam nikakve zamjerke.Međutim ja kad pomislim na to , u meni se stvori nekakva ljutnja, bjes…osjetim se povrijedeno kao da se to desava upravo sada. Neznam sto da radim sama sa sobom, svjesna sam da nisam u pravu al sto vise pokusavam ne razmisljat o tome to vise mislim.Zbog svega toga mi se desi da njega pocnem gledat drugim ocima..gledam sve nekako negativno..inace u vezi smo 5 godina i nikad nisam na njegovu proslost obracala toliku paznju do sad..(sve ove godine sam znala da je imao 2,3 cure ( prolazno nesto, nisu veze bile u pitanju)..to mi je rekao sam, ja dalje nisam ispitivala i prije dva mjeseca slucajno pitam dali je bilo jos cura u pitanju i na kraju doznam za jos tri(takoder prolazne avanturice) Odtada se mucim s tim i neznam zasto me to toliko smeta, neznam kako da to rjesim sama sa sobom..molim vas za savjet 🙂

Odgovori
Milica 25.05.2017. - 19:56

Veoma lep tekst, kao da slusam moju psihologicu. Medjutim, ovako lepo napisano zvuci mnogo jednostavnije nego sto je to u stvarnom zivotu. Nekako mogu prihvatiti misao o toj osobi, mada vec “ludim” i hrbati se sa prosloscu, ali cesto uhvatim sebe kako analiziram odredjene dogadjaje i postupke iz proslosti i nista mi ne bude jasno, samo se opteretim i rastuzim . Sagledati nekoga sa ljubavlju iako nas je povredio, veoma je tesko, i jos biti zahvalan za naucenu lekciju. Nit znam sta sam naucila, nit nekog mrzim, nekako mi samo zao mene, zato ne zelim da mislim na tu osobu, vec da nastavim dalje i budem srecna. Ali kako? Znam da zvucim pateticno i egoisticno, ali mislim da je i to sve ljudski. Hvala na tekstu, jer to o cemu pises je izuzetno bitno, iako ima i nas ucenika kojima treba za sve to malo vise vremena. Hvala ti! 🙂

Odgovori
Oli 29.05.2017. - 9:30

Draga Marijana. Vec duze vremena zelim da nastavim svoj zivot dalje od moje drugarice,koju znam vec godinama i tek prije par mjeseci sam odlucila da to napravim. Nisam se prisilila nego samo pocela sam manje da se vidjam i cujem sa njom. Ona je divna osoba samo su nam drugacije odluke,zivoti,ponasanje nista vise nam nije zajednicko valjda to dode sa godinama ili se mi menjamo tako ,da zelim da se vidimo i dalje ali cim manje jer se ne osjecan dobro u njenom drustvu . Hvala na tekstu koji mi pomaze kod odluka 🙂 🙂

Odgovori
Kaja 13.06.2017. - 21:34

Članak je vrlo zanimljiv i poučan , baš govori kako maketi ljude koji ne trebaju u životu , ja sam vjerovala pogrešnim ljudima tj jednoj prijateljici , ali hvala Bogu na vrijeme sam shvatila kakva je , i riješila sam je se , i nikad više nju ne želim u životu , ali sad kao da i nije postojala , sad sam naučila svoju lekciju i sad ko zna dali ću ikad ikome pokloniti svoje povjerenje

Odgovori
Milica 29.06.2017. - 10:11

Zaista draga sve je tako
Ali vrlo tesko nesto ruzno zaboraviti,pogotovo ako je povreda od voljene osobe.Slazem se treba pozitivno misliti ali nalet emocija je jako tesko udaljiti…hvala ti za lepe savete!

Odgovori
Marijana May 01.07.2017. - 13:05

Draga Milice, emocije dolaze i prolaze, samo ih budi svjesna. Mi jesmo emotivna bića, no treba prepoznati emocije i ne dopustiti da one upravljaju nama. Zato je dobro meditirati, otkriti taj unutarnji svijet i lijepo ga dizajnirati. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Dubravka 24.07.2017. - 10:28

Draga Marijana, kako zaboraviti prošlost? opterečiva me sa dobrim mislima, nikada ne razmišljam o lošim događajima, prisječavam se samo lepog i to mi je inače u životu da se sječam samih dobrihi lepih događaja … i kako sad to izbacit iz glave? … lepe uspomene me vračaju u prošlost s tim ljudima, a ja to ne želim 🙁 nije to da bi ja živila u prošlosti (bar mislim tako, nisam tužna,
ne živim u strahu, nije mi nikad žao za stvari koje su se dogodile i nikad se ne pitam kako bi bilo da sam drugčije odreagirala u določenoj situaciji …) ali nekako me spontani događaji vračaju u lepe uspomene prošlosti …. kako lepe uspomene ostaviti u sebi i ne živjeti sa njima, ne jih uspoređivati sa sadašnjim događajima ? …. što je bilo, bilo je …, hoču napred, uvek kad se uhvatim u tim mislima kažem: šic šic – moj život je tu i sad :-)… ima mnogo lepog tu i sad i bit če još više toga 🙂
Hvala ti 🙂
Lep pozdrav <3 divna si 🙂

Odgovori
ivona 24.07.2017. - 14:08

Bila sam u situaciji kad sam doznala da me voljena osoba možda htio napustiti jer se spetljao sa bivsom preko fejsa.on je bio u teškoj situaciji ja takodjer bili smo pred raspadom kad se u trenutku pojavilaona u njegovom životu bilo je to sve o line i on nije želio da se mi rastanemo ostali smo zajedno nje vise nema a ja sam to doznaka tek nakon puno godina fizickih kontakata medju njimanije bilo jer on nije želio daše vide ja sam ipak povrjedena ali oprostila sam mu

Odgovori
Eva 06.08.2017. - 20:37

Draga Marijana sve je to lijepo napisano samo tesko je sebi pomoci stalno citam vase blogove i pokusavam si pomoci imala sam jako tezak zivot i sada mi nije bajno bila sam u braku sa covjekom koji me je omalovazavao 11god fizicki i psihicki zlostavljao nisam smjela kako se kaze disati bez njegovog odobrenja nisam smjela biti u drustvu bez njega itd da ne nabrajam kada sam se konacno oslobodila tok cudovista onda sam se razboljela prosla more operacija i da to sve izdrzim ubijala sam se radec bez obzira na bolest rad mi je bio lijek cijeli zivot sam sutjela i trpila jel sam mislila da sam stvarno grozna osoba da sam niskoristi da sam ruzna da neznam zivjeti itd i itd i nakon svega toga puknem i zavrsim kod psihijatra i sada idem vec 6mj na terapije i nemogu vam objasniti koliko mi to pomaze i zao mi je sto nisam prije potrazila pomoc jel svakim danom napredujem sve vise i vise i vama draga Marijana hvala na svakom meilu koji mi posaljete toliko sam sretna jel u puno toga se nadem i tako sam sretna da ima tako dobrih i plemenitih osoba kao sto ste vi hvala vam sto pomazete nama koje smo tuzne nesretne i koje nemamo lijepo misljenje o sebi ali zato uz vas mi cemo uspjeti to sve prebrodit hvala vam

Odgovori
Jadranka 16.08.2017. - 11:47

Draga Marijana, drage dizajnerice,

Nadam se da se slazete sve sto nam se dogadza u zivotu je s razlogom. To vazi i za osoba koja se pojavila u nasem zivotu, postala bliska i nanela nam bol. Mogu svim nam da okrenu ledza samo ne smemo okrenuti ledza sami na sobom. Oni nas nusi povredili, jer nisu savrseni isto kao i mi. Samo zasto se obicno tako dogadza. Pa, to je samo zbog toga sto nismo upoznali dovoljno ljudi, i nismo upoznali svoje ja, u prevodu hteli smo popuniti svoju prazninu. I eto malo je trebalo da se pojavi neko, da ga krenemo visoko na piedestalu pa je nama cudno zasto smo tako mali za isti taj covek koji ima potrebu od takvo nesto a mi smo eto bili kako dobrodosli da se to desi u njegovom zivotu. Sve je energija, Veza izmedzu ljudi je kako kljuc na brava. Uvek i svugda vazi zakon privlacnosti ne mzoemo se njega otarasiti.Prema tome,kako mi zracimo tako i privlacimo. Znaci, osoba nas nije povredila nego mi smo sami DOPUSTILI da se to desi. Zasto? Jer ne volimo i postujemo sebe. Jer za nas ljubav nije nesto bezuvjetno. To je bio susret dva ega, ne dva srca. Kad budemo promenili obrazac, kad skinemo naocale u ne znam kakvu boju filtera, ne forsiramo odnose izmedu ljudima, slusamo nas unutarnji glas (to je moguce samo ako smo u miru), ondak niko nas nece povrediti. Ako sebe volimo i drugi ce da nas vole. Ali, mi okrenemo ledza sebi, pa nam je cudno zasto nam drugi okrenu ledza. Cim smenimo vibraciski nivo, prema gore, zraciti ljubav i mir, ziveti bez strahu i sa samopostovanjem, ljudi ce nas drugacije gledati, dogadzaji ce biti takodze drugaciji nego pre, i… puno ljudi koji su prije toga bili nam bliski, vise nece biti. Oni bi se sami udaljili od nas. Ali, to se nama ne tice. jer smo posatli svesniji i tada je povreda mnogo mala, skoro da je nema… Bitno je da se molimo da svako bude dobro, da ima ljubav i mir medzu ljudima… DA NE ZABORAVIMO, Najveci neprijatelj coveka je sam covek. Onaj koji se ne raduje tvojoj radosti taj nije tvoj pravi prijatelj. Mogu svim nam okrenuti ledza, dici ruku na nama, samo ne smemo mi sebi, NIKAKO. Dostici i odrzavati unutarnji mir, voleti sebe je investicija. Ali, svaki rad je isplatljiv i korak blize do cilja.
Sledecim recima Hristovog Apostola Pavela sve je receno:
VISOKA JE VASA CENA, NE SMEТЕ NIKOME BITI ROBOVI, JER VI STE U BITI SAMO BOZJI “ROBOVI”, HRISTOVI “ROBOVI”. Originalni tekst je sadrzan u Prvoj poslanici Korinćanima.

BUDEMO UVEK BUDNI I U MIRU!

Jadranka

Odgovori
Sanja 21.08.2017. - 9:01

Ja sam “odpustila”puno ljudi iz svoje proslosti,to su bili dugogodisnji prijatelji za koje sam shvatila da vise nisu pravi prijatelji.Na pocetku mi nije bilo svejedno i cesto sam razmisljala o tome,kasnije sam prihvatila sve,oni su bili u odredjenom trenu u mom zivotu,a ja idem dalje.Mislim da puno ljudi ostaje u nekvalitetnim prijateljstvima ili losim vezama iz navike ili straha,straha da ce ostati sami.Uvijek imas sebe,nikada nisi sam,ljidi ne znaju biti sami sa sobom i tu nastane problem,isforsirana prijateljstva i nesretne veze.
Lijepi pozdrav draga Marijana.

Odgovori
Štefica 11.09.2017. - 15:21

Draga Marijana ja sam puno prijatelja otpustila koji mi nisu željeli dobro ali sam iz tog puno naućila Želim im svako dobro neka mirno žive svoj život dalje od mene, Hvala od srca na divnim rijećima.

Srdačan pozdrav

Odgovori
Marijana May 08.10.2017. - 19:14

Tako je draga Štefice, poželi svima sve najbolje i napravi sebi da Ti bude najbolje. Veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Disa 02.10.2017. - 17:37

Ostala sam kao djete bez roditelja mama mi umrla a stari se ozenio i ne pita za mene zivim sa nenom kuham perem cistim itd i niko nece da se druzi samnom svi mi govore da sam kao zena od 50 god cesto mi dode pa se isplacem al ne mogu vratiti vrijeme unazad nisam ja kriva zato sto si mi se desilo nemam cak ni drugarice ni jedne nece samnom da budu

Odgovori
Marijana May 08.10.2017. - 19:15

Draga Diso, imaš sebe. Tvoj život je u tvojim rukama, napravi da Ti bude dobro jer si odgovorna za sebe.

Odgovori
Jana 11.10.2017. - 23:52

Draga Marijana,
Mnogo sam razmišljala čitajući ovaj članak i moram da vam kažem da se slažem sa svakom gore pomenutom stavkom.Mada smatram da bi možda bilo dobro da se sa prošlošću raščisti,kako bi nam sadašnjost i budućnost bile bolje,iskreno upravo se meni javio ovaj problem.Pisala sam već o toj temi ali mene to i dalje muči i nikako ne mogu protiv toga.Kako je moguće da vas osoba posle 10 i više godina poznanstva i nakon svih lepih i ružnih stvari koje ste prolazile zajedno ne poznaje kada vas vidi na ulici?Zašto se to desilo bez ikakvog razgovora ili objašnjenja ?Evo zamolila bih vas da mi kažete zašto se ovakve stvari dešavaju?Hvala puno i pozdrav

Odgovori
SJ 12.10.2017. - 0:12

Mene niko ne moze da povredi jer znam ko sam i koje vrednosti posedujem. Osim toga, sta god da mi neko, da kazem negativno, kaze, to je njegovo/njeno misljenje-to nema veze sa mnom. Ja sam i dalje ko jesam. Mogu ispred mene stajati 50 osoba i svih 50 imati razlicito misljenje o meni. Koja sam ja od tih misljenja? Nijedna. Ja sam i dalje ko jesam. Ako neko nema kompliment, prijateljski savet, ili podrsku za mene, onda me njegovo/njeno misljenje ne zanima. Samo kazem ok ili hvala, i to je to.
Ako bi neko krenuo da mi govori negativne stvari jednu za drugom ili u kontinuitetu danima, kako god, jednostavno bih se udaljila, ili mu/joj rekla da prekine. I cao. Sta ima tu da mi bude tesko. Nemam nameru da nekom dam privilegiju da mi pokvari dobru vibraciju. Moze se uvrediti samo onaj koji veruje da je to sto mu ta osoba govori bar delom tacno. Moje misljenje je da nije bitno sta nam neko kaze, bitno je kako mi odlucimo da reagujemo na to. Kljucna rec odlucimo.

Odgovori
Marija 12.10.2017. - 8:02

Slazem se i tako radim. Prekid veze od 10 g je iza mene ali trajalo je puna 2 i pol mj jer je zivio kod mene. Ono sto mene muci je sto sam bila za dogovor i civiliziran rastanak i trpjela neke stvari do zadnjeg dana. Dan prije odlaska dala sam se isprovocirati i prosula nesto malo ogorcenja. Tako da smo se rastali bez da smo ista vise jedno drugom pozelili, osim u srcu. Zelim mu mir i srecu ali se kajem sto sam u zadnji cas puknula. Moram oprostiti sebi znam.
Hvala ti Marijana

Odgovori
Daniela 12.10.2017. - 11:39

DRAGA MARIJANA OVO SE ZOVE SINHRONICITET.
Umiri um, umiri dusu i telo i samo dogje.Dakle samo voli ,voli i voli…
Hvala ovo je moja ne tako laka stepenica.
Oprosti dakle voli, posalji ljubav i otpusti.
Sve sto je bilo i tako je trebalo da bude, proslo je, a mi idemo dalje …
Zivimo…
Budimo u miru.
Sa ljubavlju i postovanjem draga Marijana

Odgovori
Verona 12.10.2017. - 18:35

Draga Marijana, hvala na savetima.Veoma su korisni na putu svesnog zivljenja. Tema prihvatanja je permanentna za mene otkad znam za sebe. Tek kad sam svatila da samo oni ljudi diraju druge koji manjkaju zivotnom energijom, od tada mi je sve jasno. To su energetski vampiri koji nisu u stanju da se povezu sa Tvorcem i zato diraju koga god mogu i gde god mogu. Sklanjam se od njih, blagosiljam, prihvatam, razumem, volim i ostavljam. Posto sad vec prepoznajem manjak energije u drugoj osobi, zivot mi je postao zabavan i lep. Nema vise uvrede i prebacivanja zbog negativnog ponasanja bliznjeg. Gledam svoja posla.
Zelim vam svima puno ljubavi i snage i neprekidnu vezu sa Tvorcem, sto je veoma dragoceno za ovaj nas divan zivot na Zemlji.

Odgovori
Jelena 17.11.2017. - 20:12

Draga,
U teskoj sam situciji kada sam ostavljena i povredjena i cudno je kako se u takvim trenicima pitamo zato nama da se to desi.Tesko je biti samohrani roditelj i brinuti se o sinu i gurati sam kroz zivot.A onda upoznas osobu koja je u slicnoj situaciji i rodi se posebn ljubav.Nadjes nekoga sa kim se smejes,glupiras,drzis za ruku brines o deci i negde skontas da moze lakse da prerodis sve zivotne muke i bude ti neko vetar u ledja.Volis ga ,voli te ..a onda jednog dana odustane ..i ostanem sama ,napustena izneverena i povredjena..I grozan je osecaj kad osecas da te neko voli ali je odlucio da odustane.

Odgovori
Cvijeta 18.11.2017. - 20:32

Draga Marijana svaki tvoj mel kad dobijem i otvorim kazem dali je moguce, ova zena kao da je sa mnom prisutna i upucena u moja desavanja.. Bas svaka prica dodje u pravi cas..upravo prolazim sve ovo.. Hvala ti na ovome clanku ovo mi je trebalo da shvatim ovu svoju situaciju drugacije i dalo mi je resenje i motivaciju da ovo rijesim i osjecam sada mir u dusi, jer sad drugacije razmisljam.. Hvala ti od srca

Odgovori
Dragana 23.12.2017. - 11:20

Draga Marijana,

Hvala za još jedan divan tekst. Neophodno je prihvatiti i pomiriti se sa svim onim što ne možemo promeniti. Mi treba da se bavimo sobom i sebe da menjamo na bolje a samim tim će se i okolnosti menjati na bolje. Mislim da čovek treba da se trudi da ne uzima za zlo dragim ljudima ukoliko ga na neki način povrede. Treba po svaku cenu čuvati mir i biti pozitivan. Menjati sebe, a druge prihvatiti takve kakvi jesu i svojim primerom vršiti pozitivan uticaj.

Sve najbolje
Dragana ☺❤

Odgovori
MARIJA 28.12.2017. - 8:23

Draga Marijana svake sekunde svake minute učimo ,osjećamo ,želimo.Svaka vaša objava nas podsjeća da smo barem jedan dio prošli okusili životno. Sve je na nama šta nam unutarnji glas govori prihvatiti izvući ono najljepše i ziviti punim plućima. Ispustiti ono šta nas opterecuje i udahniti ono sta nas usrećuje .Život je da živimo punim plućima. Sve vas volim živjeli sretno.

Odgovori
Gordana 08.01.2018. - 10:41

Draga Marijana,
predivan tekst i upravo ono što mi je sada potrebno.
Hvala od srca.
Veliki pozdrav

Odgovori
Mila 01.02.2018. - 13:36

Draga Marijana,
hvala na ovako prekrasnim člancima, uvijek me oduševiš svojim riječima, mnogo puta nije lako ali trudim se i učiniti kako kažeš, mnogo puta mi uspijeva i uspjelo je, pomoglo mi je, zato hvala ti, hvala što si mi se pojavila u životu.
Mila

Odgovori
Vesna 08.02.2018. - 5:55

Hmmm. ..:D
Zanimljivo , poucno, inspirativno. ..
Osetih potrebu da i ja podelim sa vama moju telenovelu. ..:)

Bila sam u prelepoj vezi, u vezi punoj postovanja i razumevanja. Prekinuli smo odjednom bez razloga, samo zato sto je bio mladji od mene, ne dovoljno zreo da zna sta zeli od zivota. Nasao je neku malu koja jos manje zna sts zeli od zivota. .jos uvek su zajedno. …A on i ja vec godinu dana u kontaktu, i razvlace se teme kako sam ja najbolja devojka koju je on imao, kako se kaje sto me je povredio, bla bla. ….ali se nista nije promenilo. Jer nema hrabrosti, jer i dalje ne zna sta hoce. ..Najgore je sto sam i ja njemu u glavi, sto me sve zove da vidi kako sam, da li mi nesto treba i da li sam dobro. I pre neki dan stavih tacku i rekla sam mu da nmz vise imati kontakt jer se emocije vracaju oboma. Meni pogotovu, i sada sam mirnija. …
Ali ruku na srce , nije lako, nije lako kada znate da neko koga volite i ko vas nije povredio nije vise sa vama. ..A sto je najgore sto znam da sa tom malom nije srecan, a nece da je ostavi, jer su nju njeni roditelji ostavili i on mora da ispadne covek.
Procitah sta sam napisala i ismejah se. .:) Al’ da boli, boli
I da ce proci PROCI CE: ) ❤

Odgovori
Jelka 03.03.2018. - 18:43

Draga Marijana,

Drago mi je da ste bas sad objavili ovaj clanak, jer mi nekako dolazi bas u vrijeme kad radim na tome da otpustam teret iz proslosti.
Pri tome mislim na ljude iz proslosti, neke posljedice dogadjaja iz odrastanja i odgoja, te nekih strahova i losih navika.
Sretna sam da mi ide prilicno dobro, i da nakon vise godina lutanja, unutarnje patnje i povrijedjenosti, konacno mi ide od ruke
okrenuti se apsolutno sebi i voljeti prvo sebe.
Nedavno sam otprilike istovremeno izasla iz veze koja mi nije odgovarala te iz prijateljstva koje takodjer vise nisam smatrala dobrim za sebe.
Oba odnosa sam ja prekinula, i to je prvi put u zivotu da sam uspjela prekinuti odnos koji mi nije odgovarao.
Sada imam vise vremena za sebe, za odmor od krivih odnosa, za unutarnju obnovu i da nakon dugo godina konacno sebe stavim u prvi plan, a ne druge ljude.
U mom slucaju je dosta pomoglo to sto sam postala svjesna da necu zivjeti vjecno, da je zivot kratak za suze, povrijedjenost, pesimizam i depresiju.
Takodjer sam se povezala s nekim prijateljima iz proslosti, ljudima koji me svojom energijom i entuzijatmom tjeraju naprijed.
Pocela sam se zdravije hraniti, te uvela redovnu fizicku aktivnost.
Sve to me je iznutra ojacalo i sada me ljudi i njihovi postupci vise ne diraju kao prije.
Postala sam otpornija na stres i negativu, naucila se maknuti od svega sto mi ne odgovara.
Nisu mi okolnosti u zivotu nesto puno bolje nego prije, i dalje radim posao koji bas ne obozavam, i dalje se dogodi da mi se ne svide postupci ljudi u mojoj okolini, te sam na kraju krajeva vise godina starija nego ranije kad sam se losije osjecala.
Ali ja sam iznutra jaca, pozitivnija, i to je po meni kljuc i nesto na cemu svi trebamo raditi.
Kad si iznutra jaka i naucis voljeti sebe, to te dize i ne da okolnostima da te lako lome..

Sto se tice ljudi iz proslosti koji su me povrijedili, danas na to gledam kao na iskustvo i nesto sto mi je pomoglo da rastem kao osoba.
Danas znam da ti ljudi nisu bili dobri za mene, prihvatila sam ih takvima kakvi jesu i otpustila iz svog zivota.
Ne zamaram se njima, i prekinula sam sve kontakte. Ako ih slucajno i sretnem, pozdravim s osmijehom i prodjem.
Na kraju krajeva, ljudi nas mogu povrijediti samo onoliko koliko im to sami dopustimo.
Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
Mima 27.03.2018. - 21:08

ja sam prihvatila svoja osecanja..I prihvatila sam da je to deo proslosti I razumem sto je sve tako moralo da bude..ali mene ubija nada…nada da u zivotu nikad nije kasno..nada da cemo se sresti..mene izgleda ne muci proslost vec buducnost..hehe I imam.utisak da zbog toga ne uspevam u sadasnjosti. Mada mozda neke stvari sebi necu da priznam.I uporno se trudim da mi ide dobro da sam ok..a nisam iako imam sve. Kako nekog prestatibda volis, jer ti to samo donosi bol. Kako ubediri sebe da to sve mozda nije realno, da je to sve idealno u glavi ali ko zna kako bi bilo u stvarnosti. Verovatno sam.idealizovala sve. Nisam vise ljuta ni tuzna ni besna, samo sam svesna da volim.iako ne trrba jer je svako.otisao svojim.putem..I zivot nas toliko odvukao na druge strane….zasto ne mogu da pustim taj osecaj..jer ako ga ne budem.pustila vecno.cu patiti jednim.delom

Odgovori
Leli 27.03.2018. - 21:58

Ne zelim da volim osobu koja me povrijedila.sve ima svoje granice. ❤

Odgovori
Iva 28.03.2018. - 8:20

Istinit i motivirajući članak, i došao u najboljem trenutku! Koliko nas god neki ljudi povrijedili i koliko nas god netko “obilježio”, doista je lakše kada ih zamisliš i pogledaš očima punim ljubavi i otpustiš ih. Predivan članak! Veselim se novom! 🙂

Odgovori
BORKA 28.03.2018. - 14:46

Mnogi ljudi su me povrijedili, jako me je boljelo. Preboljela sam sve njihove udarce i uvijek pronalazila MIR. Moj mir je njihov poraz i NEMIR. U ponedjeljak me je povrijedio moj poslodavac. Nisam mogla doći sebi. Njegove riječi su bile čista kleveta. Napisala sam mu dopis i napisala da se ne ljutim na njega, jer mu je dugo vremena narušen njegov MIR (čovjek je zaista u problemima svih vrsta, sa zakonom, javnošću i dr). Moj MIR je VEĆI NEGO ŠTO JE BIO. JA SAM NA BOZIJEM PUTU I NE BOJIM SE. ON I SVI KOJI SU POGRIJEŠILI NEK MISLE I KOMU I ČEMU DA SE NADAJU. NIKOG NE ŽALIM KO SVJESNO POGRIJEŠI, Bog je čovjeku dao pamet da misli i promisli prije nego što će reći ili učiniti. Imam snage i vremena za djecu i najmilije, ostali nek čekaju, ako dočekaju.

Odgovori
danijela 10.05.2018. - 22:27

Pozdrav Marijana,
tekst je odličan zaista. u zivotu mi najteze ide na ljubavnom planu, mada sam i sama beskompromisna žena ako neko pređe liniju koju moja duša ne može da toleriše. muškarci mi uglavnom nalaze mane t.j ono sto ja nisam i uvek se okrenem i odem jer me sve to smara. posle određenog vremena isti taj sto me je smarao glupostima bavezno se vrati i onda je meni jos vise zlo, pomesaju mi se osećanja onog ranijeg simpatisanja i trenutnog gađenja. i sad mi preostaje jedina i najteža kazna a to je da prihvatim te neke netalentovane bezveznjakoviće

Odgovori
Svjetlana 18.05.2018. - 9:12

Draga Marijana, tekst je predivan i poucan…..i pratim te i citam , upijam i ucim iako imam godina hahaha …i ja sam kao i neke zene koje ovdje vidim prosla isto …sretno razvedena, nakon 2 godine upoznajem covjeka ( nas covjek koji zivi vani i koji je svaka 3 mjeseca dolazi doma, ja kod njega , di smo provodili predivne dane ) za kojeg mislim da je on taj i ono kao pa di si bio prije hahaha….veza 9 godina, dajem se cijela , ne trazim nista za uzvrat….volim i bivam voljena ( barem sam tako mislila ) …kako ne prepoznati glumca pitala sam se….prie 5 miseci pita me zelim li se udati da smo ipak dugo skupa…pa ko ne bi reko da kad volis svim srcem..ali on nije, bio je glumac, vodio dvostruki zivot…kako nisam primjetila – e pa nisam 🙂 …na dvostruki zivot mislim zadnju godinu kad je upoznao preko fejsa Tajlandanku i kad je trebao doci doma , ja ga cekam a on – di ? u Tajlandu sa njom….svjet mi se srusio…pitanja u mojoj glavi bezbroj, misli ajme majko da ne pricam….i upoznam Marijanu i Vas dizajnerice….i ponasam se upravo kako je Marijana rekla, pratim njene clanke , volim sebe , radim na sebi…kad mi on dodje u misli – a dodje cesto jer tek je proslo par miseci, nasmijem se i kazem Hvala ti sto si otisao iz mog zivota , zelim ti svu sricu ali dalje od mene …da li sam mu oprostila- ne mogu reci oprostila , ali sam prihvatila da je to to i da barem s moje strane nema povratka njemu ..glavu gore i idem dalje, imam svoju obitelj, prijatelje , posao …volim sebe , a njega – mogu iskreno reci Ne , on je samo sjena koja prodje mojim mislima….kako znam – srce mi ne zakuca, ne osjecam bol koju sam osjecala….prema njemu samo zrak , ma ni zrak , nista 🙂 ….eto drage moje volim Vas puno, pazite na sebe , meditirajte i budite sa Marijanom jer ona je ta zbog koje se ja danas opet smijem….volim Vas 🙂 <3

Odgovori
milica 05.08.2018. - 20:10

Draga Marijana,
fantasticno i jednostavno objasnjeno.
Po malo paradoksalno da na bol moramo nauciti odgovarati ljubavlju, i zbog sebe i zbog drugih.
Zaista tako je trebamo voleti i sebe i druge a dopustiti da univerzum radi ono sto je za nas najbolje.
Volim te zaista.Veliko hvala na tvom radu tvoje su reci po nekad tako velika podrska i ljubav i teraju nas da budemo bolji u svakoj sveri svog zivota.

Odgovori
Sneza 13.12.2018. - 2:57

Kako ja da prebolim osobu koju vidjam svaki dan na poslu? Koja me kontinuirano povredjuje i me postuje pre svega? Naljutim se al me prodje za par dana i opet ne prestajem da mislim o njemu. Toliko je toksicno da sam odlucila da moram da nadjem drugi posao, al do tad… sta da radim?

Odgovori
Rubi 27.01.2019. - 14:40

Ovo kao da sam ja pisala, suosjecam, i meni se isto događa Tražim drugi posao, ali teško je, baš teška situacija, a sto je najgore on ne izlazi iz glave…i kako onda normalno funkcionirati, biti dobar djelatnik a raditi s njim u istoj prostoriji…pretoksicna situacija…

Odgovori
Anica 29.12.2018. - 20:06

Poštovana Marijana,
Pročitala sam Vaš članak i vrlo je motivirajući . Zahvalna sam Vam od srca!
Želim Vam sretnu nadolazeću ,,NOVU GODINU,,punu usjeha i radosti !
LP AD

Odgovori
Mare 22.01.2019. - 18:28

Trenutno pokušavam da se udaljim od osobe za koju sam se jako vezala, koja je mesecima bila tu za mene, činilo se bila zainteresovana kao i ja, a onda se distancirala. To se desilo, čini mi se, u trenutku kada sam ja otkrila svoje emocije i želje. Vezani smo profesionalni, povremeno moram da ga vidjam, ali u glavi su mi i dalje priče šta bi bilo kada bi bilo. Nekako je hladan, tu i tamo neki pogled ga oda, ali više nema priče o nama. Muči me sve to, pokušavam da ne mislim, ali ne želim sebi da priznam da to nema smisla. Kako ga izbaciti iz glave i glumiti karakter, kada me oči, glas, sve odaje?

Odgovori
Olivera 27.07.2019. - 11:06

Trebalo.mi.je vremena ali sam naucila.Prihvatila sam situaciju kao nesto sto je trebalo biti.Ne dozvolim niskum vibracijama da ovladaju sa mnom,saljem samo ljubav.

Odgovori
Slavica 24.10.2019. - 15:21

Hvala draga Marijana na divnom tekstu. Moramo biti jaki i dobro svesni da kroz i loša iskustva rastemo i menjamo sebe… bitno je ostati ispunjen ljubavlju i svesnošću da nismo krivi, da se stvari dešavaju s razlogom, možda ne bismo prepoznali dobre ljude da nije onih loših.

Odgovori
Svetlana 01.06.2020. - 15:54

Zahvaljujući tebi i još nekim ljudima koje pratim, sada gledam drugačije na ljude i dogadjaje koji se dešavaju u mom životu. Promenila sam percepciju, svima želim mir i ljubav i nadam se da uspevam u tome, da to do njih stigne! Hvala i topli pozdrav

Odgovori
Sunce8 08.12.2020. - 20:09

Od svih tekstova koje sam procitala u nadi da ce mi.pomoci da zaboravim osobu koju volim, a koja me jako povrijedila…jedino ovaj clanak me je dirnuo i probudio u meni nesto..dao mi neki mir u dusi i snagu da konacno prestanem pustati da me onaj kojeg toliko volim i dalje povrijeduje. Hvala

Odgovori
admira 09.01.2021. - 10:03

kako voljeti sebe tj.kako steci samopouzdanje i biti cvrsca osoba,ne reagirati burno na uvrede i plakati,samosazaljanje

Odgovori
Ankica 03.11.2021. - 8:21

Predivan tekst veliko hvala.

Odgovori
Branka 05.11.2021. - 3:20

Poştovana Marijana! Upravo prolazim ovu situaciju i nastojim oprostiti i prihvatiti meni jako jako blisku osobu koja se bez razloga ne mene naljutila i prestala se javljati. Naglašavam da sam tu osobu odgojila i da je uz mene progovirila/ nije moj sin,/ali kao da jest, školovala….itd. Ljubav je i dalje ptisutna,ali..boli!!!! Hvala Vam na navedenom tekstu koji mi je ukazao na još neke korake koje moram napraviti kako.bih ušla u slobodu i zdravlje i na novi način prihvatila tu osobu, ali nenavezana…

Odgovori
Marko 27.08.2023. - 1:21

A kako nekoga prestati voljeti prestati obazirat se na nju pruzan joj svu mogucu paznju ljubav al ispada da je gusim zelim prestat al neznam kako…

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu