Ponekad nije nimalo lako izbaciti iz glave ljude koji su nas povrijedili, ljude od kojih smo se morali maknuti, a koje i dalje na neki način volimo i stalo nam je do njih.

Svjesni smo da smo morali učiniti taj korak, morali smo otići za svoje dobro, inače, samo bi nastavili biti u odnosu prepunom patnje i razočarenja.

No, iako smo učinili taj korak, i dalje nam je ta osoba u mislima i ne izlazi glave.
Neću se bazirati na to zašto je to tako, već odgovoriti na pitanje: Kako ne misliti, kako izbaciti određenu osobu iz glave?

Sama želja da izbacimo nekoga ili nešto iz glave rijetko kad prođe uspješno. Zašto? Zato što silom želimo prestati misliti na nekoga ili nešto, i na taj način se odupiremo, a sve ono čemu se odupiremo to biva upornije.

Stoga, željeti i pokušavati nekoga ili nešto izbaciti iz glave najčešće ne urodi plodom.
Pa što onda činiti?
Prihvatiti. Prihvaćanje, prihvaćanje, prihvaćanje…

Kako bi nešto promijenili, prvo to moramo prihvatiti.
– Carl Jung

Dakle, ako želiš promijeniti svoje misli, prvo ih trebaš biti svjesna i onda ih prihvatiti. Ako ne želiš misliti na određenu osobu ili događaj, prvo prihvati osobu ili događaj.

Budi svjesna, prihvati i ne opiri se, jer opiranje stvara bol, i što se više opiremo, to više snage dajemo tome čemu se opiremo. Zato je najmoćnije oružje protiv opiranja upravo prihvaćanje.

Ne opiri se svojim mislima, ničemu se ne opiri, jer sve čemu se opireš to biva snažnije, sve čemu daješ pažnju to raste. Stoga, jedini način da promijeniš bilo što u svom životu je da to prihvatiš. Tada nema opiranja, lupanja glavom o zid, nema nepotrebne potrošnje dragocjenog vremena i nezdravog vezivanja za osobu ili događaj.
– Marijana May

Iako je mnogim ljudima teško prihvatiti, dakle ljudima teško pada prihvaćanje samo po sebi, i dalje ne znači da je to nemoguće, već bas suprotno, to je itekako moguće i lako. Stvar je samo u čovjeku i njegovom načinu razmišljanja, njegovom svjesnom odabiru mira i spokoja, umjesto traženja pravde i izravnavanja računa.

Dakle, ukoliko želiš prestati misliti na osobu ili neki događaj, dobro je učiniti slijedeće:

1.Prihvati osobu ili događaj

Prihvatiti znači pomiriti se, biti u miru s osobom ili događajem, bez želje za mijenjanjem osobe ili događaja i usvajanje onoga što je tako kako je bez vezivanja.

Prihvati da misliš na tu osobu, prihvati da ti je u mislima, prihvati da imaš određene emocije prema njoj, prihvati tu osobu takvu kakva je, prihvati da se taj događaj dogodio, prihvati da se to moralo dogoditi, prihvati da si napravila najbolje što si znala, prihvati da je sve upravo tako kako treba biti.

2.Nemoj se opterećivati prošlošću

Što bi bilo kad bi bilo? – je pitanje koje je potpuno gubljenje vremena, potpuni gubitak sadašnjeg trenutka, pokušaj sceniranja nečega što se odavno dogodilo i što više ne postoji. Nema nikakvog smisla činiti tako nešto, mučiti sebe pitanjima zašto je bilo tako, ili razmišljati kako je moglo biti.

Bilo pa prošlo, gotovo je, prihvati to.

Muči te tvoja prošlost? Možda ti ovo pomogne – pročitaj ovdje.

3.Promijeni perspektivu

Kada se prisjetiš osobe koja te povrijedila a do koje ti je stalo, prihvati tu misao, i promijeni perspektivu. Gledaj tu osobu očima ljubavi i razumijevanja, pokušaj suosjećati s njom, pokušaj je jednostavno razumjeti. Pokušaj ući u njene cipele, pokušaj ući u njenu kožu, da shvatiš zašto je učinila to što je učinila. Znaj da svaka osoba koja povrijedi druge je sama bila povrijeđena, svaka osoba koja ismijava ili ogovara druge, je i sama bila ismijana i ogovarana, svaka osoba koja učini zlo drugome i sama je doživjela nepravdu. Sve što čovjek čini drugima, čini jer je to netko njemu učinio, i opet, sve to isto sebi čini.

Kada gledamo druge ljude s ljubavlju i suosjećanjem, nećemo gajiti mržnju, bijes i želju za osvetom, već ćemo moći razumijeti njihovo ponašanje. Tako ćemo im moći lakše oprostiti, no to ne znači da se trebamo dalje s njima družiti. To znači da ih trebamo prihvatiti takve kakvi jesu i pustiti ih da žive u svom svijetu, a sami da pazimo na svoj svijet, na sebe. Stoga, ljubav i suosjećanje će ti pomoći da im oprostiš i da ih pustiš, da se više ne vežeš za njih, da izrežeš sve konce kojima ste bili spojeni, i tako opet udahneš slobodu.

Kako oprostiti Sebi i drugima da možeš živjeti u miru, pročitaj ovdje.

4.”Always look on the bright side of life”

Ili, uvijek gledaj s vedrije strane. Zašto? Da bi se ti dobro osjećala. Svaka osoba koju sretnemo, svaki događaj koji proživimo, sve je to oblik učenja, učenja da budemo bolji nego što jesmo. Svaka lekcija je korisna, bila ona bolna ili bezbolna, jedino što je važno je to što ćemo učiniti s lekcijom. Dakle, sve je opet na nama, što ćemo učiniti i kako ćemo reagirati.

Isto tako, kada se sjetiš određene osobe, umjesto da se prisjetiš ružnih trenutaka, prisjeti se najljepših trenutaka koje si provela s tom osobom. Tako radeći, javit će ti se pozitivne emocije i nestat će negativnog naboja, tako radeći unijeti ćeš osvježenje i opet nekako doživjeti tu osobom dobrom i dragom. Tako će ti biti lakše i ljepše. Ujedno, kada ti osoba dođe u misli, poželi joj mir i sve najbolje, mir i sve najbolje.

Gledaj svaku osobu i događaj kao nešto što se moralo dogoditi, i nauči iz svega što si doživjela, gledaj s vedrije strane i sve smatraj nekom vrstom blagoslova. Iskoristi svaku lekciju kao jednu stepenicu na svome putu, stepenicu koja ti je potrebna kako bi se popela na vrh.

Želimo li promijeniti ljude, moramo ih ljubiti. Naš utjecaj seže samo donde dokle seže naša ljubav.
– Johann Heinrich Pestalozzi

Piši mi, prihvaćaš li ljude i događaje takvima kakvi uistinu jesu?