Dvije vrste meditacije i koja je bolja za početnike

od Marijana May

Kad ljudi pokušavaju i počinju meditirati javlja im se toliko pitanja i željeli bi znati neke osnovne činjenice. U narednim redovima objasnit ću koje su to vrste meditacije.

Prema budističkim učenjima postoje samo dvije metode meditacije: Samatha bhavana i Vipassana bhavana. Riječ “bhavana” znači meditacija, mentalni razvoj.

Samatha bhavana je praksa koncentracije, odnosno “razvijanje smirenosti”, a Vipassana bhavana je praksa mudrosti, tj.”razvijanje uvida”. Praksa meditacije počinje koncentracijom, odnosno Samatha bhavanom, meditacijom smirenosti.

Samatha bhavana

Meditacija smirenosti (spokojstva) je metoda smirivanja uma i vježbanja koncentracije uma, dakle razvoj smirenosti i koncentracije. Postoji četrdeset predmeta ili načina meditiranja ovom metodom.

Samatha je stanje uma okarakterizirano koncentracijom, jednim usmjerenim fokusom i neometanjem. Ona funkcionira tako što se osoba koncentrira na objekte, ideje, slike, ponavljanje riječi ili mantre – stvari koje su izvan tijela, što znači na vanjski svijet.

Pri ovoj meditaciji osoba se koncentrira, tj. usmjerava svoju pažnju na samo jedan objekt sve dok se um ne smiri, ne opusti. Na taj način se razvija koncentracija potrebna za smirivanje uma, te eliminiranje negativnih emocija, poput ljutnje.

Recimo, ako smo trenutno jako ljuti ili nervozni, dovoljno je da zastanemo na trenutak, koncentriramo se na svoje disanje, znači potpuno preusmjerimo pažnju na svoje disanje, i zadržimo se u takvom položaju. Nakon nekoliko trenutaka, um će se smiriti i opustiti. Dakle, u bilo kojoj situaciji, uvijek se možemo koncentrirati na svoje disanje (udah, izdah) i time umiriti i opustiti um.

Praksa koncentracije donosi velike koristi, ali ona djeluje samo na svjesnom nivou uma, stoga je potrebno prakticirati Vipassana meditaciju.

Vipassana bhavana

Značenje riječi Vipassana je jasnoća uvida. Vipassana se odnosi na unutarnji svijet, istraživanja svijeta u sebi i koristi moć koncentracije na osjetila unutar tijela, posmatranje osjećaja u sebi.

Vipassana čisti um i omogućava postizanje jasnoće uvida, pomoću kojeg vidimo i doživljavamo stvari i sve oko nas onako kako uistinu jest. To je glavna grana mentalnog razvoja kako bi se postigla Nibbana (Nirvana) tj. ProsvjetljenjeOna je praktičan način da ispitamo stvarnost vlastitog tijela i uma, da otkrijemo i riješimo sve probleme koji leže duboko u nama.

Vipassana predstavlja suštinu Buddhinog učenja i dovodi do mudrosti.

Postoje dva oblika meditacije: Meditacija za razvijanje smirenosti (Samatha) i meditacija za razvijanje uvida ili mudrosti (Vipassana). Meditacije koje se koriste za sticanje smirenosti koriste tehnike “fiksiranja” na jedan objekt, isključujući sve ostale objekte, da bi se stekla smirenost i usredotočenost na jednu točku. Primjeri su tehnike vizualizacije, praćenja disanja, mantre i kontemplacije.

Drugi oblik meditacije je sastavljen od vježbi za razvijanje svjesnosti. To je posvećivanje potpune pažnje na najdominantniji objekt u vašem fizičkom ili mentalnom iskustvu, sa održavanjem svjesnosti iz trenutka u trenutak . Ova meditativna tehnika vodi ka sticanju uvida.

Sposobnost da sobom uspješno vladate u meditaciji zavisi od toga da li ste u stanju da se prilagodite ili “fino podesite” tijekom vježbanja. Ova sposobnost je zasnovana na razumijevanju ova dva oblika meditacije: npr. koliko postanete napeti ili napregnuti tijekom meditacije uvida, promjena na meditaciju smirenosti smirit će i opustiti um; ili ukoliko ostanete umrtvljeni u smirenom stanju svijesti tijekom meditacije smirenosti, možete oživjeti vaš um uz pomoć vježbanja pažljivosti.
– Ajan Pannyavaro

Razlika između Samatha bhavane i Vipassana bhavane

Samatha je drevna praksa nastala davno prije Buddhe. Iako ju je sam Buddha primjenjivao, i dalje nije mogao riješiti probleme s kojima se susretao, jer nije bilo objašnjenja ili razumijevanja problema ljudskog postojanja. Tako da je nastavio istraživati i s vremenom je otkrio praksu Vipassana meditacije, koja mu je omogućila da postigne prosvjetljenje i postane Buddha što znači “onaj koji zna, prosvjetljeni, probuđeni“.

To je Buddhino otkriće koje je prakticirao za vlastito oslobođenje i što je učio druge cijelog života – razvoj uvida u našu vlastitu prirodu, uvida pomoću kojeg se može naći i eliminirati uzrok patnje.

Koncentracija je vrlo korisna, blagotvorna ako je podržana moralom. Mudrost je vrlo korisna, blagotvorna ako je podržana koncentracijom. Um se oslobađa svih nečistoća, ako je podržan mudrošću.
– Buddha

Stoga, Samatha meditacija je sama za sebe korisna, jer se postiže smiren um, no samo Vipassana meditacijom, razvojem uvida u vlastitu prirodu i otkrivanjem svijeta u sebi, dolazimo do mudrosti tj. oslobođenja svoga uma i prosvjetljenje.

Dakle, mogli bi reći da je prvi korak meditiranja Samatha meditacija, meditacija smirenosti.

Za sada je najbitnije da se koncentriraš na svoju meditativnu praksu i meditiraš što je više moguće. Ipak, svrha meditacije je uvijek smiren um koji možeš postići najjosnovnijom metodom, Samatha bhavanom, tj. meditacijom smirenosti.

Zato se uvijek koncentriraj na svoje disanje i uživaj u blagodati koju pruža meditacija, smiren i opušten um, koji je jedino tada sretan um.

Pitali su Buddhu što je dobio time što meditira.

“Ništa”, odgovorio je Buddha. “Ali sam izgubio osjećaj bijesa, mržnje, ljubomore, strah od starosti i smrti…”

Piši mi, što te još zanima vezano za meditaciju?

>>>   Meditacija: kako započeti i izbjeći čestu pogrešku koju skoro svi čine kod meditiranja

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

48 komentara

Lidija 21.03.2016. - 17:38

Zanima me je li lakse meditirati kad nam npr. neko prica, kao vodjena meditacija? Slusala sam neke na youtube, uzivim se i bude mi dobro. Ili je bolje samostalno?

Odgovori
Marijana May 21.03.2016. - 22:45

Za početak je dobra i vođena meditacija, jer je lakše biti vođen. No, ukoliko se samo sluša vođena meditacija, osoba će biti vođena od drugih, ne od sebe. Ako se nakon nje dobro osjećaš, nastavi je slušati, ali kako bi ušla u suštinu meditacije potrebno je da sama meditiraš. Osobno meditiram u miru i tišini. Naravno, misli se pojavljuju, zato se uvijek treba fokusirati na svoje disanje. Pokušaj prakticirati Samatha bhavanu, koja je opisana u tekstu gdje ćeš ujedno naći i vježbu disanja. Samo budi strpljiva i uporna 🙂

Odgovori
Darinka 10.11.2016. - 20:29

Često meditiram u svojoj sobi,opustim se i zažmirim ..zamišljam si da putujem među zvijezdama, od jedne do druge ,potpuno se uživim u meditaciji..Nakon par minuta ,osjetim olakšanje..Najbolje me ipak smiruje žubor potoka..Često nedjeljom šetam prirodom i uvijek prolazim kraj potoka,zaustavim se nekoliko minuta , osluškujući različite šumove vode..Tu se potpuno opustim i smirim…

Odgovori
Miroslava 24.08.2017. - 22:00

Ovo je fantastićno VELIKO HVALA što nam prenosite kako da meditiramo I da se opustimo ,KAKO da dišemo sta da radio kako da se fokusiramo .Ja Sam čitala knjigu I gledala film” Jedi voli moli”od Elizabet Gilbert gde ona opisuje na Tajlandu u Budističkom hramu medititanje.Mnogo mi se dopala njen opis meditiranja.Ja veća tri ipo godine sam jako napeta I nervozna razlog je što mi se sin razboleo iznenada od multiplekskleroze.Sada ima 38 godine je.šef komerc.banke bio je oženjen I sav se svet srušio.Od stresa je dobiodobio ovu bolest.Otišao je u penziju ,žena ga napustila.Prodao je kuću i otiśao na lećenje matičnih jćelija u Moskvu. Sad je bolje ide uz pomoć pomagala Sam se kupa brije ide taksijem uz pomoć taksiste do frizera it’d. Ja ne gubim NADU I verujem da če se uz pomoć fizijaterapeuta koji će dolaziti 3 puta nedeljno od iduće nedelje još više oporaviti.Izvinite što Vam oduzimam vreme Muslim da će me Vaša meditacija smiriti da ne koristin po.nekad sedetive. Mnooi Van hvala I izvinite na jmojoj iskrenosti.Srdaćan pozdrav

Odgovori
Marijana May 02.09.2017. - 21:38

Draga Miroslava, žao mi zbog toga, no sada ste najpotrebniji sinu, stoga i Vi trebate biti u miru i sabrani kako biste mu najviše pomogli. Želim vam oboma zdravlje i mir. Sretno draga Miroslava 🙂

Odgovori
Nadica 29.03.2018. - 19:55

Marijana,hvala za ovaj osećaj posle meditacije.
Osećaj, opuštenosti i lakoće,.
Pozitiva, hvala.

Odgovori
Elvira 28.02.2018. - 22:27

Marijana,imas dobre ,objave i jednostavna objasnjennja.
Ja sam radila vodjene meditacije sa Anom Bucevic.
Takodje kad sama se opustam i meditiram fokusiram se na sunce koje me grije i bukvalno se napajam energijom sunca.Uvijek volim na kraju da zahvalim sa velikim osmjehom na livu i da zagrlim sebe.Preporucujem i drugima..Svako dobro od srca.

Odgovori
Katarina 22.03.2016. - 16:00

Početnik sam u meditaciji, većinom slušam vođene, možda sam dva, tri puta odradila samo uz muziku za opuštanje, tj.meditaciju…primjetim veliku razliku u opuštanju tijela, u ležećem položaju se skroz opustim i prolaze mi trnci kroz tijelo, da tako to objasnim, dok u sjedećem položaju ne..pa ne znam da li postoji pravilo boljeg učinka meditacije, s obzirom na položaj..
Hvala!

Odgovori
Marijana May 22.03.2016. - 20:38

Meditirati možemo u sjedećem, ležećem, hodajućem i stajaćem položaju. Osobno, preko dana meditiram u sjedećem “lotus” položaju, jer mi je tako kičma ravna i stabilnija sam. Prije spavanja, meditiram u ležećem položaju. Ležeći je odličan prije spavanja, jer tako brže zaspim, a ujedno je to lakši položaj jer smo cijelim tijelom oslonjeni na podlogu. Izaberi za sebe položaj koji ti najbolje odgovara, koji ti je najudobniji i u kojem se najbolje osjećaš tako da se tijekom meditiranja ne moraš stalno namještati, već se usmjeriti na svoju meditaciju. Svaki položaj je dobar položaj, bitno je da se meditira 🙂

Odgovori
Dragana 03.04.2016. - 13:19

Davne 2008. čitala sam sve knjige od Oshoa koje su mi došle pod ruku, njegova knjiga o Meditaciji ima gomilu primera različitih meditacija, čak i par njih koje sam probala koje su mi se najviše svidele, izazvale su u meni samo kofuziju. I sve te njegove knjige su imale kontra efekat, bila sam izgubljena. Od tada imam odbojnost prema meditaciji i neki blagi strah od bilo koje istočne filozofije.

Odgovori
Marijana May 03.04.2016. - 20:48

Osho je poznati učitelj i mnogi su njegovi sljedbenici, no sama ne slijedim njegova učenja stoga o tome ne mogu govoriti. Sve što se tiče meditacije govorim iz osobnog iskustva i znanja koje sam stekla meditirajući u budističkim meditacijskim centrima i hramovima u Tajlandu. Mene je oduševila jednostavnost meditacije koju podučavaju budistički svećenici. O tome sam već govorila, no opet ću ponoviti: meditacija je trening uma, i najlakše i najprirodnije je smiriti i opustiti um fokusirajući se na svoje disanje. To je osnova i to je jednostavno. Naravno, postoje razne tehnike i više razine meditacije, ali najbitnije je da se izgradi dobar temelj, što se postiže osnovnom meditacijom Samatha bhavanom. Teško je i konfuzno preći na peti stupanj a da se prvi nije ni prošao. Kao kad bi upisali tečaj stranog jezika za napredne a nismo ni završili osnovni tečaj. Sve ima svoj redoslijed. Dragana, idi korak po korak, ne opterećuj se rezultatima, metodama, čime god, već meditiraj zbog sebe i svog mira. Molim te, pročitaj opet ovaj članak u kojem ti se nalazi link s vježbom disanja: http://mojzivotnidizajn.com/meditacija-poceti-najcesca-pogreska-koju-svi-cine/
Snimit ću i video o meditaciji, tako da vjerujem da će ti i to pomoći, a za sada, ukoliko želiš meditirati, pročitaj članak i lagano počni 🙂

Odgovori
Dragana 03.04.2016. - 13:35

Mislim da je najštetnije na mene uticalo, što se tiče Oshove filozofije, to što on stalno ponavlja da je najbitnije odbaciti i odreći se svog ega, tj. potpuno ga uništiti. Mislim da čovek tako gubi svoj identitet i samog sebe, zato je to u meni njapravilo toliku konfuziju.

Odgovori
Marijana May 04.04.2016. - 20:25

Upravo je ovo rekao tvoj ego 🙂

Odgovori
Nikola 18.04.2016. - 0:53

Da li je ok meditirati na nacin recimo 10 minuta dnevno.., samo disemo i trudimo se biti skoncentrisani na disanje.., samo pratimo udisaj i izdisaj i kad misli odlutaju mi se vratimo na uzdisaj i izdisajj i koja ja to od dvije pomenute tehnike,,m i je li vazno da izdisaj bude na usta ili je svejedno.. Hvala..

Odgovori
Marijana May 18.04.2016. - 11:07

Koliko ćeš meditirati je apsolutno na tebi. Mislim da je bolje 10 min dnevno meditirati, nego uopće ne meditirati. Posveti vremena koliko želiš i možeš, skoncentriraj se na svoje disanje, kao što si i sam objasnio, pratiš svoj udisaj i izdisaj, kad misli vrludaju, samo se vrati na svoje disanje-to je osnova, tj. samatha bhavana. Možeš disati na usta ili nos. Osobno dišem na nos jer mi je prirodnije, no ti uvijek učini onako kako se ti bolje osjećaš i što ti je ugodnije. Hvala na pitanju Nikola 🙂

Odgovori
Diana 04.05.2016. - 7:35

Pozdrav,ja kada krenem u meditaciju opustam deo po deo tela i kada udahnem dva puta mozda tri nemam potrebu da se koncentrisem na disnje,jednostavno kada um pocne malo da luta vracam ga na stanje uma bez misli,koliko je to ok,pozdrav.

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 15:10

Pozdrav Diana 🙂 Osobno se najviše skoncentriram na neutralan predmet, a to je moje disanje. Tako, kada se misli jave, opet se vratim na svoje disanje, i to mi je najjednostavniji i najprirodniji način. Ti vidi što je za tebe najbolje, i kako se osjećaš najugodnije.

Odgovori
Diana 05.05.2016. - 20:51

Hvala !

Odgovori
Marijana May 05.05.2016. - 22:09

Molim Diana 🙂

Odgovori
Marija Maljkovic Jovanovic 17.06.2016. - 0:16

Vezano za meditaciju, zelela bih da Vas pitam, kako je pravilno disati – na trbuh ili plucha ? Ja se nadam da me razumete shta pitam:-) I zanima me josh shta preporuchujete ujutru prvo vezba ( ja radim tibetantske vezbe i vezbe istezanja ) pa nakon toga meitacija ili obrnuto. Pozz i hvala

Odgovori
Marijana May 17.06.2016. - 19:57

Draga Marija, pravilno disanje je iz trbuha, kako dišu male bebe, no mnogi zaborave na takvo disanje pa dišu na pluća, što nije pogrešno. Ti diši kako tebi odgovara. Kada ustanem, prvo odradim tjelovježbu jer se tako lakše razbudim i pokrenem cijelo tijelo, a nakon toga meditiram. Svaki čovjek treba znati sebe i ono što mu bolje odgovara, stoga radi onako kako je tebi dobro i kako se bolje osjećaš. Pozz 🙂

Odgovori
Marija Maljkovic Jovanovic 19.06.2016. - 23:59

Hvala na odgovoru draga Marijana. Jako su Vam interesantni tekstovi, uzivam dok ih chitam . Jedan predlog, dali biste pisali malo o metodi oprastanja sebi o greshkama iz proshlosti koje se eto vrachaju u mislima, kako se oprostiti od njih:-), pozdraviti ih i da se vishe ne vrachaju:-) Pozz sa juga

Odgovori
Marijana May 20.06.2016. - 12:54

Draga Marija, hvala Ti 🙂 Drago mi je da uživaš u čitanju tekstova. Svakako ću pisati ili snimiti video na tu temu, jer je vrlo važna, tako da prati događanja na blogu 🙂 Pozdrav Tebi i jugu 🙂

Odgovori
Vesna 29.06.2016. - 9:37

Draga Marijana, zanima me tvoje misljenje o transcendetalnoj meditaciji (valjda sam dobro napisala)?
Pozdrav
Vesna

Odgovori
Marijana May 30.06.2016. - 15:39

Draga Vesna, izostavila si samo jedno slovo, no nema veze 🙂 Kaže se -Transcendentalna meditacija-, i nemam mišljenje o njoj jer je ne prakticiram. Pozdrav 🙂

Odgovori
Saska 22.07.2016. - 23:13

Pozdrav i zahvalnost posle prvog procitanog teksta. Moje pitanje se odnosi na sledeci tekst:
“Drugi oblik meditacije je sastavljen od vjezbi za razvijanje svjesnosti. To je posvecivanje potpune paznje na najdominantniji objekt u vasem fizickom ili mentalnom iskustvu…..”
Da li mi mozete pojasniti na sta se misli i dati mi neki primer?
Hvala!

Odgovori
Marijana May 23.07.2016. - 16:48

Draga Saška, ovime je učitelj dao do znanja što je to meditacija uvida. Kad kažemo uvid, mislimo uviđanje, kada vidimo “stvari” takve kakve jesu, ne kakve mislimo da jesu, ne pojam koji imamo o njima, već kakve jednostavno “jesu”. Za razliku od Samathe, Vipassana je korak dalje, dakle, Samatha je osnova, a oni koji žele još više razumijeti bivanje, koji žele ući još dublje i doživjeti pravo znanje, oni će prakticirati Vipassanu, koja je jasnoća uvida i vodi do mudrosti. Dok Samatha ima fokus na jednom meditacijskom objektu (dah, mantra, točka, slika…), u Vipassani uviđamo sve ono što se sada događa, npr. ako nam se javi neka misao, budemo svjesni da je to samo misao, ako čujemo neku buku, svjesni smo da je to zvuk, ako osjetimo neki miris, svjesni smo da je to miris, bez da se vežemo za to, da razmišljamo o tome, već da samo budemo toga potpuno svjesni, zato se kaže posvećivanje potpune pažnje na najdominantniji objekt u našem fizičkom ili mentalnom iskustvu. Nadam se da sam Ti uspjela dobro objasniti 🙂 U videima o meditaciji ću govoriti o svemu ovome, stoga prati događanja na blogu i Facebook stranici 🙂

Odgovori
Saska 28.07.2016. - 14:56

Hvala na odgovoru, sada razumem da se misli na najdominantniji objekt u toku meditacije. Prvobitno sam mislila da se odnosi na nasa “zivotna” iskustva, situacije… Pozdrav!

Odgovori
Marijana May 28.07.2016. - 22:34

Molim Saška, pozdrav 🙂

Odgovori
mirjana 11.12.2016. - 20:27

Draga Marijana!Po prirodi sam strahovito nervozna,teško se oslobađam stresa i tih nazovimo ih crnih misli.Bavim se planinarenjem i kada stavim ranac na leđa i krenem od kuće za mene više nema ružnih misli,stresa niti bilo šta drugo sem sreće i pozitivnih misli.Da li akcija traje dan, dva ili pet nije mi bitno ja sam ispunjena u potpunisti dok se ne vratim kući. Sutradan po starom i tako godinama, svesna da je moj život ovde i jedan, a planinarske akcije su kada imam novca i vremena beg iz stvarnosti. Uz ove tvoje tekstove,video obraćanja sam se počela pomalo opuštati.Čitam sve što si objavila, gledam sve što si postavila….Srdačan pozdrav.

Odgovori
Tatjana 11.12.2016. - 21:15

Naučila sam da poštujem sebe,pa onda druge koji to zaslužuju.Znam da mi je Bog podario divnog muža i dvoje divne dece,koja me vole i poštuju.Polako počinjem da govorim ljudima da govorim ono što mislim.
Hvala ti Marijana divna si osoba.

Odgovori
zorka 26.01.2017. - 19:41

Draga Marijana, tekstovi su divni i prijemcivi mom umu. Meditiram ili pokusavam medirati, ne mogu sa sigurnosću definisati. Ali znam da ću jednog dana znati definisati. Mene mnogo vise muci moje samopouzdanje… Retko sam zadovoljna sama sa sobom, bilo sta da uradim ja se preispitujem, kritikujem, itd. Zadovoljna sam samo kada se vratim u proslost i razmisljam o nekim rezultatima. Mada sam, u momentu desavanja takođe bila nezadovoljna. Čitam ja na tu temu. I tvoje tekstove. Na momenat mi sve bude jasno, onda prva prilika i opet bezbroj primedbi. Da li ima leka za mene? Veeeliki pozdrav…

Odgovori
snježana 07.02.2017. - 20:16

lijep pozdrav. Pratim,znači tu sam s vama i jako mi se sviđa vaša stranica. Meni uglavnom nedostaje vremena,i sad dok ovo pišem trebala sam već bit pod tušem,uskoro će serija… a ni krevet nisam spremila,sudoper pun suđa… i tako u nedogled. Meditirat sam odlučila,još nisam probala ali hoću.Draga Marijana hvala ti puno šta me sjetiš svako malo da postojim,da stanem i pogledam se.Zadovoljna sam svojim životom,ako to smim glasno reć u ovom zločestom vremenu,puno toga još trebam napravit za svoju obitelj samo zdravlja i Božijeg blagoslova mi treba. Hvala Marijana<3

Odgovori
nada 12.02.2017. - 18:46

draga Marijana već duže vrijeme želim naučiti meditirati jer imam problema s pamčenjem i koncetracijom i Bog mi je poslao tebe

Odgovori
Jasna 22.02.2017. - 12:11

Pozdrav Marijana,hoces li,molim te, snimiti i video o Vipassana meditaciji.

Odgovori
snježana 27.02.2017. - 10:17

Draga Marjana, meditiram često, ali sam još uvijek na pčetku i pravim grešku koju si upravo navela. Uporno nešto očekujem u podsvjesti.
Uspijem se opustiti nekad više nekad manje, ali mi to godi, jer nađem svoj mir u tim trenucima.
Radujem se svakoj tvojoj priči, a savjeti su dobro došli.
Lijep pozdrav.

Odgovori
Diana 05.03.2017. - 19:43

Draga Marijana, hvala na dijeljenju vrijednog znanja. Imala bih pitanje; kako preporučaš da se kombinira Samatha i Vipassana meditacija? Naime, već neko vrijeme prakticiram Samathu s mantrom i sad bih voljela preći na više nivo… Da li bi bilo ispravno npr. nakon 10-15 min koncentriranja na mantru jednostavno “ukliziti” u meditaciju bez mantre, spojiti ove dvije vrste u jednoj praksi tako što bih nakon nekog vremena prestala ponavljati mantru i prepustila se samo opažanju, svjestnosti, promatranju…. ? Ili je bolje odvojeno raditi te dvije prakse? Hvala unaprijed! <3

Odgovori
Maja 06.03.2017. - 6:15

Tek sam pocela meditirati i ne ide mi lako ali trudim se. Osjecam se bolje zato sto sam odlucila, da napravim nesto za sebe.
Dogodile su mi se mnoge stvari, koje stvaraju bol i konacno sam se savjesno odlucila, da nesto napravim zbog toga.
Hvala ti Marijana za sve spodbudne rjeci i uputke, kako da pocinjem raditi na sebi. Puno hvala

Odgovori
Vesna 07.03.2017. - 18:38

Hvala draga Marijana na tvonim tekstovima,stvarno se bolje osjecam kad ih citam.
U meditaciji sam nova,odnedavno je prakticiram ili barem pokusavam, i onu vođenu i u tisini, nekad mi se cini da uspjevam,nekad ne..ali definitivo sam sigurna da se mijenjam sto zbog tvojih i slicnih tekstova,promjene razmisljanja i uvjerenja zbog cega sam jako zadovoljna i definitivno sam odlucila promjeniti zivot tj.pogled na zivot! Pratim te i dalje, veliki pozdrav!

Odgovori
Borjana 27.04.2017. - 21:50

Divno objasnjeno!!!

Odgovori
Mence 09.08.2017. - 18:28

sledim te draga nekoliko mjeseca 🙂 i pocela sam da meditiram i uporna sam 🙂 … interesuje me kakve tjelovezbe vezbe radis prije meditacije ? hvala

Odgovori
Anđelka 06.09.2017. - 11:08

Draga Marijana,
Da li je normalno osjećati trnce tijekom i nakon meditacije?
Lijep pozdrav,
Anđa

Odgovori
Slavica 18.10.2017. - 18:45

Draga Marijana,
Već neko vrijeme pratim tvoja videa i od tada se trudim meditirati. Evo i danas nakon što sam pogledala tvoja videa i mail u kojem si tako lijepo i jednostavno pojasnila kako meditirati. Upravo sam završila i osjećam se opušteno, mirno i zadovoljno dobro.
U meditaciji mi se događa da mi misli lutaju ali manje nego kad sam počela i događaju mi se trzaji tijela koji kao da me prestraše a zatim osjetim da mi je lijepo.
Hvala ti draga Marijana.
Veliki pozdrav!

Odgovori
Edina 09.01.2018. - 16:54

Srdačan pozdrav

oduševljena sam vašim savjetima,, ovaj moj komentar nema baš velike veze sa meditacijom,,pokušala sam
naime za par dana mi se bliže ispiti i jako mi je važno da položim,a nemam koncentracije za učenje ,,šta da radim HELP

Odgovori
Naila 01.03.2018. - 20:40

Prije 3 godine meditirala sam svakodnevno, u jutro i navečer. Odlično sam se osjećala. Uglavnom nakon određenog vremena sam prestala.. Zadnjih godinu dana život mi se promijenio na svim poljima i svako toliko meditiram, ali ne svakodnevno, nekako kao da se ne mogu natjerati da meditiram svaki dan… Ali svakodnevno jako puno razmišljam o tome i tako to želim,a onda s druge strane si mislim da sam previše opterećena time pa da zato ne krećem.. I u borbi sam sama sa sobom zbog toga. Hvala Marijana na predivnim email ovima.

Odgovori
Ljubica 22.06.2018. - 6:47

Draga Marijana, kao što sam obećala na seminaru počela sam da mediteram svakodnevno ujutro i uvece…kao što kažeš da nije važno koliko meditiras, ja sam počela sa 5 minuta da ne preteram…i zaista koristim sve što si govorila i videima pa se nadam da ću ovladati ovom veštinom i konačno biti svoja i uživati u životu…jer volim ljude i uživam u druženju i upoznavanju ljudi sličnih menipoljubac i osmeh od mene

Odgovori
ANITA 27.08.2018. - 17:08

Znam ljude koji meditiraju sami. Zanima me dali je moguće meditacijom navući astralne entitete? Kako znati gdje se nalaziš pošto ima puno nivoa?

Lp
Anita

Odgovori
Smiljana 17.04.2019. - 8:08

Slušajući Vaše savete, počela sam meditirati. Osamim se u sobi, pustim laganu, opuštajuću muziku i dišem, duboko udišući mir izdišući stres. MAlo mi problem predstavlja položaj u kom bih trebala sedeti dok meditiram, pa Vas molim da mi to objasnite
Srdačan pozdrav

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu