7 razloga da ostaviš prošlost, pustiš brigu o budućnosti i počneš živjeti SADA

od Marijana May

Podijelit ću s tobom što mi se jednom dogodilo. Svako jutro nakon buđenja odradim tjelovježbu, da se malo rastegnem i prije razbudim. Koristim pilates loptu s pomoću koje radim određene vježbe. I tako, po navici vježbam, znam cijeli redoslijed vježbi, i u trenutku kada sam uzela loptu da na nju sjednem, završila sam na podu. Kako? Mehanički sam uzela loptu – po navici, i umjesto da na nju normalno sjednem ja sam pošteno pala na pod, lupila svoje laktove, i u trenutku mi se ukočio vrat. Doživjela sam blagi fizički šok koji je prouzrokovao ukočenje vrata i ramena. A to je bio samo trenutak, jedna sekunda nepažnje, koja me sada košta cjelodnevnog bola.

Što se u biti dogodilo?

Nisam bila u sadašnjem trenutku. Fizički sam bila u svojoj sobi, prateći svoju jutarnju rutinu, a mislima daleko. Zbog nedostatka sabranosti, neusredotočenosti, ne bivanja u sadašnjem trenutku, blago sam se ozljedila. Poslije sam meditirala, opustila se, masirala se, i bolje mi je. Još uvijek osjećam napetost i ukočenost, no proći će. Ovo mi je bilo jedno dobro upozorenje, da uvijek budem skoncentrirana, prisutna tijelom i duhom kada nešto radim, a posebno što se tiče fizičke prirode.

Iako mi je ovo bio prvi pad s lopte, itekako nije prvi put da sam mislima odlutala, bivajući neprisutna u sadašnjem trenutku. Mogu ti reći, da mnoge nezgode nastanu na ovaj način. Jurimo, žurimo, ne razmišljamo o onome što upravo radimo, već mislima lutamo, i onda učinimo neku glupost na štetu nas i ostalih. Kad se samo sjetim koliko sam divnih trenutaka propustila jer nisam bila prisutna u sadašnjem trenutku, i toliko toga lijepog na taj način izgubila.

Koliko puta nešto radimo, npr. čitamo, i onda nam zazvoni mobitel, pa nam netko nešto govori, pa odemo na fejs samo da provjerimo što se događa, jer ne daj Bože da nešto propustimo, i onda se opet vratimo na čitanje pitajući se – a gdje sam ono stala?

Smetnje su na svakom koraku, i odvraćaju nas od bivanja u sadašnjem trenutku. No, nisu samo smetnje problem. Problem smo i mi sami, tj. misli koje su nam u glavi.

Postoji samo sadašnji trenutak. Ljudima je jako teško usredotočiti se na sadašnjost; uvijek razmišljaju o onome što su učinili, o tome kako su to mogli napraviti bolje, koje su posljedice njihovih djela, zašto nisu učinili ono što su trebali učiniti… Ili se brinu za budućnost, šta će raditi sutra, koje mjere opreza bi trebali poduzeti, koje ih opasnosti čekaju iza ugla, kako izbjeći ono što žele i kako postići ono o čemu su uvijek sanjali.
– Paulo Coelho

Gdje se toliko žurimo, i zašto se stalno vraćamo nazad razmišljajući o prošlosti, kada sve što trebamo jeste da budemo tu, ovdje i sada?

Ako sada čitaš ovo što sam napisala i upijaš svaku riječ, draga moja, čestitam ti jer si u sadašnjem trenutku.

Evo nekoliko razloga zašto je od velike važnosti biti u sadašnjem trenutku:

1. Život je ispunjeniji

Kada smo svjesni onoga što nam se upravo događa, kada smo ovdje i sada, postajemo ispunjeniji i uživamo u blagodatima koje nas prožimaju. Imamo više doživljaja, intenzivnije proživljavamo trenutak te se na taj način možemo uvijek podsjetiti na lijepe i ugodne trenutke, proživljavajući ih opet.

2. Činimo manje grešaka

Skoncentrirani na ono što radimo, tako bivajući u sadašnjem trenutku, nećemo činiti pogreške niti nepromišljene radnje. Bivajući skoncentrirani, postići ćemo više, i time kvaliteno provesti svoje vrijeme.

3. Uspostavljamo bolju komunikaciju

Kada komuniciramo, i potpuno se skoncentriramo na svog sugovornika i ono što govori, postajemo pažljiv slušatelj i time bolji komunikator. Tako možemo razviti dobre odnose s drugim ljudima, jer svi osjećamo kada nas netko iskreno sluša ili kada samo klima glavom a misli na nešto sasvim deseto. Fokusiraj se na svog sugovornika jer je ovo jedan od najbitnijih faktora kvalitetne komunikacije.

4. Hrana je ukusnija

Idući put kad budeš nešto jela, prepusti se osjetilnim užicima. Jedi polako i osjeti okuse koje hrana nudi. Uživajući tako u svakom zalogaju, doživjet ćeš pravi okus hrane, i tako puno manje unijeti kalorija, nego kada se nesvjesno i brzo jede (jedan od najboljih savjeta za one koji žele držati dijetu tj. smršaviti, svjesno jedenje).

5. Omiljeno piće ima bolji okus

Prije nego što popiješ svoju šalicu kave ili čaja, osjeti taj miris, tu aromu. Uživaj u svakoj kapljici ovog divnog pića koje držiš u rukama.

6. Nema prošlosti niti budućnosti, stoga ni depresije ni anksioznosti

Ako si depresivan, živiš u prošlosti. Ako si anksiozan, živiš u budućnosti. Ako si smiren, živiš u sadašnjosti.
– Lao Tzu

7. Vlada opuštenost i mir

Kada smo u sadašnjem trenutku, svjesni upravo onoga što se događa, vlada samo mir i opuštenost.

Tajna mentalnog i tjelesnog zdravlja sastoji se u tome da ne oplakujete prošlost i ne brinete o budućnosti, nego da mudro živite u sadašnjem trenutku.
– Buddha

Kako bismo bili u sadašnjem trenutku, potrebno je da budemo svjesni i fokusirani, dakle svjesnost i fokus. U tome nam svakako pomaže meditacija, o kojoj možeš više pročitati ovdje, kao i vidjeti video u kojem je objašnjeno kako pravilno meditirati. Ona će nam pomoći da budemo svjesni, fokusirani, skoncentrirani, mirni i opušteni, te na taj način budemo prisutni u jedinom dostupnom trenutku u kojem se sve odvija, u sadašnjem trenutku.

Želiš naučiti jednostavno i pravilno meditirati i prakticirati Mindfulness, imati više unutarnjeg mira a manje stresa, više uživati u ljepoti sadašnjeg trenutka, ostati smirena u teškim trenucima, imati više ljubavi prema sebi? 

U tome Ti može pomoći meditacijski tečaj “Oslobodi Snagu u Sebi” , koji je ujedno prvi online meditacijski tečaj na našim prostorima kojeg je uspješno završilo više od 970 žena.

Sve informacije o online meditacijskom tečaju Oslobodi Snagu u Sebi, pronaći ćeš na linku ispod:

https://mojameditacija.com/

 

Ono što je prošlo, više ne postoji. Ono što će biti, još nije došlo. Pa što onda postoji? Samo ona točka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj je točki sav naš svijet.

– Lav Nikolajevič Tolstoj

Piši mi, koliko često budeš svjesna sadašnjeg trenutka?

>>> Opusti se u trenu uz ovaj najjednostavniji način opuštanja

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

376 komentara

marina 19.04.2016. - 19:54

Prekrasan tekst i jako poucan, kao i svi do sada …to i je zapravo moj najveci problem ili zivim u proslosti ili buducnosti …nikad u sadasnjosti …

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 20:13

Hvala Ti Marina 🙂 Budi svjesna i fokusiraj se na sada, na sadašnji trenutak. Tu će ti pomoći i vježba disanja, koja se nalazi na linku ispod članka.

Odgovori
MARY 01.05.2016. - 1:25

E bas se i meni dogadjalo tako da se preispitujem sta sam mogla,sta ce bit itd.al to je opet bilo pod uticajem drugih ljudi,vec sam ti pisala o tome,znas o kome e rec.a onda sam pukla i prekinula kontakt i ovog ispitnog roka mi je bilo puno bolje! Mada.desavalo mi se da odlutam,ali sam nekako bila puno koncentrisanija.Inace moram da ti kazem d moj verenik zivi u sadasnjosti i od njega sam uvek slusala,a konacn mi je i doslo do mozga-KONCENTRISI SE NA TO STO SADA RADIS,NE MISLI STA CE BITI I STA JE MOGLO BITI! 🙂 Ti si mi samo potvrdila da je covek bio u pravu:*

Odgovori
Matea 28.02.2017. - 12:37

To i ja često radim. Pomažu mi ovakvi tekstovi da me podsjete na ono što je bitno. Hvala!

Odgovori
Nena 27.03.2017. - 23:22

Ja se često sretnem sa odlutalim mislima daleko u prošlost,i tek kasnije osetim da me obuzima nervoza zbog izgubljenog trenutka misleći na to šta se ranije desilo. Slažem se sa tobom i hvala na razjašnjavanju. Komentari su za 10*

Aida 05.07.2018. - 18:54

Tekst odlican.Od kada radim na sebi zadnjih 3 tjedna meditiram i proucavam sve sto mi posaljes jako se dobro usredotocim na sadasnji trenutak.Jako ti se zahvaljujem

Odgovori
Dijana 22.01.2020. - 8:15

Draga Marijana,sa radoscu i uzbudjenjem primam ,citam i ucim iz tvojih tekstova,ali opet cu se ponoviti,teorija – sve se slazem i sve mi je jasno,ali praksa,e tu sam jos uvijek klimava. Mogu se ipak pohvaliti,u manjoj mjeri nego ranije… Sa tvojim iskustvom koje si podijelila sa mnom i povrede koju si zadobila,jasno mi je sve,jer i samu sebe uhvatim kad nisam u sadasnjem trenutku kad nesto radim ili se povrijedim ili slomim nesto… Nije to lose,signal da se vratim ovdje i sada…. Hvala . Volim te❤️

Odgovori
Darinka 13.11.2016. - 20:11

Svaka od nas žena proživljava trenutke na drugačiji način..Kad te savlada tuga ,onda se vratiš u prošlost,prisjećajući se svih dragih ljudi kojih više nema među nama ,kao i kajanja što si sve trebao učiniti ,a ipak nisi..To se slično odnosi i na budućnost ,pogotovo u današnje krizno vrijeme ,gdje nema sigurnosti ni u jednom segmentu života.U sadašnjosti živimo i moramo se prilagođavati svim nastalim situacijama,a da bi nam ona bila što lakša ,moramo reagirati razumom ,a ne srcem,kako nebi bili previše razočarani..

Odgovori
Nena 27.01.2017. - 13:02

Divno,Marijana May,hvala na meilu u trenutku kada sam počela gubiti sadašnji trenutak.Hvala na toplini kojom tvoje riječi zrače <3

Odgovori
Nena 14.02.2017. - 17:38

Ja sam unaprijed sa svime…zato me i anksioznost i napadi panike cesto slijed

Odgovori
Borjana 09.03.2017. - 20:28

Ja ponekad provedem dan ,a da ne osjetim da sam prisutna.

Odgovori
Vera 29.03.2017. - 10:57

Draga Marijana ,svaka ti je na mestu,u svakom tvom tekstu vidim sebe! Koračati sa tobom kroz život,kroz meditaciju ,je pravi blagoslov !Ljubim te i hvala od srca što si uz nas !

Odgovori
Micka 30.10.2017. - 5:58

Hvala ti Marjana
Koliko puta od jednog odredista do drugog stignem bez da znam gde sam i kako prosla. Danas je drugacije, danas uzivam u svakom koraku i trenutku.
Mada se desava da ne budem svesna nekog trenutka, ali odmah se vracam.

Odgovori
Ella 07.01.2018. - 21:39

Marijana divno bas uzivam u tvojim postovima

Odgovori
Svetlana 03.03.2018. - 10:07

Dobri i veoma korisni saveti.Hvala Matijana

Odgovori
Katarina 11.03.2018. - 22:57

Divan tekst. Sad znsm tek otkud depresija i anksioznost pristizu pa ce biti lakse ako ne skroz ih se resiti makar umanjiti njihovo delovanje na kbalitet zivota.

Odgovori
Marina 10.06.2018. - 18:23

Draga May, bas sam sada u periodu kada mi treba bas ovakva vrsta pomoci da shvatim da moram biti tu i sada da bih bila srecna …hvala neizmerno

Odgovori
Gordana 26.07.2018. - 19:27

Meni misli lutaju non stop,cak ne mogu ni kratku meditaciju a da mi nisu neke slike,dogadjaji,misli,neizgovoreno a htela sam reci itd.pokusavam da vezbam da kontrolisem misli bar tokom meditacije i to tesko ide ali sam uporna i uspecu!!!!!!!Hvala May,za ove tekstove!!Verovatno zbog tih misli sam inace na lekovima za dep.i ankc.❤️❤️❤️

Odgovori
Selma 09.10.2018. - 19:54

E upravo mi ovo treba Marijana. Cesto mi se desava da se zapitam “u kojem vremenu ja zivim” i cesto pokusavam da ne mislim na ono sto je vec proslo ali ne ide… konstantno prozivljavam u svojim mislima neke trenutke,i lose i dobre,i ne mogu da se fokusiram na ono sto se desava oko mene. Hvala ti puno na ovome,puno mi znaci i apsolutno zelim da sve primjenim a pokusat cu i ovo

Odgovori
elvisa 21.04.2016. - 22:43

Iskusila sam vec kako razmisljanje o proslosti cini od mene stagnirajucu osobu .Tu je blokada koja cini da zivim u sjeni.Hvala na vasim pojasnjenjima .Buducnost je neizvijesna svima stoga stvara paniku i tacno da nije pametno mnogo misliti o tome sta ce biti .Iz proslosti mogu uzeti iskustvo i mudrost i izaci iz sijene kako bih zivjela sada.

Odgovori
Marijana May 21.04.2016. - 22:50

Tako je Elvisa, iz prošlosti izvući pouku, i živjeti sada. Budućnost još nije došla, ali se uvijek stvara samo u sadašnjem trenutku. Hvala Ti 🙂

Odgovori
elvisa 21.04.2016. - 23:01

Hvala tebi mnogo sto nam pises pametne savjete

Odgovori
Marijana May 22.04.2016. - 12:48

Molim 🙂

Viki 15.01.2017. - 20:00

Sve lijepo receno ali u stvarnosti to je dugacak proces.Potrebno je puno vjezbe za zivjeti u sadasnjem ternutku.Treba ustrajati jer inace…..
Zaista nikakve koristi biti neptestano mislima u proslosti a i na buducnost mozemo tek malo utjecati.Dakle,zivot je lijjep i zivimo ga sada.Trebalo mi je vremena ali mislim da sam uspjela.Bog nas poziva da mu prepustimo svoje brige i strahove.On je tu da nam pruzi ruku kad padnemo,da nas nosi kad ne mozemo dalje.Njemu
nista nije nemoguce!
Marijana tebi hvala za svaki poticaj.Divna si!

Odgovori
Ervina 18.07.2018. - 21:03

Hvala Vam, ova poruka je bas stigla od Vas u pravi cas..ali i sve druge poruke su svaka na svoj nacin dopunile mene i ucinile me boljom osobom.. sve najbolje Vam zelim.. lijep pozdrav

Odgovori
Nerma 26.07.2016. - 12:19

Svaka cast .. od kako sam pocela citati vase price .. svaki dan se osjecam ljepsom i jacom osobom..p.s
pametnijom 😉

Odgovori
Marijana May 26.07.2016. - 22:07

Divno Nerma, i treba da se svaki dan osjećaš ljepšom, pametnijom i jačom 🙂

Odgovori
Muamera 03.08.2016. - 14:01

Ja inace ne volim da zurim u nekim stvarima,jer znam da cu svjesno pokvariti nesto…a brzina I tempo nas tjerauj nazalost.Volim da se usmjerim u tisini kad nesto radim ,jer ako se to ne desi ode sve u vraga 🙂

Odgovori
Marijana May 03.08.2016. - 17:45

Da, ovaj svijet baš juri, i zbog toga je ponekad teško ići polako i sigurno. No, nije nemoguće, i što smo više mirniji i opušteniji, te polako i temeljito radimo to bude bolje 🙂

Odgovori
Goga 02.10.2016. - 18:51

Što sam starija sve više bivam u sadašnjosti. I to mi prija. Lepo je što podsećate na te velike stvari jer smo jako skloni zsbotavljanju.Pozdrav

Odgovori
Marijana May 20.10.2016. - 17:51

Hvala draga Gogo 🙂 Život ima pravu čar u sadašnjem trenutku. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
andjelka 16.02.2017. - 11:11

pogodak pravo u centar, moj problem je rastrzanost na sve strane pa nista do kraja da zavrsim, korisni savjet hvala Marijana

Odgovori
Albertina 24.10.2017. - 20:19

Zivim u proslosti.Sta bi bilo da nisam to tako napravila,mogla sam to drugacije.Sto nema smisla,sto je bilo bilo je i to treba da bude u proslosti.Gledam u buducnost,mastam..Ali najmanje zivim u sadasnjem trenutku.Poucan tekst i trudit cu se da vise uzivam u sadasnjosti…Hvala Marijana …

Suada 30.03.2020. - 8:10

Prekrasan tekst svaka čast.Zivim u proslosti tj u depresiji sam iako imam mnogih razloga da živim u sadašnjosti pokušavam to da riješim ali već od januar ove godine takva je situacija razmišljam zašto nisam drugačije uradila neke stvari ali nikada necu moci ništa da ispravim

Odgovori
Ines 29.09.2016. - 18:43

Ja se ispricavam al ocito sam informaticki nepismena jer nikako da nađem gdje da napišem komentar zbog toga pišem ispod tuđeg . Molim vas za pomoc …. gdje trebam upisati svoj komentar a da ne ometam druge ljude . Unaprijed hvala

Odgovori
Marijana May 01.10.2016. - 9:04

Draga Ines, očito se dobro služiš s tehnologijom kada si uspjela napisati komentar, tako da se dobro snalaziš 🙂 Kako ne bi pisala ispod tuđeg komentara, potrebno je da odeš na kraj, skroz dolje, ispod zadnjeg komentara, gdje piše: NAPIŠI ŠTO MISLIŠ, te ispuniš označena polja. Želim Ti se zahvaliti što si ovdje i želiš komentirati. To jako cijenim i hvala Ti od srca Radujem se tvojim komentarima draga Ines

Odgovori
Snezana 01.12.2016. - 23:01

Upravo tako i ja zivim , u proslosti ili u buducnosti . Procitavsi ovaj tekst duboko sam se zamislila i zapitala “Zasto to radim kad proslost ne mogu promjeniti a buducnost neznam sto mi donosi”. Hvala Marijana na svim divnim tekstovima koji mi puno znace i posle kojih se puno bolje osjecam .❤️❤️❤️

Odgovori
Snežana 15.12.2016. - 21:21

Draga Marijana,pre samo godinu dana bila sam jako zabrinuta za buducnost moje dece,čak sam se i razbolela zbog toga,dok nisam otkrila moć meditacije i počela da živim u sadašnjosti.

Odgovori
Amina 06.02.2017. - 20:36

Draga Marijana, u trenutku kada sam ispred sebe vidjela samo “zidove”, otkrila sam tebe i polahko rusim jedan po jedan. Hvala ti.

Odgovori
Anci 16.03.2017. - 22:46

Cao Marijana,
da, danas me je pozvala jedna drugarica i bilo mi je drago da konacno malo izadjem iz kuce, kada sam se konacno pogledala u ogledalo i nasmejala sebi pred polazak zureci sam udarila u vrata. Dobro je proslo, stavila sam oblogu i posle par minuta otisla iz kuce. Posle nekih 2 sata mi stize mail od tebe da si i ti imala povredu. Nadam se da ti je bolje, zelim ti sto brzi oporavak!
Mogo mi znacis i ti i tvoji tekstovi!
Srdacan pozdrav!

Odgovori
Sonja 21.03.2017. - 18:28

Draga Marijana puno mi pomazes.Hvala zelim ti sve najlepse u zivotu i u onome sto radis. Pozdrav od srca

Odgovori
Mirella 03.04.2017. - 13:17

Draga Marijana….nevjerojatno je to sto upravo govoris o buducnosti ,proslosti i onom vremenu izmedju u kojem visimo….odnosno zivimo …kada malo bolje razmislim sve radim automatski …imam dvoje male dijece ..dva sina i muza …i sav moj svijet je podredjen njima ….neznam jesam li i da li sam ikada zapravo svijesna sadasnjeg trenutka i kako uzivati i opustiti se u njemu.Mogu sa sigurnoscu reci da se ponekad osjecam i jesam robot.Uff….hvala na savjetima ….prijeko su mi potrebni….

Odgovori
maria tereza 25.05.2017. - 21:57

Hvala na ovaj odlomak istinite za moj zivot,nasla sam sebe bih rekla na svaku rijeci, ima toga sto sto nadjem sebe mislijuci na proslost a znajuci da nista ne mjenja se, svjesna sam toga ali misli su misle, ljepo je zivjeti svaki trenutak, treba vjezbati na to! Pozzz i uzivati zivjeti u sadasnjeg momentu! Btb (Bog te Blagoslovi)

Odgovori
tanja 27.07.2017. - 20:48

Divan i poucan tekst

Odgovori
Marijana May 29.07.2017. - 18:08

Hvala draga Tanja 🙂

Odgovori
Mirjana 18.08.2017. - 15:33

Cesto se zateknem mislima negdje daleko,tijelo na jednom mjestu a misli skroz na drugom. Zahvaljujuci meditaciji,majndfulnesu i ljudima poput tebe draga Marijana,polako to mjenjam.
Hvala na divnom clanku..

Odgovori
SLAVICA 13.09.2017. - 18:38

Divno napisano, pametno, racionalno. Cesto lutam i grijesim . Trenutno sam samo u ovom trenutku i lakse mi je. Hvala ,Marijana! 🙂 . Lijepo da postojis.

Odgovori
Andrijana 23.09.2017. - 14:11

Imam velikih problema zato sto uvek brinem o buducnosti. Sta ako ovo,sta ako ono? To me veoma iscrpljuje,fizicki i psihicki,kvari mi raspolozenje. Sama donosim zakljucke kako ce i sta ce biti,i onda se nerviram,a na kraju uopste ne bude tako. Ovih dana,uz tvoju pomoc Marijana,pokusavan da budem fokusirana na sadasnje vreme,ali mi bas tesko polazi za rukom.

Odgovori
Ana 08.11.2017. - 8:44

Mnogo takvih događaja u mom životu,čini mi se da više živim nesvesno nego svesno,želim da bude obrnuto ali moje misli i ego mi ne daju mira…

Odgovori
Jovana 17.01.2018. - 8:17

Draga Marijana, hvala na divnom tekstu. Hvala ti sto nam pomazes da budemo svesne sebe i svojih vrednosti! Bila sam u depresiji,i dalje pijem lekove, ali mnogo se bolje osecam, jer zelim da radim na sebi, a to sam na kratko zaboravila… Uz meditaciju dan mi pocinje sa osmehom, vracam onu staru sebe, devojku koja je bila pozitivna i vesela, koja se trudila na fakultetu,koja je brinula da svi oko nje budu dobro. Nazalost u ovim teskim trenucima shvatis i koliko ustvari imas malo prijatelja, ali i to je nekad dobro, zar ne? U muci se poznaju junaci. Hvala na svemu! Pozdrav iz Novog Sada

Odgovori
Irena 22.03.2018. - 18:36

Predivno draga Marijana nedavno sam te ako mogu reci otkrila i svaki dan pogledam i poslusam tvoj video, danas sam i probala meditirati, po tvom nahođenju ide polako, imam problema sa kicmom pa sjedim kad sam meditirala , predivan osjecaj.Hvala na lihepim rijecima kojima me ispunjava tvoja duša.

Odgovori
Dijana 24.01.2019. - 22:15

Draga Marijana hvala mnogo na divnim tekstovima. Mnogo mi pomazu veoma mi je tesko postici koncenraciju cak i na poslu dok dobivam instrukciju od sefice ne mogu da je zapamtim. Svjesna sam dokle sam dozvolila umu da me voza i sad se pocinjem plasiti. Borba sa samim sobom je najveca.

Odgovori
Mala 05.02.2019. - 18:40

Iskrena da budem, često sam se vraćala u prošlost I opterećivala se stvarima koje su se dogodile a I “volim” da brinem o stvarima koje će se možda dogoditi a možda I neće.Od kada sam postala svesna sadašnjeg trenutka, svesno se trudim da budem prisutna sada I ovde a da se ne osvrćem I ne brinem unapred.Kada meditiram svakog dana, primećujem da sam.više fokusirana I smirenija, odnosno više sam u sadašnjem trenutku.
Pozdrav Marjana, hvala što nas držiš budnima.

Odgovori
Joana 12.06.2019. - 10:10

Takodje. Ovaj tekst mi je dosao kao narucen, bio mi je potreban jer me proslost gusi, a stalno se pitam kada ce se nesto promeniti i sl. Hvala Marijana na pomoci, kao da si znala!:)

Odgovori
Marijana May 13.06.2019. - 20:26

Draga Joana, prošlost ostavi prošlosti, završena je i ne postoji. Sadašnjost je puno ljepša i u njoj izgrađujemo svoju budućnost. Hvala na komentaru i drago mi je što si ovdje 🙂

Odgovori
Milica 16.06.2019. - 19:59

Mozda se lakse oslobodim proslosti ali uvek strepim za buducnost. Jer uvek sam u nekoj strepnji tako da ne mogu da se fokusiram na sadasnjost. Zato sam uvek rasejana

Odgovori
Zorica 01.12.2019. - 18:45

vi ste divna zena puno mi pomazu vasi tekstovi i klipovi i sad sam se pronasla istina je zivim u proslosti boli me detinjstvo tesko dosta njih su me u proslosti povredili boli me to samim tim kad ih ugledam vratim se u tu proslost krenem da se nerviram i osecam lose pogotovo dok ih cujem a dele savete drugima ili kritikuju druge a oko sebe negledaju precutim to gledam svoja posla ali u sebi me strasno to nervira mislim samo o detetovoj buducnosti tela sam jos ovo da vas pitam kako da se ponasam prema onima koji me gledaju samo kroz koris samo kad im treba nesto i posle nece ni na telefon da se jave kad ih zovem cisto da se ispricam i ja svakom od srca pomognem netrazim nista za uzvrat druzim se sa svakim bez ineresa netrazim nista a drugi misle da ako se druzim sa njima da sam duzna sve da im pomognem ako im jednom neucinim kao a nikad nisam kako da se ponasam u takvim situacijama

Odgovori
Jelena 19.04.2016. - 19:58

Sjajno! Hvala 🙂

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 20:14

Hvala Ti Jelena 🙂

Odgovori
Daniela 24.02.2017. - 15:54

Hvala puno Marijana
Na tako dobrim i ljepim savjetima…
Puno mi pomazu svi primjeri sto si navela.

Odgovori
Jelena 19.04.2016. - 20:47

Draga Marijana hvala na mudrim mislima, savetima i iskrenim komentarima.
Ovo je jedna pesma napisana u davna vremena koja nam govori o vaznosti zivljenja u sadašnjem trenutku (još samo da je počnemo stalno primenjivati)

Pozdrav zori

Autor: Kalidas

Zagledaj se u ovaj dan.
Jer on je život, život života.
U njegovu kratkom dahu skrivene su sve istine,
sva zbilja postojanja tvoga:

Blaženstvo rasta,
Divota rada,
Blagoslov ispunjenja.

Jučer je tek san, a sutra tek slutnja.
Dobro proživljeno danas
u sretni san pretvoriti ce jučer,
a svako sutra u slutnju punu nadanja.
Stog’ dobro zagledaj se u ovaj dan!

Takav je moj pozdrav zori.

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:17

Hvala Ti Jelena i hvala što si s nama podijelila ovu lijepu pjesmu. Zagledaj se u ovaj dan, jer on je život života. Divno 🙂

Odgovori
Esma 25.04.2016. - 23:32

Hvala draga Marijana divna siiiii i velikii pozzz od srca

Odgovori
Marijana May 26.04.2016. - 15:15

Hvala draga Esma i veliki pozdrav od srca srcu 🙂

Odgovori
Anđelka 14.12.2017. - 2:59

Draga Marijana to mi se često događa da mislim na prošlost.Šta bi bilo da se sve dogodilo drukčije nikako da ostavim prošlost iza sebe.A ponekad sam u velikom razmišljanju o budučnosti a nikako na sadašnjost. Hvala ti za sve dobre savjet

Odgovori
Nataša 19.04.2016. - 20:50

Citam tvoj meil..Ja zivim ili u proslosti ili sam u buducnosti,a u biti uvijek u brigama.Propustam sadasnjost.
Hvala ti na predivne rijeci!

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:20

I tako proleti život. Pokušaj više biti svjesna sadašnjeg trenutka, zastani, duboko udahni, i shvati da upravo proživljavaš ovaj trenutak u kome se sve događa. Tako ćeš manje misliti na prošlost ili budućnost. Skoncentriraj se na ono što radiš. Hvala Ti Nataša 🙂

Odgovori
Stefanija 24.07.2017. - 9:34

Joj,Marijana kako lijepo pises,volim citati tvoje tekstove.pozzz

Odgovori
S.Z. 19.04.2016. - 20:53

Zelim da se zahvalim na divnim umirujucim tekstovima koje delite sa nama. Skoro sam otkrila ovu stranicu i od tada jedva cekam novi tekst. Ja imam problem jer mislim kako mi trenutno nikad nije dovoljno dobro i kako ce mi u buducnosti biti bolje samo kad ovo prodje, kad se ono desi, uvek mi samo jos bas TO treba da bih bila ispunjena i onda kad polako po nesto dolazi i prolazi shvatam da sam imala prevelika ocekivanja jer sve je lepse u masti pa onda slede i velika razocarenja. Koje sam i dozivela pre par meseci pa sam ozbiljno pocela da radim na promeni sebe svojih misljenja i bas to pocela da zivim samo u ovom trenutku. Nije lako treba vremena promeniti svoja uverenja ali sreca pa sam svesna da su bila pogresna.

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:25

Hvala ti SZ 🙂 Srećom, postala si svjesna i počela mijenjati pogrešna uvjerenja. Kada uvijek nešto očekujemo, stalno mislimo kako će nam poslije biti bolje, i tako gubimo ovo što imamo upravo sada. Trebamo raditi da nam bude bolje, ali isto tako uživati u onome što imamo sada. Sutra nikada ne dolazi, uvijek imamo samo sada, i toga trebamo biti svjesni. Uvijek se fokusiraj na ono što sada radiš i više uživaj u svakidašnjim trenucima. Drago mi je što si otkrila ovaj blog i dobro nam došla 🙂 Samo nastavi raditi na sebi i sve će doći na svoje mjesto. Budi ovdje i sada 🙂

Odgovori
Ivona 19.04.2016. - 20:54

Nadam se da si bolje Marijana. Kada žurim i mislim na nešto drugo često pogriješim i zato znam da se moram fokusirati na sadašnji trenutak. Hvala ti na ovom motivirajućem članku 😀

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:30

Bolje sam, hvala Ti Ivona 🙂 Da, moramo biti u sadašnjem trenutku jer smo na taj način oprezniji, manje griješimo i više uživamo. Molim 🙂

Odgovori
Hani 19.04.2016. - 21:04

Svi tekstovi su divni i zaista korisni.
Jako cesto sam u prilici da razgovaram sa nekim a misli odlutaju, prosto i ne osetim, vrati me u sadasnjost pitanje:”Sta mislis o tome? “.
Osecaj je jako neprijatan 🙁

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:35

Hvala Ti Hani 🙂 Neugodan je osjećaj jer sugovornik osjeti da ga se ne sluša. Kako bi imali bolje odnose, trebamo naučiti slušati druge. Drugi put se pokušaj skoncentrirati na to što ti osoba govori, pažljivo slušaj, i održavaj kontakt s očima, to je jako bitno. Vježbaj i vidjet ćeš pozitivnu promjenu 🙂

Odgovori
Snezana 19.04.2016. - 21:14

Kao po obicaju, predivan tekst, sve pohvale i veeeliki pozdrav. A ja uglavnom odlutam u buducnost, pa se sudarim sa bezbroj pitanja a sta ako bude ovo ili ono… i naravno to je proizvelo greske gde tek posle njih shvatim da zapravo je neophodno da i mislima i telom budem tu gde jesam…..

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:39

Hvala ti Snežana 🙂 Da, da. Kada mislimo o budućnosti samo si postavljamo pitanja na koja nemamo odgovor, i onda se vrtimo u krug. Tako se javlja briga i nervoza oko onoga što bi moglo biti, zbog čega gubimo sadašnji trenutak u kojem možemo nešto korisno napraviti. Bitno je da smo duhom i tijelom tu gdje jesmo, tako je Snežana.

Odgovori
sadeta 19.04.2016. - 21:22

Hvala Marijana za ovako poucan tekst,nadam se da si dobro,a radujem se svakom tvom novom tekstu….

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:41

Hvala Ti Sadeta, puno sam bolje, još malo ukočeno, ali proći će 🙂 Očekuj još puno tekstova 🙂

Odgovori
Ana 19.04.2016. - 21:27

Draga Marijana, ja cijeli svoj život živim u oblacima, sanjarim i rijetko kad sam prisutna u sadašnjem trenutku. Kako sam počela raditi na sebi, sve više shvaćam koliko je bitno držati fokus na sada. Prvi puta sam osvijestila sadašnji trenutak, tj. njegovu važnost kad sam pogledala film ”Peaceful warrior”.
Sada mi, osim meditacije, pomaže i tehnika EFT ili tapkanje.
Sviđa mi se tema o kojoj pišeš i sve što si napisala, tako da inspirirana napisanim odoh počupati obrve, ali tako da sam svjesna trenutka i da vidim koliko ću uživati u samom činu, a ne samo da to bude automatska radnja koju često radim preko volje. To ću početi raditi sve više, naročito dok radim dosadne poslove, jer nekako najčešće se koncentracija na sadašnji trenutak svede samo na meditaciju i EFT. 😀

Lijep pozdrav Marijana 😀

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 21:47

Draga Ana, hvala Ti 🙂 Drago mi je da si uvidjela značaj sadašnjeg trenutka, i što koristiš tehnike koje ti pomažu da uživaš u njemu. Davno sam pogledala film koji si spomenula, mogla bih opet. Uživaj u čupanju obrva, to je isto odlična vježba koncentracije 😉 😀 Lijep pozdrav Ana 🙂

Odgovori
Snežana 19.04.2016. - 22:34

Važnost sadašnjeg trenutka nisam znala cijeniti. Misli su mi uglavnom lutale i bile usmijerene na nebitne stvari. Ni svijesna nisam bila da tada propuštam najljepše i najistinitije trenutke, u kojima treba jednostavno uživati. Danas kada postajem svijesna toga trudim se da svoju svijest usmijerene na ono što zaista vrijedi i postoji. Ono što mi je pružila meditacija, je svijest vlastitih i misli, a sada je na meni da ih kontrolišem, jer su do sada one mene kontrolisale. Iskrena zahvalnost na svemu što imam me približava sadašnjem trenutku . Trudim se i znam da ni jedna promjena ne dolazi preko noći. Učim se strpljenju, što do sada nije bio slučaj. Htjela bih da pitam jel ok misliti o nekim lijepim trenucima koje sam proživjela u prošlosti? To me baš zanima! I koji je glavni uzrok lutanja s mislima ispreplećene prošlošću i budućnošću? Jel to može biti znak da nismo zadovoljni životom koji trenutno živimo, pa mislima bježimo od sadašnjosti? Ili je ukorjenjena loša navika? Zanima me tvoje mišljenje. 🙂
Unaprijed hvala na odgovorima, kao i na svemu ostalom!

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 23:03

Snežana, sve si dobro rekla. Što se tiče toga da li je ok misliti na lijepe stvari iz prošlosti, mislim da apsolutno jeste. Kada mislimo o lijepim doživljajima, ponovno ih proživljavamo, budemo zahvalni i prizivamo još takva događanja. Tako da je svakako dobro prisjetiti se lijepih stvari, no i dalje, što je više moguće biti u sadašnjem trenutku kako bi iskusili ono što nam on pruža. Razlog zašto se naše misli isprepliću, po mom mišljenju i iskustvu, je taj što nismo dovoljno trenirali svoj um. Imamo svoje navike, svoj način razmišljanja, i ukoliko pustimo da misli lutaju, svašta se događa – čas smo u prošlosti, u događaju prije deset godina, čas brinemo što se može dogoditi u budućnosti, i tako vrludamo. Zato nam pomaže meditacija da treniramo svoj um, te na taj način kontroliramo svoje misli a ne da one stalno upravljaju nama. Ujedno, mnogi ljudi ne mogu podnijeti situaciju u kojoj se nalaze, stoga sadašnji trenutak izbjegavaju pod svaku cijenu, tako misle što je bilo, što će biti, traže razne oblike zabave samo kako bi pobjegli od sebe i od istine, suočavanja sa samim sobom koje se događa kada smo svjesni u sadašnjem trenutku. Stoga, treba trenirati svoj um, i vratiti se sebi kada misli počnu divljati i bježati na sve strane, kao što se meni danas dogodilo kada sam pala, sve zbog toga jer sam mislila na nešto i automatski radila ono što radim svaki dan. Još jedan dobar podsjetnik da moramo biti svjesni onoga što činimo, bivajući u sadašnjem trenutku. Eto, nadam se da sam ti dala razumne odgovore na tvoja pitanja, na kojima ti se zahvaljujem 🙂

Odgovori
Maja 19.04.2016. - 22:43

Draga Marijana zaista nije tesko udovoljiti i sebi malo, ali nam to malo uvek fali 😉
Da izvucemo pouku i ove price, u sadasnjem trenutku uzivam citajuci tvoje tekstove, dok kisica polako pada, sa soljom tople cokolade 🙂
P.S. Brz oporavak ti zelim 😉
P.P.S. Mozes ti to 🙂

Odgovori
Marijana May 19.04.2016. - 23:06

Draga Majo, hvala Ti 🙂 Svakako si moramo udovoljiti i činiti naše male svakodnevne radosti. Divno, uživanje u čitanju i toploj čokoladi, mmmmmm 🙂 Snažna sam ja, oporavit ću se. Sad slijedi meditacija prije spavanja, pošten san, i onda ujutro svjesno, usredotočeno vježbanje, neće mi više pobjeći lopta 😉 Uživaj draga 🙂

Odgovori
Mirta 19.04.2016. - 23:45

Draga Marijana ovo je predivno! 😉 stvarno kako nas tako mali tekst moze potaknuti na razmisljanje ..
PS: Zelim ti brz i sto manje bolan oporavak 🙂

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 12:50

Draga Mirta, hvala Ti 🙂 Danas sam lijepo vježbala, totalno usredotočeno, polako, i zaista sam uživala. Puno mi je bolje, mala ukočenost koja mora do sutra proći. Želim Ti što više uživanja u sadašnjem trenutku 🙂

Odgovori
Selma 20.04.2016. - 1:25

Sadašnji trenutak je naprosto čaroban. Otkako sve više bivam u SADA, imam osjećaj da je dan duži, mjesec duži, život duži 🙂 hrana ukusnija, ja ljepša … Čudo!!!
Hvala, Marijana!

Brz oporavak!

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 12:52

Istina, dan je duži, tj. život je duži i ljepši, hrana ima bolji okus, mi ljepši 😉 Daleko se više doživi kada se živi u sadašnjem trenutku. Hvala Ti Selma 🙂

Odgovori
Zeljka 20.04.2016. - 7:24

Draga Marijana,pratim svaki tvoj tekst i u svakom se pronalazim,a u ovom posebno.Priznajem da sam sanjar i da vecinu vremena sa svojim mislima provedem u nekom medjuprostoru daleko od Sada.Iako prepoznajem svoja stanja i trudim se raditi na sebi Sada zahtjeva trening i disciplinu.A tako se lako prepustiti sanjarenju…Sada zahtjeva budjenje.Tvoj tekst je svojevrsna budnica 🙂 Samo nastavi u tom tonu i hvala Ti od <3.

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 12:55

Draga Željka, odlično si to rekla. “Sada” zahtjeva buđenje, trening i disciplinu. Lako se zanijeti sanjarenjem i otploviti mislima daleko. Bolje od sanjarenja je vizualizacija, koja je kontruktivno sanjarenje, maštanje o onome što želimo postići, tako da ti je rado preporučam. Hvala Ti puno Željka, želim Ti uživanje u sadašnjem trenutku 🙂

Odgovori
Snežana 20.04.2016. - 10:22

Draga Marijana, hvala na poučnom i iskreno tekstu.Takodje i ja, kao i većina živim misleći o onome što je prošlo, a brineći o onome šta će biti.Dugo već radim na sebi i svojim emocijama, jer mislim da su one upravo pokazatelj toga gde se tenutno nalazim.Teško je promeniti dugogodišnja uverenja, navike, misli. Ali ne odustajem, jer znam da je svaki moj korak ka putu promene, moj i da ga trebam prihvatiti koloko god bio bolan.Jedno sam naučila, da je sve što mi se dešava za moje više dobro.Hvala. Svako dobro.

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 12:58

Lijepo rečeno Snežana. Svjesna si svega, to prihvaćaš i mijenjaš, bravo. Samo naprijed, korak po korak ka svome cilju, nema odustajanja. Sve se događa s razlogom, jedino je bitno da iz svega nešto naučimo i krenemo dalje. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Ivana 20.04.2016. - 10:41

Hvala, vrlo je poucno Marijana. A posebno za tekst AKO ŽELIŠ VOLJETI SEBE. Procitala ga i mislila o njemu i vec dve noci bez problema spavam.

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 13:00

Hvala Ti Ivana 🙂 Taj tekst je divan i može se čitati svaki dan. Želim Ti svaku noć laku noć 🙂

Odgovori
nikolina 20.04.2016. - 16:02

O pa svi smo izgleda u proslosti i buducnosti, a tako bi trebalo da smo u sadasnjosti.Nadam se da cu od ovog trenutka shvatiti sta znaci biti u sadasnjosti.A sto se tice jurnjavae i zurbe ,to stalno radim jer mislim na buducnost, a retko kad uspem da uzivam u sadasnjem trenutku. Hvala za ovaj tekst, jer upravo pijem kafu, osetim miris iste i citam ovaj clanak tj sad sam u ovom trenutku. Hvala Ti, pozdrav.

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 16:48

Svi to činimo, zato moramo zastati, i fokusirati se na jedini trenutak koji imamo, sadašnji trenutak. Nadam se da si uživala u aromi i ispijanju svoje kave 🙂 Hvala Ti Nikolina 🙂

Odgovori
Nataša 20.04.2016. - 22:13

Hvala Marijana na poučnom tekstu kao i na ostalima do sada. Trudim se da živim u sadašnjosti, ne vraćam se u prošlost, jer ono što je bilo tamo treba i da ostane.Sve se u životu dešava s razlogom, toga se držim, pa i kada padnem ustanem i još jače se zaletim…:D Znam da ni jedna promena ne dolazi preko noći, pa se još uvek učim strpljenju.Hvala za sve!:D

Odgovori
Marijana May 20.04.2016. - 22:54

Hvala i Tebi Nataša 🙂 Prošlost ostavimo prošlosti, i uživajmo sada i ovdje. Kad god padneš, samo ustani i nastavi hodati. Svaki rad i trud se isplati. Dobro stara poslovica kaže: strpljiv spašen 🙂

Odgovori
Tijana 22.04.2016. - 14:00

Kao i uvek, to je ono pravo. Bespotrebno se opterecujemo buducnoscu, a i prosloscu, jer kvarimo sadasnji trenutak, umesto da se opustimo i maksimalno uzivamo u svakom danu. Meni se, iskreno, dogodi da se prepustim mislima i odem negde u proslost, ali kad se trgnem, vidim da mi se i vibracija promenila, postanem nekako emotivnija, tuznija, a kada razmisljam o buducnosti koja je neizvesna stigne me strah, panika… Stvarno treba ziveti SADA, jer to je i jedino sto postoji, sve ostalo je proslo ili ce doci. 🙂 Trudicu se da uvek savladam svoje misli, da mi ne odlutaju gde im nije mesto i da uzivam u sadasnjosti, u hrani, u picu, u zvucima, u suncu, u lepom danu… Puno pozdrava, draga Marijana. 🙂

Odgovori
Marijana May 22.04.2016. - 16:21

Istina Tijana, upravo se to događa kada nismo u sadašnjem trenutku. Tako svjedočimo kako naše misli utječu na nas, te nam se i vibracija promijeni. Zato se trebamo trenirati da se uvijek vratimo i bivamo sada i ovdje. Upravo sam završila s čitanjem knjige u kojoj sam uživala i upijala svako slovo. Divno 🙂 Hvala i Tebi Tijana 🙂

Odgovori
Tijana 22.04.2016. - 20:09

Mozes li da mi preporucis neke knjige koje bi mi pomogle u mom putu kreiranja srecnog zivota? 🙂

Odgovori
Marijana May 22.04.2016. - 22:43

Naravno Tijana 🙂 Za početak pročitaj knjigu od Don Miguel Ruiza, 4 sporazuma sa samim sobom. Postoji još jedna knjiga nakon ove, zove se 5. sporazum sa samim sobom. Već sam pisala o drugom sporazumu, koji glasi: Nemojte ništa shvaćati osobno. Ovi sporazumi su itekako bitni u našoj svakodnevnici, tako kada učinimo te sporazume sa samim sobom, itekako će nam život biti lakši, jednostavniji i sretniji. Imam još hrpu knjiga za preporučiti, no ova je jednostavna i zaista pomaže ukoliko se primjeni navedeno. Javi se kad je pročitaš 🙂

Odgovori
naida 22.04.2016. - 14:17

I meni se cesto desi da odlutam negdje daleko u svojim mislima kao npr. juce.Krenula sam u grad i putem sam slusala muziku i na jedan sekund nisam vidjela put kojim hodam jer sam bila previse okupirana svojim mislima.Srecom nista lose se nije desilo trznula sam se i nastavila dalje setati.Ponekad pozelim da ne mislim ni na sta.Student sam 4 godine Prava pa mi i to dodatno stvara pritisak..ta moja zelja da budem nezavisna da radim i da uzivam u zivotu. Lijep pozdrav

Odgovori
Marijana May 22.04.2016. - 16:24

Da, da, tako se nešto stalno događa, odsutnost i onda odjednom se stvorimo negdje bez da smo svjesni kako smo tamo došli. Fax uvijek stvara pritisak, jer studenti imaju puno obaveza, a pogotovo prije ispita. Sretno sa faxom i ispitima Naida 🙂

Odgovori
naida 22.04.2016. - 17:22

Hvala puno :*

Odgovori
Marijana May 22.04.2016. - 22:44

Molim 🙂

Odgovori
Majja 09.01.2017. - 3:48

Kod mene je to problem vec 37 god…koliko i imam..kao da postoji samo proslost…nikada ne razmisljam o buducnosti…sadasnjosti…iskljucivo o proslosti…nazalost jesam toga svesna ali ?????

Odgovori
dubravka istuk 22.04.2016. - 20:07

Mnogo sam izgubila tumarajuci u proslosti. Ti si jednostavno pojasnila i drzala me u sadasnjem trenutku. Hvala. Pozdrav.

Odgovori
Marijana May 22.04.2016. - 22:47

Najbolje kod prošlosti je to što je završila, nema je, ne postoji više, stoga nema ni smisla pričati o njoj, već se samo tu i tamo prisjećati lijepih događaja i iskustava. Drago mi je Dubravka da te je tekst uspio držati u sadašnjem trenutku. Bravo i veliki pozdrav 🙂

Odgovori
tijana 23.04.2016. - 23:19

draga marijana nadam se da ti je sada mnogo bolje, cesto budem u fokusu sadasnjeg trenutka ali u poslednje vrijeme sam pod malom vrstom stresa jer naime cekam da me poslodavac pozove na rad. pa sam sva u grcu sta kako kako ce to izgledati hocu li uspijeti da li cu zadovoljiti kriterijume. a i uprimjetila sam po sebi da sam malo bezvoljna neda mi se vjezbati npr neda mi se nesto raditi a samim tim sam nekako i iscrpljena a ne znam s cim?

Odgovori
Marijana May 24.04.2016. - 12:54

Draga Tijana, previše si opterećena onim što će se dogoditi, znači stalno si u budućnosti, i zbog toga te hvata nervoza. Gubiš sadašnji trenutak, a jedino ti je on dostupan. Tako si u grču i ne da ti se ništa raditi, i tako se samo iscrpljuješ, tj. tvoje misli te crpe. Bolje se fokusiraj na ono što želiš postići, a to je vjerojatno posao. Pripremi se za razgovor, postavljaj sama sebi pitanja i odgovaraj na njih, tako ćeš itekako imati više koristi i bit ćeš spremnija na razgovoru, nego brinuti se i živcirati šta će biti. Pobrini se da bude onako kako želiš, stoga se fokusiraj da zadovoljiš kriterijume. I znaj, svaki poslodavac želi osobu koja će njegovu firmu prezentirati u najboljem svjetlu, osobu koja je upoznata s radom firme, i osobu koja želi raditi taj posao za koji se prijavila i koja je dobra u tome. Ukoliko silno želiš taj posao, nalaziš se u njemu, dokaži to sebi i poslodavcu, a to ćeš postići bivajući u sadašnjem trenutku, fokusirajući se i radeći na svom cilju. Sada.

Odgovori
suzana 26.04.2016. - 19:13

Divno napisano samo sto ja nikako da pocnem da zivim u sadasnjosti

Odgovori
Marijana May 26.04.2016. - 20:31

Hvala Ti Suzana 🙂 Meditacija će ti u tome pomoći, o njoj možeš pročitati više ovdje: http://mojzivotnidizajn.com/category/meditacija/
Praksa čini čuda, tako da je potrebno vježbati, stoga ti svakako predlažem meditaciju.

Odgovori
suzana 01.05.2016. - 18:36

Hvala Marijana na svim savetima divna si zaista ali ja se toliko trudim da meditiram ali mi nikako ne uspeva naravno ja ne odustajem pokusavam i dalje jer sam od mnogih ljudi cula koliko meditacija pomaze hvala veliko sto se ponaosob trudis sa svima nama drago mi je sto postojis

Odgovori
Marijana May 02.05.2016. - 15:34

Draga Suzana, možda je problem što se previše trudiš, jer ukoliko se previše trudimo da meditiramo, mi se više silimo nego što zaista uživamo u samom meditiranju. Nemoj se previše truditi, siliti, jer to onda stvara kontraefekt, i tako nećeš osjetiti prave blagodati meditacije. Kao što sam rekla, snimit ću video o tome kako meditirati, i to će ti sigurno pomoći. Do tada pokušaj s ovom vježbom koja je odlična za početnike:

http://mojzivotnidizajn.com/opusti-se-u-trenu/

Odgovori
Snježana 02.05.2016. - 14:20

Draga Marijana, Tekst je predivan, ali ja ne umem da se izborim sa prošlošću. PROŠLOST me uništava. Potpuno sam svesna da je to loše, ali ne znam kako da je zaboravim, da počnem život u sadašnjem trenutku.Ponekad kažem sebi ma dosta je, ali to jako kratko traje i onda sve ispočetka. Prošlost, prošlost i samo prošlost. Jako se loše osećam zbog toga!!!! Kako se izboriti? Zaboraviti? Ne umem…

Odgovori
Marijana May 02.05.2016. - 15:45

Draga Snježana, razumijem te. Naravno da se osjećaš loše jer si stalno u prošlosti, i tako gubiš sve što ti je dostupno, a to se sve nalazi u sadašnjem trenutku. Zašto toliko držiš tu prošlost? S obzirom da je način razmišljanja jedna velika navika, a naviku možemo promijeniti tako da usvojimo novu bolju naviku, preporučam ti da usvojiš novu naviku. Dakle, svaki put kada se sjetiš prošlosti, automatski se prebaci u sadašnjost, treniraj svoj um da se uvijek vratiš u sadašnji trenutak. Sve je stvar vježbe i naše volje, koliko nešto želimo i koliko želimo raditi na sebi. Treniraj svoj um draga Snježana,iz prošlosti se uvijek vrati u sadašnjost i razmišljaj što možeš sada učiniti, kako ćeš ostvariti neki svoj cilj, što želiš sve u životu doživjeti, i tako se stalno vraćaj na sadašnji trenutak i ujedno razmišljaj o svojim ciljevima, planovima za budućnost. Nije bitno gdje si bila, već gdje si sada i što ćeš učiniti sada. Ovo je vrlo koristan članak koji će ti isto pomoći da se riješiš razmišljanja o svojoj prošlosti:

http://mojzivotnidizajn.com/5-koraka-do-velike-osobne-transformacije/

Odgovori
suzana 04.05.2016. - 17:57

Draga moja hvala

Odgovori
Marijana May 04.05.2016. - 22:19

Molim draga Suzana 🙂

Odgovori
ANA 06.05.2016. - 5:40

Dragam Marijana,

Nedavno sam shvatila da sam godinama zivjela ili u proslosti ili u buducnosti.Kada sam se pokusala sjetiti sto se dogadjalo proteklih godina u mom zivotu ,shvatila sam da sam tijelom bila prisutna ali duhom nisam bila doma.Iskreno to me je uplasilo jer se nije radilo o par dana vec o puno godina.Sada se osjecam kao da sam dosla doma s nekog putovanja samo sto se ne sjecam sto sam vidjela i dozivjela na tom putu.Pozdrav i hvala, hvala, hvala……

Odgovori
Marijana May 06.05.2016. - 18:46

Jedino što je bitno je da što više uživaš u sadašnjem trenutku, da budeš prisutna ovdje i sada, tijelom i duhom. Uživaj u ovom trenutku Ana 🙂

Odgovori
Nikola 06.05.2016. - 10:58

zaista zanimljive teme obradjujes.., i to na jako kvalitetan nacin.. I mene jako muci ne boravak u sadasnjosti… ubija me.., nekad sam mislio da je vizualizovanje pozeljno ali sad shvatam da je samo sadasnji trenutak pozeljan.. Imam knjigu od Ekarta Tola o tome i cujem da je jako dobra.. Do te mjere budem u nekim dogadjajima u proslosti ili buducnosti da mi i fizicki pokreti budu kao da sam tamo..Moram to rjesavati pod hitno.. Moracu shvatiti da nista ne ide preko noci i uhvatiti se meditacije.. Imate li vi ili neko slican koga znate mozda neke skajp sesije koje se naravno placaju.. Hvala unapred..

Odgovori
Marijana May 06.05.2016. - 18:52

Hvala Nikola 🙂 Vizualizacija je korisna, to je konstruktivno maštanje, koje se opet odvija u sadašnjem trenutku. Knjiga je odlična, i preporučam je svima. Nadam se da ćeš pronaći osobu koja će ti pomoći u meditiranju, jer meditacija zaista pomaže.

Odgovori
Gaga 14.05.2016. - 0:20

Hvala Marijana na ovom super tekstu! Desava mi se vrlo cesto da budem rasejana i budem odsutna totalno, bez obzira da li sam u saobracaju, na poslu, gde god..i to me jako nervira. Trudim se u poslednje vreme da osvestim svaki momenat i vidim koliko sam tada opustenija i koliko lepih stvari propustim i zanemarim u toj svojoj odsutnosti. Definitivno moram na tome raditi. Hvala Marijana!

Odgovori
Marijana May 14.05.2016. - 15:49

Hvala Ti Gago 🙂 Što više radiš na tome, to će ti postati prirodnije. Tako ćeš više uživati i manje se nervirati 🙂

Odgovori
Nataša 19.05.2016. - 22:40

Jako zanimljiva i veoma poučna tema! Kada sam čitala ovaj tekst razmišljala sam o njemu i bila u sadašnjosti i volela bih da sam više puta u sadašnjosti kao upravo u ovom tekstu , ali nažalost svi mi ostanemo po malo u prošlosti ili zalutamo u budućnost, a živimo kao da sadašnjost ne postoji. Potrudiću se da neke stvari ostavim tamo gde su i bile i da ne razmišljam previše, šta je bilo bilo je, šta će biti videćemo, uživaću sada ovog trenutka:-) Hvala na još jednom divnom tekstu i što mi svakim tekstom daš neku novu nadu i motivaciju.

Odgovori
Marijana May 19.05.2016. - 23:21

Draga Nataša, hvala Ti 🙂 Misli lutaju, čas su u prošlosti čas u budućnosti, a sve što imamo je ovdje, sada. Treba biti svjestan sadašnjeg trenutka i tako ga što bolje iskoristiti i uživati u njemu. Uživaj sada i ovdje 🙂

Odgovori
ivana 19.05.2016. - 23:06

Kako da se oslobodim odgovornosti prema drugima,da prestanem da potiskujem ljubav,kao da je to nesto lose sto nezasluzujem,nemogu od lose proslosti da odem…da li mi je to sve nametnuto i kako da se resim tih uverenja
Prolazim kroz razvod
Duboko osecam da treba sama da podjem,a opet se uplasim kad osetim strah,kako cu sama s decom,plasi me da nepokleknem,jer vidim da mi je samopouzdanje poljuljano,ta odgovornost mi ne da da zivim u trenutku
Stalne promene raspolozenja…

Odgovori
Marijana May 19.05.2016. - 23:22

Draga Ivana, na ovom blogu sam pisala o puno toga, i nadam se da ćeš iz svakoga članka pronaći neki korisni savjet za sebe. Ono što je svakako potrebno je svakodnevno raditi na sebi i vjerovati u sebe. Želim Ti sve najbolje 🙂

Odgovori
Na talija 25.05.2016. - 21:59

Hvala na divnim savetima.

Odgovori
Marijana May 27.05.2016. - 14:31

Moilm Natalija, i drugi put 🙂

Odgovori
zorica 31.05.2016. - 22:13

Draga Marijan,koliko sam godina provela ne ziveci u sadasnjem trenutku,uvjek sam nekako vukla proslost za sobom,ali hvala Bogu pa postoje motivatori koji te podsticu na sve ono sto znamo,ali ne osvjestimo u pravom trenutku.Zahvaljujuci vama vec godinu dana to cesce radim I brzo se vratim u trenutak u kom se nalazim I super se osjecam.hvala! 🙂

Odgovori
Marijana May 04.06.2016. - 16:50

Draga Zorice, hvala Ti 🙂 Uživaj u sadašnjem trenutku u kojem se super osjećaš 🙂

Odgovori
Aleksandra 02.06.2016. - 20:55

Divan tekst!E ja uvek gledam da budem prisutna ovde jer u proslisti su sve moje greske i zasto bih ozivljavala kada su ostale tamo gde treba da budu a sto se buducnosti tice ona je neizvesna i smatra ako znamo sta ce biti u buducnosti gubi se draz da se necemu radujemo,razocaramo i jos mnogo drugih stvarni a ovako je lepse jer se radujes svakom novom danu ma sta god on donosio.Moj trenutak je kada ujutru skuvam kafu uzivam u njenom mirisu i toploti i taj trenutak nikad ne bih menjala a ono mi da da prezivim dana kakav god da je :)))) Hvala na ovim divnim tekstovima :))

Odgovori
Marijana May 03.06.2016. - 13:17

Draga Aleksandra, tako je kako kažeš – nema potrebe oživljavati prošlost, niti srljati u budućnost, već biti u sadašnjem trenutku. Uživaj u svojoj jutarnjoj kafici 🙂 Hvala Ti 🙂

Odgovori
radmila 03.06.2016. - 23:02

Hvala ti, draga Marijana, na ovim divnim, smirujućim tekstovima.
Mnogo šta od ovoga mi je poznato, ali mnoštvo životnih zbivanja potisne to i opet ostanem sa sobom prvobitnom, sa teškim sećanjima i brigama o budućnosti. Ti me podsetiš na znanja najmudrijih ljudi planete, a lepota i smirenost tvoje duše takođe deluju isceliteljski, zato mi je veoma drago što sam “naletela” na ovaj (tvoj) blog.
Svako dobro, i što brže da prođu posledice pada! 🙂
Radmila <3

Odgovori
Marijana May 04.06.2016. - 16:52

Draga Radmila, zahvaljujem se na ovako lijepim riječima 🙂 Sve se događa s razlogom i drago mi je što si “naletila” na moj blog. Dobro mi došla i uživaj u čitanju 🙂 Šaljem Ti puno pozdrava <3

Odgovori
Dragana 15.06.2016. - 9:00

Draga Marijana,hvala na podrsci koju svakodnevno dobijam od tebe.To me tera da mislim na sebe.Posle dugoooo vremena,da obratim paznju na svoje potrebe.A sto si tice sadasnjeg strenutka…..ceo zivot sam ili u proslosti ili u buducnosti.Prosto ne mogu da se skoncentrisem na sadasnjost i da uzivam.Za to je potrbna vezba.Citam ovaj predivan tekst,i pomislim,kako sam slupala auto,bas iz tog razloga,sto sam bila zabrinuta za buducnost.
Hvala Bogu,samo je auto bio ostecen,i to ne mnogo,ali to je ta prica. Hocu reci,lako mi je sve to dok citam,ali tesko za uraditi.Nadam se da cu uspeti,za to je potrbna opustenost,a ja sam ceo zivot u grcu. Veliki pozdrav,i hvala na divnim tekstovima 🙂

Odgovori
Marijana May 15.06.2016. - 17:55

Draga Dragana, dobro je da si svjesna toga da nisi u sadašnjem trenutku, jer tek kada smo svjesni nečega, tada to možemo i promijeniti. S obzirom da si naviknula biti ili u prošlosti ili u budućnosti, naravno da ti neće biti odmah lako bivati u sadašnjem trenutku. Što više vježbaš, to ćeš biti bolja. I naravno, nitko nije 24h dnevno u sadašnjem trenutku, no bitno je da budemo što više, pogotovo kada radimo nešto bitno što zahtjeva našu potpunu pažnju. Drago mi je što nisi bila ozljeđena, dragi Bog te sačuvao i dao upozorenje da više budeš u sadašnjem trenutku i fokusirana na ono što trenutno radiš. Pokušaj meditirati, to će ti najviše u ovom slučaju pomoći. Imaš u kategoriji Meditacija više o tome, stoga ukoliko želiš, počni lagano s meditiranjem. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Milijana 15.06.2016. - 14:49

Wooow… divan tekst koji zaista vredi pročitati. Hvala što nas motivišeš iz dana u dan. 🙂

Odgovori
Marijana May 15.06.2016. - 17:57

Hvala Milijana, i drugi put 🙂

Odgovori
Tasa 22.06.2016. - 23:03

Pravi tekst u pravom trenutku…
Hvala ti Marijana

Odgovori
Marijana May 23.06.2016. - 19:08

Drago mi je Tasa što Ti je došao tekst u pravom trenutku 🙂

Odgovori
Katica 26.06.2016. - 21:49

Hvala Marijana:)

Predivan tekst,jednostavne a tako snažne riječi…zaista kad živiš u sadašnjosti jedino si tad istinski sretan čovjek. Isus je također rekao da se ne treba nositi breme prošlosti ili budućnosti.
Ja često imam problem da ne slušam pozorno ljude ako me nesto baš ne interesira…što nije lijepo…tako mi brat jednom pričao neku tešku i pomalo žalosnu priču na što sam ja njemu odgovorila: Odlično! Shvatio je da ga nisam slušala a ma baš ništa. Trudim se da pozornije slušam.
Hvala Marijana još jednom što nam dijeliš tako lijepe i poučne tekstove.
Pozdrav:))))

Odgovori
Marijana May 30.06.2016. - 14:38

Hvala Ti Katice 🙂 Upravo je time Isus htio reći da čovjek bude u sadašnjem trenutku, jer tako nema tereta iz prošlosti niti brige za budućnost. Danas je umijeće znati slušati, jer upravo zbog previše misli, ljudi se ne mogu skoncentrirati na razgovor, odnosno bivati sada i ovdje. Vjerujem da ćeš idući put jako pažljivo slušati svog brata 🙂

Odgovori
Tanja 29.06.2016. - 16:32

Odlican tekst..Davno sam citala knjigu od Barbare De Andjelis( mislim da se tako zove, jer sam nekom dala i nije mi vracena knjiga), koja govori na ovu temu, ali mi je dugo trebalo da je razumem i pokusam da usvojim. Ti to objasnjavas na tako razumljiv i jednostavan nacin, bez puno filozofiranja..verujem da svi mi, polazeci od sebe, pravimo ove greske cesto, ako ne i stalno..ja se sa ovom situacijom borim godinama..narocito razmisljanja o dogadjajima iz proslosti i greskama..isla sam do te mere da su i one lepe stvari koje su se desile pocele da blede..hvala Bogu dosta toga sam uspela da korigujem i koncentrisem se na sadasnji trenutak..ali mi se desava ako u sadasnem trenutku dozivim neku neprijatnost, koja je slicna nekoj situaciji iz proslosti, ona me prebaci i raspline se u mojoj glavi, pocnem da uporedjujem, preispitujem i na kraju shvatim da sam sebe skroz iscrpila..a uz to odmah se pitam da se ne ponovi u buducnosti…i onda mi treba vremena da se trgnem i povratim..i shvatila sam da na to uticu neke osobe sa kojima sam vezana nekim negativnim emocijama, koje ocigledno nisam prevazisla.. u svakom slicaju vezbacu, hvala na divnom tekstu i zelim ti brz oporavak

Odgovori
Marijana May 30.06.2016. - 14:45

Hvala Ti Tanja 🙂 Ovo si odlično objasnila, odlično. Upravo se ovo događalo a nekima se i sada događa. Dobro si prepoznala da se javljaju određene misli kada si s određenim osobama, kao što si rekla za one osobe s kojima te vežu negativne emocije. Isto tako, kada u sadašnjem trenutku doživiš neku neugodnost, koja te podsjeća na prošlost, počneš analizirati, pretjerano razmišljati i onda to projiciraš u budućnost, i tako stvaraš pritisak i brigu. I to se sve događa samo na jednom mjestu, u umu. S obzirom da si vlasik svog uma, trebaš prepoznati te misli i upravljati njima, tako što ćeš promijeniti način razmišljanja, a to se postiže vježbom. Jer negativno razmišljanje je samo navika, ništa drugo, i sad treba usvojiti dobru naviku, pozitivno razmišljanje. Naravno, uvijek se javi negativna misao, osjećaj, sumnja, sve je to normalno, bitno je samo ne prepustiti se tome. Stoga, samo naprijed s vježbom 🙂

Odgovori
Jelena 29.06.2016. - 23:21

Od kada sam dobila sina pre skoro 10 meseci…sve se promenilo… . U pocetku mi je bilo tesko… iz neke glupe navike da sve moram da stignem i obavim, pravila sam sulude planove, zivela u buducnosti kako ce mi sve biti lakse kad on poraste…pa jedva sam cekala da se rodi, da ga imam, omirisem, ljubim i igram se sa njim… Mogao mi je porasti da bi meni bilo lakse, tuga… Krenula sam od sebe, u sebi pronasla ono sto ne valja za moje dete i mene… Zahvalnoscu, meditacijom,edukacijom, vibracijom … Sada zivim ono o cemu sam sanjala… Konstantno sebe vracam kad odlutam, rad na sebi je rad bez godisnjeg odmora… Bitne stvari vam mogu pobeci, radite ljudi na sebi… Hvala Marijana

Odgovori
Marijana May 30.06.2016. - 14:47

Divno Jelena 🙂 Odlično si rekla – rad na sebi je rad bez godišnjeg odmora 🙂 Hvala Ti i uživaj 🙂

Odgovori
Mirela 07.07.2016. - 18:39

Ja se sjecam da sam kao djete znala obuti razlicit par cipela a da primjetim tek kada me pocnu zuljati. Zaista sam cesto u mislima daleko od trenutnih zbivanja. Iako bi stvarno voljela da prozivljavam trenutke u pravom smislu obzirom sa imam i malenu djecicu trenutno u zivotu…

Odgovori
Marijana May 08.07.2016. - 15:24

Kao djeca smo razigrani i maštoviti, tako da je to normalna pojava obuvanja različitih cipela, što je stvarno simpatično 🙂 Živjeti u sadašnjem trenutku je svjesno biti usredotočena na ovaj trenutak, svjesno raditi nešto i bivati potpuno u tome. I to se stvarno može 🙂

Odgovori
Amira 07.07.2016. - 20:59

Zdravo Marijana,hvala Vam na e-mail-u.
Kao i u svakom Vašem dosadašnjem tekstu i temi,i u ovoj sam se itekako pronašla.Ja vječno živim u prošlosti,rijetko kad sam tu,a budućnost me plašinekako je uvijek ta prošlost mjesto gdje bježim kada sam loše,depresivna i onda se sjećam lijepih stvari,ili oživljavam neke trenutke misleći šta da sam ovo uradila,ili rekla,sad bi možda bila sretnija,a rezultat toga je da se još gore osjećam u sadašnjosti,ili kada mislim o budućnosti,mislim negativo zbog sadašnjosti koja je takva kakva je.Trudim se misliti pozitivno,ali kao što ste rekli ne možemo slagati sebe,svoju podsvijest i govoriti da smo dobro da je sve ok. a osjećamo se loše.Bijeg u prošlost ili razmišljanje o budućnosti čine osobe koje nisu zadovoljne onim šro trenutno imaju,ljudi koji nisu zadovoljni svojim životom.Svi su ovi tekstovi divni,i toliko je lijepih i poučnih savjeta,ali što više čitam sve mi je veća zbrka u glavi.N eznam tačno na što se fokusirati od svih ovih savjeta,pa d akonačno vidim rezultate,ovako samo imam haos u glavi od toliko savjeta a nijedan ne mogu tačno promijeniti u životu,i onda krivim sebe.Bilo bi divno kada bi nakon što pročitamo tekst i pronađemo sebe,uspijemo to primijeniti i vidjeti napredak.Menise to još uvijek nije dogodilo,tako da sam pomalo razočarana u motivacijske tekstove,sve zvuči tako lako i jednostavno,ali kada kreneš iste primijenjivati shvatiš da nije to ni upola lako kao što tamo negdje piše.Hvala,lijep pozdrav.

Odgovori
Marijana May 08.07.2016. - 15:30

Draga Amira, motivacijski tekstovi služe da te motiviraju da učiniš pozitivnu promjenu u životu. Ukoliko čitaš a ne radiš ništa, naravno da niti jedan motivacijski tekst, niti jedan dobar savjet nemaju smisla jer sama svjesno ne radiš na sebi i ne činiš potrebne korake u životu. Zbrka u glavi je zbog previše misli, zbog toga što si ili u prošlosti ili u budućnosti, i tako se samo mučiš. S obzirom da si navikla tako razmišljati i tako raditi, svakako je teško odjednom promijeniti svoj način razmišljanja i okrenuti se ka sadašnjem trenutku. Sve je stvar volje i vježbe. Ukoliko nešto želiš, ukoliko namjeravaš promijeniti ponašanje koje ti ne služi, onda ćeš svjesno svaki dan raditi na sebi, jer ćeš jedino tako postići promjenu. Dakle, stvar je u tebi i što ćeš učiniti. Tvoj odabir, tvoj život, tvoja pravila. Ja ti želim sve najbolje, a znam da čovjek može postići harmoniju, mir i uspjeh kada svakodnevno odlučno radi na sebi.

Odgovori
ljiljana 10.07.2016. - 19:18

Poštovanje Marijana

Usredotoćenost na sadašnji trenutak je vrlo važan

Imala sam prometnu nesreću jer nisam bila usredotoćena na promet, na cestu nego sam razmišljala o jednom problemu koji me mučio
na žalost tada je problem postao veći

ugodan dan vam želim, jako ste dragi

Odgovori
Marijana May 10.07.2016. - 21:13

Draga Ljiljana, najveće nesreće se upravo događaju kada ljudi nisu usredotočeni na ono što rade, tako da i samo mali znak nepažnje može biti koban. Nadam se da si se oporavila od tog nesretnog događaja. Želim Ti ugodan dan i hvala na komplimentu 🙂

Odgovori
Radmila 19.02.2017. - 22:56

Samouka sam u psihologiji pa i autosugestiji.Nekako tako i zivim.Od malih nogu me je interesovao istok,njegove mudrosti..spoznala sam poprilicno dobar nacin vladanja sobom.Iz Vasih tekstova,ponajpre izvlacim pozitivu koja mi prija pa i same nacine resavanja razlicitih situacija.Na svemu tome sam Vam vrlo zahvalna pa Vas ovim putem,i srdacno pozdravljam*

Odgovori
Milica 12.07.2016. - 18:59

Koliko mi je drago sto sam naisla na tebe :))
Strasno mi prija da te slusam i citam 🙂
Ja se vise ne vracam toliko u proslost,cesto mi lutaju misli ka buducnosti
I desava mi se da zabrljavim na poslu zbog toga
Zato mi je tesko i da meditiram
Ali trudim se
Sve je moguce :)))

Odgovori
Marijana May 12.07.2016. - 19:59

Draga Milice, dobro mi došla 🙂 Uskoro ću snimati videe o meditaciji, i vjerujem da će ti biti od koristi 🙂 Radi na sebi i sigurno ćeš uspjeti 🙂

Odgovori
Natasa 15.07.2016. - 12:53

Kao covjeku koji pola svog vremena analizira proslost a onu drugu polovinu brine unaprijed, mogu slobodno reci da ne zivim uopste. Koliko mi se samo puta desilo, da odlozim sadasnjost radi buducnosti ili da je izbjegnem radi proslosti.

Fenomenalni tekstovi.
Drago mi je da sam Vas pronasla, jer uz svaki Vas tekst nadjem dio sebe.

Svako dobro. Samo nastavite!!!

Odgovori
Marijana May 15.07.2016. - 13:42

Da, ljudi srljaju u budućnost ili su zarobljeni u prošlosti, a sve što nam je ikada dostupno je samo ovaj, sadašnji trenutak. Hvala Ti Nataša, drago mi je da si ovdje i da ti tekstovi pomažu. Želim Ti puno bivanja u sadašnjem trenutku 🙂

Odgovori
sanja 21.07.2016. - 18:34

Draga Marijana,sve ste ovo tako lijepo napisali,ali tesko je to provest u stvarnosti jer ja san stalno u brizi za buducnost.Radim puno i stalno sam zabrinuta kako sutra.Dođen kuci i nemogu se opustit jer vec razmisljan ajme sutra me ceka opet tezak dan.Iman djecu i nestajen po cile dane,nemam vremena za sebe,a izgledam ko strasilo od umora i brige,Nekad cak nemogu ni zaspat jer me uhvati nervoza i strah i cini mi se da nikad necu uzivat u tom sadasnjem trenutku,trudim se al neide.Lijepi pozdrav.

Odgovori
Marijana May 21.07.2016. - 22:19

Draga Sanja, svi se mi za nešto brinemo, no ukoliko se previše brinemo, čak i kad za to nema potrebe, tada nam briga i strepnja postaju navika, štetna navika. Kao što smo usvojili lošu naviku, tako ćemo je iskorijeniti usvajajući dobru naviku. Ukoliko je navika duboko ukorijenjena, treba puno više rada i vremena kako bi se riješila. Sve se može kad se hoće, pitanje je da li to čovjek uistinu želi i da li će se potruditi to ostvariti. Lijep pozdrav 🙂

Odgovori
enisa 22.07.2016. - 6:20

Marijana hvalaTi za ovaj tekst.Puno mi znači ovaj kontakt s Tobom jer me opušta i došao je u pravom trenutku ..Puno radim na sebi i na vlastitom zdravlju kao i svom oporavku .Zbog nepaznje i svih mogućih ookolnosti imala sam jedan ozbiljan operativni zahvat.Sada se oporavljam.Moć sadašnjeg trenutka je vrlo bitna ali teško je postići u ovoj trci sa vremenom.Znam treba stati i usporiti što sam se ja uvjerila na vlastitoj koži..Samo je to vrlo teško ne misliti na prošlost koja je sastavni dio tvog životnog puta a istovremeno na budućnost ..Vjerujem u odnos energija i da svatko od nas ima svoje energetsko polje koje vibrira pozitivno ili negativno.Meditacija je vrlo bitna ali ja u zadnje vrijeme imam problem sa opuštanjem i ulaskom u meditativni proces.Misli mi stalno lutaju i teško se opuštam ali se trudim usmjeriti na sadašnjost.Čovjek čitav život mora raditi na sebi i bitim svjestan samog sebe a kad to postigne napravio je pravu stvar ..To je i najteže ali vrijedi pokušati ……Veliki pozdrav Marijna

Odgovori
Marijana May 23.07.2016. - 16:31

Draga Enisa, prvo Ti želim brz oporavak. Naravno, ukoliko je tijelo bolno, malo se teže opustiti, no ukoliko ti je u ovom stanju teško meditirati, pokušaj se na koju sekundu potpuno fokusirati na svoj dah, to može biti jedan udah, izdah, no budi ga potpuno svjesna. To može svatko, bilo kada, bilo gdje u bilo kojoj situaciji. Istina, čovjek cijeli život mora raditi na sebi, biti svjestan sebe što je najteže ali se jedino to isplati jer samo to donosi pravo ispunjenje. Budi mi dobro, i šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Vedrana 23.07.2016. - 9:10

Tekst je predivan i poucan. Stalno mi se dogadja da nisam prisutna u sadasnjosti . Bilo sto da radim odlutam , najcesce u proslost . Ili sam ponekad ednostavno u iscekivanju sta ce mi se sledece desiti .
I upravo zbog toga pravim greske gubim vrijeme .
Hvala mnogo na ovom tekstu. 🙂

Odgovori
Marijana May 23.07.2016. - 16:32

Draga Vedrana, svima se to događa, zato trebamo trenirati svoj um da budemo u sadašnjem trenutku, koji jedino postoji. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Marija 04.08.2016. - 8:39

Marijana, cesto mi se desava da odlutam i da sam samo fizicki prisutna na odredjenom mestu.Hvatam sebe kako mehanicki radim pa ponekad pogresim, lako se povredim ili polomim neku stvar. Onda se trgnem i pomislim koliko sam imala srece. Udahnem duboko i nastavim tamo gde sam stala,samo mnogo pazljivije.

Odgovori
Marijana May 04.08.2016. - 22:27

Draga Marija, da, to je automatsko, mehaničko ponašanje, kada sve radimo nesvjesno, po navici, i onda se upravo događaju nespretni slučajevi. Dobro je usredotočiti se, fokusirati se i biti svjesna onoga što radiš, kako se kaže, biti u sadašnjem trenutku, i tako izbjeći nezgode.

Odgovori
Kristina 07.08.2016. - 18:34

Draga Marijana, hvala puno na tekstu, nisam zapravo ni bila svjesna kako cesto mi misli odlutaju u buducnost sto u meni izaziva nemir. Trenutno ucim za ispite u 9. mj i tesko mi se koncentrirati upravo zbog tog razmisljanja o buducnosti, sto ako ne stignem, sto ako ne uspijem…Nedavno sam krenula raditi na sebi, meditiram, afirmiram i zahvaljujem i vec primjecujem kolki tolki napredak..veselim se novim tekstovima i evo ako moze neki tekst za nas studente kako se sto bolje koncentrirati kod ucenja 🙂 Unaprijed zahvaljujem i saljem puno pozdrava!

Odgovori
Marijana May 07.08.2016. - 18:56

Draga Kristina, tako to obično biva, misli nas svugdje vode, sad smo u prošlosti, onda odjednom u budućnosti i na kraju prođe vrijeme koje ne možemo vratiti. Drago mi je što radiš na sebi i već vidiš velike pozitivne promjene. Snimam videa o meditaciji i preporučujem da ih gledaš, te da isto meditiraš na način na koji sam objasnila u 4 videu (koji izlazi danas). Sve je stvar prakse, zato treba vježbati 🙂 Kada meditiraš razvijaš svoju koncentraciju, tako da je meditacija odlična za to. Prije učenja možeš meditirati, i nakon meditacije lagano krenuti učiti. Šaljem Ti veliki pozdrav, i kako se kaže, sjedi i zagrij stolicu 😀

Odgovori
Sandra 16.08.2016. - 18:26

Draga Marijana,hvala vam na predivnom tekstu. Čitajući vaše redove kroz misli su mi prolazili uzaludno,duplo prijeđeni kilometri. Naime, ne bivajući u sadašnjem trenutku, često bi mi se dogodilo da krenem putem kojim svakoga dana prolazim a obveze su me vodile na drugi dio grada. Kada bi toga postala svijesna već bi bila na pola “krivoga” puta.
Moram Vam reci da čitajući vaše tekstove i upijajući vasu životnu radost i ja sve vise uživam u sadašnjem trenutku. Trudim se fokusirati,čuti, razumjeti i život mi je ljepši, topliji i ispunjeniji. Hvala Vam sto osjećam trenutak bez onoga prije i poslije. Sandra

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 15:23

Draga Sandra, uvijek sam sretna i zahvalna kada pročitam ovako divan komentar. Hvala Tebi što si ovdje, što radiš na sebi i što zajedno dizajniramo naše živote 🙂

Odgovori
Snezana 17.08.2016. - 8:59

Hvala Marijana na ovom divnom tekstu i savetima.Ja sam inace po prirodi velika sanjalica i stalno sam u nekoj depresiji,stalno mislim na tu proslosti, to da bi moglo biti bolje da sam tako uraila ili ovako,gde sam pogresila ,kada bi …sta bi..itd…onda veoma cesto mislim na neku buducnost analizirajuci sta ce biti i uhvati me panika neka kako i sta dalje.Ovi saveti i tekst ,posebno o meditaciji mi puno pomazu i hvala puno.Pokusacu zahvaljujici Vama da zivim u sadasnjosti.

Pozdrav Sneza

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 15:28

Draga Snežana, i sama sam velika sanjalica, no odavno sam od pukog sanjarenja prešla na vizualiziranje, konstruktivno sanjarenje. Naravno, dogodi se i meni da se vratim u prošlost ili se zabrinem zbog budućnosti, no onda svjesno odlučim biti u sadašnjem trenutku i posvetim se radu, radu u sadašnjem trenutku za bolju budućnost. Uvijek možemo svjesno odabrati bivanje u sadašnjem trenutku i zaista uživati, samo trebamo malo više vježbati i biti toga svjesni. Lijep pozdrav od mene 🙂

Odgovori
Jelena 17.08.2016. - 13:24

Bilo je trenutaka kada sam premotavala proslost, mislila o njoj i jos vise o buducnosti-sta ce biti, kako, zasto… Trajalo je dosta dugo. Zapravo, dok nisam smogla snage i pogledala sebi u oci. Onda sam rekla da sam sada tu, da ovde postojim i da nijedna prosla situacija vise ne postoji i da ne mogu odrediti buducu tako sto sto cu razmisljati o njoj. Tako sam stala u sadasnjem trenutku-pustila da se desava bez razmislajanja sta i kako. I od tada mi je mnogo lakse, opustenija sam i sretnija iako mozda nemam neki poseban razlog ali znam da vise nemam pritisak o enentualnim dogadjima, sto opet nije mala stvar zar ne? 🙂

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 15:29

Bravo Jelena, bravo 🙂 Ovako nešto volim pročitati 🙂

Odgovori
Zrinka 23.08.2016. - 22:13

Dosta sam rijetko, unazad par godina, u sadašnjosti. Misli mi lutaju u prošlost i budućnost. Razmišljam što je bilo i zašto. Kako bi bilo da sam se drukčije postavila. Onda se opet uhvatim da razmišljam o budućnosti. Što će i kako biti. Mislim, moram paziti što radim. Onda se uznemirim. Radim jedan posao a mislim na drugi. Zaboravim gdje sam stala, pa opet iz početka. Onda se rastužim ili naljutim na samu sebe, kako kada. Nekuda krenem pa se ne mogu sjetiti zašto. Jednom sam hodala gradom, krenula preko pješačkog prijelaza, nisam primijetila vozilo. Na moju sreću prošla sam bez ozljeda, jedino me vozač dobro izgrdio. Znalo mi se desiti i da se sudarim sa drugim pješakom. Ipak, od nemilog događaja sa vozilom bila sam se malo trgnula. Od kada čitam tekstove koje mi šaljete osjećam se nekako bolje. Kao da sam ugledala splav usred oceana za koju se mogu uhvatiti. Pomaže mi znati da ima ljudi koji mogu razumjeti, koji su i sami slično proživjeli ili proživljavaju. Do unazad par dana osjećala sam se jako usamljeno.

Odgovori
Marijana May 24.08.2016. - 15:33

Draga Zrinka, nisi sama u tom iskustvu. Budi sretna i zahvalna što si dobro prošla, sve su to upozorenja i znakovi da se maneš prošlosti i pretjerane brige o budućnosti, te više bivaš u sadašnjem trenutku. Drago mi je što se osjećaš bolje i znaj da u svakom trenutku možeš odabrati svjesno življenje, bivati sada i ovdje.

Odgovori
Gabi 30.08.2016. - 21:27

A ja bas imam taj problem sadašnjosti i fokusiranja :-/
Cesto mi misli lete…pa cak i kad citam knjigu, moram da se vratim na procitano jer nista nisam upamtila znaci,citala sam mehanicki 🙁
Ponekad i ne registrujem ono sto mi deca pricaju.. cujem ja njih i samo klimam glavom.. to je strasno..jer me stalno opsedaju neke misli…stalno u glavi sa nekim razgovaram ..i mislim da mi je zaista potrebna strucna pomoc!
Pokusala sam i sa meditacijom, ali nikako ne uspevam do kraja,jer me uvek neko prekine. zato mislim da je moj probl.ne fokusiranja na sadasnjost, upravo svakodnevna preopterecenost! jer sam ja i glava kuce i stub i sve..cak i muz od mene ocekuje sve da zavrsim :-/ takav je tip..
Sta da radim?

Odgovori
Marijana May 31.08.2016. - 11:41

Draga Gabi, uvijek će odgovor biti – rad na sebi-. Prije sam stalno živjela ili u prošlosti ili u budućnosti, koncentracija mi je bila nula, i sve mi je to poznato. Što sam činila? Donijela odluku i namjeru, svakodnevno radila na sebi, trudila se, borila, suočavala sa izazovima i brojnim preprekama, ali nisam odustala. Čovjek, ukoliko želi sretan i ispunjen život, mora raditi na sebi. Ovaj blog je posvećen osobnom razvoju, i sve što pišem i snimam je vezano za osobni rast. Stvar je u čovjeku, što želi i namjerava, te koliko će vremena i truda uložiti u sebe.

Odgovori
NADIHA 16.09.2016. - 9:36

HVALA NA LIJEPIM SAVJETIMA. VEĆ 10 MJESECI REDOVNO MEDITIRAM.. TAKO DA NASTOJIM KONTROLISATI MISLI.. KAD NAIĐE NEGATIVNA JA JE PREPOZNAM I ODBACIM TAKO ŠTO SE VRATIM NA SVJESNO DISANJE,A SAMIM TIM SE VRAĆAM U SADAŠNJI TRENUTAK SVE U SVEMU BITNA JE VJEŽBA I UPORNOST, UPORNOST, UPORNOST

Odgovori
Marijana May 21.09.2016. - 10:22

Bravo Nadiha, tako je 🙂 Hvala Ti 🙂

Odgovori
Zorica 25.09.2016. - 22:39

Hvala Marijana☺jako mi pomazu tvoji tekstovi. Trudim se da ih vise puta u toku dana procitam i primenim☺. Osecam se bolje i jace iako jos uvek nisam skroz u sadasnjosti..proganjaju me aveti proslosti. Puno pozdrava i radujem se novim tekstovima☺

Odgovori
Marijana May 01.10.2016. - 9:08

Draga Zorice, jako mi je drago što moji tekstovi pozitivno utječu na tebe. Što se tiče aveta prošlosti, nemoj bježati od njih, jer sve od čega bježimo, to nas proganja. Trebamo se suočiti s prošlosti, oprostiti sebi i svima koji su nas povrijedili, prihvatiti sve što se dogodilo i shvatiti da je prošlost završena, više ne postoji. Pokušaj se više fokusirati na svoju sadašnjost i na dizajniranje svoje budućnosti. Veliki pozdrav Ti šaljem 🙂

Odgovori
Jasmina 30.09.2016. - 20:38

Draga Marijana,
Čitajući ovaj tvoj tekst, prepoznala sam sebe,sebe kakva sam nekad bila,a nisam toga bila svjesna do sad! Nikad nisam razmišljala niti o prošlosti niti o budućnosti i super sam živjela. Nažalost, negdje usput sam se izgubila i dugo se borim da povratim staru sebe. Sad evo imam i tebe da mi pomogne i znam da ću uspjeti i mnogo ti hvala na tome <3

Odgovori
Marijana May 01.10.2016. - 9:11

Draga Jasmina, hoćeš, uspjet ćeš 🙂 Sama činjenica da si imala lijepo prijašnje iskustvo življenja u sadašnjosti, je olakšavajuća okolnost. Ovdje imaš podršku od sviju nas 🙂 Šaljem Ti veliki pozdrav i radujem se tvom napretku 🙂

Odgovori
Olivera 11.11.2016. - 22:10

Draga jasmina i ja sam pronasla sebe u ovom tekstu isto ko i ti.Iz anksioznosti dospela do depresije a u najdubljem ocajanju depresije Univerzum me probudio tako sto je poslao Marijana. I sada tezim da budem posve drugacija nego pre. Jer sam shvatila da ni pre nisam bila bas na pravoj frekvenciji dok sam dozvolila da spadnem na nizoj. Zato se sada trudim da budem jos vise svesnija i prisutnija u svakom trenutno. Samo bih htela da ti zazelim da budes jos bolja danas nego juce a najbolja sutra nego danas. Puno lepih zelja i potpuno uzivanje sada i sada i sada ………..

Odgovori
Biljana 06.10.2016. - 18:56

Hvala Marijana.Hvala za tvoje pametne savete.Ja sam se toliko trudila da iskreiram svoju buducnost i svoj cilj ali mislim da sam postigla kontra efekat.Meditirala sam uz vogenju meditaciju i kao sto kazes mislim da sam sve vise bila zabrinuta jer sam mnogo vise ocekivala i mislila sam da moj cilj treba da se ispuni toliko brzo jer sam meditirala.To je bilo moje mislenje i razocarala sam se.Ali sada slusajuci tebe i citajuci tvoji mail mislim da si me osvjestila jer u glavi sve sto mi se dogodilo za kratak period.Hvala ti jos jednom na tvoje pametne i smirene recenice.

Odgovori
Marijana May 20.10.2016. - 17:55

Draga Biljana, ne možemo forsirati neke stvari. Što više nešto forsiramo, silimo to stvaramo kontraučinak. Drago mi je da sam ti pomogla da dođeš do potrebnog odgovora. Predlažem da sama počneš meditirati, snimala sam videa o meditaciji i sigurna sam da će ti pomoći. Gledaj ih redoslijedom i budi opuštena 🙂

Izvoli: http://mojzivotnidizajn.com/category/meditacija/

Hvala Ti 🙂

Odgovori
Dana 06.10.2016. - 23:02

Draga Marijana tekstovi su odlicni i volim da ih citam.Moj problem je da sam vise u proslosti i buducnosti,nego u sadasnjosti.
Polako se borim sa svim tim
I nadam se da cu uspeti.Pozdrav od srca.

Odgovori
Marijana May 20.10.2016. - 17:58

Draga Dano, prvi korak ka promjeni je da si svjesna, što jesi. Jedan od najboljih načina bivanja u sadašnjem trenutku je meditacija. Snimala sam videa o njoj i ukoliko želiš pogledaj ih njihovim redoslijedom.

http://mojzivotnidizajn.com/category/meditacija/

Hvala Ti i šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Jelena 18.10.2016. - 20:22

Draga Marijana,evo da i ja napišem koju riječ.Prvo hvala što postoji još takvih ljudi poput vas koji su voljni podjeliti svoje znanje o pogledu općenito na život.Kao drugo hvala na toj pozitivi koju djelite preko videa i svih ovih divnih tekstova.Nadam se da ćete tako i dalje ostati dosljedni svom pisanju i s veseljem očekujem nove…

Odgovori
Marijana May 20.10.2016. - 18:00

Draga Jelena, hvala na lijepim riječima i željama 🙂 Hvala na tvom komentaru i drago mi je da si ovdje. S radošću pišem nove tekstove i s ljubavlju ih šaljem <3

Odgovori
Ljilja Djuric 20.10.2016. - 18:32

Draga Marijana, hvala sto mislite na mene. Vas tekst me je zaintrigirao i dao izvjesnu inspiraciju, tacnije podstakao na razmisljanje o smislu. Znam da sam na pravom putu, ali lijepo je kada vas jos neciji podsticaj ohrabri da nastavite osluskivati sebe. Drago mi je da ste tu.
Zelim Vam svako dobro

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:38

Draga Ljiljo, drago mi je što sam te inspirirala i na ovaj način ohrabrila da nastaviš osluškivati sebe. Hvala što si ovdje. Želim Ti mir i svako dobro 🙂

Odgovori
Verica 25.10.2016. - 21:43

Draga Marijana pažljivo sam pročitala tvoj text. Sve što si napisala je tačno :-). Trebalo mi je vremena da to shvatim! Kada sam shvatila i počela da živim u sadašnjosti, shvatila sam suštinu. Drago mi je da pišeš o mnogim stvarima, pa i da si se dotakla ove teme :-). Ljudi ne shvataju šta znači trenutak u kome sada živimo, ppstojimo…Puno njih misli o budućnosti! Ne treba planirati, život će nas voditi tamo gde treba. Bitno je sadašnje vreme 🙂

Puno lepih pozdrava, i sve najbolje :-*

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:44

Draga Verice, istina, samo živeći u sadašnjem trenutku shvaćamo suštinu, tj. doživljavamo suštinu. Lijepo rečeno, hvala Ti 🙂 Šaljem veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Jasmina 27.10.2016. - 19:03

Hvala na ovim lijepim savjetima. Apsolutno si u pravu. Ja mislim da trebamo dati sve od sebe kako bismo naucili zivjeti u sadasnjem trenutku, jer samo tako mozemo sacuvati unutrasnji mir.

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:45

Istina Jasmina, samo u sadašnjem trenutku postoji mir. Hvala Ti 🙂

Odgovori
dana 27.10.2016. - 21:27

Godinama sam živjela u prošlosti i u snovima i na javi. Nekako mi je bilo lijepo u duši.A onda sam shvatila da život mimo mene prolazi filmskom brzinom.Djeca su brzo odrasla, a onda sam dobila najljepši dar, moje unuke.Posvetila sam se njima i uživala u svakom trenu. Shvatila sam da postoji samo sadašnjost, ovaj trenutak koji se nikad više neće ponoviti. Ponekad misli odlutaju, ali se brzo vratim u stvarnost. Moje unuke su mi dale smisao života.A ti, Marijana, mi daješ stručne savjete i smjernice. Hvala!

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:47

Draga Dano, divno 🙂 Uživaj sa svojim unukama, u igri i veselju. Drago mi je što na ovaj način doprinosim tvom životu. Veliki pozdrav Tebi i unukama 🙂

Odgovori
Martina 01.11.2016. - 18:17

Hvala ti…..ovo je kao stvoreno za mene. U depresiji sam…i zivim u proslosti. Vise od pola dana sam u ruznoj proslosti a ostali pola dana se borim da nezivim u proslosti. Uopce neuzivam u danu….zivotu

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:50

Žao mi je što je tako Martina. No, sama znaš da možeš to promijeniti. Možda neće biti lako, ali će svakako biti vrijedno. Više se fokusiraj na sadašnji trenutak, na sve ono na čemu si zahvalna, radi nešto što voliš i što te veseli. Meditiraj, treniraj svoj um. Sve se može kad se hoće, i nadam se da imaš dovoljno volje i motivacije da promjeniš stvari koje ti ne služe.

Odgovori
Sanija 01.11.2016. - 21:02

Marijana hvala na svim savjetima. Često odlutamo u prošlost ili se brinemo za ono nepoznato. Ovo mi je baš trebalo. Hvala puno

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:51

Drago mi je Sanija 🙂 Budi više u sadašnjem trenutku i uživaj, hvala Ti 🙂

Odgovori
Biljana 01.11.2016. - 21:25

Draga Marijana hvala na svim dosadasnjim mejlovima i divnim savetima.Iskrena da budem nisam svaki tekst stigla procitati ali svaki naslov vec mnogo toga kaze.Ovaj tekst o sadasnjem trenutku sam pazljivo procitala i srecna sam sto sam osetila lepotu sadasnjeg trenutka i zato i pisem ovo pismo.
Bilo mi je potrebno da procitam ovako nesto i da cini mi se otkrijem razlog moje zaboravnosti trenutaka i nekih dogadjaja iz proslosti kojih bi ponekad volela da se setim.Skoro pa da sam pocela brinuti da nesto nije u redu sa mojim pamcenjem kad nemogu da se setim mnogih situacija iz ranijih godina pa bilo da su one lepe ili ruzne potpuno je svejedno.Shvatila sam da ja nisam veci deo svog zivota zivela u sadasnjem trenutku i da je zato moje secanje tako slabo.Nasuprot ovome kad sam u ulozi sagovornika onda sam savrseno prisutna i odlicno slusam sagovornika koliko god mi to nekad i nije potrebno.Cesto puta osecam takav zamor jer sam se naslusala svega i svacega.Nisam tip osobe kojoj na jedno uvo udje a na drugo izadje ono sto sagovornik kaze.Imam utisak da sam kao sundjer koji upija sve i svasta jer ne zna da kaze NE.Toliko o mom sadasnjem trenutku jer sam malo preterala u pisanju.Topli pozdrav i veliko HVALA od Biljane.

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 16:59

Draga Biljana, dobro si objasnila ovaj dio o zaboravljanju. Mnogi ljudi prolete kroz život. Što se tiče uloge sugovornika, rijetki su ljudi poput tebe koji zaista pažljivo slušaju druge. No, kao što sama znaš, problem nastaje kada previše suosjećaš s drugima i kada upijaš tuđu energiju, te tako trošiš svoju energiju i svoje vrijeme jer ne znaš reći ne. Nadam se da će ti ovaj članak isto biti od koristi:

http://mojzivotnidizajn.com/kako-se-zauzeti-za-sebe-jednostavno-reci-ne/

Hvala na tvom divnom komentaru 🙂 Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Lana 03.11.2016. - 8:41

Od pretjerane zabrinutosti za svoju bebu, nisam uživala koliko sam trebala u svakom trenutku s njom dok je bila tako mala pa se ni ne sjećam mnogih lijepih trenutaka… hvala, Marijana, što sam ovo pročitala, sad dok ima 2,5 god. pokušavam svaki trenutak s njom biti prisutna u potpunosti i uživati u društvu tog predivnog bića, jer već sutra bude drukčija nego što je danas. Puse!

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 17:05

Draga Lana, drago mi je što ćeš manje brinuti, a više uživati u zajedničkim trenucima sa svojim prekrasnim djetetom. Uživaj u svom majčinstvu 🙂 Veliki zagrljaj vama od mene 🙂

Odgovori
Tamara 04.11.2016. - 22:01

Draga Marijana, toliko ohrabrenja pruzas svojim tekstovima… Hvala ti na tome. Kada citam tvoje tekstove, puno toga mi postaje jasnije. Cesto uhvatim svoje misli kako lutaju negde, cas u proslost, cas u buducnost. U proslost jer nisam imala detinjstvo kakvo zasluzuje svako dete, pa se sada samo mota po glavi zasto je tako bilo, nije trebalo tako, cime sam zasluzila to… A u buducnost jer sam zabrinuta kako cu na dalje, da li cu moci, da li cu smeti i umeti sebe da izvedem na pravi, zeljeni put, da ne pogresim mozda, da se ne pokajem… I tako dalje. Ali mora se boriti protiv toga, vise se opustiti, uzivati sada i ovde i uraditi sve za ostvarenje svojih snova bez obzira na proslost. Proslost je prosla.
Jos jednom, hvala ti na divnim tekstovima, podrsci i ohrabrenju. 🙂

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 17:09

Draga Tamara, potpuno te razumijem i znam kako se osjećaš. Sve mi je jasno. Nadam se da će ti ovaj tekst isto biti od koristi, kao i video koji se nalazi u njemu:

http://mojzivotnidizajn.com/mudrost-koju-malo-ljudi-koristi-a-tako-je-jednostavna/

Draga moja, uvijek se svjesno fokusiraj na sadašnji trenutak, iskoristi ga najbolje što možeš i budi sigurna da ćeš tako daleko dogurati, jer uspjeh možeš izgraditi samo u sadašnjem vremenu, ne u prošlom koje je gotovo. Hvala na tvom komentaru 🙂

Odgovori
Valentina 05.11.2016. - 11:10

Pa da zaboravi se na sadasnjost, a ja jos uvijek kazem da zaboravim i disati..jojoj..:) HVALA

Odgovori
Marijana May 05.11.2016. - 17:12

E to je to, zaboravimo disati, zaboravimo živjeti. Svakako ti toplo preporučam meditaciju draga Valentina 🙂

http://mojzivotnidizajn.com/najbolji-video-meditaciji-4-dio-tvoja-prva-meditacija/

Odgovori
biljana 07.11.2016. - 23:14

Marijana radujem se svakom tvom clanku veoma su poucni i korisni
i ja zivim u proslosti i buducnosti nadam se da ce mi pomoci disanje
hvala na svemu

Odgovori
Marijana May 09.11.2016. - 14:44

Draga Biljana, meditacija će ti sigurno pomoći da više živiš u sadašnjem trenutku, ne misleći na prošlost niti budućnost. Hvala Ti i očekuj još puno novih članaka 🙂

Odgovori
Jasna 08.11.2016. - 22:46

Odličan tekst,draga Marijana.Jedna sam od onih jako opterećenih prošlošću.

Odgovori
Marijana May 09.11.2016. - 14:46

Hvala draga Jasna 🙂 Iskreno preporučam meditaciju, jer ćeš tako bivati više u sadašnjem trenutku, bivajući mirnija, opuštenija i sretnija. Pokušaj 🙂

http://mojzivotnidizajn.com/najbolji-video-meditaciji-4-dio-tvoja-prva-meditacija/

Odgovori
GABRIJELA 10.11.2016. - 13:24

Draga Marijana,
na početku sam ovladavanja teh. opuštanja i meditacije, iako mi je 60, ali nikad nije kasno da maknemo prošlost i zaista živimo sada, i zavolimo sebe. Polako vidim rezultat, osjećam radost u sebi, zapjevam i skrećem misli na vizualiziranu sliku procvalog badema, čujem zujanje pčelica.. u lijep sunčan proljetni dan….
Ne trebaju mi sredstva za smirenje, uz nošenje kristala koje sam odabrala za sebe mislim da sam na dobrom putu…..sigurno da pročitam sa puno razumjevanja svaki savjet, HVALA NA PODRŠCI I DIVNIM SAVJETIMA

Odgovori
Marijana May 10.11.2016. - 15:11

Draga Gabrijela, obožavam kada pročitam ovakav komentar, komentar kojeg piše dama koja je puna života i koja još uvijek želi učiti i raditi na sebi. To je divno i to jako cijenim. Hvala Vam što ste ovdje i što ste primjer kako je život čaroban u 60-toj godini. Prekrasno 🙂

Odgovori
Olivera 11.11.2016. - 22:26

Draga Marijana nema reci kojima mogu iskazati svoju zahvalnost Bogu, universumu, Tebi sto sam imala privilegiju da stupim u kontakt sa Tobom. Ti si mi tako velika Inspiracija i nezniju i smireniju osobu samo mozemo traziti. Sa uzbudjenjem ocekujem svaki tvoj novi post na svim medijima (samo ni sam na tviter jer neznam engleski) i gutam do slovce sve divne poruke i afirmacije koje nam saljes. Da skratim (poceces prepoznavati moje komentare po duzini)Hvala Ti, hvala Ti i Obilje svega sto je dobro ti zelim. ❤

Odgovori
Marijana May 12.11.2016. - 17:19

Draga Olivera, hvala Tebi na divnim riječima, hvala što si ovdje i što ćeš svojim komentarima uljepšavati ovu našu zajednicu životnih dizajnerica <3 Želim Ti mir, obilje i svako dobro 🙂

Odgovori
Ljiljana 15.11.2016. - 21:45

Upravo sam danas razmisljala o tome..desava mi se da kada ujutro idem na posao s jednog dijela grada na drugi .cca 25 min..uopce vecinom nisam u sadasnjem trenutku..ali vjezbam.misli mi lete a ja ih vracam ..fokus na voznju ..

Odgovori
Mirjana 16.11.2016. - 8:31

Draga Marijana, hvala na divnim savetima. Nije da i mi to ne znamo, ali verovatno mnoge stvari radimo po inerciji.Iskreno, ja nisam uvek bila dovoljno svesna i fokusirana,ali se sada itekako trudim da uzivam u sadašnjem trenutku. Srdačan pozdrav, Mirjana

Odgovori
Marija 19.11.2016. - 2:34

Draga Marijana, upravo sam zavrsila sa prepisivanjem ovog clanka u svoju svesku. Nema tih reci kojima bih opisala koliko si mi pomogla da izbacim proslost (koju ne mogu da promenim) iz svojih misli i iz sadasnjeg trenutka. Mesecima unazad sam je svakog dana, svojim mislima, dovlacila u sadasnji trenutak. Kvarila sebi raspolozenje svakog dana mislima o proslosti. Sada je i sve to samo deo proslosti, zivim sadasnji trenutak 🙂 Citala sam tekst, stigla mi je poruka na mob, zatim i druga, ugasila sam zvono ne gledajuci ko mi pise, i nastavila sa citanjem jer zaista je glupo doci na tvoju stranicu, i ne biti u sadasnjem trenutku, ne upijajuci svaku tvoju rec, ne proziveti emocije koje osetim citajuci tvoje tekstove. Hvala punoooo na svemu, citanje i slusanje tebe mi je isto ko i meditacija. Neverovatan mir i spokoj budis u meni <3

Odgovori
sandra 23.11.2016. - 22:13

Nadam se da si sad dobro ?!
Da ta žurba , stalna žurba….a onda i ti prekrasni momenti iz prošlosti …valjda su prekrasni zato što smo bili u njima prisutni 🙂 …Trudim se svom snagom da budem akter svoje sadašnjosti …da trudim se …. 🙂

Odgovori
Marijana May 24.11.2016. - 5:31

Draga Sandra, odlično sam, hvala na pitanju 🙂 Trenuci su bili prekrasni jer si bila prisutna u njima, bila si svjesna, bila si ovdje i sada. Kako bi bila još svjesnija i tako uživala više u svom životu, jednostavno meditiraj. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Radmila 27.11.2016. - 20:41

Draga Marijana voljna sam da ucim a tvoji video snimci sa tvojim prijatnim i umirujucim glasom mi u tome pomazu . Drago mi je da sam te pronasla u ovim tvojim objavama . Hvala Bogu i tebi sto ste svjetlost u nasim zivotima. Zao mi je za ovu malu nezgodu ,svima nam se ponekad desi tako nesto . Bogu hvala ucimo da smo sada i ovdje , ljubav smo i svjetlost. Veliki pozdrav

Odgovori
Snježana 01.12.2016. - 18:22

Ja živim u prošlosti ili budućnosti, u brigama i strahovima. Sadašnji trenutak kao da mi je nedostižan. I koliko god ja nešto čitala, razne mudrosti, duhovnjake itd itd, nikako da živim sada i ovdje. Zato je strah konstantno prisutan, i svakodnevno ga hranim!

Odgovori
Vesna 01.12.2016. - 22:15

Draga Snjezana,
nemojte posustajati. Sve se dostize vezbom. Strahovi izlaze iz senke na svetlost . Naucite da se suocavate sa njima i oni gube snagu. Ovo pisem iz licnog iskustva, To sto citate pokusajte da osetite. U pocetku se sve prihvata na intelektualnom nivou zbog cega se cini da ne pomaze. Vremenom ce sve to sto citate poceti da se manifestuje kroz vas, jer cim ste poceli da radite na sebi znaci da ste spremni da se menjate. Kada mislite da se nista ne desava u vama, tada se desavaju najvece promene. Kroz sve to sam sama prosla. Veruj, najvaznija je vera u to da se menjas.Pozdrav marijani i ponovo izvinjenje sto odgovaram. Imam potrebu da podelim iskustvo

Odgovori
smilja.poznan 01.12.2016. - 19:43

Draga Mariana,čini me izuzetno sretnom kada vidim novi e-mail od tebe,sve je veoma poučno,vredno pažnje.Hvala draga od srca hvala

Odgovori
Vesna 01.12.2016. - 22:04

Da bi se zivelo u sadasnjem trenutku potrebno je mnogo truda. Taj trud se isplati, Vremenom brzo shvatis kada odlutas da nisi prisutan. Danas sam na poslu pisala dvadesetak istovetnih sluzbenih belezaka. Na prvi pogled dosadan posao. Pocela sam pisati po inerciji i sa dosadom. Ubrzo sam primetila da mi to oduyima energiju i da me umara. Odlucila sam da razmisljam o svakom napisanom slovu. Tada je svaka sluybena beleska bila drugacija i ako iste sustine, a ja sam se osecala zadovoljno umesto umorno. Podelila sam ovaj dogadjaj sa vama da biste videli jos jedan primer prisustva i odsustva. Marijana, kao i uvek, pisete bozanstveno. Jasnim, prijemcivim stilom sa primerima iz zivota. Hvala sto delite sa nama vasa saznanja. Pozdrav iz Nisa

Odgovori
Marta 04.12.2016. - 17:44

Ja dosta često putujem u budućnost, razmišljajući o svojoj karijeri.I zamisli, danas baš postavim pitanje i tome hoću li imati karijeru na sadašnjem poslu i dobijem odgovor o tome da živim u sadašnjem trenutku, odnosno da ne putujem u budućnost. I sada listam mailove i naiđem na ovaj 🙂
Ne, ovo nije slučajnost. Dobila sam dvostruki odgovor na svoje pitanje.
Hvala!

Odgovori
Saša 09.12.2016. - 8:55

Uglavnom radim najmanje 3 stvari u isto vrijeme, kuham ručak, govorim djeci što trebaju napraviti i istovremeno razmišljam o tome što slijedeće trebam napraviti. Tako cijelo vrijeme, svaki dan, gotovo svaki sat. Na poslu radim jedno, paralelno telefoniram i odgovaram na upite ljudi koji uleću u sobu sa pitanjima. Koncentracija mi je na nuli. Razmišljanje o tome što je bilo i što će biti još gora stvar. Pokušavam kroz proživljeno analizirati da mi se to ne ponovi i uočiti pogreške u koracima. Jako teško se koncentriram općenito. Čak ujutro kad se spremam za posao krenem u kupaonu sa ciljem da se našminkam, a usput vidim fleke na umivaoniku i uhvatim se da sam već oprala umivaonik i pola kupaone a da toga nisam niti bila svjesna. Naravno da onda kasnim na posao jer tih 15 minuta pranja nije bilo uopće u planu. Puno toga radim nesvjesno jer mi mozak radi 200 na sat a ja ga jednostavno ne mogu pratiti. Živim isto tako svakodnevno u trčanju kako bi stigla odraditi sve obaveze i polako se gubim. Nekad me kolegice pitaju kako uopće stižem sve a pretpostavljam da nakon 20 godina takvog tempa niti ne znam drugačije nego juriti, žuriti i raditi 5 stvari istovremeno.
Nekako sam slušajući prijatelje uočila da većina kada dođe u 40-te počinje mijenjati sebe, posao, navike i radi prekretnice u životu i načinu življenja. Ja sam krenula, na dobrom sam putu jer sam shvatila da ovakav tempo više ne mogu pratiti. Niti spavam mirno, niti se znam opustiti, niti imam godišnji, niti vremena za sebe. Sad treba naći formulu kako da napravim tu famoznu pauzu barem jednom tjedno. Tražim ispušni ventil da se smirim i da sebi posvetim barem sat vremena dnevno, ali prvo trebam počet voljet sebe, a do toga još nisam došla. Iskreno uz ovaj tempo niti ne znam kako započeti… od kuda krenuti. Pratim sve što pišeš i za sada došla do toga da sam na pokušajima-svega.

Odgovori
Marta 14.12.2016. - 13:39

Hvala ti Marijana na tvojim divnim tekstovima, puno mi znače svi, pa tako i ovaj. Trenutno se trudim da otpustim prošlost, jak osjećaj krivnje i jaku želju koja je neostvariva, te da živim sada. Dok čitam dolaze mi suze jer moja duša vapi za mirom i ljubavlju.

Odgovori
Tijana 15.12.2016. - 23:21

Super ti je blog. Drago mi je što si uz mene . Hvala ti na divnim mailovima. Potrudicu se maksimalno da bude bolje.
Veliki pozdrav iz Beograda

Odgovori
Aleksandra 16.12.2016. - 11:57

Velikoj vecini nam se zivot svodi na to sta je bilo i sta ce biti… Najbrze preskacemo sta je sada… Kao da je manje vazno, ali NIJE!!! Najbitnije je ono sto je sada i trenutno… Proslost ne mozemo promjeniti, na buducnost mozemo pokusati uticati…

I kao sto K. Omac rece: „Prošlost je istorija, budućnost je tajna, a sadasnjost je dar koji nam je poklonjen…

Hvala na predivnom tekstu draga Marijana….

Odgovori
area 16.12.2016. - 13:42

kako krenuti meditacijom 15 minuta, prošlost ne postoji, ne postoji budućnost, postoji samo ovaj trenutak.. bitno ga je osvijestiti..sada radim to i samo to… :)pozitivne misli privlače pozitivne emocije, negativne misli privlače negativne emocije, to je jeednostavno zakon privlačenja.. pusti brige, ne moram ništa više, radim ono što volim i sretna sam,sve je dobro i biti će bolje, kako zavoljeti sebe, jednostavno, od milijun spermatozoida samo ja sam zaživjela, dakle vrijedim, postojim, živim, pusti logiku, nije potrebno znati odgovor na svako pitanje, navuci osmijeh, neka brigu briga netko drugi ja više neću..manje od mjesec dana meditiram, i vidim napredak, ovo sam ja, mislim da sam na dobrom putu, napredujem, naravno da mi se stari program vraća, ali sad znam da ga trebam prihvatiti i otpustiti, velim si da to sam stara ja, i promjenim ploču, tisuću razloga je za ljubav…nemam što izgubiti mogu probati… ne košta ništa a dobivaš punoo.. ne vele bezveze najljepše stavri su besplatne, zatvori oči, diši, otkrij se, tko zaista jesi… prigodna pjesma, hvala Josipi Lisac od <3 tisuću razloga

Odgovori
Irena 20.12.2016. - 18:14

Tacno tako. Dogodi mi se da ophrvana mislima propustim nesto vazno sto se dogadja upravo sada i da zbog toga trpim posledice.

Odgovori
Ana 20.12.2016. - 23:46

Draga Marijana!
Sviđa mi se tvoj način pisanja. Na tako jednostavan a lijep način prenosiš drugima pozitivnu energiju. Trenutno se ne mogu skoncentrirati na meditaciju, ma ne mogu se uopće na ništa koncentrirati. Iz mog života polako odlazi meni jako draga osoba. Baka koja me je čuvala, koja mi je ujutro prije škole ložila vatru da ustanem u toplo i kuhala čaj, koja me je svaki dan čekala s ručkom … Posjećujem je svaki dan u bolnici i baš sam tužna. Znam da mora otići jer ima lijepe godine – 95. Znam i da je za nju bolje da ode jer je ostala nepokretna. Iako sve to znam ipak boli. Znam da to moram prihvatiti i znam da i hoću. Trebam samo malo vremena. Tvoje riječi pomažu. Hvala ti. Želim ti laku noć.

Odgovori
ljiljana stamenkovic 01.01.2017. - 23:02

Marijana,drago mi je sto postojis.Od skoro sam pocela da pratim tvoje tekstove i sve vise osecam da se menjam.Godinama pokusavam da radim na sebi i da postignem mir ali se stalno desavalo da stignem do odredjene tacke i tu stanem ne dosavsi do pravog rezultata.Uspela sam da se oslobodim proslosti i da bukvano napravim crne rupe u secanju pogotovo kad su neprijatni dogadjaji u pitanju ali buducnost je ono sto mi pravi problem.Uvek sam bila neko ko planira i stize do svojih ciljeva a sad sam postala osoba koja stoji u mestu o ne postize nista konkretno,cak sam izgubila i borbenost.To mi stvara strah od onog sta ce biti sutra iako sebi govorim -bice onako kako treba da bude.Zakljucila sam da sam mnogo izgubila jer u vecini slucajeva nisam bila prisutna,ignorisala sam sadasnje trenutke razmisljajuci o buducim i nisam ni primetila koliko su bili lepi ili sam pravila greske.Sad kad sam postala toga svesna trudim se da mi misli ne lutaju.To dovodi do toga da uzivam u tome sto mi je soba topla,sto nema buke,na poslu ne pravim greske jer sam koncentrisanija ali…jos uvek postoji grc,strah od sutra.
Pozdravljam te i nadam se da cu uz tvoje tekstove i iskustva da dovedem sebe da uzivam u svakom trenutku svog zivota i da cu imati mir i spokojstvo a ne strah od necega sto se mozda nikad nece ni dogoditi.

Odgovori
Aleks 08.01.2017. - 21:42

Draga Marijana od skora citam tvoje tekstove.
Volim tu tvoju pozitivnu energiju koju pronadjem u svakoj procitanoj recenici.
Jako cesto sam u proslosti , razmisljajuci o buducnosti a zaboravljajuci sadasnjost sto je posledica svega prezivljenog u proslosti.Ja se trudim i trudicu se da zivim u sadasnjosti jer zivot je tako kratak i svaki dan treba zivjeti i uzivati u zivotu koji nam je dat. 🙂

Odgovori
Tijana 11.01.2017. - 9:01

Divan tekst 🙂 hvala,jer sam upravo osvestila svoju jutranju solju kafe i trenutak srece ,sve je SADA!Jos jednom hvala za tvoje divne tekstove 🙂

Odgovori
verica 23.01.2017. - 9:23

Divno,hvala Vam na ovako dobrim tekstovima,donosite mi puno radosti Vašim tekstovima,srdačan pozdrav

Odgovori
Olivera 23.01.2017. - 12:56

Draga Marijana u november sam sama pronasla tvoju poucnu pricu i bila sam jako zahvalna i presretna jer sam se nalazila na dnu i moj komentar koji sam tada ostavila bio je zahvalnost. Ta zahvalnost vazi i danas posle otprilike 3 meseca samo sto je sada tri puta veca. Tri meseca nije dug period ali se ponekad desi puno toga da moze osecati kao tri godine . Nisam ni sanjala tada sta me ceka ali sam bila zahvalna sto sam i sada. Ti si Draga Marijana dar nebeski nama na zemlji. Samo tri meseca druzenje sa tobom i tvojim radom da pomognes drugima naucila sam toliko toga sto za ceo zivot nisam sa nekim drugim i ne cu da jos jedan zivot dobijemo zajedno. Dobila sam isto tako jako puno podrske sa tvoje strane sto mi je zaista pomoglo da ponovo pocnem da verujem u sebe a samim tim i druge. Neizmerno sam ti zahvalna na svemu draga Marijana Ti si zaista Jedinstvena i originalna jako intelligentna obrazovana a uz to najvaznije emocionalno intelligentna i iskrena dusa. Zaista mozes biti ponosna na sebe a isto tako i tvoji roditelji da imaju bas tebe za svoje dete. Zahvalna i uvek zahvalna na tome da sam dobila cast da Tebe sretnem i ucim od Tebe. Budi u Miru i Ljubavi uvek i zauvek predivna Duso ❤❤

Odgovori
Bojana 24.01.2017. - 18:32

Meni se često puta događalo da mislim previše o prolosti ili budućnosti.Kad,kad i sada ponekad odlutam u svojim mislima,ali se nekako vratim u sadašnjost.Zahvaljujuci Vama sam počela živeti više u sadašnjosti.Pre godinu i po dana previše sam zivela u prošlosti i stalno me je pratilo loše raspoloženje.Nisam bila ni svesna,koji je razlog tome.Sada se mnogo više smejem i opuštenija sam.Vi me svaki dan inspirišete da zivim u sadašnjosti i da ne obračam pažnju na to što drugi misle.Hvala Vam.

Odgovori
Svetlana 24.01.2017. - 19:55

Draga Marijana,
Redovito citam Tvoje postove koji mi stizu na mail. Jako su poucni i korisni i puno puta su mi, da tako kazem , razbistrili neku situaciju.
Trudim se biti u sadasnjem trenutku sto vise ali priznajem nije lako. Odlucno krenem i kazem e danas cu jos vise biti prisutna u Sada i tako krenem. No ne znam sto se dogodi , niti kada, jednostavno se izgubim. Povuce me neka misao i potpuno mi zaokupira paznju.Ponekad se uspijem presabrati i vratiti, ali nazalost vise puta ne uspijem. Znam da je sve u upornosti , strpljivosti i predanom radu. Eto trudicu se da to promjenim da sto sto vise budem u Sada jer znam da je tu zivot i svi dragocjeni trenuci.
Hvala Ti na svemu.

Odgovori
Jasmina 25.01.2017. - 8:54

Kao da mi citas misli,svaki tekst u pravom trenutku stize…
Sve sam vise svesna tvojih reci..
Veliki pozdrav.Jasna

Odgovori
Vesna 26.01.2017. - 21:07

Mila Marijana. Bas vo mometov si svariv kafe i sednav da rabotam na kompjuter za utre, a sakav i da gledam rakomet polufinale. Po citanjeto, na tvojot tekst, si go zedov kafeti i otidov da si gledam rakomet, da uzivam vo momentot -segasnosta. Fala ti. Rabotata za utre moze da ja zavrsam poposle.

Odgovori
Mediha 30.01.2017. - 8:52

Draga Marijana tvoji su savjeti predivni i znam da zaista sadašnji trenutak je neponovljiv i da to treba živjeti.Kako neko reče u komentarima ponekad usput vraćajući se u prošlost ili previše brinući za budućnost izgubimo se.Hvala ti!

Odgovori
Dragica 31.01.2017. - 9:03

Hvala Marijana,
upravo mi je trebao ovaj tekst o svjesnosti sadašnjeg tenutka.Pozz.

Odgovori
Ljiljana 31.01.2017. - 18:43

Draga Marijana!
Predivno napisano…mogla bih navesti puno propuštenih lijepih trenutaka jer nisam bila u sadašnjosti. Kao da je to postala moja dugogodišnja loša navika. Vjerujem da je to stvar odluke na kojoj moram raditi da se opustim i usredotočim na sadašnjost. Iako sam pročitala knjige i citate koje o tome govore opet sam nastavljala po starom. Pokušat ću slijediti tvoje vježbe za meditaciju i opuštanje. Hvala ti što nam pomažeš☺

Odgovori
Djurdjina 03.02.2017. - 10:30

Postovanje Marijana,nedavno sam se ukljucila i odusevljena sam Vasim tekstovima.STO se konkretno ovog tice,ja sam sve vreme u proslosti koja me opterecuje i buducnosti koja me jako brine.Pokusavam sa ovim vezbama videcu kako ce biti.Hvala vam puno

Odgovori
Svetlana 05.02.2017. - 20:42

Draga Marijana, hvala na divnim tekstovima, koji me uvek oraspolože. U vezi sa sadašnjim trenutkom…često se dešava da nešto započnem te se prebacim na nešto drugo, u međuvremenu se setim nečeg trećeg, i tako u krug…ima momenata kada sam skoncentrisana na sadašnji momenat, ali mnogo češće se dešava ova druga situacija. Pokušaću sa savetima, nadam se da ću uspeti u tome. Pozdrav 🙂

Odgovori
Jelena 06.02.2017. - 20:42

Tekst veoma poucan. Iskreno nikad ne zivim u sadasnjem trenutku, uvek se vracam proslosti, razmisljam da li sam nesto dobro uradila ili nisam, da li je moglo biti drugacije ili nije, da li sam donela dobru odluku. Citajuci ovaj tekst shvatila sam da treba uzivati sada, ovog trenutka i ne razmisljati sta ce sutra biti, jer svaki dan nov je pocetak za neke nove stvari. Hvala na ukazanom poverenju. 🙂

Odgovori
hana 09.02.2017. - 12:05

Draga Marijana,

Naravno da su se i meni slične stvari događale ali je to prosto tako.To su neki
usvojeni obrasci ponašanja nešto što zovemo koncentriranost i što nam uvijek ne polazi za rukom.
Istina je da se sve događa u sadašnjem trenutku te postoji stalna potrba to osvijestiti i osjećati.
Osjetiti sebe i sve oko sebe.
Nastojati praviti što manje mehaničkih radnji te samim tim dobijamo više prisutnosti i ljubavi.
Volim ove tvoje fine upute za ljepši i sretniji život,

Odgovori
snježana 09.02.2017. - 19:05

pozdrav ekipa.Danas sam tek otkrila da neznam ni disati ispravno. Svakodnevna trka i žurba učinili svoje i moje disanje pretvorilo u neko plitko pućkanje zraka.Marijana,gledam te s desne strane di mi se smješkaš,i znaš da si u pravu i znaš šta mislim napisat,zato veliko Hvala na uvodu u meditaciju.Znaći sadašnjost je smisao življenja. Prijateljice,volim te.

Odgovori
Biba 09.02.2017. - 19:29

Draga MArijana,
sve je to u redu.Teoretski sve to znam ali ponelad “štekam” u praksi.Teško mi sve to provoditi,ponekad reagiram po starom obrascu.Treba mi vremena ali učim se….Hvala.

Odgovori
Dina 09.02.2017. - 22:20

Hvala Marijana na savetima. Mislila sam da se to dešava samo meni i bila sam pomalo uplašena. Dešavalo mi se da mi se misli smenjuju neverovatnom brzinom i odvlače mi pažnju od stvarnosti. Uvek sam bila pod pritiskom da li ću uspeti postići sve što treba. Sad sam smirenija i uspevam da se izborim sa konfuzijom misli.Postavljam prioritete i prihvatam sebe kao osobu koja ne mora da bude svemoguća.
Veliki pozdrav!

Odgovori
Nataša 12.02.2017. - 18:39

Dušo draga svi tekstovi su predivni i baš mi pomažu u radu na sebi i da se osećam mnogo bolje. Volim i tvoja videa, divna si

Odgovori
Violeta 12.02.2017. - 19:37

Draga Marijana,
Hvala ti na e- mailu s linkom za ovaj članak.
U zadnja dva mjeseca intenzivno radim na svom osobnom razvoju i tvoji clanci su mi puno pomogli u tome.
Uvijek sam pretjerano analizirala situacije iz prošlosti s ciljem da pokušam spriječiti ponavljanje istih grešaka.
Ali naravno, tako sam samo bila tjeskobna i uplašena čitavo vrijeme.
I nikad prisutna u sadašnjosti.
Sad sam našla svoj mir,uživam u životu, odmaram se,čitam knjige za osobni razvoj.
Srdačan pozdrav

Odgovori
Mirjana 12.02.2017. - 19:42

Sve mi je jasno.Hvala Svevisnjem sto sam te upoznala.No, ja sam ja.Tvrd,odnosno, tvrdoglav orah.Ne umem da uzivam u dobrobitima zivota koji imam.Stalno trazim nesto, a ne znam sta?
Zao mi je sto sam takva! A, takva sam, kakva sam.

Odgovori
Radmila 13.02.2017. - 13:02

Postovana Marijana,

Zahvaljujem se, na e-mailu. Elem, povodom ove teme, sam htela reci da sam samu sebe dozivljavala kao nekog “roba ili zatocenika svoje proslosti”. Sada je situacija nesto bolja u tom pogledu, zahvaljujuci tvojim clancima koje objavljujes. Naravno, jos uvek je to daleko od onog unutrasnjeg mira kome stremimo, ali ako nista drugo, trudim se, radim na tome… Ranije sam mnogo razmsljala o proslosti, toliko su mi misli vrludale, da prosto moram da vam ispricam, sta mi se jednom desilo. Jednog dana, nasla sam se u javnom prevozu, vozim se i prolazim kroz znane ulice svoga grada. U jednom trenutku, uhvatila me je panika, nisam mogla da se setim gde sam ja to posla. Znam, da nisam krenula na posao jer je bio neradni dan…Posle jedno desetak sekundi setila sam se… Ali toliko sam bila u “svojoj proslosti” a toliko izvan sadasnjeg trenutka. Sve sam mehanicki radila…,I stalno, kad se vracam s posla, razmisljam u prevozu o svojoj proslosti, sta je bilo… Zatim, mnogo ljudi iz mog zivota,” prijatelji” odu, tek tako bez reci,a onda se posle izvesnog vremena vrate, i ocekuju da “prica ponovo krene,tamo gde je stala”. Patila sam mnogo zbog toga, i uvek te iste “prijatelje” primala nazad.I na taj nacin, vracanjem ljudi iz proslosti, ta ista moja “proslost” me bosomucno pratila.E, sad vise ne zelim to!! A isto tako, ne pravim vise planove za buducnost. Zivim sada! I to je to… Trudim se! I ovaj tvoj clanak, toliko je poucan. Recimo, zaista sam primetila, kad jedem a “nisam tu”, ja jedem opet mehanicki i uopste ne uzivam u hrani i mnogo vise pojedm. A sada, fokusirana sam na ono sto jedem, nekako vise uzivam i manje pojedem.Zakljucak svega, ovoga je da su ovakvi clanci o otkrivanju nas samih,izuzetno “dobrodosli” i korisni, i predstavljaju podrsku, da radimo na sebi, na svom unutarnjem bicu, i trazenju vlastitog mira. Sve drugo, je zacarani krug.

Srdacan pozdrav!

Odgovori
Marija 16.02.2017. - 7:48

Draga Marijana,
neizmjerno Hvala za ovaj tekst.
Naravno da mi se desilo slično Vama, puno puta, ali prije dvije godine to je bio ‘vrh’-ne biti u sadašnjem trenutku. Bolje rečeno Nebo mi se smilovalo prije dvije godine, da sam među svima vama. O’ Bože dragi kad se sjetim ne znam da li bih sad plakala ili se smijala. Ukraktko: živim u jednoj staroj kući nemao plin, pa koristimo drva za ogrijev.I tako ja lijepo jednu kladu presjeći s malom sjekirom. Kad sam podigla sjekiru(mala je bila sjekira) i kladu, podigla naglo da bih naopačke razbila kladu.No, dok sam ja svom snagom dizala sjekiru i kladu, klada isklizne iz sjekire na pod, a meni se mala sjekira, hvsla dragom Bogu, zabije Srećom tupim djelom u desnu arkadu oka. Prestrašno je bilo, šok, bol-neopisiva, krv, sama doma, nesvjestica blaga itd. Uglavnom evo me žive!
Poslije smo cirkus od tog izvodile ja i sestra i smijali se do besvijesti. Od tada, a nisam znala da je to bio trenutak moje odsutnosti tko zna gdje, pazim zaista, oprezno i polako. Tad sam naučila samo biti oprezna, a sad nakon ovog teksta zaista puno, puno bogatija.postajem svjesna što mi donosi sve dobro Živjeti Sadašnji Trenutak.
Hvala od Srca.
Citat od Lao-a me smrznuo, to još moram kratko izreći, depresija je zapravo, biti teško zarobljen u traumama prošlosti, a anksiiznost, već zarobljeni u budućnosti. Ovaj Njegov citat mi je ‘otpustio’ i razjasnio pola moje muke. Tu su izrečene i druge genijalne stvati Važne po Život. Mislim da sam se malko ‘razmahala’ mojim perom i previše.

Hvala Mudrosti Vječnoj!
Lijepi Pozdrav!

Odgovori
Ljupka 19.02.2017. - 16:27

Ja sam stalno u proslosti,u nekim ulicama,u jednoj kuci,sa nekim ljudima koji su mi odneli svu veru u zivot i ljude…pokusavam da se spasim i svesna sam o cemu pricate..ali verovatno postoje stvari koje zarobe srce i dusu u toj proslosti pa neki ko ja,niti mogu ziveti u sadasnjosti a kamoli u buducnosti..Predpostavljate da je moj stepen bola iz proslosti veliki…ali zelim da radim na sebi da ga se resim…zato i jesam sa vama…

Odgovori
Gordana 21.02.2017. - 10:13

Hvaka ti Marijana,tekst je predivan,kao i uvijek!

Odgovori
mirjana 26.02.2017. - 20:39

Draga Marijana! Hvala ti na ovom predivnom tekstu. Tocno je ovako kako si sve opisala. Kratko vrijeme te pratim i uzivam u tvojim tekstovima i savjetima.. Pokusavam sa meditacijom mada mi moj um vrluda i tesko se koncentriram na trenutacno stanje. Tako je i opcenito u svemu,misli su mi uvijek u proslosti ili buducnosti, sto i kako sam napravila ili moram napraviti ili ispraviti . Neznam kako umiriti misli.

Odgovori
Marina 07.03.2017. - 9:38

Draga Marijana,
Hvala za ovaj koristan tekst..Često mi misli odlutaju u prošlost i posle shvatim da od toga nemam ništa..Jako mi se dopao razlog pod brojem 7 koji si navela..Daću sve od sebe da svoje misli usmerim isključivo na sadašnji trenutak..Definitivno treba mudro živeti u sadašnjem trenutku 🙂

Odgovori
Bruna 10.03.2017. - 8:57

Draga Marijana,ti kao da si moj anđeo čuvar..kao da znas sta mi se desava. Najprije sam razmisljala gde procitati i kako pravilno meditirati. I ti se pojavis sa mejlom o meditaciji. Malo mi posao sepa a privatnik sam i anksioznost je dosta prisutna. Znam da ne bi treba tako ali ponekad ne mogu da se oduprem tom strahu od buducnosti. Hvala ti sto postojis i sto sam te da kazem manifestirala,prijavljujuci se za besplatni prirucnik. Trudit cu se da te pratim i slusam. Divna si..hvala ti..

Odgovori
VESNA 10.03.2017. - 9:21

Draga Marijana! Hvala na lepim recima i poklonima.Ja sam u sustini smirena osoba,ali ponekad uhvatim sebe kako me proslost toliko okupira da se zaboravim u sadasnjem trenutku.To su trenuci kad me neko povredjivao, i kad mi se u sadasnjost jave slicne situacije iz mene izbija lavina proslosti.Od skora sam pocela da citam tvoje tekstove,iskreno se nadam da cu radeci na sebi,prevazici ovaj moj problem.Sto se tice buducnosti tu nemam problema, jer svaki novi dan izazov za sebe,i prihvatam onako kako je….

Srdacan pozdrav!

Odgovori
Ana 10.03.2017. - 9:43

Lijep tekst. Na zalost tragicne posledice su uvijek nastajale iz nepaznje ili bolje receno neprisustva sadasnjem trenutku.

Odgovori
Marija 12.03.2017. - 10:24

Hvala na svim divnim, poučnim i korisnim tekstovima!
Naravno da se i meni događa da odlutam u mislima i propustim trenutak, ranije mnogo češće nego danas, i danas sam svesna toga… O buđenju svesti o sebi i o trenutku dosta mi je pomogla joga i zahvalnost!
Lep pozdrav!

Odgovori
Katica 12.03.2017. - 19:08

Cao Marijana pitala si me kako sam , hvala dobro sam …
Ovaa tri poslednja clanka sto si mi poslala su jako mocni i uticajni na mene , kao i na mnoge zene koje ti pisu…

Biti u sadasnjem trenutku , cesto m ise dogadja da razmisljam o proslost i buducim koracima ,pa me to blokira da budem i mislima u sadsnjem trenutku i trenutnoj situaciji , koja je kako kazes najvaznija za nas…

Ovaj zadnji clanak mi je posebno intersantan , izaci iz zone komfora. U mojoj prirodi licnosti je taj strah kad trebam da se upustim u nesto novo i probam bolje uraditi za sebe tj. da se izborim za odredjeni cilj koji je sa preprekama ….

Hvala ti od srca …

Kako si ti ….?

Odgovori
Milena 14.03.2017. - 20:25

Draga Marijana več par dana čitam tvoje tekstove i gledam video na yutubu. Najviše me dirnijo tekst, živjeti danas. To je moj največi problem od ranoga djetinstva,uvijek pa i sada živim za budučnost. Prošlo je več puno dana , tjedna, mjeseci,godina i još nisam stigla do budučnosti.Hvala ti što si tu da me podsjetiš da trebam nešto mijenjati.

Odgovori
Mirela 16.03.2017. - 11:53

Lijepo napisan tekst.Meni se često dešava da na trenutak odlutam a što sam starija to se češće dešava. Dobro je da postoje i ovakve pisane riječi , youtube snimci pa se čovjek vrati u stvarnost i pita se šta je stvarno bitno.

Odgovori
Olivera 17.03.2017. - 1:24

Cao Marijana, tvoja mails mi pomazu i jako su interessntni, htjela bih smrsaviti 10 kg sto nije nemoguce ali ne uspjevam, sve sam probala ali problem je u glavi, psichicki i tu sam nemocna, zelim ti sve najbolje, mnogo pozdrava Olivera

Odgovori
Alma 17.03.2017. - 18:34

Divan je osjećaj živjeti “sad”
Hvala na kvalitetnim savjetima, i načinu na koji umiješ prenijeti svoje znanje i iskustvo. Divna si!
Neka ti je radost sva

Odgovori
Natasa 20.03.2017. - 13:11

Hvala Marijana na poucnom tekstu. Ovi postovi mi stizu bas kada mi i najvise trebaju da konacno krenem napred. Posto se samo okrecem nazad. Hvala ti.

Odgovori
Milica 20.03.2017. - 14:03

Ovaj mail mi je stigao bas u pravo vreme, kao jos jedan podsetnik da nisam u sadasnjem trenutku i da prečesto odlutam…
Godinama imam problem sa napadima panike i depresivnim epizodama.. od kako sam ostvarila dugo zeljenu trudnocu oni su se minimizirali… ali naravno desi mi se da odem predaleko u buducnost pa da me uhvati strah od dogadjaja kojima ne mogu da upravljam.. a isto tako često me prate losi izbori iz proslosti…
Trenutno sam u fazi kada želim da nastavim sa poslom koji obožavam (jer “beba” ima vec 13 meseci), znam da sam potrebna zenama koje insistiraju da pocnem ponovo sa radom.. a ja ne umem da se odvojim od deteta… ne umem da organizujem vreme… ne mogu da se oslobodim bespotrebnih opterećujućih misli…
Obožavam svoj posao i zato sto sam zivela u tom periodu u sadasnjem trenutku uspela sam da dodjem do njega. Iako su mi rekli da je nemoguce otisla sam u Austriju (iako ne znam ni rec nemackog jezika) i dobila licencu za rad. Jedna sam od 3 licencirana instruktora u Srbiji.. obozavam sto mogu da pomognem zenama da rese svoje probleme, obozavam kad cujem za pozitivne rezultate.. obozavam sto znam da sam svoje dete posle 4 godine pokusaja dobila svojim radom i trudom.. a ne hormonskim terapijama… i dve je super kada sam prisutna u sadasnjem trenutku… ali… prečesto iz njega ispadam i kao da sam se negde usput izgubila… ne umem da se vratim na pravi put i nastavim…
Izvini na ovako opsirnom “komentaru”… jednostavno mi je doslo da napisem sta mi je trenutno na pameti iako je verovatno sve natrpano i konfuzno…
Hvala na savetima iz teksta.. definitivno cu poceti malo intenzivnije da ih primenjujem.
Veliki pozdrav :-*

Odgovori
ljiljana 21.03.2017. - 19:06

amDraga marijana,
zivjeti u sadasnjem trenutku…. ponekad da ponekad i ne , cesto ne.

Setnje sumom, kraj rijeke, jezera, sjedenje u miru moje terase, ispod oraha,….ima jos mjesta gdje sam u sadsnjem trenutku, opustena, svjesna drhtaja lista, mirisa trave, musica u zraku, mira u dusi i tijelu,…
Lezanje na ljuljacki i gledanje u caroliju oblaka, oblika od vate na nebu,… sadasnji trenutak brzo smjenjuja slijedeci, punim se mirnom energijom, mogu mirno dalje.

Ali, nemam ja loptu da padnem preko nje, vec samo moja glava
krene naprijed, a noge ostanu na mjestu, napravim pokret koji ne mogu obajsniti, udarim glavom u zid kuce, bila sam blizu, koljenom u stepenicu
ramenom u vrata, lijevim ramenom u zid… i zaista ne znam kako mi je glava ostala na ramena a da se nije nabila u trup, kako mi nije pukla koja kost….?

I tad postanem i te kako svjesna sadasnjeg trenutka, U trenu zahvalim bogu sto sam citava, otplacem kao malo dijete, jer bio je to strasan sok i bol i trauma. Ali obecala sam sebi da cu dalje polako, pazljivo, i trudim se, vjezbam , osvjestavam si dogadjaje, situacije i nadam se da me nece tako brzo opet uhvatiti rutina i misli koje su negdje gdje ne trebaju biti.

Saljem ti zagrljaj, Ljiljana

Odgovori
Gordana 22.03.2017. - 8:55

Zadnji put sam stvarno opazila da zivim u sadasnjosti prije neko vece i bilan dusevljena.Naime, vozila sam auto i u jednosmjernoj ulici nailazi vozilo sa suprotne strane, ja sva iznervirana kako se on tu sad bas nasao, stajem da se pomjeri i ugasilo mi se auto.Onako sva iznervirana palim auto i slucajno pogledam ka nebu….Necu sigurno zaboravit taj osjecaj, nebo puno zvijezda kao da mi se osmjehuju i zvjezda padalica…Sad kad se sjetim, obuzme me radost
Hvala Marijana na izlaganju prednosti zivota u sadasnjen trenutku.Zapisala sam ih i skocentisana na ovo sada.
Divna si.kiss

Odgovori
Mirjana 26.03.2017. - 18:41

Vrlo sam svesna sadašnjosti ali kad počnem da lutam teško se vraćam.Tvoja izlaganja će sigurno pomoći.Pozdrav.

Odgovori
Nena 27.03.2017. - 23:27

Hvala na savetima,još samo da ih u potpunosti počnem primenjivati. Što sam starija to mi više i uspeva☺
Pozdrav

Odgovori
ilijana 28.03.2017. - 22:57

Marijana hvala ti za ovaj divan mail popravio mi je dan

Odgovori
Mirjana 30.03.2017. - 19:51

Draga Marijana,hvala Vam sto nas podsetite sa divnim tekstovima koje delite na zivotne pouke koje su vazne a svima pomalo sklone zaboravu.S toga nastavite dalje jer sa vama i mi drzimo kontinuitet koji nas vodi ka sadasnjem boljem zivotu. 🙂

Svako dobro.

Odgovori
Sanja 03.04.2017. - 14:33

Hvala Vam za ovako divan tekst.

Odgovori
Sanela 11.04.2017. - 22:42

Lijep pozdrav draga Marijana…i ja se kao i vecina pronalazim u tvojim tekstovima…inspirativni i poucni su …

Odgovori
Ana 18.04.2017. - 18:52

Hvala najlepše, draga Marijana, na divnom i poučnom tekstu! Koliko god se trudili da budemo u sadašnjem trenutku , ipak ponekada ” odlutamo” u mislima! Želim ti brz oporavak!❤

Odgovori
Ivana 19.04.2017. - 8:41

Po mom misljenju, u ovom tekstu je svedeno taman ono sto treba, ni manje ni vise. Hvatala sam sebe bezbroj puta kako ne slusam ljude oko sebe, kako mi slabi pamcenje, kako otupljujem jer konstantno razmisljam o godinu dana unapred ili o situacijama koje su prosle i podsvesno se stvara jos veci strah od svega… ne mozes da otkrijes sta volis da radis, da uzivas u ljubavi, u prijateljima, u porodici. Ovaj tekst nije dovoljno jednom procitati, vec svaki put kad uhvatis sebe da nisi u sadasnjosti i da ti lete misli. Licno meni kad naidje problem bilo koje prirode, da li je ove vrste ili ljubomore ili pada samopouzdanja ili netrepeljivosti, procitam nesto ovog tipa i bude odmah bolje u glavi i mislima. Hvala Marijana. Pozdrav

Odgovori
sladana 10.05.2017. - 9:38

Hvala ti marjana bas je bilo tako kako si rekla konzentrisala se vise na proslost i buducnost i bas tako se osecala kako si opisala i bas sad u ovom trenutku znam da cenim samo sadasnjost jednostavno otvorila si mi oci hvala ti draga 🙂

Odgovori
Natalia 20.05.2017. - 0:50

Hahahah smijem se ali tek sada sam pročitala tekst….dakle jutros sam ozlijedila mali prst na nozi dakle slomila…nakon toga je bilo pitanja i pitanja zašto nisam bila prisutna..dakle shvatila sam da već neko vrijeme previše živim u mislima a ne u trenutku iako iskreno pozivam se dnevno milijun puta da se vratim i budem…kada uspijem u prisutnosti stvarno je život potpuno drugačiji i sve je jasno i jednostavnije..zato ove ozlijede kažu budi vrati se odmori zastani osjećaj…hvala Marijana na podsjetniku ali i na smjehu osvještavanjua trenutka…big kiss Natalia

Odgovori
Ivana 23.05.2017. - 18:27

Hvala draga, sto si tu da me podsetis, sto inace u trenutku kad sam odsutna zaboravim. Ljubim

Odgovori
Ana 23.05.2017. - 19:38

Sve češće se “prisilim” biti u sadašnjem trenutku i puno mi je bolje…npr. biti svjestna svake kapljice vode koju popijem…tako jednostavno, a tako odličan osjećaj 🙂

Odgovori
Duska 26.05.2017. - 8:52

Kao i svako ko zivi u danasnjem vremenu punom obaveza (posao, deca, skola, vanskolske aktivnosti) vrlo cesto odlutam mislima misleci dan je taj i taj dan jer dete ima karate, fudbal, engleski….. Znam da to nije dobro ali ne znam odakle bih pocela da crpim snagu i moc sadasnjeg trenutka. Koji su to prvi koraci koji savremeni covek u ovom savremenom i ludom vremenu treba da preduzme kako bi poceo da zivi jedino ispravno a to je u sadasnjem trenutku?

Odgovori
Bb 28.05.2017. - 22:34

Draga Marijana,
cesto razmisljanje o proslosti i buducnosti me i dovelo do toga gdje sam danas, odnosno “tapkam” na jednom mjestu pitajuci se zasto nisam drugacije postupila, mozda bi bilo bolje, gore, ne znam. Na zalost to se odrazilo na moje zdravlje, nezadovoljstvo u svemu, pa me potaklo da se pocnem baviti sobom. Kako si rekla uz puno vjezbe moze se sve. Hvala sto nas na to i podsjetis kad odlutamo.
Lijep pozdrav!

Odgovori
Aleksandra 31.05.2017. - 1:04

Hvala sto me svaki put kada procitam ili odgledam tvoj video potsetis da trebam biti ovde i sada. Ljudi smo pa svako od nas s’ vremena na vreme odluta od sadasnjeg trenutka. Hvala ti beskrajno! Lep pozdrav iz Srbije! 🙂 Predivna si!

Odgovori
Mirela 31.05.2017. - 11:23

Draga Marijana, odličan tekst koji čitam opet i opet…..hvala ti na njemu kao i na svim ostalim tekstovima koje objavljuješ.
Ova tema mi je bitna jer je to moj veliki problem. Teoretski znam što trebam raditi ali u praksi mi ide malo teže:). Ali ne odustajem!!!!
Ukratko, u mojoj glavi je kaos:). Imam tisuće misli koje su vezane za budućnost i uglavnom su negativne, sama sebi isceniram scenarije u glavi koji se najčešće, hvala Bogu, uopće ne dogode ali ja sam u međuvremenu van sebe:).
Non stop mi misli lete, kažem, nisu ugodne i onda sam non stop nervozna, ljuta, zabrinuta….nastojim biti svjesna i prisutna…počeo se događati neki napredak tako da je to već vjetar u leđa i zadovoljna sam.
Počela sam meditirati i to će nadam se uskoro dati rezultate. Nekako vjerujem da na početku ide teže ali kad jednom krenem:)) ….gdje će mi biti kraj:))

Pozdrav i veliko HVALA:)

Odgovori
Ana 03.06.2017. - 23:19

Lijepo si me nasmijala…Većina nas živi u nekim brigama tako da svi zaboravljamo da sada je sada a što bude bude.. Trebalo bi živjeti u trenutku, ali ja tako pišem sada a radim drugo..Sve znamo ali kao da ne znamo.. Bar ja mogu to reć za sebe , znam sve a opet se ne pokrećem.. Ali ima dana kada naravno uživam tu gdje jesam dok se družim sa prijateljima..

Odgovori
Enza 07.06.2017. - 8:29

Bilo je veoma ružnih događanja u mom životu i nekako sam krenula naprijed.Tvoji savjeti, draga Marijana , potvrđuju, mnoge moje stavove i mišljenja, te me ohrabruju na njihovu primjenu danas. Puno radim na sebi, već imam neki svoj mir i nadam se da će biti sve bolje i bolje. Hvala od srca !

Odgovori
Suzana 02.07.2017. - 19:36

Hvala draga Marijana na podsjetniku kako s lakoćom živjeti i kako je sve zapravo jednostvno u životu. Samo treba zastati i zahvaliti se čatobnom životu. I učiti stalno i iznova da nam ta čarolija ne nestane u oblacima prošlosti ili budućnosti.

Lijepi pozdrav.

Odgovori
Sladja 02.07.2017. - 21:36

Hvala draga Marijana, svaki tvoj član je podstičući da se uči dalje i da jasnije sagledavamo svoje postupke kako bi bili srećniji. Prava je sreća biti u dobrom društvu. VELIKI POZDRAV I ZAGRLJAJ.

Odgovori
Marijana May 03.07.2017. - 17:00

Hvala na lijepom komentaru draga Slađo 🙂 Hvala što si ovdje, veliki zagrljaj 🙂

Odgovori
Mira 02.07.2017. - 21:46

Draga Marijana,
Hvala na ovom prekrasnom tekstu.
Nedavno sam imala neugodno iskustvo bas zbog toga sto nisam bila prisutna tada,u tom trenutku vec sam zbog napornog, teskog tjedna na poslu bila sa neredom u glavi,misli su samo lutala iz jednog dana u drugi.Tako cijela smetena krenula sam prelaziti semafor preko zebre na zeleno(al zeleno za automobile ne pjesake) i u jednom trenutku auto se zaustavilo doslovno centimetar od mene i tada kao da sam se probudila iz neke more.Znala sam da moram nesto poduzeti,da ne mogu vise tako zivjeti.
Sada meditiram,nastojim biti prisutna sada u ovom trenutku.
Nadam se da cu uspjeti uz dobru volju svoje misli usredotociti na sadasnji trenutak i biti prisutna sada.
Hvala puno

Odgovori
Marijana May 03.07.2017. - 16:55

Draga Miro, taj događaj je definitivno bio znak da postaneš što više svjesnija sadašnjeg trenutka. Drago mi je što meditiraš i samo nastavi, te više bivaj sada i ovdje. Hvala Ti 🙂

Odgovori
Svetlana 08.07.2017. - 0:33

Hvala na divnom tekstu. Dosta sam se promenila, ali još uvek se vratim da pogledam da li sam isključila šporet, mašinu ili bojler. Radim mehanički a da toga nisam svesna. Zahvaljujući tvojim tekstovima, polako prelazim na ispravan način postupanja i razmišljanja. Hvala ti od srca!

Odgovori
Marijana May 08.07.2017. - 19:49

Draga Svetlana, kada radimo mehanički, po navici tada nismo svjesni onoga što radimo, zato često ljudi provjeravaju da li su isključeni bojler, šporet i mašina. Stoga, više svjesnosti unijeti u svoj život. Drago mi je da Ti tekstovi pomažu i hvala što si ovdje 🙂

Odgovori
Štefica 13.07.2017. - 18:50

Ponekad sam u sadašnjosti i tako se divno osjećam, no još mi treba da se fokusriam na ovdje i sad. radim na tome da mi to postane rutina jer se samo tako živi život, ovdje i sada. Hvala ti od srca na divnom tekstu,

Odgovori
suzana 21.07.2017. - 14:13

jako mi se sviđa slika kruga sa udahom i izdahom i voljela bi je staviti na desktop,tako dok radim da se mogu sjetiti disanja. to mi jako pomaže. ali ne znam kako to napraviti,desnim klikom ne daje neke opcije. možete li mi animaciju nekako poslati na mail ali tako da je mogu staviti preko ekrana laptopa?

Odgovori
Marijana May 22.07.2017. - 15:50

Draga Suzana, to je takva animacija, te veličine i uvijek možeš doći ovdje na blog, pronaći link i uživati u vježbi. Drago mi je da Ti se sviđa vježba jer uistinu pomaže 🙂

Odgovori
Ivanka 03.08.2017. - 21:59

Dosta često sam znala proći dio puta a da nisam ni bila svjesna da sam ga prošla,ili nešto napraviti nesvjesno i pritom se npr. porezati…ali sam s vremenom naučila biti u sadašnjosti i takve nezgode su PROŠLOST! Samo radite na sebi!! Lp

Odgovori
Marijana May 05.08.2017. - 16:48

Tako je, raditi na sebi i biti Mindful – svjesni sadašnjeg trenutka. Hvala draga Ivanka 🙂

Odgovori
Jelena Stefanović 15.08.2017. - 18:58

Primetila sam da kada budem naglo probudjena iz svoga opuštajućeg i lekovitog sna, da se ponašam kao muva bez glave, nisam baš svesna postupaka i radnji koje radim, tako da sam poštaru koji je ujutro zazvonio i probudio me, rekla – “Hvala, ne treba!”, a on je samo doneo porodičnu penziju… Naravno, posle sam se izvinila i povratila, ali često tako, naglo probudjena nesvesno uradim nešto blesavo. Poenta je, naspavati se fino, prirodno se probuditi i uz kaficu doći sebi. Posle može i akcija.

Odgovori
Jelena 16.08.2017. - 7:50

Trudim se biti u sadasnjem trenutku, jer cesto mi misli lutaju, volim da mastam pa cesto preteram, narocito se trudim biti fokusirana kada vezbam, pozdrav Marijana, svaki tvoj tekst utice pozitivno na mene, daje mi motivaciju, drago mi je sto sam vas pronasla ❤

Odgovori
Natali 18.08.2017. - 6:25

Hvala na ovom divnom tekstu. Na zalost ljudi su suvise ubrzani i zive kao da ce im nesto pobeci. Bilo je kod mene razlicitih dogadjaja ali dogadjaj koji je ostao u mojim mislima je da sam zbog iznerviranosti sela na motor i razmisljajuci o svemu tome sam pala sa njega. Na srecu nisam bila povredjena puno ali nisam vozila fokusirajuci se na ono sto radim vec na problem koji sam u tom trenutku imala. Hvala jos jednom na divnom i poucnom tekstu.

Odgovori
Maja 31.08.2017. - 18:34

Draga Marijana,hvala ti na smirenosti koju siris u videimà i tekstovima. prepoznala sam se u vise tačaka ovog teksta; zaista sam puno propustila odsutnoscu,ali takodje od kako sam postala “zavisna” od meditacija i radim na sebi mnoģe stvari dozivljavam na potpuno nov fenomenalan način.Uzivam u svim tekstovima a volela bi da obradis temu kako se osloboditi mentalne zavisnosti od drugih ljudi (roditelja, brata/sestre, partnera) koja moze biti sputavajuca u zivotu.Hvala i puno pozdrava

Odgovori
Zaklina 10.09.2017. - 23:06

Draga Marijana naravno i meni se dogodila nezgoda zbog toga sto nisam bila u sadasnjem trenutku pre dve godina polomila sam nogu.Mnogo cesto mi se desi kada sam u drustvo sa nekim uhvatim sebe da ih ne pratim sta govore osobno ako mi tema nije zanimljiva znam da to ni je uredu prema mom sugovorniku jer ga time potcenjujem, misli mi lutaju na posao ili na necemu sto bi trebala sledece da uradim ili gde bi trebala kasnije da odem.retko mislim o proslosti ali cesto mislim o buducnosti. Pozitivna sam osoba i razmisljam pozitivno, ali ipak ponekad mi se javi onaj strah dali cu uspeti da to uradim, zelim da pobedim taj strah i da budem sigurna u sebi. Vasi mi mejlovi pomaze svaki dan radim vezbu za samopouzdanje i citam vase mjlove koje mi daju snagu i pune me energijom hvala vam od srca Volim vas

Odgovori
Sadeta Terzic 12.09.2017. - 20:02

Cesto, vrlo cesto mi se desava ne samo da nisam u sadasnjem trenutku nego cak da sam na nekoliko bivsih ili buducih trenutaka istovremeno, sto je naravno prava katastrofa i prava je sreca da nisam dosad vec dozivjela neku nesrecu i sl. Nekad mi se desi i smijesnih stvari, npr u takvim trenutcima dok jedno radim a mislim na nesto drugo ostavim npr tus za oci u frizider I onda ga danima trazim svugdje samo ne tamo gdje je, to je naravno bezazleno i smijesno ali moze biti i ozbiljno pa cak i opasno u nekim situacijama. Da to je zaista problem i to veliki ali uprkos mojim nastojanjima na zalost ne postizem zadovoljavajuce rezultate na tom polju

Odgovori
Mira 19.09.2017. - 23:06

Draga Marijana,

Jako poucan tekst.To sto mi se desilo da prodjem kroz crveno na semaforu, govori dovoljno o tome da sam u mislima bila na nekom drugom mestu.Na pogrsnom mestu – u proslosti.

Hvala Ti

Odgovori
Dijana 01.10.2017. - 18:25

Hvala na divnom tekstu. Prečesto mi problemi odvuku misli od sadašnjeg trenutka. Nadam se da ću to uspijeti promjeniti.

Odgovori
Slavica 20.10.2017. - 11:15

Draga Marijana, puno puta mi se dogodila nezgoda jer sa uvijek bila negdje drugdje dok sam nešto radila. Najveća nezgoda mi se dogodila kad sam 2005.g. na rođendan moga sina išla u Zg. I prije Vrbovskog na autoputu sam imala udes. Na autu totalna šteta a meni ništa. Policajci su se čudili da sam uopće ostala živa te rekli da sam se ponovo rodila. Da li me je sačuvao dragi bog ili anđeli ne znam ali sam bila jako jako zahvalna jer kaže policija da je na to mjestu puno ljudi poginulo. To se dogodilo jer sam žurila a mislima sam sto poslova odrađivala, vozila sam automatski. Sada slušajući tvoja videa i meditacijom polako postižem smirenost. Znam da moram još puno raditi na sebi jer još uvijek se dogodi da radim po automatizmu. Ja sam jako brzo živjela i bila svakodnevno pod stresom, spavala loše gotovo nikako, ustajala umornija nego što sam legla, pa sam zbog toga odlučila i otišla u prijevremenu mirovinu. Dugo mi je trebalo da se priviknem na novi život i tako sam naletila na video Ane Bučević koja stalno govori koliko je meditacija važna. Traganjem za meditacijom pojavi mi se ono što mi je trebalo “tvoja videa o meditaciji.” Počela sam čitati knjige o zakonu privlačenja i sve vezano uz taj zkon i svugdke se sugerira da je meditacija važna, i meni postaje sve važnija jer mi nakon meditacije dan bude ljepši događaju mi se lijepe stvari.
Hvala ti Marijana što postojiš i što se trudiš sa svakim od nas uspostaviti kontakt.
Hvala ti, veliki pozdrav draga moja Marijana.

Odgovori
Ivana 24.10.2017. - 21:28

Hvalaa 🙂

Odgovori
Dragana 25.10.2017. - 9:12

Draga Marijana,

Zaista se slažem sa svime navedenim u ovom divnom članku, ključ i jeste u tome da trebamo biti prisutni ovde i sada. A upravo to većini ljudi predstavlja problem jer su svi manje-više opterećeni onim što je bilo ili pak mnogo razmišljaju o onom što će biti. Svako može navesti i više primera koji bi potkrepili ovu priču, jer se sigurno svi susreću sa tim. Generalno sam mišljenja da je prošlost teret na plećima većine ljudi bez obzira da li su lično oni uticali na neka zbivanja iz prošlosti ili su to bile okolnosti na koje oni nisu mogli imati mnogo uticaja. Lako se može izgubiti u tom vrtlogu dok se ne dođe do faze samospoznaje i dok se ne izvuku pouke iz svega što je bilo. Jer sve što nam se dešava služi tome da nas nečemu nauči. Da bi se kreirala bolja budućnost od, recimo, te prošlosti, neophodno je delovati adekvatno u sadašnjem trenutku. Ovo je generalna analiza na ovu temu.

Meni lično je koncentracija vrlo bitna za posao koji obavljam, mada mislim da je ona bitna za svaki posao i za sve što radimo, u manjoj ili većoj meri u zavisnosti od kompleksnosti same aktivnosti. Ako se desi da nisam sto posto u onom što radim, desi se da mi nešto promakne, i u narednom trenutku kada se vratim mislima u sadašnjost shvatim istog trenutka gde sam pogrešila.

Vrlo je važno biti spokojan u svojoj koži i biti prisutan u sadašnjem trenutku.

Pa pošto nam svima šalješ ovako lepe poruke i upućuješ nas na ono što je vrlo važno, draga Marijana, i ja želim da uzvratim lepe želje, svako dobro i mir od srca.

Puno pozdrava šaljem,

Dragana 🙂

Odgovori
Maja 01.11.2017. - 10:10

U sadašnjem trenutku sam najbolje i najiskrenije kad vežbam yogu. Ali mi se i tada dešava da mi misli lutaju. Instruktorka kao da to oseti i vraća nas u trenutak.

Odgovori
Gordana 13.11.2017. - 18:34

Draga Marijana,
čitajući ovaj tekst shvatila sam koliko me malo ima u sadašnjosti. Ja sam i depresivna i anksiozna jer mi se prošlost i budućnost stalno vrzmaju po glavi. Pokušaću da češće meditiram (počela sam), kako bi sredila misli. Ovaj tekst kao da je opisao mene, a kad malo bolje razmislim nemam razloga za tolikom analizom.
Hvala puno.
Pozdrav

Odgovori
Milica 14.11.2017. - 17:33

Predivan tekst, kao i uvijek.
Ne komentarisem svaki, ali to ne znaci da ne uzivam.
Vidim da si vecini dosla u pravom trenutku, mogu slobodno reci da si i meni.
Vjerovatno nista nije slucajno i dogadja bas onda kada je potrebno!

Odgovori
Amila 12.12.2017. - 18:56

Postovana.
Hvala Vam.Svakodnevno se vjezbam i treniram biti u sebi imati zahvalnost i pokusavam prevazici situacije koje me cine povrijedjenom i nesigurnom.
Potrebno mi je malo vise odlucnosti i znati kako slusati svoje srce ,a ne um.

S ljubavlju Amila.

Odgovori
Katarina 12.12.2017. - 19:53

Draga moja marijana jako puno citam tvoje tekstove. Jao ja sam vise u proslosti nego u sadasnjosti. Uvek mi misli lete u proslost nego da su ovde i sad.. A dosta razmisljam i o buducnosti idu godine za godinom da cu da ostarim pa jednog dana umrem.. Jao gluposti uvek me nesto muci..

Odgovori
Anela 13.12.2017. - 16:51

Draga Marijana,

Puno puta sam bila u brizi za budućnost, ali otkako tebe pratim, mogu reći da polako učim biti mindful.
Hvala ti na svemu Marijana, super si!

Odgovori
Anđelka 14.12.2017. - 3:19

Draga Marijana često razmišljam o prošlošti.Šta bi bilo da je bilo sve drukčije da li se baš to moralo dogoditi.Da li sam mogla nešto promjeniti,stalno sam u prošlosti A ponekad odem razmišljati o budučnosti ništa pametno.Normalan život neću imati dok god ne ostavim prošlost iza sebe da ga zaboravim.Hvala ti na tvojim tekstovima i dobrim savjetima.

Odgovori
SnekiS 17.12.2017. - 10:44

Jako mi se dopadaju tvoji tekstovi. Ja živim prilično u sadaqšnjem trenutku. Ponekad odlutam u prošlost ili budućnost. Zato obožavam tvoje tekstove. Uvek me vrate u podsete me šta je važno. Kao npr. izjava u ovom tekstu: “Ako si depresivan, živiš u prošlosti, ako si anksiozan, živiš u budućnosti. Ako si opušten živiš u sadašnjosti”
Potpuno tačno.
Pozz

Odgovori
Danijela 21.12.2017. - 18:24

Upravo dok sam citala u par navrata sam odlutala dok me ti ne vratis u stvarnost, vecinom to radim mehanicki, poslije se moram vratiti u natrag da vidim sta sam procitala, mislim da to nije dobro po mene jer sam preopterecena drugim problemima koje su me okupirale… veliki pozdrav ti zelim

Odgovori
Mirela 22.12.2017. - 17:22

U potpunosti prihvaćam pravu istinu kroz tvrdnju da je važno živjeti u sadašnjem trenutku. Kada to onako svjesno, čak s nekom rečenicom upućenom sebi “živim sada, osjećam sada, moje misli rade za mene sada”, osvijestimo, stvarno osjetim da ne marim za prošlost na koju ionako više nemam utjecaja, a ne strepim ni od budućnosti jer se nastojim ne mučiti i ne okupirati nečime što ne znam kako će izgledati. I onda svjesno djelujem sada i osjećam kao da je vrijeme stalo i osjećam da me to ispunjava mirom jer svjesno izbjegavam žal za propuštenim ili strah od budućega. Hvala Ti, draga Marijana, što nam pomažeš da zastanemo i radimo od svog života najbolje što znamo i želimo.

Odgovori
Goga 24.12.2017. - 18:23

Draga Marijana, mene prošlost proganja u vidu osećaja krivice zbog jednog postupka na koji sam bila prinuđena učiniti, jer je tako moralo da bude. Čini mi de da sam ostala zarobljena u tom vremenu koje me sputava da krenem dalje i ne da mi mira ni dan danas. Hvala na divnom tekstu i volela bih ako je moguće malo više saveta na tu temu, jer očito ne mogu sama da se isčupam, a moram dalje. Hvala i veliki pozdrav.

Odgovori
Maja 24.12.2017. - 20:58

Od kada sam po drugi put procitala knjigu Moc sadasnjeg trenutka,trudim se da tako i zivim i sve je manje stresa i depresije.Tekstovi su izvrsni,svaki me veseli citati.Puno ljubavi iz Beograda

Odgovori
Bianchi 27.12.2017. - 14:43

Pokušavam živjeti u sadašnjosti. Kada se i prebacim u prošlost to je zato jer je smatram svojim učiteljem. A sutra…sutra će biti što mora biti, a ja i ovako i onako na to nemogu utijecati.Tu sam i sada.

Odgovori
Ivana 28.12.2017. - 23:32

Draga Marijana,
uvjek nas podsjetis sta je najbolje za nas.
Ja cesto zaboravim i provodim previse vremena razmisljajuci o tome
“sta bi bilo, kad bi (tj. da je) bilo”.
Pa tako i zadnjih par dana.
I sada ovaj tekst.
U pravo vrijeme.
Kao da me poznajes
HVALA TI ❤

Odgovori
Sanja 24.01.2018. - 19:11

Hvala Marijana, doista premalo posvećujemo vremena sadašnjem trenutku, često sam u žurbi, ali tvojim savjetima pokušat ću se koncentrirat na sadašnjost. Hvala ti.

Odgovori
Edina 28.01.2018. - 18:27

Tek kad nam neko skrene pažnju na ovu činjenicu, tek tada shavtimo da rijetko ili nikako ne živimo u ovom trenutku. Uvijek se vracamo proslosti ili lutamo u buducnost. U svakom slučaju , trebamo raditi na sebi i živjeti svaki dan ,trenutak kao da nam je posljednji!
Hvala Vam Marijana na svemu❤

Odgovori
mila 28.01.2018. - 19:52

Draga Marijana,uistinu treba živjeti u sadašnjem trenutku.Ali misli ipak odu u prošlost,jer se čovjek preispituje,da li je nesto dobro (ispravno) učinio.Kod mene je bio primjer smještaja majke u dom za stare.Mozda to ipak nije lako zaprihvatiti za stare osobe,ali ako kod kuce nema razumjevanja (zivjela sa mojom mladjom sestrom ),to je opet neka solucija??pozdravi

Odgovori
mila 30.01.2018. - 18:47

Kada nadjem mail od Marijane May ,to mi uljepša dan i popravi raspoloženje,Jos kada pogledam Tvoju sliku,bas prija.Članak,kao i ostali super.Treba “utiviti” u vijuge.Šta raditi sa mislima u vezi osobe,koja te povrijedila, a to je bliska osoba ?(sestra ).

Odgovori
Mirjana 15.02.2018. - 22:29

Draga Marijana,

Ovo je divan i inspirativan test. Zaista jeste vazno ziveti u sadasnjem trenutku, ali to I nije tako lako… meni se cesto desava da se mislima vracam u proslost i prozivljavam iznova neke stvari koje su me povredile ili brinem zbog buducnosti. Dacu sve od sebe da budem sto prisutnija u sadasnjem trenutku i vodim sto ispunjeniji zivot. Mislim da sam napredovala s obzirom da to do skoro nisam primecivala i nisam bila svesna koliko sebi stetim dok sad to primecujem i zahvalna sam tome☺ Puno pozdrava i hvala od srca

Odgovori
Dragana 18.02.2018. - 16:17

Jako lep tekst, kao i uvek. I meni se to dogadjalo vise puta i nije lep osecaj. Naravno, sada imam veliku zelju da se fokusiram na sadasnjost. Hvala!

Odgovori
Nikolina 27.02.2018. - 19:23

Zdravo draga Marijana Tekst mi se jako svidja. Ja imam bas taj problem da mnogo razmisljam o buducnosti i cak toliko da me hvata panican strah. Kako sam pocela da meditiram opustenija sam a i koncentracija mi je bolja. Nadam se da ce vremenom biti jos bolje i da cu prevazici te svoje strahove ali to je sve zahvaljujuci tebi ❤❤❤

Odgovori
Snježana 28.02.2018. - 6:02

Kažu slucajnosti nema, ali ipak ja cu upotrijebiti ovu rijec, jer cak ni ne znam kako sam “naletjela” na tebe draga Marijana,

I kako obicno biva-u pravom trenutku.
Jutros mi je ovaj tekst i te kako dobro dosao. Hvala!

No, razmisljajuci (djevica) pitam se
– kada se u proslosti dogode bolne situacije (izgubis nekoga, napusti te netko…) tesko je u momentu presaltati se jer nismo roboti
– mislim da nam isto tako proslost za ubuduce moze posluziti i za ispravak krivih postupaka (npr)

To je ono sto mene muci
Kako? Od kud motivacija da postupim bolje?

Svaki mail, svaka poruka koju dobijem od tebe me istinski dize

Hvala puno

Odgovori
Alex 28.02.2018. - 12:56

Baš plačem (od emocija, ispunilo me, pozitivno – normalno), draga Marijana, to mi je baš trebalo… Sad samo da uspijem to osvijestit (još bolje), jer ja to (već) znam… Ali nekad je baš, baš teško…No, uz ovako divne tekstove, tebe koja inspiriraš i učiš nas… Sve će nekako na bolje !

Odgovori
Naila 08.03.2018. - 11:28

Da,istina živa. Jako lijepo si to objasnila.. Često mi se dešava da sam svugdje samo ne sada, tu u ovom trenutku i onda se kasnije kajem, imam grižnju savjesti jer nisam nešto što sam htjela odradila kako treba i uživala u tome. Nego sam kao u magli jer razmišljam o sto stvari, a ne o onoj koju upravo radim. Sjećam se kad sam bila tinejdžerica bavila sam. Se plesom i svaki put kad bi nastupali negdje, taj nastup bi proletio, magla, i onda na kraju bi bilo važno da kažemo “e tamo sam ja plesala” dok. Nama jedan dan naša voditeljica nije rekla nemojte to raditi, uživajte u tom plesu, maknite strah, uživajte sada, doživite to. I imala je pravo. Treba uživati sada hvala ti Marijana.

Odgovori
Svjetlana 20.03.2018. - 20:02

Draga Marijana, ja ti jos uvik na zalost lutam u proslost …toliko mi se toga dogodilo u zadnje vrijeme da jednostavno neznam di sam ni tko sam, bol je prejaka …svjesna sam da to nije dobro , trebam otpustiti ovo sto me muci ali viruj mi tesko je..dok sam na poslu predivno mi prodje dan ali kad dodjem doma ajme…zadnjih misec dana me ubija 🙁 ali znam da cu to prevladati i da ce sve to proci…meditiram svaki dan ,vjezbam Tibetance , citam tvoje tekstove , pratim dizajnerice i sama sebi govorim -glavi gore proci ce …hvala vam cure i tebi Marijana na svakom momentu i lipo je sto postojite …<3 <3

Odgovori
Lea 29.03.2018. - 22:56

Dosta dugi period svog zivota sam prvo brinula o buducnosti,pa posle ostala zarobljena u proslosti.Zbog toga je usledila i anksioznost.I sada sa tvrdnjom mogu da kazem zahvaljujuci Marijana tebi konacno disem i zivim u sadasnjem trenutku.
Hvala na svemu

Odgovori
Anela 07.04.2018. - 22:22

Hvala ti za ovaj divan tekst Marijana, uči, nadahnjuje, motiviše!

Odgovori
Danka 13.05.2018. - 18:44

Draga Marijana i ja kao i ostali imam taj problem vracanja u prošlost ređe u buducnosti i ponekad kad zelim da ne mislim o tome i da se skoncentrisem na ono što radim izgubim volju i uradim ali ne baš onako kako sam zelela da bude urađeno ili ponekad ubrzam to i pogrešim zaista mi je ponekad krivo zbog toga jer ne zelim da grešim zato sto drugi misle da gubim kon entraciju baš kad ne treba,ovaj post je zaista dobar i zelim da to primenim kaoi sve ostalosto nam šalješ.I u pravu si vezba disanja zaista brzo opušta.Hvala ti puno Marijana šalji mi još postova zelim da naucim sve ono što je korisno imenii drugima.

Odgovori
Boba 15.06.2018. - 0:52

Ćaos,
potpuno se slažem sa tobom. Iskreno, nisam u sadašnjem trenutku nekad sam izgubljena u prostoru i vremenu. Dosta stvari se desilo u mom životu za kratko vreme, ponekad me to koči.
No, trudim se da se fokusiram na učenje pošto sam student.. Valjda će me to proći. Shvatam svake situacije koje dogode nečemu nas nauče, ali potrebno je vreme da se to svari, dok to vreme prolazi ponekad nam poremeti ravnotežu.
I valjda je to na neki način odrastanje. Zar ne?

Odgovori
Amila 05.07.2018. - 18:13

Draga Marijana,
svako “zvonce” na e mailu, te video, tekst – u meni probudi zelju, volju za nekom promjenom.
Upravo sam ovo ja! Osoba kojoj su najljepse godine zivota prosle u strahu, razmisljanju, grcu..zahvaljujuci proslosti!
Tek sad, kad sam vec malo zrelija shvatila sam da sam bila…a da se ne lazemo jos uvijek u meni ima tih kapi upornih misli o proslosti, buducnosti..sta ce biti..sta bi bilo? Ali zahvaljujuci tvom tekstu mislim da malo po malo pocinjem osjecati smiraj i shvatam neke stvari! Hvala sto postojis!

Odgovori
Iva 27.07.2018. - 22:23

Zapravo sam veliko dete,…uvek svesna trenutka u kom jedino i umem da živim,… Međutim stresne situacije, koje još ne umem da prevaziđem, parališu. Tako sam racimo danas u pounjavanju neke hitno-urgentne papirologije koja ne prašta greške, debelo pogrešila cerkin datum rođenja

Odgovori
marijana 31.07.2018. - 20:22

Hvala na divnom tekstu. Trudim se biti u sadašnjem trenutku i mislim da sam dosta napredovala. Šta god da radim nastojim što više biti u tome. i uživati.Naravno misli odlute ali to je normalno. Još uvijek učim i uživam u tome.Velika hvala.

Odgovori
Aida 24.08.2018. - 16:19

Draga Marijan .kod meme je tij problem , cesto uhvatim misli da mi lutaju, i pokušam sebe vratiti u sadasnje vrijeme .ali kad ima stres onda mi je bas teško se se vratiti u sadasnje vrijeme.ucim uz vas . Hvala na predivnom video ❤

Odgovori
Suzana 26.08.2018. - 16:09

Otkada pratim tvoje stranice i YouTube kanal sve češće se trudim biti u sadašnjem trenutku i to me čini sretnom jer onda ne mislim na brige i probleme.

Odgovori
Andrea 26.08.2018. - 18:27

Jednom sam.promatrala svog malog sina kako uziva u kadi u kupanju…
Uzeo je tuš i sapirao sa sebe pjenu “hvala ti.pjenice..hvala ti punooo..bay bay..”
To je taj SADANJI TRENUTAK koji djeca imaju..
Oni su tu..uvijek i SAD..❤

Odgovori
Lucija 05.09.2018. - 19:54

Meni se to često događa dok perem čaše pa svaki mjesec bude bar jedna polupana. Ili dok hodam po gradu pa se nerijetko nenamjerno zaletim u nekoga jer ne gledam svijet oko sebe. Pripisivala sam to svojoj nespretnosti, trenutku nepažnje, sanjarenju, al sad sam shvatila da nisam bila svjesna u tom trenutku. Zato ću se truditi da budem što više u sadašnjem trenutku, sada i ovdje, bez razmišljanja o tome što je bilo i što bi moglo biti.

Zahvaljujem na članku. 🙂

Odgovori
Suzana 13.09.2018. - 19:19

Nisam imala takav doživljaj,ali radilo se o trenutku nepažnje,čak ne mislim da se radi o koncentraciji u prvom slučaju, nego o tome da se treba brinuti za sebe. Čim brineš o sebi,paziš na sebe takve stvari se ne bi trebale dešavati. Biti u sadašnjem trenutku je jako dobra stvar u svakom slučaju, uvijek dobro dođe,ali bitna je i posvećenost(pridavanje pažnje) poslu (radnji) kojeg obavljaš.

Odgovori
Mara 05.11.2018. - 20:55

Hvala 🙂

Odgovori
Kate 27.12.2018. - 18:15

Draga Marijana,

hvala Ti na podsjetniku, uvijek iznova to zaboravljam.
Svakodnevno prakticiranje meditacije će vjerujem pomoći da što češće budem svjesna sadašnjosti.

Hvala…

Odgovori
Maja 21.01.2019. - 10:04

Draga Marijana,
Da, ovo sam procitala i rekla sebi bezbroj puta, a opet mi se cesto dogadja da mislim o proslosti i koje sam izbore napravila. No, lakse se nosim sa time cini mi se nego sa brigom o merama opreza koje poduzeti i koracima koje poduzeti u buducnosti.Kako se izboriti sa strahovima i brigom?

Odgovori
Nena 11.02.2019. - 3:35

Draga Marijana, sve sto govoriš je prekrasno i jaaako poučno. Jedino što me jaaako zbunjuje i ometa dok citam je to sto nam se obracas u jednini, a nas je jaaaako puno i cesto nas nekoliko stotina u isto vrijeme citamo ili slisamo. ☺❤

Odgovori
Dana 18.02.2019. - 9:50

Marijana,
od tebe sam prvi put čula za izjavu: “Ako puno misliš o prošlosti, onda si depresivan. A ako puno misliš o budućnosti, onda si anksiozan.” Dopala mi se jer se sa tako malo riječi kaže suština o kojoj čovjek može promisliti. Moram priznati da sam prije, puno vremena trošila razmišljajući negativno o određenim segmentima prošlosti, o datim okolnostima, o iskustvima koje sam prošla. Danas više ne, jer sam shvatila da se sve odigralo tako da ja danas budem bolja osoba. Natjeralo me da radim na sebi, na određenoj osobini, i učinilo da “rastem”. Imam člana primarne porodice koji čitav život živi dobrim dijelom samo i isključivo u prošlosti, i vidim koliko to nema nikakvog smisla. Život ide, dan ide, i to o čemu se priča, je već odavno iza nas i više nema nikakvog značaja, čak ni za neku pozitivnu, korelacionu analizu.
Moj domen izazova je razmišljanje o budućnosti, iako ne bih rekla da sam puno opeterećena generalnom budućnosti. Ali kada se nešto planski dešava, kada znam da imam neku obavezu, neki događaj, nešto što uključuje i druge ljude a dobrim dijelom ishod svega zavisi od mene, onda se opteretim i krene briga o detaljima.
Vraćanje u sadašnji trenutak su mi pomogle rečenice: “mislićeš o detaljima kada dođe taj trenutak”, “otkud znaš da će se nešto uopšte i dogoditi” (toliko sam puta brinula pa se nešto nije ni desilo ili se riješilo “samo od sebe”), “pripremi se, daj najbolje od sebe i otpusti i opusti se” (biće uredu, biće kako mora biti). Takođe, zadnjih godinu dana meditiram. Možda ne u potpunosti kako bi trebalo, ali osjećam napredak. Zahvaljujući meditaciji, imam u potrebnim momentima sposobnost da “dozovem” smiraj (to bi se u NLP-ju zvalo sidrenje), a takođe, da naglasim da do nekih momenata ustvari više i ne dolazi jer sam ja OK pa me ne može sve pomjeriti iz ravnoteže. Jednostavno, puno više sam puta u mogućnosti reći: sve je uredu. I puno više uživa u svakom danu i onome što mi on nudi. Smanjila sam pritisak i očekivanja. Svakako, mislim da mi treba još rada i napretka 🙂

Odgovori
Jelena Vidanovic 24.02.2019. - 23:31

Odlicna tema i jako mi se dopao vas tekst koji ste napisali i podelili svoje iskustvo.Ja bas imam problem da mi fokus bude u sadasnjem trenutku narocito kada sam u problemu. Onda sam mislima opterecena i cesto propustam realni trenutak .Potrudicu se da odbacim te misli i skoncentisem se na sadasnji trenutak kako nebih propustila zivot,jer je zivot ono sto nam se desava trenutno. Hvala draga Marijana!

Odgovori
dalia 14.03.2019. - 19:47

E moja Marijana. Čitajući ovi tekst, stvarno koliko puta sam otišla u proslost, a da ne kazem u budućnost. Ali, u suštini kada shvatim da sada bas upravo u ovom trenutku, vidim svjesno i svjesna sam svega što se događa, da sam mirna i sretna.
Hvala ti na ovim divnim tekstovima. Puno pomažu. Počela sam raditi na sebi. I već vidim velike promjene. Sada i u ovom trenutku.
Zahvalna sam što si mi ušla u život ovim poučnim tekstovima.
Ti si moja Kraljica 🙂

Odgovori
Žaklina 10.06.2019. - 10:21

Često sam bila svugdje samo ne ovdje i sada. Čitajući tvoje tekstove osvijestila sam koliko sam u zabludi ne uživajući u onome sto se trenutno događa. Jučer sam gledala trogodišnje dijete kako je potpuno mindfull, igrajući se s kuglicama ono je uzivalo i bilo potpuno svjesno trenutka i zabave koje mu igra pruža. Dok odrasli, 90 posto njih, su zabrinuti, u grču, nekako stalno u brigama. Želim biti među onih preostalih 10 posto! Hvala ti Marijana na ovom tekstu koji otvara oči i omogućava zajedno s meditacijom da se ponovno povežem sama sa sobom. Veliki pozdrav! 🙂

Odgovori
Slavica 25.08.2019. - 21:04

Hvala Ti beskrajno sto si me naucila da se opustim, da disem, da budem tu, sada i ovde! Da, postala sam smirenija,srecnija i svesnija same sebe. Hvala draga Marijana..

Odgovori
renata 04.10.2019. - 12:26

Draga Marijana,često nisam u sadašnjem trenutku i zahvaljujući tebi to sam osvjestila. Već neko vrijeme meditiram onako kako nas ti učiš i zaista se osjećam smirenije i bolje. Hvala ti na tome. Srdačno
Renata

Odgovori
Aleksandra 04.10.2019. - 20:10

Zdravo Maro, mogu reci da mi se mnogo toga i pozitivnog i negativnog desilo u proslosti, i da sada mislim o buducnosti iako imam divne planove i ciljeve. Tako da nisam u balansu i ravnotezi sto se sadasnosti smatra i tice..

Odgovori
Andrijana 29.11.2019. - 0:06

Draga Marijana
Odnedavno sam pocela da vas pratim,vasi tekstovi su divni
Uzivam citajuci svaki vas tekst, uz vas rastem svaki dan. Zahvalna sam sto dajete toliko toga, uz vas sam naučila svjesnost sadašnjeg trenutka i kontrolu uma. Na tome sam pocela raditi i meditirati. Uz vas ucim.,
Hvala na vasim mail ovima, uljepsate mi dan
Pozdrav, zelim vam svako dobro

Odgovori
Slađana 28.02.2020. - 17:51

Osoba sam koja živi u prošlosti i ako od ranije sebe pamtim kao osobu totalno suprotnu tome ali eto zbog previše bolnih iskustava nisam bila dovoljno jaka i nekako sam zaglavila u mrtvoj petlji pa se bojim budućnosti, verovatno otuda i ovaj osećaj da se ne osećam živom i kao da nisam u svojoj koži, Samo vrtim jedne te iste horore i traume iz prošlosti u svojoj glavi. Zato sam i depresivna i to duboko i u više slojeva. Ne mogu da se pomirim sa bolnim iskustvima iz prošlosti i bojim se da opet ne budem na isti način povređena u budućnosti.

Pozdrav i hvala.
Slađana

Odgovori
Jasminka 30.03.2020. - 0:27

Draga Marijana, sporadično sam pratila na Instagramu tvoj rad. Unazad nekoliko mjeseci počela sam redovito da te pratim. Što se tiče života u sadašnjem trenutku u tekstu je sve rečeno. Hvala što si me podsjetila da moram trenirati svoj um, da trebam biti skocentrisana. Ja vjerujem da je meditacija odlično rješenje. Samo je potrebno svakodnevno meditirat i stalno raditi na sebi. Postaviti prioritete i ustrajati. Ja osobno nisam sigurna da živim stalno u sadašnjem trenutku upravo zbog toga što sve može čekati od ovoga kad sam ja u pitanju. Veseli me što sam svjesna i što postoje osobe kao što je Marijana da nas vraćaju na pravi put, Hvala što sam te upoznala i što svaki put kad dobijem tvoj e-mail budem u sadašnjem trenutku.❤️

Odgovori
Svetlana 01.04.2020. - 1:03

Mnogo sam naučila iz ovog i drugih tekstova. Slušalaa sam i čitala i druge ljude od kojih sam učila. Uvek se trudim da budem sada i ovde! Pozdrav

Odgovori
Silvana 27.10.2020. - 19:31

Draga Marijana,
Citajuci ovaj Vas tekst, dosla sam do zakljucka kako se ja ustvari ceo zivot na neki nacin i trudim da sve ovo kod sebe primjenjujem i to jos od svoje rane vozrasti. Ne mogu da kazem da mi je uvijek i cijelo vrijemo u potpunosti uspijevala, ali me raduje fakat sto sam pronasla sebe u istom, a da se pri tome uopce ne osijecam krivom da se cijeli svoj zivot (od malena, pa do starosti sadasnje), trudim koliko/toliko ovo primenjivati, mada mom okolisu to nikada nije bilo jasno. S’tim vise sto sam prirodno prilicno temperamentna osoba(najvise me bas ti pokreti tijela ili reakcije na nenadane situacije u veoma ponekad cak i hitnih slucajeva, gde se i treba hitro i tacno odreagovati…) , normalno da svako moje ovako ponasanje izdaje, ali ipak se pokusavam vratiti na svoje mijesto.
Zao mi je sbog neprijatnost koju ste doziveli sa loptom, dozivela sam je i ja na skoro isti nacin, isto sam se osjecala, bas kako ste opisala, bolova je bilo izvjesnog perioda, al’ su tjekom vrijemena u potpunosti nestali.
Ono sto imam da komentiram oko navedenih 7 razloga zasto je potrebno biti i zivjeti u sadasnjem trenutku:
– Imam jos mnogo toga sto trebam postici kod sebe kako bih bila sto bolja (znamda necu uspjeti biti savrsena nikada), oko tacke br.3;
– I sto se tice tacke br,7, mislim da ne mogu da zivim i uzivam u sadasnjem trenutku, ukoliko se ne sluzim sa lekcijama iz proslosti (daleko od toga da je oplakujem, nego sam cak i ponosna na svoja postignuca kao i poraze i padove, istoa kao sto ne mogu da ne zivim sa zeljama i vizijom za buducnost, tacnije receno, zeljom da u buducnosti nesto postognim. Tome tezi svako od nas.
No, slazem se sa Vama, ukoliko ne uspijem uspostaviti svoj mir, ja nikada necu postici bas nista.
Puno sam toga od Vas naucila, zapocela primenjivati, dopunjavati sebe i s’radoscu mogu da priznam da sam primjetila da sam se za tako kratko vrijeme, uistinu zapocela malo menjati. Mislim da mi jako prijate. Produzavam da Vas zedno i gladno slijedim, pratim, citam, slusam… Prija mi i ima rezultata. Ti su rezultati postignuti zahvaljujuci Vama, ili nas potsjetite da se moramo vratiti korak unazad, da bismo presli bar dva naprijed, ali su svakako djelotvorni i pozitivni. Da, samo polako i bez zurbe, zivjeti ovdje i sada i stvarati povoljinji teren i sve za ono sto nas u ime sutra ocekuje. Onim sto delamo danas mi djelujemo na ono sto ce se dogadjati sutra, ako se dobro secam 😉 🙂
Moje iskrene pozdrave, hvala na svoj Vasoj dobroti i na brizi za svakog od nas ponaosob.
Sa postovanjem.

Odgovori
Klara 26.09.2021. - 22:20

Poštovana !

U potpunisti sam se pronašla u Vašem tekstu. Svaki dan puno puta sebe uhvatim da počnem raditi jednu stvar,nastavim s drugom i poslije toga sa nečim trećim. Tada shvatim da ne samo da nisam napravila ono prvo nego sam i zaboravila što sam je to bilo. Ne znam jesam li samo neskoncentrirana ili sam zaboravljiva.
Nedavno mi je dijagnosticirana epilepsija pa bi ” problemi ” s pamćenjem mogli biti i zbog toga.
Trudim se da budem skoncentrirana i da ne skačem s jednog posla na drugi.
Brzo jedem i ne uspijem uživati u hrani . Kad pojedem budem ljuta jer shvatim da sam prebrzo pojela i nisam uživala u hrani. Isto tako puno puta ne uživam ni u kavi jer ju prebrzo popijem. Misli su i u prošlosti i budućnosti. Dugo sam već na bolovanju ,bojim se kada počnem raditi da će tako biti i na poslu. Osim toga dugo sam bila na bolovanju i strah me je kako će proći prvi tjedan.
Kako ostati fokusiran na sadašnjosti bez da mi misli lutaju u prošlist ili budućnost
Hvala
Klara

Odgovori
Anita 07.10.2021. - 20:37

Prekrasne misli. Nikad ih nebi smjeli zaboraviti. Život bi nam bio ljepši. Puno ti hvala draga Marijana i svako dobro ti želim.

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu