5 lakih koraka do velike osobne transformacije

od Marijana May

5 lakih koraka do velike osobne transformacije

Kako bismo nešto kod sebe promijenili prvo moramo biti toga svjesni, zatim to prihvatiti i raditi na promjeni. Promjena dolazi kada smo svjesni negativne slike koju imamo o sebi, kada odlučimo promijeniti svoje loše navike koje podupiru ovu sliku te stvorimo nove, pozitivne slike o sebi pomoću kojih ćemo ostvariti nove ciljeve.

Donosim pet koraka iz knjige Psihokibernetika, dr.Maxwella Maltza, pomoću kojih ćeš moći reprogramirati svoju sliku o sebi i preuzeti kontrolu nad njom.

Za primjer ćemo uzeti Emiliju, uspješnu poslovnu ženu, koja se u usporedbi sa svojom obitelji osjećala “glupom”, jer su svi bili bolji matematičari od nje. Taj osjećaj je Emiliju kočio kad god je bila riječ o brojkama.

5 koraka do nove slike o sebi:

1. Izbriši sve stare, negativne podatke

Emilija je radila svoj posao kao i obično. No, svaki put kada bi se uhvatila da razmišlja o tome kako nije stvorena za brojke, glasno bi rekla riječ “Briši!” Ovim je postala svjesna svojih negativnih uvjerenja, što je stvorilo naviku da se suprotstavi tim uvjerenjima. Za nju je bilo važno da to napravi svaki put kad bi bila svjesna takvih negativnih misli o sebi. Emiliji je bilo važno i to da zaista kaže “briši” (ili “stani”), umjesto da to samo pomisli.

Kad čuješ vlastitu misao glasno izgovorenu, stvaraš ono što psiholingvisti zovu jezičnom petljom. Riječ je o dvostrukom pojačanju: tvoje uši čuju tvoj glas kako daje naredbu. Tako tvoj fokus postaje jasniji. Jesi li ikad primijetila da ti, kad promrmljaš za sebe:”Ok, gdje sam sad stavila te ključeve?”, to zaista i pomogne? Isto načelo je i ovdje. Slušanjem svog glasa Emilija je brisala svoj negativan program i kretala se naprijed prema brisanju svoje stare slike o sebi.

2. Zamijeni ih novim, pozitivnim podacima

Kad je Emilija jednom postala svjesna svoje stare navike, zamijenila je stari program “Glupa sam što se tiče matematike” novim “Vrlo sam dobra u onom što radim, a brojevi su jedan dio toga.” Ponavljala je te nove podatke nekoliko puta dnevno. Svaki put kada bi se pojavio stari program, ona bi odmah nakon onoga “Briši” potvrđivala svoj novi program.

3. Potvrdi sebi svoju novu sliku

Emilija je izradila kartice afirmativnih tvrdnji na kojima je pisala iskaze koji su definirali njezinu novu, pozitivnu sliku o sebi. Stavljala bi jednu karticu na svoj stol u uredu, drugu lijepila na ogledalo u kupaonici kako bi ih vidjela svaki dan. Time se podsjećala da mora stalno pojačavati svoju novu sliku o sebi.

Ovdje je važno zapamtiti ono što je dr. Maltz rekao o afirmacijama: ako ih upotrebljavamo odvojeno, nećemo promijeniti navike. Samo ako je slika o sebi u procesu promjene, tvrdnje će postizati svoj učinak. Afirmacija (potvrđivanje) pomaže ti da te vrati na put kada te povratna informacija (eng. feedback) od tvoje stare, negativne slike tjera da se koncentriraš na neželjeno umjesto na željeno odredište (cilj). No, ukoliko nemaš cilj, afirmacija će brzo postati frustracija.

4. Fokusiraj se na sliku sebe kao uspješne osobe

Emilija je svaki dan 10 minuta sjedila sama opuštajući se i zamišljajući sebe kako klijentima odgovara na pitanja o kamatnim stopama ili drugim temama vezanim uz matematiku. Ovaj je proces dr. Maltz nazvao “mentalnim slikama” ili “ulaskom u kazalište mašte”. Živopisnim zamišljanjem uspjeha Emilija je od svog podsvjesnog uma učinila da reagira kao da je ona uistinu uspješna.

Ovo nije metafizički proces. Mozak funkcionira u slikama.

Vizualizacija je ključna za programiranje tvog servomehanizma, a opuštanje je ključno za vizualizaciju.

5. Uvježbaj se za dugoročnu promjenu

U međuvremenu se Emilija “ponašala kao da” već djeluje pod novim programom: obnovila je znanje iz matematike koje je trebala kako bi mogla odgovoriti na pitanja budućih kupaca te je vježbala kada bi god mogla. Nova slika o sebi nije sama od sebe nekom čarolijom stavila u njenu glavu ove informacije. No, omogućila joj je da vidi svoju sposobnost za učenje. Pod starim programom nije mogla niti zamisliti tu mogućnost. U međuvremenu je više puta rekla sebi:”Postajem stručnjak za matematiku oko nekretnina.”

Tijekom radnog vremena dosta je vremena provodila za telefonom, a ponavljanje ove rečenice prije svakog poziva postizalo je dobre učinke. Ta su pojačanja služila kao polica osiguranja za njezin novi stav i novo ponašanje. Kontinuirano su je podsjećala da prolazi kroz proces promjene.

Zapamti ove korake:

1. BRIŠI

2. ZAMIJENI

3. POTVRDI

4. FOKUSIRAJ

5. VJEŽBAJ

Dakle, kad god ti dođe nagativna misao, negativno uvjerenje koje imaš o sebi, u sebi ili na glas reci: “Briši!” ili “Stani!” Na taj ćeš način brisati negativan program i kretati se ka brisanju svoje stare slike o sebi.

Umjesto negativnog samogovora, sve što sebi govoriš zamijeni pozitivnim. Koristi afirmacije koje će te podsjećati na ono čemu težiš, te biti tvoja podrška u teškim trenucima.

Redovito vizualiziraj svoj uspjeh, i nađi vremena za opuštanje.

Ponašaj se kao da “već jesi” ono što želiš biti.

Ove korake je potrebno svakodnevno činiti kako bi se stvorila pozitivna i korisna navika. Jedino vježbom postajemo stručnjaci, jedino redovitošću stvaramo svoju željenu sliku o sebi.

Ovo je ujedno odlična vježba pomoću koje ćeš se rješiti svojih krivih i negativnih uvjerenja koja imaš o sebi.

Reprogramiraj se za svoj uspjeh 🙂

Piši mi, koja su tvoja kriva uvjerenja koja imaš o sebi i kojih se želiš na ovaj način riješiti?

 >>> [VIDEO] Zašto je loše uspoređivati se s drugima i kako to izbjeći

Mislim dakle komentiram:

* Koristeći ovu formu prihvaćaš i slažeš se sa uvjetima korištenja bloga MojŽivotniDizajn i policom privatnosti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

30 komentara

Natasa 11.03.2016. - 21:10

Hvala od ♥

Odgovori
Marijana May 12.03.2016. - 17:13

Molim 🙂

Odgovori
Tamara 07.10.2018. - 19:19

Zelim se resiti uverenja da sam slaba,da ne vredim,da ne zasluzujem,i da neke stvari ne mogu da shvatim,a najvise od svega zelim se resiti straha….

Odgovori
Meri 16.03.2016. - 12:35

Postovana,
Prije svega uzivam u vasim tekstovima i nastojim ih primjenjivati. Sto se mog problema tice, jako sam nesigurna po pitanju znanja svoje struke. Zavrsila sam fakultet ali ne radim, znaci nemam praksu. Kad mi neko postavi pitanje iz struke toliko sam nesigurna da pozelim da ga nisam upisala jer sam ubjedjena da ta osoba zna vise od mene. Svjesna sam da manje znam nego prije i sram me toga ali nemam volje i snage da nadravim da se borim i uporno govorim da mi treba neko ko ce me bodriti i ispravljati. Sa takvom nesigurnoscu pocinjem gubiti interes za ono sto sam zavrsila i ubjedjena sam da me niko takvu nece htjeti zaposliti. Jako sam voljela taj poziv i sanjala o njemu a sada je to tako daleko i nedostizno. Zbog toga sam tu da se pokusam vratiti na siguran put. Hvala vam!

Odgovori
Marijana May 16.03.2016. - 20:57

Hvala Ti Meri. Nesigurnost se javlja kada nešto ne znamo i kada se uspoređujemo s drugima za koje mislimo da znaju bolje od nas. Ako sada ne radiš u svojoj struci, to ne znači da nećeš nikada raditi. Prije si voljela svoj poziv i uspješno završila fakultet, i to je velika stvar. Što te sada sprečava da nastaviš dalje učiti i sama se usavršavati? Drugi za koje misliš da bolje znaju od tebe? Nemoj se uspoređivati s drugima jer ćeš se tako uvijek sputavati. Uči zbog sebe i jer voliš svoj poziv. Učenje nikada ne prestaje. Kad prestanemo učiti onda zaboravljamo. Ako želimo znati i biti stručni, moramo svakodnevno učiti, čitati, raditi na sebi. Cijeli život učimo i rastemo. Stoga, posveti se sebi i onome što voliš. Možda baš sutra dobiješ priliku za posao. Sretno Meri 🙂

Odgovori
Borjana 15.03.2017. - 8:42

Draga Marijana ja uvjek mislim kako nemogu nista postici kako me ubi nezadovoljstvo,a ni sama ne znam cime sam nezadovoljna. Kontinuiran strah imam kada padne noc i lase spavam,uvjek je prisutan neki nemir. Pozz

Odgovori
Selma 02.04.2017. - 18:36

Eh bas isti problem imam..hvala na odgovoru…potrudit cu se da cijenim malo vise sebe…moje samopouzdanje je palo kada sam otisla u inostranstvo i bila sigurna da cu naci posao u struci, međutim 3 godine nista od toga.hvala sto postojis i vjeruj da svojim tekstovima pomazes da prebrodimo određene teškoće.Lp

Odgovori
Snježana 06.05.2016. - 8:06

Vera, vera i samo vera u sebe, to je ključ za sve. Zaista je tako. Marijana, ti si zaista nesto posebno. Hvala ti beskrajno i milion puta ću ti to ponoviti. Neko te meni poslao, u pravom trenutku.

Odgovori
Marijana May 06.05.2016. - 19:12

Vjera u sebe, uvijek. Sve dođe u svoje vrijeme. Hvala Ti Snježana 🙂

Odgovori
Aleksandra 11.05.2016. - 10:20

Sjajan tekst. Hvala puno 🙂

Odgovori
Marijana May 11.05.2016. - 11:54

Hvala Ti Aleksandra 🙂

Odgovori
Aleksandra 15.05.2016. - 19:03

Mislim da mi je ovo itekako trebalo.Stala sam sto se mog faksa tice katastrofa dok svi oko mene jos malo pa su ga zavrsili.Stvarno ne znam sta da radim a najgore je sto se ja trudim i sto to radim sve vise sve je nekako gore.Hvala ti na tekstovima vracaju mi veru u sebe :* 🙂

Odgovori
Marijana May 15.05.2016. - 20:21

Hvala Ti Aleksandra 🙂 Pusti druge da završe fax kad hoće, ti gledaj na sebe, to nije natjecanje. Ako se previše forsiraš tada samo stvaraš pritisak i tako se blokiraš. Uči zbog sebe i jer želiš završiti fax. Napravi si dobru atmosferu za učenje, budi zainteresirana za gradivo i budi zahvalna za sve ispite koje si položila, i tako ćeš biti sretnija i spremnija za nove pobjede. Ovih pet koraka će ti isto pomoći. Naravno, nastavi vjerovati u sebe i voli ono što radiš 🙂

Odgovori
slavica 15.07.2016. - 14:11

Draga Marijana moram prvo da ti se zahvalim za tvoj trud koji upucujes nama kojima je to potrebno ,a citajuci razne komentare vidim da ih ima dosta .Bas se obradujem kad vidim da imam e- mail od tebe .Bas se radujem citajuci ga ,.Sad sam uzela slobodno vrijeme i citala tvoje clanke .I to me bas onakp ispunilo ,i u svakom ima korisnih stvari za mene ,samo ih treba primijeniti .

Odgovori
Marijana May 15.07.2016. - 20:57

Draga Slavice, hvala Ti 🙂 Sretna sam što te veseli mail koji dobiješ od mene, i što uživaš u čitanju članaka. Da, sve je korisno, samo će imati efekta ako to primijenimo. Samo radi na sebi i vjeruj u sebe. Šaljem Ti veliki pozdrav 🙂

Odgovori
Romana 16.09.2016. - 8:58

Draga Marijana, potrebno i jako korisno, ali bi trebalo često čitati dok se ne nauči primijeniti. Kako bi mogli Tvoje tekstove isprintati?

Odgovori
Nadja 02.10.2016. - 22:30

Zdravo.
Draga Marijana ,rado citam tvoje clanke . Svi su jako korisni. Divna si i sa velikom paznjom i divnim recima uvek dobijem e-mail od tebe. Koji za razliku od mnogih sa odusevljenjem citam i radujem se svakom narednom.
Zelim ti mnogo uspeha.
Veliki pozdrav i !

Odgovori
Tatjana 05.02.2017. - 14:58

Hvala Marijana od ❤. Užasno mi je nisko samopouzdanje. Mislim da mogu mnogo više, a onda ne znam kako to da učinim. Kako recimo na poslu da se pokažem i skrenem pažnju na sebe. ..Tako mi je i u svim ostalim sferama života, osim u majcinstvu

Odgovori
Violeta 25.06.2017. - 22:30

Hvala Marijana, od kada citam ove tekstove vec vise od godinu dana moj zivot se promenio u pozitivnom smislu.Iako jos uvek imam povremeni pad samopouzdanja brzo se vracam mislju kako sam bitna ja i da od mene sve zavisi.Ali ipak ne znam kako da skrenem paznju na sebe u ljubavi tu me muce negativne misli ne da nisam dovoljno dobra nego kad nismo zajedno kao mu nije stalo,ako mu se prva ne javim ne bi se javio,a ja zelim da se on prvi javi inace kad smo zajedno sve funkcionise super.

Odgovori
Svetlana 30.07.2017. - 15:06

Hvala na divnom tekstu. Već sam tako nešto počela ali sam sada dobila prave smernice kako i šta da radim. Topli pozdrav

Odgovori
Mirjana 13.08.2017. - 22:10

Draga Marijana,puno si mi pomogla da sagledam život iz nekog drugog kuta i budem sretnija sama sa sobom,puno ti hvala, veselim se svakoj tvojoj novoj poruci

Odgovori
Marina 15.09.2017. - 11:31

Ja sam imala probleme u ljubavi
Povrijedila sam jako i sad nakon puno godina imam griznju savjest i strah
.samo mi ta losa iakuatva u mislima…

Odgovori
Anela 31.10.2017. - 16:22

Nije cudo kako sebe covjek moze sam degradirati ali isto tako i dici sa uvjerenjem da to meze i zeli .Samo dobra volje i upornosti moze dostici do tacke da bude svjestan koliko vrijedi .Hvala Marija tekstovi su divni i poucni

Odgovori
Marijana May 31.10.2017. - 21:05

Upravo tako draga Anela, hvala Ti 🙂

Odgovori
Jovana 23.01.2018. - 7:37

Neko vreme samo negativno razmisljam,ne mogu da se skoncentrisem na ucenje, kvarim odnos sa mojim dragim, nervozna sam, bezvoljna.. Jutros sam otvorila mail od tebe i procitala ovaj tekst,krecem u akciju,nema vise negativno! Hvala ti

Odgovori
Ana 25.03.2018. - 19:16

Moja uvjerenja da necu moci biti sretna i smijati se kao nekad i normalno obavljati svoj posao.. sve zbog šoka i straha koji sam prozivila.

Odgovori
Aida 27.08.2018. - 23:20

Draga Marijana ,meni je ovo bas potrebno,nemogu se koncentrisati na učenje jer sve sto počnem stanem na sredini,i izgubim volju i ne mogu dalje .ovo mi je dobro došlo hvala

Odgovori
Milana 14.02.2019. - 23:40

Draga Marijana,
Sta god da pocnem raditi, uvek brinem, tj.pazim da ne pogresim, jer obicno i kad bih nesto pogresila odnosno kad smatram da nesto treba da se uradi na jedan nacin, i onda dodje osoba i kaze da ne treba tako, ako se desi da pogresno uradim nesto uglavnom uvek naidjem na recenicu jel sam ti rekao/la da je bolje ovako.
I zbog toga imam taj neki strah da ja preuzmem nesto pa i ako pogresim, radije odbijem samo da ne slusam tu recenicu jel sam ti rekao/la da je bolje drugacije.

Odgovori
Keka 19.02.2019. - 19:29

Draga Marijana.
Ti si divna i sve sto pises je divno,ali kao sto kaze prethodna citateljka;nekako mi se cini kada god se trudim da sve bude dobro uvek nekako pogresim,i zato brzo odustanem od svega;jer samo sam zelela dobro a ispalo je suprotn;zasto je to tako.
Hvala na odgovoru draga Marijana.

Odgovori
Jelena 30.10.2020. - 13:06

Hvala draga Marijana. Listajući mail-ove koje dobijam od tebe, pažnju mi je privukao – Kako se rešiti negativnh misli, a odatle na 5 lakih koraka do osobne transformacije. Neverovatno je koliko mi je baš to u ovom trenutku trebalo. Rečenica koja mi je sve promenila je da mozak funkcioniše u slikama!!! Trenutno sam vrlo posvećena radu na sebi, posle dugo godina tumaranja i tuge. Sve kreće od nas samih i istina je da mnogo zanemarujemo sami sebe, duhovno, emocionalno…
Pratim tvoje objave, live-ove i hvala od srca na svemu što činiš.

Odgovori

MOGLO BI TI SE SVIDJETI...

Posjetom i korištenjem bloga Moj Životni Dizajn pristajete na uporabu kolačića koji služe kako bi se poboljšalo vaše iskustvo pregledavanja i korištenja. U redu