Istina koja ljude nevjerojatno jako motivira a rijetko je se sjete

Postoji jedna životna istina koja mnoge ljude najviše motivira, koja ih zna trgnuti i natjerati da promijene puno toga u svojim životima. Nažalost, nekima ova istina postane jasna prekasno i tada se javlja kajanje, tuga i veliko razočaranje.

Možda si razmišljala o ovome što ćeš u nastavku pročitati, možda nisi nikada, no dođe vrijeme kada si postavimo određena pitanja, kada se malo više zamislimo nad svojim životom. Jedna od izreka koja zna bocnuti, razbuditi i zamisliti uspavanu glavu je slijedeća:

Brate, sjeti se smrti.
– Izreka srednjovjekovnih redovnika

Ova, možda na prvi tren morbidna izreka je izreka koju si trebamo češće ponavljati. Zašto? Da shvatimo da je sve prolazno, da će svima nama jednom kucnuti posljednji čas, ali niko ne zna gdje i kad. Da shvatimo kako život leti i da upravo zbog svega toga trebamo više uživati u njemu, više stvarati, više doprinositi jedni drugima.

Sestro, sjeti se smrti. Ova rečenica budi, ova rečenica ti kaže da nisi vječna i da nemaš vremena. Nemaš remena za nebitne stvari, nemaš vremena za brige i tuđa mišljenja, nemaš vremena za samosažaljevanje i neprihvaćanje sebe, nemaš vremena za vraćanje u prošlost, ali imaš vremena da iskoristiš sadašnji trenutak najbolje što možeš.

Prije nego što je umro, moj pradjed se obratio mojoj mami govoreći: “Život prođe za čas.” Zatim je u isti tren otpuhnuo i odmahnuo rukom, dajući do znanja da je život poput daha prolazan.

Kada bi saznala da ti je ostalo samo sedam dana života, što bi učinila? Kako bi provodila svoje vrijeme i s kim? Da li bi se javila ljudima koje voliš a s kojima si u svađi? Da li bi im oprostila i tražila njihov oprost? Da li bi učinila nešto što si oduvijek sanjala ali se nikada nisi usudila? Da li bi se više smijala i daleko više uživala u svakom danu? Bi li po tome tvoj život postao kvalitetniji? Da, postao bi kvalitetniji ukoliko bi svaki dan živjela kao da je posljednji.

Živi kao da ti je svaki dan posljednji, jednog dana ćeš biti u pravu.

Ukoliko sebe podsjećaš da si ovdje samo privremeno, bit ćeš svjesna kako nemaš vremena za sve ono što je nevažno, za sve ono što te ne čini sretnom, te ćeš prihvatiti život kao najveći dar, a svaki dan kao priliku da doživiš radost i izraziš sebe.

Zato draga moja, odredi svoje prioritete, drži do svojih vrijednosti, radi ono što voliš, jer samo za to imaš vremena, samo za ono što je važno i što te istinski usrećuje.

Uvijek mislimo da imamo vremena, da ćemo sve stići napraviti, ostvariti svoje snove, otputovati iduće godine na željenu destinaciju, negdje u budućnosti biti sretni kad se sve kockice poslože, da ćemo živjeti sto godina…ali tko zna? Ne možemo znati hoćemo li ostvariti sve svoje snove, no ako se svakog dana podsjetimo da nismo tu zauvijek, da se naše gostovanje može završiti bilo kad, što je istina, to je život sam po sebi, tada će naši životi biti prožeti razumijevanjem da je svaki trenutak važan, i tada nećemo patiti zbog prošlosti niti se brinuti zbog budućnosti, već ćemo fokusirani na ovaj sadašnji trenutak stvarati život kakav želimo.

Pogledaj video ispod pa mi piši, zar zaista misliš da imaš vremena za nevažne stvari?

 


Subscribe